Najczęściej zjadacie ją zapewne w ugotowanej formie z dodatkiem bułki tartej i masła, chociaż świetnie pasuje również do letnich sałatek. To wspaniały dodatek do obiadu, który znakomicie współgra ze smakiem mięsa lub jajka sadzonego. Dobrze ugotowana i odpowiednio przygotowana fasolka szparagowa powinna być delikatna w smaku i miękka.  

Czasami jednak fasolka szparagowa potrafi być wyjątkowo łykowata. Z reguły problem ten dotyczy starszego warzywa, chociaż nie tylko. Wówczas odznacza się ono grubymi włóknami, które są bardzo trudne do pogryzienia i odbierają przyjemność z jedzenia tego warzywa.  

Jak pozbyć się twardych włókien z fasolki szparagowej? 

Jak zatem możecie poradzić sobie z łykowatą fasolką? To wcale nie takie trudne. Sekret tkwi w gorącej wodzie, która zmiękcza fasolkę i łyko. Później wystarczy tylko odpowiedni ruch ręką.

Zobacz także:

  • Na początku zalejcie fasolkę gorącą wodą, w ten sposób włókna z łatwością od niej odejdą. 

  • Przygotujcie mały nożyk i zacznijcie nim odcinać końcówki. 

  • Nie docinajcie jednak do końca, tylko delikatnym ruchem ściągnijcie łyko w dół. 

  • Teraz możecie przystąpić do gotowania idealnie miękkiej i delikatnej fasolki bez włókien. 

Ile minut należy gotować fasolkę szparagową? 

Idealna fasolka szparagowa powinna być odpowiednio ugotowana. Kluczowy w tym wypadku jest czas. Sprawdźcie, czy też tak robicie. 

  • Starszą, żółtą fasolkę szparagową powinno się gotować zazwyczaj około 10 minut.  

  • Jeśli macie do czynienia z młodym warzywem, wtedy czas jej przyrządzania skraca się do 4- 5 minut. 

  • Starsza zielona fasolka szparagowa potrzebuje znacznie więcej czasu niż jej żółta odmiana. Gotuje się ją od 10 do 20 minut, czyli nawet dwa razy dłużej. 

  • Młoda, zielona fasolka gotuje się krócej, bo jedynie około 8 minut. Tyle jej w zupełności wystarczy by stać się doskonałym dodatkiem do obiadu. 

Przypominamy też, że fasolkę wrzucacie na wrzątek. Czas gotowania odliczacie od momentu, gdy woda (już z fasolką) ponownie zacznie wrzeć.  

Źródło: pysznosci.pl, aniastarmach.pl