Ryba w galarecie to niezwykle popularna przekąska, która często gości na świątecznych stołach. Zazwyczaj używamy do niej karpia, ale w poniższym przepisie znajdziecie dodatek delikatnego mintaja. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu, ale niezwykle efektowna, dzięki fantazyjnie wyciętym warzywom. Z pewnością zrobi wrażenie i każdy spyta o to, jak osiągnęliście taki efekt.
Jak przygotować galaretkę z rybą? Najlepiej w jednakowych plastikowych pudełeczkach, na przykład po jogurcie, serku lub musztardzie. Dzięki temu wszystkie galaretki będą miały ten sam rozmiar i kształt.
Przepis na mintaja w galarecie
Składniki:
- Pół kilograma mrożonego mintaja
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- Pół selera
- Puszka groszku konserwowego
- 3 łyżki żelatyny
- Przyprawa typu jarzynka lub vegeta
- Kilka ziarenek ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- Pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
- Rozmroźcie rybę, a następnie dobrze osuszcie za pomocą ręcznika papierowego.
- Pokrójcie mintaja na mniejsze kawałki.
- Wszystkie warzywa obierzcie, dokładnie umyjcie i zalejcie wodą w dużym garnku.
- Dodajcie wszystkie przyprawy do smaku i gotujcie do momentu, aż warzywa staną się miękkie.
- Wywar przecedźcie przez gęste sitko.
- Zagotujcie go ponownie i włóżcie pokrojonego mintaja. Gotujcie przez mniej więcej 3 minuty i delikatnie wyjmijcie rybę za pomocą łyżki cedzakowej.
- Na dno plastikowych pojemniczków połóżcie plasterki marchewki – możecie wykrawać w ich środku różne wzory i wypełniać je np. selerem lub pietruszką.
- Wsypcie po łyżeczce przepłukanego wodą i odsączonego groszku konserwowego.
- Na warzywach ułóżcie kawałki mintaja.
- Ponownie ułóżcie warstwę warzyw.
- Wywar zagotujcie, dodajcie żelatynę i dobrze wymieszajcie, aż się rozpuści. Doprawcie do smaku pieprzem i solą.
- Gdy wywar lekko przestygnie przelejcie go delikatnie do foremek.
- Pojemniczki przykryjcie folią spożywczą i włóżcie do lodówki, aby galaretka dokładnie stężała.
- Przed podaniem wyjmijcie z pojemniczków.
Smacznego!
Zobacz także:
Źródło: gotujmy.pl