Ludzie krzywią się na to warzywo, a s. Anastazja robi z niego surówkę. Lepszej dawno nie jedliśmy
Getty Images/Flickr
Newsy

Ludzie krzywią się na to warzywo, a s. Anastazja robi z niego surówkę. Lepszej dawno nie jedliśmy

Przygotujcie sobie notes i zapiszcie listę składników potrzebnych do zrobienia tej surówki. Siostra Anastazja wymyśliła przepis na niezwykle smaczną i zdrową surówkę, a jej dodatkową zaletą jest szybkość i łatwość przygotowania. Sprawdźcie sami, jakie to proste.

Żaden dobry obiad bez surówki się nie obejdzie. A zwłaszcza latem, gdy trwa sezon na różne smaczne warzywa i aż żal z tego nie skorzystać. Taka chrupiąca surówka jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim bardzo zdrowa. W końcu to właśnie w surowych warzywach kryje się najwięcej witamin, niezbędnych organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. 

W książkach siostry Anastazji można znaleźć mnóstwo inspiracji i przepisów na smaczne surówki. Poniżej podaliśmy wam recepturę, w której wykorzystuje się pewne, nieco zapomniane warzywo, czyli czarną rzepę. Zanim zaczniecie kręcić nosem, zobaczcie sami, co jeszcze trzeba dodać do surówki - wszystkie te składniki w połączeniu tworzą razem małe arcydzieło. 

Przepis siostry Anastazji na smakowitą surówkę

Składniki:

  • 3 jabłka

  • 2 czarne rzepy

  • 2 marchewki

  • szczypiorek (może być też pietruszka albo koperek)

  • 3 łyżki śmietany

  • pół cytryny

  • sól 

  • pieprz 

Zobacz także
Siostra Anastazja robi najlepszy bób pod słońcem. Nie żałuje 1 nietypowego składnika

Siostra Anastazja robi najlepszy bób pod słońcem. Nie żałuje 1 nietypowego składnika 

Przepis siostry Anastazji na ćwikłę lepszą niż u babci. Dodaje do niej bardzo zaskakujący składnik

Przepis siostry Anastazji na ćwikłę lepszą niż u babci. Dodaje do niej bardzo zaskakujący składnik

Przygotowanie:

  1. Obierzcie marchewki, rzepę i jabłka. Następnie wszystkie warzywa zetrzyjcie na tarce, na małych oczkach. Przełóżcie do miski.

  2. Dodajcie posiekany szczypiorek lub inne zioła, sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz sól i pieprz.

  3. Na koniec dorzućcie 3 łyżki śmietany i dokładnie wymieszajcie. Jeżeli nie macie śmietany. nada się też zwykły jogurt naturalny, jogurt typu greckiego albo skyr. Smacznego!

Dlaczego warto jeść czarną rzepę?

Czarna rzepa nie ma zbyt wielu zwolenników ze względu na jej charakterystyczny zapach. Warto się jednak do niego przekonać, ponieważ warzywo to wykazuje się wieloma dobroczynnymi właściwościami.

Odpowiedzialne za typowy dla czarnej rzepy aromat i smak związki, czyli siarkocyjanki, wpływają pozytywnie na układ trawienny - zwiększają wydzielanie żółci i soków trawiennych, a także polepszają ukrwienie skóry. Z kolei dzięki witaminom z grupy B, czarna rzepa pozytywnie wpływa na układ nerwowy. 

Znajdują się w niej też inne związki siarkowe, które mają silne działanie odkażające i ograniczające produkcję łoju - z tego względu czarną rzepę można znaleźć w kosmetykach przeznaczonych do przetłuszczającej się skóry głowy. Ponadto, warzywo to działa wspomagająco przy łagodzeniu objawów przeziębienia i nerwobólów.