Ryba w galarecie to niezwykle popularna przekąska, która często gości na świątecznych stołach. Zazwyczaj używamy do niej karpia, ale w poniższym przepisie znajdziecie dodatek delikatnego mintaja. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu, ale niezwykle efektowna, dzięki fantazyjnie wyciętym warzywom. Z pewnością zrobi wrażenie i każdy spyta o to, jak osiągnęliście taki efekt.

Jak przygotować galaretkę z rybą? Najlepiej w jednakowych plastikowych pudełeczkach, na przykład po jogurcie, serku lub musztardzie. Dzięki temu wszystkie galaretki będą miały ten sam rozmiar i kształt.

Przepis na mintaja w galarecie

Składniki:

  • Pół kilograma mrożonego mintaja
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • Pół selera
  • Puszka groszku konserwowego
  • 3 łyżki żelatyny
  • Przyprawa typu jarzynka lub vegeta
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • Pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Rozmroźcie rybę, a następnie dobrze osuszcie za pomocą ręcznika papierowego.
  2. Pokrójcie mintaja na mniejsze kawałki.
  3. Wszystkie warzywa obierzcie, dokładnie umyjcie i zalejcie wodą w dużym garnku.
  4. Dodajcie wszystkie przyprawy do smaku i gotujcie do momentu, aż warzywa staną się miękkie.
  5. Wywar przecedźcie przez gęste sitko.
  6. Zagotujcie go ponownie i włóżcie pokrojonego mintaja. Gotujcie przez mniej więcej 3 minuty i delikatnie wyjmijcie rybę za pomocą łyżki cedzakowej.
  7. Na dno plastikowych pojemniczków połóżcie plasterki marchewki – możecie wykrawać w ich środku różne wzory i wypełniać je np. selerem lub pietruszką.
  8. Wsypcie po łyżeczce przepłukanego wodą i odsączonego groszku konserwowego.
  9. Na warzywach ułóżcie kawałki mintaja.
  10. Ponownie ułóżcie warstwę warzyw.
  11. Wywar zagotujcie, dodajcie żelatynę i dobrze wymieszajcie, aż się rozpuści. Doprawcie do smaku pieprzem i solą.
  12. Gdy wywar lekko przestygnie przelejcie go delikatnie do foremek.
  13. Pojemniczki przykryjcie folią spożywczą i włóżcie do lodówki, aby galaretka dokładnie stężała.
  14. Przed podaniem wyjmijcie z pojemniczków.

Smacznego!

Zobacz także:

Źródło: gotujmy.pl