Ludzie chcieliby się zdrowo odżywiać, ale ich na to nie stać
Adobe Stock
Newsy

Ludzie chcieliby się zdrowo odżywiać, ale ich na to nie stać. Co o tym sądzicie?

Większość osób doskonale wie, jak należy się odżywiać i bardzo chciałoby sięgać po zdrowe produkty. Niestety, przeszkodę stanowią ich ceny…

Z roku na rok zdrowe odżywianie staje się coraz bardziej popularne, a świadomość społeczeństwa na temat szkodliwości przetworzonych produktów wzrasta. Większość osób bardzo chciałaby przejść na bogatą w cenne składniki dietę, niestety nie zawsze jest to możliwe. Na przeszkodzie często stają pieniądze… 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Fast-foody są o wiele tańsze od sałatki

Bez względu na to w jakim markecie najczęściej robicie zakupy spożywcze, na sklepowych półkach nie brakuje wysoko przetworzonej żywności – gotowych zup, burgerów, pizz, zapiekanek czy hot-dogów. Z racji, że ich ceny są kosmicznie niskie, a czas przygotowania bajecznie krótki, sięga po nie mnóstwo osób.

Z kolei na dziale z warzywami, owocami, orzechami i bio produktami oczy wychodzą z orbit. Ich ceny dosłownie powalają na kolana. Śmiało można stwierdzić, że sięgają po nie tylko osoby z naprawdę grubymi portfelami, które są w stanie zapłacić ponad 100 złotych za zaledwie 10 produktów. Prawdą jest, że za takie pieniądze niektórzy potrafią wyżyć blisko dwa tygodnie, inni jeden dzień.

Wysoka jakość produktów to wysoka cena

Nie od dziś wiadomo, że produkt produktowi nierówny. Na sklepowych półkach znajdziecie więc mnóstwo szynek i serów, ale tylko niewiele z nich z naprawdę dobrym składem. Kiedy zerkniecie na etykietę od razu zobaczycie różnicę pomiędzy tanią i drogą kiełbasą. 

Choć rozsądek podpowiada, by wziąć tę, która zawiera ponad 90 proc. mięsa, portfel sugeruje, by znowu zdecydować się na tę, która ma go zaledwie 70 proc. Właśnie w ten sposób większość Polaków bardzo szybko rujnuje swoje zdrowie. 

Nic dziwnego w końcu ceny pożywienia wciąż szybują w górę. Problem polega na tym, że nie są one proporcjonalne do minimalnego wynagrodzenia za wykonywaną pracę. 2800 złotych brutto to kwota, która ledwo starcza na opłacenie rachunków, kredytów, chemii, leków i jedzenia. 

Choroby powstające na skutek złego odżywiania

  1. Na skutek złego odżywiania możecie zacząć cierpieć na wszelkiego rodzaju zaburzenia metaboliczne. Należą do nich między innymi choroba wieńcowa, cukrzyca, nadciśnienie, otyłość, skaza moczanowa, kamica żółciowa czy miażdżyca.
  2. Okazuje się, że przetworzone jedzenie obniża waszą odporność immunologiczną wywołując alergie, nawracające infekcje, choroby z autoagresją, reumatoidalne zapalenia stawów, przewlekłe zapalenie wątroby oraz wrzodziejące zapalenie jelita grubego.
  3. Niestety, oszczędzając na jedzeniu możecie też zachorować na choroby zwyrodnieniowe, takie jak łuszczyca, zaćma, paradontoza, nieżyt jelit oraz zwyrodnienie stawów.
  4. Niewielu zdaje sobie również sprawę z tego, że niska jakość przyswajanego pożywienia wpływa na zaburzenie podstawowych funkcji życiowych. Pojawiają się wówczas zaparcia, zgaga, nerwica, depresja, jaskra, a nawet zespół jelita nadwrażliwego.
wpływ wieprzowiny na zdrowie
Adobe Stock
Newsy
5 powodów, dla których lepiej jest odstawić wieprzowinę. Numer 3 sprawi, że wstrzymacie oddech
Karkówka, łopatka, boczek, schab, a nawet szynka – te produkty z pewnością często pojawiają się w waszym jadłospisie. Badania dowodzą, że to właśnie mięso wieprzowe cieszy się największą popularnością wśród Polaków – statystyczna osoba zjada go aż 42 kilogramy rocznie. Niestety, takie praktyki mogą mieć bardzo negatywny wpływ na wasze zdrowie.

Mięso wieprzowe, w zależności od części tuszy, którą wybierzecie, jest przede wszystkim bogate w białko. Najwięcej znajdziecie go w schabie, z kolei najmniej w żeberkach. Nie można również zapomnieć, że wieprzowina to źródło cennych soli mineralnych, takich jak sód, potas, żelazo oraz cynk. Ponadto, mięso pozyskane ze świni zawiera mnóstwo witamin z grupy B oraz witaminę A i E. Wydawać, by się mogło, że jest całkowicie zdrowe. Nic bardziej mylnego. Częste spożywanie mięsa wieprzowego może stanowić poważne zagrożenie dla waszego zdrowia, zwłaszcza jeśli je nieodpowiednio przygotujecie. Produkt ten może mieć negatywny wpływ nie tylko na wasz cholesterol i serce, ale również wątrobę oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Co to oznacza? Zaraz wszystko stanie się dla was jasne. 1. Zapalenie wątroby typu E Ta zakaźna choroba przewodu pokarmowego zwykle przebiega bezobjawowo. Istnieją jednak przypadki, w których wirus daje o sobie znać poprzez gorączkę, wymioty, powiększenie wątroby lub jej niewydolność, bóle stawów oraz brzucha, a także ogólne osłabienie organizmu. Jak się okazuje, choroba jest szczególnie niebezpieczna w przypadku ciężarnych kobiet. W 25 proc. przypadków prowadzi bowiem do śmierci matki lub płodu. 2. Choroby neurologiczne Częste spożywanie wieprzowiny może również prowadzić do wielu chorób układu nerwowego – zapalenia nerwów obwodowych, drętwienia, mrowienia i bólów kończyn, a nawet stwardnienia rozsianego, które całkowicie wyniszcza organizm. 3. Nowotwory Okazuje się, że nadmierne spożywanie mięsa wieprzowego może być bezpośrednią przyczyną raka jelita grubego, przełyku, płuc, trzustki oraz wątroby. Według Światowej Organizacji Zdrowia, każde 50 gramów tego produktu, zwiększa...

Obostrzenia przedłużone. Kiedy zostaną otwarte restauracje i galerie handlowe?
Newsy
GIS wycofuje te parówki z Lidla. Są pełne groźnych bakterii
Z popularnej sieci dyskontów spożywczych Lidl, po komunikacie Głównego Inspektoratu Sanitarnego, znikają takie parówki. Jak wynika z informacji, w ich składzie znajdują się niebezpieczne bakterie. Jeśli macie je w swojej lodówce, natychmiast wyrzućcie je do kosza.

Wszelkie artykuły spożywcze, jakie znajdują się na sklepowych półkach podlegają ścisłej kontroli Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Ta organizacja dba, aby do koszyków trafiały jedynie produkty o wysokiej i sprawdzonej jakości. O wszelkich błędach informuje społeczność w odpowiednich komunikatach. Parówki z Lidla wycofane ze sprzedaży  Po ostatniej kontroli i analizie Głównego Inspektoratu Sanitarnego okazało się, iż w sprzedaży znajdują się wyroby mięsne, a dokładniej parówki z niebezpieczną bakterią w składzie. Były one na półkach w Lidlu. Wraz z komunikatem organizacji, zostały natychmiast wycofane ze sprzedaży oraz produkcji.  Trefny towar Wadliwa partia towaru była sprzedawana przez dyskont spożywczy Lidl. Producentem wyrobów jest Sokołów SA z oddziałem w Czyżewie. Dokładnie chodzi o produkt: „PIKOK Pure Parówki z szynki 250g” z terminem ważności do 4 maja 2021 roku.  Niebezpieczne parówki pochodzą z partii o numerze 11031, numer serii: C 10349134. Wraz z komunikatem GIS, trefny towar mięsny natychmiast został wycofany z bieżącej sprzedaży.  Niebezpieczna bakteria Przeprowadzone badania Głównego Inspektoratu Sanitarnego oraz Inspekcję Weterynaryjną wskazały, iż w składzie parówek, znalazła się niebezpieczna dla zdrowia i życia bakteria. Dokładniej chodzi o bakterię Listeria monocytogenes. Spożycie skażonego produktu może doprowadzić do rozwoju choroby zwanej listeriozą. Skutki zakażenia bakterią Zakażenie bakterią Listeria monocytogenes wiążę się z poważnymi konsekwencjami, które mogą odcisnąć piętno na zdrowiu, jak i życiu. Wśród skutków wyróżnia się: zapalenie spojówek zapalenie węzłów chłonnych zapalenie stawów,...

pensja minimalna 2021
AdobeStock
Newsy
Jak wygląda życie za najniższą krajową w Polsce? Niektórym zostaje niecałe 300 zł miesięcznie na jedzenie
Minimalne wynagrodzenie rośnie, ale czy da się za to przeżyć? Wielu ludziom po opłaceniu mieszkania ledwo zostaje na jedzenie.

Choć pensja minimalna wciąż jest podnoszona przez rząd i wynosi kilkaset złotych więcej niż kilka lat temu, to wciąż osoby zarabiające najmniej skarżą się na niski poziom życia. Jaka jest minimalna płaca w Polsce w 2021 roku? Czy da się za nią przeżyć? Sprawdzamy. Ile wynosi pensja minimalna w 2021 roku? Decyzją rządu, wysokość pensji minimalnej jest od kilku lat konsekwentnie zwiększana. Część osób przyjęła tę wiadomość z dużym entuzjazmem, a część z dużym niepokojem. Wzrost płacy minimalnej nie oznacza bowiem, że automatycznie wzrośnie poziom życia ludzi zarabiających najmniej. Wyższa pensja oznacza większe wydatki ponoszone przez pracodawców, co zmusza ich do podniesienia cen za sprzedawane towary lub usługi. To właśnie dlatego jakość życia osób zarabiających minimalną pensję, wcale znacznie się nie polepsza. Produkty sprzedawane w sklepach są coraz droższe. Drożeją też usługi, zwłaszcza budowlane. Jak wygląda życie za minimalną w 2021 roku? Wysokość pensji minimalnej w 2021 roku Obecnie pensja minimalna wynosi 2800 zł brutto , co daje około 2061 złotych „na rękę” . Czy da się za to przeżyć? Życie za minimalną pensję Pensja minimalna wszędzie jest taka sama, jednak koszty życia różnią się w zależności od regionu. Inaczej wygląda życie za minimalną krajową w niewielkiej miejscowości, a inaczej w dużym mieście wojewódzkim. Dużą rolę gra położenie – im dalej od dużych miast, które są centrami dla przemysłu i usług, tym pensje są niższe, ale za to życie jest tańsze. Sprawdziliśmy, ile trzeba wydać na podstawowe potrzeby w dużym mieście i małej miejscowości. Koszty życia w miastach i małych miejscowościach Największe polskie miasta, w których można liczyć na wysokie wynagrodzenie to:  Poznań, Kraków, Wrocław, Gdańsk,...

jak nie marnować jedzenia
AdobeStock
Newsy
Polacy rocznie marnują tony żywności. Badania są zatrważające
W Polsce co roku wyrzuca się ogromne ilości jedzenia. Sprawdźcie, czy możecie sami coś z tym zrobić!

Przyznajcie z ręką na sercu – czy zużywacie wszystko, co kupujecie? Czy zdarzy się wam czasami wyrzucić jedzenie, które już się zepsuło? Nikt świadomie nie chce marnować żywności, ale niestety co roku tony jedzenia trafiają do śmietników. Polska jest jednym z rekordzistów w kategorii wyrzucania żywności. Ile jedzenia marnują Polacy? W 2018 roku Forbes przeprowadził badanie, w którym sprawdził, ile żywności marnuje się w Polsce. Wyniki są naprawdę przerażające! Średnio każdy Polak wyrzuca ponad 230 kg jedzenia rocznie, co daje około 9 milionów ton żywności w skali całego kraju. Takie ilości dały Polsce 5 miejsce w Europie pod względem tego, ile jedzenia się marnuje. Niestety, problem z wyrzucaniem żywności ma u nas tendencję wzrostową. We wspomnianym badaniu dla Forbes w 2018 roku 40% badanych Polaków przyznało, że zdarza im się wyrzucać jedzenie. Tymczasem w 2017 było to 34%. Socjologowie tłumaczą to zjawisko – twierdzą, że przyczyna leży w fakcie, iż ludzie są leniwi i nie chce im się zużywać nadmiaru jedzenia, a do tego żywność jest tania i wyrzucanie jej do śmieci powoduje mniejsze wyrzuty sumienia. W Polsce najczęściej do śmietnika trafiają: Owoce Warzywa Chleb Mięso Jak zapobiegać marnowaniu żywności? Jeżeli wam też zdarza się wyrzucić jedzenie, które się zepsuło, ponieważ kupiliście go za dużo i nie zdążyliście zjeść, to skorzystajcie z kilku prostych porad, które pomogą wam oszczędzić żywność i pieniądze! Sprawdźcie, co macie w lodówce – przed wyjściem na zakupy zróbcie dokładny przegląd lodówki, by uniknąć sytuacji w której kupujecie te same produkty, które już się w niej znajdują. Nie idźcie do sklepu głodni – najgorszym pomysłem jest wyjście na zakupy prosto z pracy, gdy jedyne o...