Na pewno piliście w dzieciństwie prawdziwe kakao, przygotowywane wam przez mamę lub babcię. Dobrej jakości kakao to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Podczas kupowania kakao, najlepiej wybrać prawdziwe kakao o jak najciemniejszym kolorze, bez jakichkolwiek zbędnych domieszek. Tylko takie kakao zawiera cenne składniki, takie jak witamina A, C i E, witaminy z grupy B, żelazo, magnez, potas, cynk, wapń, teobrominę oraz flawonoidy.
Czy wiecie, że:
- flawonoidy zawarte w kakao, mogą pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego w całym ciele
- kakao wpływa też korzystnie na pracę układu nerwowego
- zmniejsza krzepliwość krwi
- obniża ciśnienie tętnicze
- opóźnia proces starzenia się organizmu
- podnosi odporność
- flawonoidy w proszku kakaowym mogą pomóc zwiększyć wrażliwość na insulinę, zmniejszając ryzyko cukrzycy
- poprawia przepływ krwi do mózgu i serca
- błonnik w proszku kakaowym, wspomaga zdrowe trawienie i może zmniejszyć ryzyko i objawy zespołu jelita drażliwego oraz innych problemów trawiennych
Niestety, wiele osób zamiast kupować dobrej jakości, prawdziwe kakao, sięga po jego najtańsze odpowiedniki. Czy wy też pijecie kakao typu instant? Lepiej z niego zrezygnujcie, bo jest bardzo szkodliwe dla zdrowia.
Dlaczego lepiej nie pić kakao instant?
W większości sklepów spożywczych możecie kupić napoje kakaopodobne, takie jak kakao instant w proszku lub w granulkach. Napoje te cieszą się dużą popularnością z uwagi na ich słodki smak i szybkość przygotowania. Niestety takie kakao to puste kalorie i żaden dietetyk nie zaleci wam go pić. Tak naprawdę nie ma ono nic wspólnego z prawdziwym kakao.
Zobacz także:
Rozpuszczalne napoje kakaowe zawierają m.in.:
- sól
- cukier - 100 g tego produktu może zawierać aż 85 g cukru
- sztuczne aromaty
- emulgatory (np. lecytynę sojową)
- węglan wapnia
- węglan magnezu
Takie kakao:
- może pogorszyć waszą koncentrację
- zwiększa ryzyko nadwagi
- otyłości
- cukrzycy
- próchnicy
- niektórych typów nowotworów
Jeśli więc lubicie smak kakao, kupujcie tylko i wyłącznie to dobrej jakości i przyrządzajcie je własnoręcznie, dodając jedynie niewielką ilość cukru dla smaku.
Źródło: msn.com.pl