Ludzie chcieliby się zdrowo odżywiać, ale ich na to nie stać
Adobe Stock
Newsy

Ludzie chcieliby się zdrowo odżywiać, ale ich na to nie stać. Co o tym sądzicie?

Większość osób doskonale wie, jak należy się odżywiać i bardzo chciałoby sięgać po zdrowe produkty. Niestety, przeszkodę stanowią ich ceny…

Z roku na rok zdrowe odżywianie staje się coraz bardziej popularne, a świadomość społeczeństwa na temat szkodliwości przetworzonych produktów wzrasta. Większość osób bardzo chciałaby przejść na bogatą w cenne składniki dietę, niestety nie zawsze jest to możliwe. Na przeszkodzie często stają pieniądze… 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Fast-foody są o wiele tańsze od sałatki

Bez względu na to w jakim markecie najczęściej robicie zakupy spożywcze, na sklepowych półkach nie brakuje wysoko przetworzonej żywności – gotowych zup, burgerów, pizz, zapiekanek czy hot-dogów. Z racji, że ich ceny są kosmicznie niskie, a czas przygotowania bajecznie krótki, sięga po nie mnóstwo osób.

Z kolei na dziale z warzywami, owocami, orzechami i bio produktami oczy wychodzą z orbit. Ich ceny dosłownie powalają na kolana. Śmiało można stwierdzić, że sięgają po nie tylko osoby z naprawdę grubymi portfelami, które są w stanie zapłacić ponad 100 złotych za zaledwie 10 produktów. Prawdą jest, że za takie pieniądze niektórzy potrafią wyżyć blisko dwa tygodnie, inni jeden dzień.

Wysoka jakość produktów to wysoka cena

Nie od dziś wiadomo, że produkt produktowi nierówny. Na sklepowych półkach znajdziecie więc mnóstwo szynek i serów, ale tylko niewiele z nich z naprawdę dobrym składem. Kiedy zerkniecie na etykietę od razu zobaczycie różnicę pomiędzy tanią i drogą kiełbasą. 

Choć rozsądek podpowiada, by wziąć tę, która zawiera ponad 90 proc. mięsa, portfel sugeruje, by znowu zdecydować się na tę, która ma go zaledwie 70 proc. Właśnie w ten sposób większość Polaków bardzo szybko rujnuje swoje zdrowie. 

Nic dziwnego w końcu ceny pożywienia wciąż szybują w górę. Problem polega na tym, że nie są one proporcjonalne do minimalnego wynagrodzenia za wykonywaną pracę. 2800 złotych brutto to kwota, która ledwo starcza na opłacenie rachunków, kredytów, chemii, leków i jedzenia. 

Choroby powstające na skutek złego odżywiania

  1. Na skutek złego odżywiania możecie zacząć cierpieć na wszelkiego rodzaju zaburzenia metaboliczne. Należą do nich między innymi choroba wieńcowa, cukrzyca, nadciśnienie, otyłość, skaza moczanowa, kamica żółciowa czy miażdżyca.
  2. Okazuje się, że przetworzone jedzenie obniża waszą odporność immunologiczną wywołując alergie, nawracające infekcje, choroby z autoagresją, reumatoidalne zapalenia stawów, przewlekłe zapalenie wątroby oraz wrzodziejące zapalenie jelita grubego.
  3. Niestety, oszczędzając na jedzeniu możecie też zachorować na choroby zwyrodnieniowe, takie jak łuszczyca, zaćma, paradontoza, nieżyt jelit oraz zwyrodnienie stawów.
  4. Niewielu zdaje sobie również sprawę z tego, że niska jakość przyswajanego pożywienia wpływa na zaburzenie podstawowych funkcji życiowych. Pojawiają się wówczas zaparcia, zgaga, nerwica, depresja, jaskra, a nawet zespół jelita nadwrażliwego.
gessler sklep
ONS
Gwiazdy
Nie uwierzysz, ile kosztuje mąka w sklepie Magdy Gessler. Oniemiejesz, gdy dowiesz się, z czego jest
Magda Gessler słynie z zamiłowania do dobrej kuchni. Wszyscy wiedzą, że jej sposób na doskonałe jedzenie to nieoszczędzanie na składnikach. Jednak czy wszystkich byłoby stać na produkty z jej własnego sklepu?

Magda Gessler znana jest z ogromnej wiedzy na temat gotowania i żyłki do interesów. Prowadzi własne restauracje oraz sklep z żywnością. Nie uwierzycie, ile kosztuje u niej mąka i z czego jest zrobiona! Podpowiadamy – nie ma w niej złota ani platyny, ale i tak skład robi wrażenie. Włoskie specjały Sławna restauratorka prowadzi sklep, w którym można kupić przyprawy, dodatki i jedzenie typowe dla włoskiej kuchni. Reklamowane są wyjątkową jakością, dlatego cena jest odpowiednio wysoka. Jednak niektóre ceny naprawdę zwalają z nóg! Na przykład mąka w tym sklepie kosztuje aż 52,90 zł za kilogram ! Z czego ona jest zrobiona? Jak się okazuje, ta niezwykła mąka składa się w całości z suszonych kasztanów. Nie zawiera glutenu, laktozy ani innych dodatków, dlatego jest całkowicie bezpieczna dla wegan. Co jeszcze możemy znaleźć w tym sklepie? Luksusy w sklepie Magdy Gessler Kasztanowa mąka to nie jedyny produkt w tym sklepie, którego cena wskazuje na wyjątkową ekskluzywność. Możemy w nim znaleźć także: Trufle w oliwie za jedyne 64 zł za 100 g, czyli 640 złotych za kilogram! Ser picorino z pistacjami za 82 zł za kilogram Miód wrzosowy – 78 zł za kilogram Jednak większość produktów sprzedawanych w sklepie Magdy Gessler ma dość rozsądne ceny. Na przykład 20 złotych za 10 sztuk oscypków nie wydaje się być zbyt wygórowaną ceną. Możemy też kupić tam koncentrat pomidorowy czy kapary prosto z Włoch, a ceny tych produktów nie przekraczają 15-20 złotych.

przyprawy
Pixabay
Newsy
7 najzdrowszych przypraw świata. Sprawdź czy masz je w kuchni
Lubisz przyprawiać swoje dania przyprawami? To świetnie! Liczne badania naukowe potwierdziły, że przyprawy nie tylko wzmacniają smak naszych potraw, ale też mogą mieć niebywałe korzyści zdrowotne dla naszego organizmu.

Zioła i przyprawy, takie jak imbir, czosnek i szałwia, nie tylko dodają naszym ulubionym potrawom smaku, ale też mogą mieć zaskakujące właściwości prozdrowotne.  Istnieje wiele ziół i przypraw, które zawierają silne związki, które mogą leczyć, łagodzić ból, zapobiegać różnym chorobom, a nawet zwalczać raka, choroby serca i inne powszechne przypadłości. Oto 7 najzdrowszych przypraw świata Kurkuma Kurkuma jest uznawana za jedną z najzdrowszych i najbardziej wyrazistych przypraw świata. Już od tysięcy lat jest używana w leczeniu różnych schorzeń, takich jak zapalenie stawów, cukrzyca, problemy trawienne i rak. Kurkuma zawiera aktywny składnik zwany kurkuminą, który może powstrzymać rozprzestrzenianie się nowotworu, a także może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2. Kurkumina jest również silnym przeciwutleniaczem, co oznacza, że zapewnia podwójną ochronę przed chorobami. Badania pokazują, że jest 5-10 razy silniejsza niż witamina C i E, jeśli chodzi o pochłanianie wolnych rodników. Pieprz Cayenne Pieprz Cayenne to idealna przyprawa dla tych, którzy lubią pikantne dania. Pochodzi z małej czerwonej i zielonej papryczki. Zawarty w pieprzu Cayenne związek o nazwie kapsaicyna ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające i jest aktywnym składnikiem wielu kremów na receptę i dostępnych bez recepty maści i plastrów na zapalenie stawów i ból mięśni. Związek ten jest również wykorzystywany w leczeniu bólu półpaśca i bólu nerwów związanego z cukrzycą. Nigdy nie próbowałaś pieprzu Cayenne? Najwyższa pora to zrobić. Posyp pieprzem Cayenne pieczonego kurczaka lub dodaj odrobinę do swojej ulubionej zupy, aby cieszyć się jego wspaniałym, pikantnym smakiem. Czy wiesz, że pieprz Cayenne to...

kompot z suszu
Adobe Stock
Newsy
Nigdy nie dodawajcie ich do kompotu z suszu. Straci swój smak i będzie niezdrowy
Przygotowywanie kompotu z suszu na Wigilię to jedna z najstarszych polskich tradycji. Przed laty napój warzony był z ususzonych samodzielnie bakalii. Dzisiaj, z uwagi na brak czasu, gospodynie coraz częściej sięgają po gotowe rodzynki, morele oraz daktyle. Niestety, to duży błąd!

Przyrządzany z gotowanych suszonych owoców kompot to istny rarytas. Niegdyś serwowano go zimą do każdego obiadu, dzisiaj pije się go jedynie raz do roku – podczas wigilijnej kolacji.  Kompot z suszu bardzo dobrze gasi pragnienie , zawiera dużo błonnika, witamin, potasu i żelaza. Mogłoby się więc wydawać, że jest niesamowicie zdrowy. Sprawa jest jednak nieco bardziej skomplikowana. Sklepowe suszone owoce to zły wybór O ile owoce, z których przyrządzacie kompot zostały zebrane z własnego sadu , a następnie ususzone w domowych warunkach, z pewnością napój wam nie zaszkodzi. Prawda jest jednak taka, że w niewielu domach przygotowuje się go z tak zaufanych produktów.  Nie jest tajemnicą, że ludzie żyją dzisiaj w ogromnym pośpiechu. Mało kto przygląda się etykietom i spędza czas na myśleniu o zdrowych i nieprzetworzonych produktach. Z reguły, jeśli coś wygląda zdrowo to uznajemy, że takie właśnie jest. Przecież, co złego mogą w sobie kryć suszone owoce! To podejście okazuje się zgubne. Bowiem znajdujące się na sklepowych półkach suszone owoce w rzeczywistości są żywnością mocno przetworzoną. W ich składzie można znaleźć mnóstwo konserwantów, olejów mineralnych, cukru, a także dwutlenku siarki. Ich spożywanie bardzo negatywnie wpływa na ludzki organizm. Te dodatki szkodzą waszemu zdrowiu Dodatek siarki ma przede wszystkim przedłużyć termin przydatności produktu. Związek nie tylko przyspiesza proces jego suszenia, ale również sprawia, że na owocach nie tworzy się pleśń . Siarkowanie wpływa także na wygląd bakalii – dzięki niemu wydają się pełniejsze, ładniejsze i dojrzalsze. Niestety, ten proces pozbawia owoców wszelkich cennych właściwości. Należy również pamiętać, że spożywanie na co dzień dużej ilości...

Świeczki zapachowe są trujące
Pixabay
Zdrowie
Wyrzuć TE świeczki do kosza! Trujesz siebie i swoją rodzinę!
Romantyczna kolacja we dwoje, domowe SPA, mieszkanie przystrojone na święta – wiele osób nie wyobraża sobie ich bez pięknie pachnących świeczek wykonanych najczęściej z parafiny. Ta może być trująca!

Świeczki to produkt, który z łatwością znajdziemy na wielu sklepowych półkach. Mnogość kuszących zapachów, uspokajającej lawendy, świątecznego jabłka z cynamonem lub orzeźwiającej pomarańczy sprawiają, że wręcz nie da się przejść obok nich obojętnie. Kuszą też swoim wyglądem i ceną. To jednak tylko pozory! Wyrzuć te świeczki do kosza Większość sklepowych świeczek wykonana jest z parafiny, czyli produktu pochodnego ropy naftowej. Ta podczas spalania wydziela trujące i niebezpieczne dla zdrowia związki chemiczne, między innymi aceton oraz benzen, znajdujące się na przykład w oleju napędowym. Można więc powiedzieć, że palenie tego typu świeczek jest równoznaczne z wizytą na stacji benzynowej! Produkt jest trujący dla wszystkich domowników nawet wtedy, gdy nie jest zapalony! Toksyczne związki unoszą się w powietrzu nawet przez wiele godzin po zgaszeniu świeczki. Ich systematyczne wdychanie może prowadzić do różnego rodzaju chorób układu oddechowego, między innymi astmy, a nawet do choroby nowotworowej! Nie tylko parafina jest trująca Świeczki mogą być trujące nie tylko przez parafinę. Duży wpływ na nasze zdrowie mają też ich zapachy tworzone w sposób chemiczny. Szkodliwe mogą okazać się też knoty wydzielające cząstki ołowiu! Niech twój dom zapachnie zdrowo Zamiast kupować trujące świeczki zapachowe zainwestuj w dyfuzor – urządzenie, które sprawi, że twój dom będzie pachniał czymkolwiek zamarzysz! Wystarczy wlać do niego niewielką ilość wybranego olejku eterycznego, a okres przedświąteczny w mig zapachnie cynamonem! Niezastąpione mogą okazać się też suszone skórki z owoców, na przykład z pomarańczy! Źródło: iqair.cn