Łykowata fasolka szparagowa? Zróbcie tę 1 rzecz, a będzie miękka i bez włókien
AdobeStock
Newsy

Łykowata fasolka szparagowa? Zróbcie tę 1 rzecz, a będzie miękka i bez włókien

Obecnie trwa sezon na fasolkę szparagową, jest ona teraz wyjątkowo tania i pyszna. Niemniej im jest starsza tym robi się bardziej łykowata, a tym samym trudniejsza w jedzeniu. Można jednak temu zaradzić. Zobaczcie jak.  

Najczęściej zjadacie ją zapewne w ugotowanej formie z dodatkiem bułki tartej i masła, chociaż świetnie pasuje również do letnich sałatek. To wspaniały dodatek do obiadu, który znakomicie współgra ze smakiem mięsa lub jajka sadzonego. Dobrze ugotowana i odpowiednio przygotowana fasolka szparagowa powinna być delikatna w smaku i miękka.  

Czasami jednak fasolka szparagowa potrafi być wyjątkowo łykowata. Z reguły problem ten dotyczy starszego warzywa, chociaż nie tylko. Wówczas odznacza się ono grubymi włóknami, które są bardzo trudne do pogryzienia i odbierają przyjemność z jedzenia tego warzywa.  

Jak pozbyć się twardych włókien z fasolki szparagowej? 

Jak zatem możecie poradzić sobie z łykowatą fasolką? To wcale nie takie trudne. Sekret tkwi w gorącej wodzie, która zmiękcza fasolkę i łyko. Później wystarczy tylko odpowiedni ruch ręką.

  • Na początku zalejcie fasolkę gorącą wodą, w ten sposób włókna z łatwością od niej odejdą. 

  • Przygotujcie mały nożyk i zacznijcie nim odcinać końcówki. 

  • Nie docinajcie jednak do końca, tylko delikatnym ruchem ściągnijcie łyko w dół. 

  • Teraz możecie przystąpić do gotowania idealnie miękkiej i delikatnej fasolki bez włókien. 

Zobacz także
Fasolka szparagowa po bretońsku. Fuzja smaków, która was zaskoczy

Fasolka szparagowa po bretońsku. Fuzja smaków, która was zaskoczy

Prosty przepis na chleb z fasoli bez grama mąki. Zróbcie go zamiast fasolki po bretońsku

Prosty przepis na chleb z fasoli bez grama mąki. Zróbcie go zamiast fasolki po bretońsku 

Ile minut należy gotować fasolkę szparagową? 

Idealna fasolka szparagowa powinna być odpowiednio ugotowana. Kluczowy w tym wypadku jest czas. Sprawdźcie, czy też tak robicie. 

  • Starszą, żółtą fasolkę szparagową powinno się gotować zazwyczaj około 10 minut.  

  • Jeśli macie do czynienia z młodym warzywem, wtedy czas jej przyrządzania skraca się do 4- 5 minut. 

  • Starsza zielona fasolka szparagowa potrzebuje znacznie więcej czasu niż jej żółta odmiana. Gotuje się ją od 10 do 20 minut, czyli nawet dwa razy dłużej. 

  • Młoda, zielona fasolka gotuje się krócej, bo jedynie około 8 minut. Tyle jej w zupełności wystarczy by stać się doskonałym dodatkiem do obiadu. 

Przypominamy też, że fasolkę wrzucacie na wrzątek. Czas gotowania odliczacie od momentu, gdy woda (już z fasolką) ponownie zacznie wrzeć.  

Źródło: pysznosci.pl, aniastarmach.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zróbcie tę 1 rzecz z fasolką szparagową przed gotowaniem. Będzie miękka i zachowa piękny kolor
Wikimedia Commons
Newsy
Zróbcie tę 1 rzecz z fasolką szparagową przed gotowaniem. Będzie miękka i zachowa piękny kolor
Sezon na fasolkę szparagową w pełni. Można zatem śmiało udoskonalać sposób jej przygotowania. Dobrze ugotowana fasolka powinna być odpowiednio miękka, ale również jędrna, a do tego rozweselać oczy żywą barwą. Nie zawsze to się jednak udaje. Do dziś. 

Właściwie przygotowana i ugotowana fasolka nie potrzebuje żadnych ulepszaczy i masek kulinarnych, w postaci bułki czy sosu. Jest doskonałym dodatkiem do obiadu lub pełnoprawnym składnikiem sałatek. Zaraz dowiecie się, w jaki sposób przygotować taką fasolkę. Potrzebne będą wam do tego dobre chęci i zamrażarka.  Jaką fasolkę wybrać: zieloną, czy żółtą?  Każda z tych odmian ma swoich zagorzałych zwolenników. Są jak dzień i noc w fasolowym wydaniu. Różnią się smakiem, wyglądem i zawartością składników odżywczych. Żółta fasolka szparagowa jest bardziej neutralna smakowo, delikatna i kremowa, a do tego szybsza w obróbce cieplnej.  Zielona fasolka z kolei jest:  twardsza od żółtej odmiany,  wyraźniejsza w smaku,  dłużej się gotuje,  ale zawiera większą dawkę witamin i minerałów.  Włóżcie fasolkę szparagową do zamrażalnika przed gotowaniem Niezależnie od tego, którą fasolkę szparagową wybierzecie, możecie sprawić, że będzie ona doskonała w każdym calu. Wystarczy prosty trik. Ten patent opracował amerykański szef kuchni J. Kenji López-Alt, który radzi, by przed gotowaniem zamrozić fasolkę.   Krio-blanszowanie polega na tym, że najpierw zamrażacie warzywa, a następnie pozwalacie im się rozmrozić i dopiero wówczas przystępujecie do gotowania. Ważne jednak jest, aby zostały szybko zamrożone, dlatego warto najpierw pokroić je na mniejsze kawałki.  Takie mrożenie zmienia ich wewnętrzną strukturę i sprawia, że są chrupkie, a jednocześnie odpowiednio twarde i elastyczne. Zachowany zostaje również ich kolor i intensywny smak.    Co przygotować z fasolki szparagowej?   Fasolka szparagowa to znany dodatek do obiadów. Pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Odnajdzie się w towarzystwie kotleta...

Fasolka szparagowa w słoiku. Przepis na pyszny dodatek do obiadu
Gotujmy.pl/edytaha
Newsy
Fasolka szparagowa w słoiku. Przepis na pyszny dodatek do obiadu
Fasolka szparagowa w słoikach to produkt, który każdy powinien mieć w swojej spiżarni. Doskonała na zimę albo czarną chwilę, gdy musicie ugotować szybko obiad. Zróbcie ją z naszego sprawdzonego przepisu.

Fasolka szparagowa ze słoików to doskonały dodatek do obiadu zamiast surówki albo baza do zupy. Zróbcie zapas fasolki właśnie teraz, gdy nie jest zbyt droga i zostawcie słoiki na czarną godzinę, gdy będziecie musieli przygotować posiłek na szybko albo na zimę, gdy nie będzie można nigdzie kupić tego warzywa. Przepis na fasolkę szparagową w słoiku Składniki 5 kg żółtej lub zielonej fasolki szparagowej 10 łyżeczek soli 10 łyżeczek cukru Przygotowanie Słoiki i nakrętki dokładnie umyjcie, opłuczcie i sparzcie wrzątkiem. Może również po umyciu wyparzyć je w piekarniku w 110 stopniach przez 15 minut. Fasolkę szparagową dobrze umyjcie i odetnijcie końcówki. Możecie ją pokroić w mniejsze kawałki lub zostawić w całości. Gotujcie przez 3-5 minut w delikatnie wrzątku. Wody nie wylewajcie. Przestudzoną fasolkę szparagową włóżcie do słoików. Ułóżcie ją ściśle. Do każdego słoika wsypcie po łyżeczce soli i cukru. Zalejcie fasolkę wodą, tak, żeby ją zakrywała. Jeśli zabraknie wam wody z gotowania, możecie dopełnić słoiki zwykłą wodą. Zakręćcie dobrze słoiki. Aby zapasteryzować słoiki, potrzebujecie szerokiego garnka. Jego dno wyłóżcie ściereczką i ustawcie słoiki, tak aby się nie dotykały. Dolejcie wodę, tak by sięgała 3/4 wysokości słoików. Wolno gotujcie pod przykryciem przez godzinę. Wyjmijcie, żeby ostygły. Po 24 godzinach zapasteryzujcie słoiki z fasolką ponownie w ten sam sposób przez 40 minut. Smacznego! Przepisy na fasolkę szparagową Fasolka szparagowa jest bardzo wdzięcznym warzywem, z którego zrobicie mnóstwo mało skomplikowanych dań. Chyba każdy próbował ugotowanej fasolki podanej z bułką tartą. Możecie zrobić lekką jarzynową zupę z fasolką , podać w formie...

Czy zieloną fasolkę szparagową gotuje się tyle samo czasu co żółtą?
AdobeStock
Newsy
Nie gotujcie zielonej fasolki szparagowej tyle samo czasu co żółtej! Ile minut wystarczy?
Jak długo należy gotować fasolkę szparagową? Sprawdźcie optymalny czas gotowania fasolki szparagowej, by nie była rozgotowana i smakowała jak najlepiej.

Ciepłe miesiące wielu z was kojarzą się na pewno z takimi sezonowymi warzywami jak na przykład fasolka szparagowa. W Polsce można ją znaleźć w sklepach od maja aż do końca lata. Sprawdźcie, jak ugotować fasolkę szparagową, by smakowała idealnie i zachowała wszystkie witaminy. Jak długo gotować fasolkę? Czas gotowania fasolki szparagowej zależy od jej rodzaju. Zapamiętajcie, że żółtą fasolkę należy gotować od 5 do 12 minut od chwili, gdy woda się zagotuje. Natomiast zieloną fasolkę trzeba gotować nieco dłużej – od 8 do 12 minut. Przepis na makaron z wołowiną i fasolką szparagową Najczęściej fasolkę dodaje się do głównego dania z dodatkiem masła lub bułki tartej, ale świetnie sprawdzi się także jako składnik potrawy. Wypróbujcie przepis na makaron z wołowiną i fasolką szparagową – do jego przygotowania będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 300 g mięsa wołowego z antrykotu 100 g makaronu świderki 100 g zielonej fasolki szparagowej Pęczek szczypiorku 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka zielonego pieprzu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju 1/3 szklanki mięsnego bulionu  Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie mięso i oczyśćcie z błon. Pokrójcie na plasterki o szerokości około 4 mm, wzdłuż włókien. Fasolkę umyjcie i obierzcie (odetnijcie końcówki). Pokrójcie na kawałki o długości 2 cm. W dużym garnku zagotujcie wodę, posólcie i włóżcie makaron. Sprawdźcie koniecznie, jak prawidłowo gotować makaron . Gdy upłynie połowa czasu gotowania podanego na opakowaniu makaronu, wrzućcie do garnka fasolkę i gotujcie, aż makaron i fasolka będą ugotowane al dente. Umyty szczypiorek pokrójcie na 3 cm kawałki, a obrany czosnek pokrójcie w plasterki. W...

Ile czasu gotować żółtą fasolkę szparagową? Krócej niż myślicie
Flickr
Newsy
Ile czasu gotować żółtą fasolkę szparagową? Krócej niż myślicie
Co prawda do sezonu na fasolkę szparagową pozostało jeszcze trochę czasu, warto już teraz przyswoić wiedzę na temat jej prawidłowego gotowania. Podpowiadamy, jak długo powinno się ją gotować, by nie była rozgotowana.

Gotowanie popularnej szparagówki jak wiedzą doświadczone gospodynie nie należy do szczególnie trudnych kulinarnych zadań. Niemniej jednak osoby niedoświadczone powinny pilnować czasu gotowania fasolki, by nie dopuścić do jej rozgotowania. Wtedy nie nada się już do niczego. Jak ugotować żółtą fasolkę szparagową: Fasolkę dokładnie umyjcie w wodzie. Odetnijcie końcówki fasolki z dwóch stron. Wypłukaną i przygotowaną fasolkę włóżcie do garnka i zalejcie ją zimną wodą. Na 1 kg fasolki powinny przypadać 4 litry wody. Taką ilość fasolki posólcie jedną łyżeczką soli i dosłodźcie 1 łyżeczką cukru. Gotujcie ok. 10-15 min do uzyskania oczekiwanego efektu. Jeżeli wolicie fasolkę bardziej kruchą i chrupiącą, gotujcie krócej. Jeżeli zaś gotujecie już nieco starszą fasolkę i chcecie, by stała się miękka, wydłużcie czas gotowania o dosłownie parę minut. Fasolkę próbujcie podczas gotowania, by nie dopuścić do jej rozgotowania. Kiedy fasolka szparagowa będzie już gotowa, odcedźcie ją za pomocą cedzaka, łyżki cedzakowej lub wykorzystując sprytny patent z przykrywką. Chwyćcie garnek razem z przykrywką i pod kątem wylejcie wodę przez szczelinę. Uważajcie tylko, by się nie poparzyć wrzątkiem! Przygotowaną, umytą fasolkę szparagową można także gotować na parze. Będzie miękka po również ok. 15 min gotowania. Gotową fasolkę szparagową podawajcie według własnego uznania do dań głównych lub jako odrębne danie. Polecamy podprażenie na patelni bułki tartej i roztopienie odrobiny masła, a następnie wymieszanie takiej zasmażki z fasolką w garnku. Smacznego! Jeśli w waszych spiżarniach zostało jeszcze dużo białej fasoli Piękny Jaś, wykorzystajcie ją na ostatnie w tym roku podejścia do fasolki po bretońsku. Dobry przepis na to danie znajdziecie w...