
Można kupić go w sklepie lub zrobić samodzielnie, ze świeżo wyciskanych owoców. Sok pomarańczowy, obok jabłkowego, to jeden z popularniejszych produktów tego typu. Chętnie pijemy go dla orzeźwienia, podczas przyjęć, a niektórzy nawet do śniadania. Ale czy zastanawialiście się kiedyś nad tym, co daje picie soku pomarańczowego?
Wartości odżywcze soku pomarańczowego
Sok z pomarańczy nie tylko świetnie smakuje, ale i dobrze wpływa na organizm. To produkt o wysokiej gęstości odżywczej - oznacza to, że zawarte w nim składniki odżywcze występują w takich proporcjach, które są bardzo dobre dla zdrowia.
100 ml soku pomarańczowego (pół szklanki) dostarcza około 40 kcal i głównie cukry, które naturalnie występują w pomarańczach - czyli glukozę, sacharozę oraz fruktozę. Zawiera też śladowe ilości białka i zero tłuszczu. Jest też bardzo bogaty w witaminę C i już pół szklanki soku pomarańczowego w 50% pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tę witaminę. Sok pomarańczowy zawiera również:
-
witamina A
-
witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6)
-
witamina K
-
potas
-
fosfor
-
sód
-
wapń
-
żelazo
-
magnez
-
cynk
-
miedź
-
selen
-
polifenole
Co daje picie soku pomarańczowego?
Jeżeli nie ma ku temu żadnych przeciwwskazań, regularne picie soku pomarańczowego może wam przynieść następujące korzyści:
-
wzmocnienie odporności
-
nawodnienie organizmu (dzięki wysokiej zawartości potasu, sok pomarańczowy świetnie się sprawdza jako remedium na „syndrom dnia poprzedniego”)
-
mocne serce i kości
-
lepsze trawienie i przemiana materii
-
poprawa samopoczucia i koncentracji
-
opóźnienie procesów starzenia się komórek
Sok pomarańczowy - przeciwwskazania
Zalet picia soku pomarańczowego jest dużo, jednak niektórzy muszą zachować tutaj ostrożność. Pamiętajmy, że, jak sama nazwa wskazuje, sok powstaje z pomarańczy i w związku z tym zawiera dużo cukrów prostych. Jest więc niewskazany przy cukrzycy, a picie go często i w dużych ilościach może przyczynić się do wzrostu masy ciała.
Muszą też na niego uważać osoby z nadciśnieniem i problemami z nerkami. Jeżeli zależy wam na poprawie trawienia, lepiej sięgnąć po całe pomarańcze - zawierają one więcej błonnika niż wyciśnięty z nich sok.