Ludzie piją to do śniadania myśląc, że to zdrowe. Ten napój jest pełen cukru i szkodliwych dodatków
Adobe Stock
Newsy

Ludzie piją to do śniadania myśląc, że to zdrowe. Ten napój jest pełen cukru i szkodliwych dodatków

Myśleliście, że ten napój jest zdrowy? Lepiej go nie pijcie, bo tylko zaszkodzicie swojemu zdrowiu.

Na pewno piliście w dzieciństwie prawdziwe kakao, przygotowywane wam przez mamę lub babcię. Dobrej jakości kakao to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Podczas kupowania kakao, najlepiej wybrać prawdziwe kakao o jak najciemniejszym kolorze, bez jakichkolwiek zbędnych domieszek. Tylko takie kakao zawiera cenne składniki, takie jak witamina A, C i E, witaminy z grupy B, żelazo, magnez, potas, cynk, wapń, teobrominę oraz flawonoidy.

Czy wiecie, że:

  • flawonoidy zawarte w kakao, mogą pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego w całym ciele
  • kakao wpływa też korzystnie na pracę układu nerwowego
  • zmniejsza krzepliwość krwi
  • obniża ciśnienie tętnicze
  • opóźnia proces starzenia się organizmu
  • podnosi odporność
  • flawonoidy w proszku kakaowym mogą pomóc zwiększyć wrażliwość na insulinę, zmniejszając ryzyko cukrzycy
  • poprawia przepływ krwi do mózgu i serca
  • błonnik w proszku kakaowym, wspomaga zdrowe trawienie i może zmniejszyć ryzyko i objawy zespołu jelita drażliwego oraz innych problemów trawiennych

Niestety, wiele osób zamiast kupować dobrej jakości, prawdziwe kakao, sięga po jego najtańsze odpowiedniki. Czy wy też pijecie kakao typu instant? Lepiej z niego zrezygnujcie, bo jest bardzo szkodliwe dla zdrowia.

Zobacz także
Czy wiecie co się stanie gdy dodacie kakao do kawy? Zyska właściwości zdrowotne

Czy wiecie co się stanie, gdy dodacie kakao do kawy? Napój zyska nowe właściwości zdrowotne

Piszinger z masą kakaową

Piszinger z masą kakaową jak dawniej. Tak dobry, że znika z talerza w mgnieniu oka

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego lepiej nie pić kakao instant?

W większości sklepów spożywczych możecie kupić napoje kakaopodobne, takie jak kakao instant w proszku lub w granulkach. Napoje te cieszą się dużą popularnością z uwagi na ich słodki smak i szybkość przygotowania. Niestety takie kakao to puste kalorie i żaden dietetyk nie zaleci wam go pić. Tak naprawdę nie ma ono nic wspólnego z prawdziwym kakao.

Rozpuszczalne napoje kakaowe zawierają m.in.:

  • sól
  • cukier - 100 g tego produktu może zawierać aż 85 g cukru
  • sztuczne aromaty
  • emulgatory (np. lecytynę sojową)
  • węglan wapnia
  • węglan magnezu

Takie kakao: 

  • może pogorszyć waszą koncentrację
  • zwiększa ryzyko nadwagi
  • otyłości
  • cukrzycy
  • próchnicy
  • niektórych typów nowotworów

Jeśli więc lubicie smak kakao, kupujcie tylko i wyłącznie to dobrej jakości i przyrządzajcie je własnoręcznie, dodając jedynie niewielką ilość cukru dla smaku.

Źródło: msn.com.pl

Jak pić zieloną herbatę? Pod żadnym pozorem nie róbcie tej 1 rzeczy
Flickr
Newsy
Jak pić zieloną herbatę? Pod żadnym pozorem nie róbcie tej 1 rzeczy
Od utraty wagi, przez lepsze trawienie, po ukojenie nerwów. Korzyści płynące z picia zielonej herbaty są wprost nieocenione. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, jak prawidłowo powinno się ją pić?

Zielona herbata to jeden z najzdrowszych napojów świata. Jest wytwarzana z liści rośliny camellia sinesis, tak jak wszystkie inne herbaty nieziołowe. Jednak w przeciwieństwie do herbat czarnych i ulung, zielona herbata jest mniej przetworzona, ponieważ jest wytwarzana niezwykle delikatnymi metodami suszenia na parze. Mówi się, że to właśnie dzięki nim zielona herbata jest taka bogata w składniki odżywcze i przeciwutleniacze, które zapewniają naszemu organizmowi wiele korzyści zdrowotnych. Jakie korzyści ma zielona herbata i jak powinno się ją prawidłowo pić? Jak prawidłowo pić zieloną herbatę? Zielona herbata wspomaga spalanie tłuszczu, chroni przed chorobami serca, a nawet działa przeciwstarzeniowo. Ale czy to oznacza, że możemy pić ją bez opamiętania? Nie do końca. Oto krótki poradnik na temat tego, jak powinno się pić ten napój. Nie przekraczajcie ilości 2-3 filiżanek dziennie. Zielona herbata jest bogata w przeciwutleniacze i naturalne związki roślinne, takie jak garbniki i flawonoidy. Niestety, ich nadmiar może powodować toksyczność, a nawet uszkodzenie wątroby. Nigdy nie pijcie zielonej herbaty na pusty żołądek. Picie zielonej herbaty tuż po obudzeniu może niekorzystnie wpłynąć na równowagę żołądka.  Nie pijcie zielonej herbaty bezpośrednio po posiłku. Wiele osób pije zieloną herbatę tuż po posiłku sądząc, że to jest zdrowe. Picie zielonej herbaty bezpośrednio po jedzeniu, może hamować wchłanianie składników odżywczych. Oznacza to, że wszystko, co zjedliśmy, nie będzie prawidłowo wchłaniane, ponieważ kofeina i garbniki zadziałają tu jako przeszkoda. Takie picie zielonej herbaty może również rozcieńczyć soki żołądkowe, powodując nieprawidłowe trawienie. Najlepiej pić zieloną herbatę 30-45 minut przed lub po posiłku. Nie pijcie...

Blok czekoladowy lepszy niż ten z czasów PRL-u. Wystarczy, że zamienicie margarynę na ten 1 składnik
Własne
Newsy
Blok czekoladowy lepszy niż ten z czasów PRL-u. Wystarczy, że zamienicie margarynę na ten 1 składnik
Nie ma chyba osoby, która nie pamiętałaby smaku bloku czekoladowego, robionego przez nasze babcie. Blok czekoladowy jest pyszny! Zróbcie z nim 1 rzecz, a będzie jeszcze lepszy niż dawniej.

Blok czekoladowy każdemu z nas kojarzy się z beztroskim dzieciństwem. To niezapomniany rarytas z dawnych lat. Przepyszny, czekoladowy, chrupiący. Ten wciągający deser kochają wszyscy. Na jednym kawałku nigdy się nie kończy.  Blok czekoladowy, czyli smak dzieciństwa  W czasach PRL ten smakołyk był numerem 1. Robił furorę wśród dzieci i dorosłych a wszystko przez wyjątkowy smak. Jeśli tęsknicie za dawnymi czasami, proponujemy wam, zrobienie tego kultowego przysmaku. Jest banalny w wykonaniu i nie zajmie wam dużo czasu. Do jego przygotowania potrzebne będzie mleko w proszku, najlepiej to niebieskie, dobrej jakości masło, mleko, herbatniki oraz ciemne, prawdziwe kakao. Prawdziwe kakao sprawi, że wiernie odtworzycie tamten smak. Jeden kęs i wszystkie wspomnienia powrócą.  Wróćmy jeszcze na moment do kwestii tłuszczu. Dawniej zaradne gospodynie radziły sobie z brakiem prawdziwego drogiego masła, zamieniając go na tańszą margarynę. W dzisiejszych czasach mimo szalejącej inflacji można sobie z reguły pozwolić na prawdziwe masło w bloku czekoladowym. Parę złotych więcej włożone w blok czekoladowy spłaci się w czasie degustacji, kiedy domownicy z wrażenia będą bili wam brawo. Przepis na blok czekoladowy  Możecie poeksperymentować ze składnikami i dodać do masy także bakalie, wafle lub suszone owoce. Wszystko zależy już od was i na co macie ochotę. Przyrządzając blok czekoladowy na pewno będziecie mieć ogromną frajdę a końcowy efekt zapewne was zachwyci. No to do dzieła! Do zrobienia bloku czekoladowego, będziecie potrzebować: Składniki: 200 g masła 82% 500 ml mleka 5 łyżek prawdziwego kakao 5 łyżek cukru 500 g mleka w proszku 200 g herbatników Opcjonalnie - orzechy i inne bakalie Sposób wykonania: Rozdrobnijcie ciastka na małe kawałki (możecie je pokroić...

Pijecie taką kawę? Lepiej przestańcie. To grozi poważnymi konsekwencjami
Flickr
Newsy
Pijecie taką kawę? Lepiej przestańcie. Nie dostarczycie organizmowi niczego wartościowego
Nie wszystko, co znajduje się na sklepowych półkach jest dobre dla naszego zdrowia. Tego produktu lepiej się wystrzegać.

Po II wojnie światowej dania i napoje instant szybko zdobyły uznanie zwykłych ludzi. Produkty w proszku, które można przygotować bardzo szybko były (i są do dziś) podstawą żołnierskich posiłków. W polowych warunkach trudno o dostęp do kuchni z prawdziwego zdarzenia, a przecież żołnierze muszą coś jeść. Tak oto właśnie wynaleziono napoje i dania instant, czyli po produkty spożywcze w proszku - najczęściej wystarczy zalać je gorącą wodą i obiad gotowy.  Do dziś chętnie korzystamy z takich rozwiązań, a pierwszymi z brzegu przykładami są zupki w proszku oraz kawa rozpuszczalna. Dostępna jest także od dawna na rynku wersja kawy „dla leniwych”, czyli produkt trzy w jednym - znajduje się w nim kawa rozpuszczalna, mleko w proszku i cukier. Wystarczy zalać wrzątkiem i gotowe! Ale czy picie takiej kawy jest dobre dla organizmu?  Co znajduje się w kawie 3 w 1? Podstawowe składniki takiej kawy wymieniliśmy już wyżej, jednak lista produktów użytych do jej wyprodukowania jest znacznie dłuższa. I nie napawa ona niestety optymizmem. W kawie „trzy w jednym” znajdziecie takie składniki, jak: utwardzony tłuszcz palmowy syrop glukozowo-fruktozowy emulgatory  regulatory kwasowości aromaty sól Oraz rzecz jasna kawę rozpuszczalną, białka mleka i cukier.  Czy kawa 3 w 1 jest zdrowa? Najczęściej na pierwszym miejscu w składzie tego rodzaju produktów znajduje się cukier, o czym świadczy bardzo słodki smak kawy 3 w 1. Znajduje się w niej też niewiele kawy (ok. 10-15%), co oznacza, że taki napój ma z prawdziwą kawą niewiele wspólnego.  A czy picie kawy 3 w 1 jest zdrowe? Wypita od czasu do czasu wam nie zaszkodzi, jednak lepiej nie spożywać jej regularnie. Zawarte w niej tłuszcze utwardzone przyczyniają się do...

Jak zrobić grzybową kawę? Pomoże na zmęczenie, obniży poziom cukru i zbije cholesterol
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić grzybową kawę? Pomoże na zmęczenie, obniży poziom cukru i zbije cholesterol
Słyszeliście kiedyś o grzybowej kawie albo o kawie dodatkiem sproszkowanych grzybów? Przeczytajcie.

Picie grzybowej kawy jest bardzo popularne w krajach azjatyckich. W Polsce mało kto tak pije kawę. To błąd, ponieważ taka kawa ma bardzo wiele korzyści dla zdrowia. Jak powstaje kawa grzybowa? Żeby zrobić grzybową kawę, będziecie potrzebowali kawy i sproszkowanych grzybów. Ale nie byle jakich. Do przygotowania kawy grzybowej, możecie użyć różnych gatunków chińskich grzybów, takich jak: chaga reishi cordyceps Te gatunki dostaniecie w specjalistycznych sklepach, w internecie i w dobrych supermarketach. Przejdźmy teraz do tego, dlaczego warto poświęcić trochę czasu na ich znalezienie. Dlaczego warto pić grzybową kawę? Grzybowa kawa ma przyjemny smak i jest mniej kwaśna niż ta tradycyjna. Dodanie do swojej ulubionej kawy sproszkowanych grzybów, zwiększa walory zdrowotne napoju. Chińskie grzyby zawierają zdrowe przeciwutleniacze, minerały i witaminy, takie jak: witaminy z grupy B, witamina D, selen, miedź, potas i fosfor. Mają działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe oraz, co ciekawe, po dodaniu do kawy sprawiają, że ma ona mniejszą zawartość kofeiny. Rodzaje grzybów i ich korzyści dla zdrowia A oto konkrety: Reishi Reishi jest jednym z najczęściej stosowanych grzybów w medycynie naturalnej. Grzyb ten znajdziemy w różnych częściach Azji.  Reishi może być spożywany na surowo lub w postaci sproszkowanej, którą można mieszać z wodą, kawą lub herbatą. Grzyby reishi: wzmacniają układ odpornościowy  pomagają się zrelaksować i zwalczyć depresję zawierają cenne przeciwutleniacze, które mogą pomóc w zapobieganiu uszkodzeniom komórek regulują poziom glukozy i cholesterolu Chaga Grzyby chaga rosną na brzozach w zimnym klimacie i przypominają z...