
Nie od dziś wiadomo, że wraz z wiekiem ludzie są coraz mniej skłonni do próbowania nowych rzeczy. Zwykle górę bierze rutyna i żelazne przyzwyczajenia wypracowane przez całe życie.
Nie inaczej jest w kwestii jedzenia. Starsze osoby zwykle twardo trzymają się tego, co im po prostu smakuje, co lubią, i do czego są przyzwyczajeni. Nic w tym dziwnego i nie ma najmniejszego powodu, by to specjalnie zmieniać.
Poza jednym wyjątkiem. Jest to oczywiście zdrowie i kwestia dbałości o swoje własne ciało. Ludzki organizm w końcu właśnie podczas okresu starzenia się jest coraz bardziej delikatny i coraz mocniej domaga się właściwego odżywiania.
Zamiast więc faszerować się niezdrowym jedzeniem, warto sięgnąć po to korzystniejsze dla siebie samego. A dobre, pełnowartościowe produkty są dostępne dla każdego na wyciągnięcie ręki.
Co to jest tahini?
Przykładem może być choćby pasta tahini. Niepozorne słoiczki z tym kremem z nasion sezamu znajdziecie w każdym markecie. Wystarczy tylko poszukać, a na pewno je zauważycie.
Tahini nie kosztuje zbyt wiele – nie jest dużo drożej niż popularne już wśród Polaków masło orzechowe z orzechów arachidowych. Smakuje wyśmienicie i wielu nie bez przyczyny przypomina smak chałwy sezamowej. Wystarczy dodać do niej odrobinę miodu, by zyskać naprawdę przepyszny i wartościowy przysmak.
Właściwości zdrowotne tahini – pasty z ziaren sezamu
Tahini warto dodawać do owsianek, wypieków czy podjadać je od czasu do czasu łyżeczką. A dlaczego warto to robić? Zobaczcie jak wspaniałe ma właściwości:
- Pasta z ziaren sezamu zawiera całe pokłady białka roślinnego – w 100 gramach tego produktu znajduje się zwykle ok. 17 g białka
- Krem z sezamu jest źródłem zdrowych tłuszczów nienasyconych i wielonasyconych, które pomagają w walce o zdrowe serce i regulację poziomu cholesterolu
- Jest bogata w wiele cennych minerałów i witamin. Wśród nich znajdziecie m.in.: wapń, żelazo, magnez, miedź i witamina E
- Ma niski indeks glikemiczny, przez co jest bezpieczna dla osób o nieustabilizowanym poziomie cukru
- Jest pełna wspaniałego dla trawienia błonnika