Ludzie piją to do śniadania myśląc, że to zdrowe. Ten napój jest pełen cukru i szkodliwych dodatków
Adobe Stock
Newsy

Ludzie piją to do śniadania myśląc, że to zdrowe. Ten napój jest pełen cukru i szkodliwych dodatków

Myśleliście, że ten napój jest zdrowy? Lepiej go nie pijcie, bo tylko zaszkodzicie swojemu zdrowiu.

Na pewno piliście w dzieciństwie prawdziwe kakao, przygotowywane wam przez mamę lub babcię. Dobrej jakości kakao to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Podczas kupowania kakao, najlepiej wybrać prawdziwe kakao o jak najciemniejszym kolorze, bez jakichkolwiek zbędnych domieszek. Tylko takie kakao zawiera cenne składniki, takie jak witamina A, C i E, witaminy z grupy B, żelazo, magnez, potas, cynk, wapń, teobrominę oraz flawonoidy.

Czy wiecie, że:

  • flawonoidy zawarte w kakao, mogą pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego w całym ciele
  • kakao wpływa też korzystnie na pracę układu nerwowego
  • zmniejsza krzepliwość krwi
  • obniża ciśnienie tętnicze
  • opóźnia proces starzenia się organizmu
  • podnosi odporność
  • flawonoidy w proszku kakaowym mogą pomóc zwiększyć wrażliwość na insulinę, zmniejszając ryzyko cukrzycy
  • poprawia przepływ krwi do mózgu i serca
  • błonnik w proszku kakaowym, wspomaga zdrowe trawienie i może zmniejszyć ryzyko i objawy zespołu jelita drażliwego oraz innych problemów trawiennych

Niestety, wiele osób zamiast kupować dobrej jakości, prawdziwe kakao, sięga po jego najtańsze odpowiedniki. Czy wy też pijecie kakao typu instant? Lepiej z niego zrezygnujcie, bo jest bardzo szkodliwe dla zdrowia.

Zobacz także
Czy wiecie co się stanie gdy dodacie kakao do kawy? Zyska właściwości zdrowotne

Czy wiecie co się stanie, gdy dodacie kakao do kawy? Napój zyska nowe właściwości zdrowotne

Piszinger z masą kakaową

Piszinger z masą kakaową jak dawniej. Tak dobry, że znika z talerza w mgnieniu oka

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego lepiej nie pić kakao instant?

W większości sklepów spożywczych możecie kupić napoje kakaopodobne, takie jak kakao instant w proszku lub w granulkach. Napoje te cieszą się dużą popularnością z uwagi na ich słodki smak i szybkość przygotowania. Niestety takie kakao to puste kalorie i żaden dietetyk nie zaleci wam go pić. Tak naprawdę nie ma ono nic wspólnego z prawdziwym kakao.

Rozpuszczalne napoje kakaowe zawierają m.in.:

  • sól
  • cukier - 100 g tego produktu może zawierać aż 85 g cukru
  • sztuczne aromaty
  • emulgatory (np. lecytynę sojową)
  • węglan wapnia
  • węglan magnezu

Takie kakao: 

  • może pogorszyć waszą koncentrację
  • zwiększa ryzyko nadwagi
  • otyłości
  • cukrzycy
  • próchnicy
  • niektórych typów nowotworów

Jeśli więc lubicie smak kakao, kupujcie tylko i wyłącznie to dobrej jakości i przyrządzajcie je własnoręcznie, dodając jedynie niewielką ilość cukru dla smaku.

Źródło: msn.com.pl

Jak pić zieloną herbatę? Pod żadnym pozorem nie róbcie tej 1 rzeczy
Flickr
Newsy
Jak pić zieloną herbatę? Pod żadnym pozorem nie róbcie tej 1 rzeczy
Od utraty wagi, przez lepsze trawienie, po ukojenie nerwów. Korzyści płynące z picia zielonej herbaty są wprost nieocenione. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, jak prawidłowo powinno się ją pić?

Zielona herbata to jeden z najzdrowszych napojów świata. Jest wytwarzana z liści rośliny camellia sinesis, tak jak wszystkie inne herbaty nieziołowe. Jednak w przeciwieństwie do herbat czarnych i ulung, zielona herbata jest mniej przetworzona, ponieważ jest wytwarzana niezwykle delikatnymi metodami suszenia na parze. Mówi się, że to właśnie dzięki nim zielona herbata jest taka bogata w składniki odżywcze i przeciwutleniacze, które zapewniają naszemu organizmowi wiele korzyści zdrowotnych. Jakie korzyści ma zielona herbata i jak powinno się ją prawidłowo pić? Jak prawidłowo pić zieloną herbatę? Zielona herbata wspomaga spalanie tłuszczu, chroni przed chorobami serca, a nawet działa przeciwstarzeniowo. Ale czy to oznacza, że możemy pić ją bez opamiętania? Nie do końca. Oto krótki poradnik na temat tego, jak powinno się pić ten napój. Nie przekraczajcie ilości 2-3 filiżanek dziennie. Zielona herbata jest bogata w przeciwutleniacze i naturalne związki roślinne, takie jak garbniki i flawonoidy. Niestety, ich nadmiar może powodować toksyczność, a nawet uszkodzenie wątroby. Nigdy nie pijcie zielonej herbaty na pusty żołądek. Picie zielonej herbaty tuż po obudzeniu może niekorzystnie wpłynąć na równowagę żołądka.  Nie pijcie zielonej herbaty bezpośrednio po posiłku. Wiele osób pije zieloną herbatę tuż po posiłku sądząc, że to jest zdrowe. Picie zielonej herbaty bezpośrednio po jedzeniu, może hamować wchłanianie składników odżywczych. Oznacza to, że wszystko, co zjedliśmy, nie będzie prawidłowo wchłaniane, ponieważ kofeina i garbniki zadziałają tu jako przeszkoda. Takie picie zielonej herbaty może również rozcieńczyć soki żołądkowe, powodując nieprawidłowe trawienie. Najlepiej pić zieloną herbatę 30-45 minut przed lub po posiłku. Nie pijcie...

sklep
Adobe Stock
Newsy
Oto najgorszy, ale i najpopularniejszy produkt spożywczy. Kosztuje niecałe 2zł. Sama chemia, która zatruwa organizm
Niektórzy lubią to "danie", ponieważ jest bardzo szybkie w przygotowaniu i tanie. Jednak konsekwencje dla organizmu mogą być bardzo poważne!

Ulubione danie studentów i amatorów fast foodów – tzw. zupki chińskie lub inaczej zupy instant są tanie i dość sycące. Niestety, nie bez przyczyny! Te produkty pełne są ulepszaczy i niezdrowych składników, które mogą powodować nieprzyjemnie dolegliwości. Na pewno dobrze wiecie, że zupy instant są niezdrowe, ale na pewno nie spodziewaliście się, że aż tak! Skład tych produktów naprawdę przeraża. Po przeczytaniu tego artykułu następnym razem zastanowicie się kilka razy, zanim sięgniecie po taką zupkę w sklepie. Co zawierają zupki instant? Lista składników popularnych zupek chińskich może przyprawić o ból głowy. Poza kilkoma „w miarę” zdrowymi pozycjami jak suszone warzywa i mąka znajdziecie tam także: Skrobię modyfikowaną E1420 Gumę guar Trifosforan pentasodowy Węglan potasu Węglan sodu Olej palmowy Glutaminian monosodowy Inozynian diosodowy Sztuczne aromaty i barwniki Do tego w zupkach znajduje się bardzo dużo soli i cukru co sprawia, że są niebezpieczne dla osób cierpiących na cukrzycę oraz nadciśnienie. Ciężkie dla żołądka zupki chińskie Patrząc na skład typowej zupki chińskiej, można się zacząć zastanawiać, dlaczego niektórzy ludzie w ogóle to jedzą. Zupki nie dość, że są bardzo słone, to powodują szereg nieprzyjemnych dolegliwości. Osoby, które często je spożywają, mogą zauważyć u siebie problemy skórne – na przykład trądzik. Odpowiedzialny jest za to glutaminian monosodowy, polepszacze smaku, barwniki oraz aromaty. Jeszcze gorszy jest makaron dodawany do zupek! 10 lat temu przeprowadzono doświadczenie mające sprawdzić jak trawiony jest makaron z zupek instant. Dwóch ochotników połknęło kapsułki z kamerami, które filmowały zawartość ich żołądków. Pierwsza osoba...

Te produkty regularnie, stopniowo niszczą wasz mózg. Niektóre jecie codziennie
AdobeStock
Newsy
Te produkty regularnie, stopniowo niszczą wasz mózg. Niektóre jecie codziennie
Dosłownie trujecie swój najważniejszy narząd! Sprawdźcie jakie są najgorsze pokarmy dla mózgu.

Mózg to chyba wasz najcenniejszy narząd. To właśnie centrum dowodzenia całym organizmem. Od dobrej sprawności umysłu zależy nie tylko wasza pamięć, ale też charyzma i usposobienie wobec innych ludzi. Jeśli zależy wam na zachowaniu sprawnego, szybkiego i bystrego umysłu przez lata, koniecznie dowiedzcie się jakie są największe trucizny dla tego narządu . Niektóre produkty dosłownie podtruwają wasz mózg. Oczywiście może okazać się, że wiele z nich jedliście przez lata i nic poważnego się wam nie stało, ale nie jest to żaden poważny dowód. Być może nie wykorzystujecie po prostu w pełni swojego potencjału lub (czego nie życzymy) problemy jeszcze przed wami. Każdy skorzysta na włączeniu tych rad w życie. Najgorsze trucizny dla umysłu Naukowcy wiedzą całkiem sporo o wpływie diety na zdrowie mózgu. By zachować zdrowy mózg, warto jeść ryby, orzechy i dużo warzyw i owoców. Dziś pokażemy wam jakie są najgorsze pokarmy dla tego ważnego narządu. Słodzone napoje Wszystkie napoje w skład których wchodzi cukier bardzo źle oddziaływają na umysł. Pijąc je zwiększacie ryzyko cukrzycy, chorób serca, ale też choroby Alzheimera! Wysokie poziomy cukru we krwi sprzyjają demencji nawet u osób bez cukrzycy. Co ważne, nie chodzi tylko o słodzone, sztuczne napoje. Niezdrowe są też soki owocowe! Nie przekraczajcie dawki 200 ml soku dziennie. Napoje szkodzące mózgowi: Soki owocowe Nektary owocowe Syropy do zalania wodą Napoje energetyczne Napoje gazowane Jedzenie bogate w kwasy trans To chyba najlepiej przebadana trucizna z żywności. Kwasy trans są niezdrowe pod każdym względem. Znajdziecie je w: Nadziewanych czekoladach Chipsach Fast-foodach Ciasteczkach Wyrobach cukierniczych Alkohol Kolejna trucizna dla szarych komórek...

Kto nie powinien jeść miodu? Odstawcie go, jeśli macie te objawy
Flickr
Newsy
Kto nie powinien jeść miodu? Odstawcie go, jeśli macie te objawy
Miód jest często używany jako zdrowa alternatywa dla zwykłego cukru. Nie wszyscy jednak powinni go jeść. Kto powinien się wystrzegać miodu?

Miód to słodka, przypominająca syrop substancja produkowana przez pszczoły. W sklepach mamy do wyboru prawdziwy ogrom miodów. Możemy kupić miód wielokwiatowy, akacjowy, gryczany, szałwiowy czy eukaliptusowy. Mimo iż profil żywieniowy poszczególnych rodzajów miodu różni się, można przyjąć że, jedna łyżka stołowa (21 gramów) miodu ma zazwyczaj 64 kalorie i 17 gramów węglowodanów z niewielką ilością tłuszczu, błonnika i białka lub bez ich zawartości. Właściwości zdrowotne miodu Miód od dawien dawna znany jest ze swoich korzystnych właściwości zdrowotnych. Wysokiej jakości miód jest bogaty w kilka ważnych przeciwutleniaczy – takich jak kwasy fenolowe i flawonoidy, które bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Przeciwutleniacze to związki, które pomagają zwalczać wolne rodniki powodujące choroby, zmniejszając w ten sposób ryzyko uszkodzenia komórek oksydacyjnych. Badania sugerują, że związki te mogą chronić przed chorobami przewlekłymi, takimi jak choroby serca, nowotwory i cukrzyca. Badania na zwierzętach i ludziach sugerują, że zamiana zwykłego cukru na miód, może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu, trójglicerydów i ciśnienia krwi. Ale to nie jedyne walory zdrowotne miodu. Miód ma również właściwości antybakteryjne i może pomóc w leczeniu wrzodów i chorób skóry, takich jak łuszczyca, zapalenie skóry i opryszczka. Chociaż miód jest bogaty w cukier i kalorie, nadal jest lepszym wyborem niż cukier rafinowany. Jednak nie wszyscy powinni go jeść. Kto powinien unikać miodu? Jeśli należycie do którejś z niżej wymienionych grup osób, lepiej nie spożywajcie miodu. Osoby, które chcą schudnąć. Miód ma wysoką zawartość...