Najczęściej zjadacie ją zapewne w ugotowanej formie z dodatkiem bułki tartej i masła, chociaż świetnie pasuje również do letnich sałatek. To wspaniały dodatek do obiadu, który znakomicie współgra ze smakiem mięsa lub jajka sadzonego. Dobrze ugotowana i odpowiednio przygotowana fasolka szparagowa powinna być delikatna w smaku i miękka.
Czasami jednak fasolka szparagowa potrafi być wyjątkowo łykowata. Z reguły problem ten dotyczy starszego warzywa, chociaż nie tylko. Wówczas odznacza się ono grubymi włóknami, które są bardzo trudne do pogryzienia i odbierają przyjemność z jedzenia tego warzywa.
Jak pozbyć się twardych włókien z fasolki szparagowej?
Jak zatem możecie poradzić sobie z łykowatą fasolką? To wcale nie takie trudne. Sekret tkwi w gorącej wodzie, która zmiękcza fasolkę i łyko. Później wystarczy tylko odpowiedni ruch ręką.
Zobacz także:
-
Na początku zalejcie fasolkę gorącą wodą, w ten sposób włókna z łatwością od niej odejdą.
-
Przygotujcie mały nożyk i zacznijcie nim odcinać końcówki.
-
Nie docinajcie jednak do końca, tylko delikatnym ruchem ściągnijcie łyko w dół.
-
Teraz możecie przystąpić do gotowania idealnie miękkiej i delikatnej fasolki bez włókien.
Ile minut należy gotować fasolkę szparagową?
Idealna fasolka szparagowa powinna być odpowiednio ugotowana. Kluczowy w tym wypadku jest czas. Sprawdźcie, czy też tak robicie.
-
Starszą, żółtą fasolkę szparagową powinno się gotować zazwyczaj około 10 minut.
-
Jeśli macie do czynienia z młodym warzywem, wtedy czas jej przyrządzania skraca się do 4- 5 minut.
-
Starsza zielona fasolka szparagowa potrzebuje znacznie więcej czasu niż jej żółta odmiana. Gotuje się ją od 10 do 20 minut, czyli nawet dwa razy dłużej.
-
Młoda, zielona fasolka gotuje się krócej, bo jedynie około 8 minut. Tyle jej w zupełności wystarczy by stać się doskonałym dodatkiem do obiadu.
Przypominamy też, że fasolkę wrzucacie na wrzątek. Czas gotowania odliczacie od momentu, gdy woda (już z fasolką) ponownie zacznie wrzeć.
Źródło: pysznosci.pl, aniastarmach.pl