mintaj w galarecie
Gotujmy.pl/eli_555
Newsy

Zamiast karpia użyjcie do ryby w galarecie tego gatunku. Zapomnicie o paskudnym posmaku mułu

Galareta z dodatkiem białej ryby i warzyw podana w ten sposób zrobi wrażenie na wszystkich gościach.

Ryba w galarecie to niezwykle popularna przekąska, która często gości na świątecznych stołach. Zazwyczaj używamy do niej karpia, ale w poniższym przepisie znajdziecie dodatek delikatnego mintaja. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu, ale niezwykle efektowna, dzięki fantazyjnie wyciętym warzywom. Z pewnością zrobi wrażenie i każdy spyta o to, jak osiągnęliście taki efekt.

Jak przygotować galaretkę z rybą? Najlepiej w jednakowych plastikowych pudełeczkach, na przykład po jogurcie, serku lub musztardzie. Dzięki temu wszystkie galaretki będą miały ten sam rozmiar i kształt.

mintaj w galarecie
Gotujmy.pl/eli_555

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na mintaja w galarecie

Składniki:

  • Pół kilograma mrożonego mintaja
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • Pół selera
  • Puszka groszku konserwowego
  • 3 łyżki żelatyny
  • Przyprawa typu jarzynka lub vegeta
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • Pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Rozmroźcie rybę, a następnie dobrze osuszcie za pomocą ręcznika papierowego.
  2. Pokrójcie mintaja na mniejsze kawałki.
  3. Wszystkie warzywa obierzcie, dokładnie umyjcie i zalejcie wodą w dużym garnku.
  4. Dodajcie wszystkie przyprawy do smaku i gotujcie do momentu, aż warzywa staną się miękkie.
  5. Wywar przecedźcie przez gęste sitko.
  6. Zagotujcie go ponownie i włóżcie pokrojonego mintaja. Gotujcie przez mniej więcej 3 minuty i delikatnie wyjmijcie rybę za pomocą łyżki cedzakowej.
  7. Na dno plastikowych pojemniczków połóżcie plasterki marchewki – możecie wykrawać w ich środku różne wzory i wypełniać je np. selerem lub pietruszką.
  8. Wsypcie po łyżeczce przepłukanego wodą i odsączonego groszku konserwowego.
  9. Na warzywach ułóżcie kawałki mintaja.
  10. Ponownie ułóżcie warstwę warzyw.
  11. Wywar zagotujcie, dodajcie żelatynę i dobrze wymieszajcie, aż się rozpuści. Doprawcie do smaku pieprzem i solą.
  12. Gdy wywar lekko przestygnie przelejcie go delikatnie do foremek.
  13. Pojemniczki przykryjcie folią spożywczą i włóżcie do lodówki, aby galaretka dokładnie stężała.
  14. Przed podaniem wyjmijcie z pojemniczków.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

tymbaliki
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na wyśmienite tymbaliki jak z PRL-u. Wyjdą najlepiej, gdy połączycie te 2 gatunki mięsa
Przed laty dobra prywatka czy huczna impreza w zakładzie pracy nie mogła obyć się bez tych miniaturowych, mięsnych galaretek.

Z biegiem lat moda na jakiekolwiek galarety w ogóle niemalże przeminęła, zwłaszcza wśród ludzi młodszych. Ci, co znają się na dobrym smaku i na dobrych przystawkach nie usunęli ze swoich notesów przepisu i na galaretę, i na tymbaliki. Z jakiego gatunku mięsa robi się tymbaliki? Te właśnie apetyczne małe galaretki to fantastyczne rozwiązanie nie tylko na suto zakrapianą imprezę. Świetnie sprawdzą się także podczas rodzinnych spotkań, imienin i przy setkach innych okazji. Pamiętajcie jedynie, że niektórzy lubią pokropić je delikatnie octem! Do przygotowania tymbalików nie będzie potrzebna żelatyna. Wszystko to za sprawą kolagenu zawartego w kościach z mięsem.  Dlatego też niezwykle ważny jest dobór odpowiednich kawałków golonki wieprzowej, indyczego podudzia i skrzydełek z indyka. Jeżeli nie dysponujecie indykiem, spokojnie możecie zamienić go kurą. Dobrze byłoby, gdyby drób był dość tłusty. Przepis na tymbaliki Składniki: Golonka wieprzowa Podudzie z indyka 2 skrzydła z indyka 1-2 marchewki Ćwierć selera 1 pietruszka 1 cebula 1 puszka groszku konserwowego 2-3 jajka Sól Pieprz Przygotowanie: Jajka ugotujcie na twardo. Mięso oczyśćcie, przełóżcie do garnka i zalejcie wodą. Gotujcie przez ok. 2-3 godziny, zbierając tzw. szumowiny. Pół godziny przed końcem gotowania dodajcie obraną włoszczyznę. Przecedźcie wywar z mięsa i warzyw i doprawcie go do smaku. Do naczyń – np. do misek – nakładajcie groszek, pokrojone w ósemki jajka i warzywa, a także mięso. Zalewajcie naczynia przygotowanym wywarem i odstawcie w zimne miejsce do ostygnięcia. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl

Nóżki w galarecie wyszły mętne? Następnym razem wykorzystajcie ten trik
AdobeStock
Newsy
Nóżki w galarecie wyszły mętne? Następnym razem wykorzystajcie ten trik
Idealny wywar do zimnych nóżek z reguły wychodzi bardzo mętny – taka już jego uroda. Istnieje jednak ciekawy sposób na wyklarowanie wywaru do galarety!

Mięso w galarecie to jedna z klasycznych potraw polskiej kuchni. Najpopularniejszy jest chyba przepis na nóżki wieprzowe w galarecie, które niestety czasami nie wychodzą. Sprawdźcie, co zrobić by wyszły idealnie klarowne i jak zrobić pyszne zimne nóżki! Co zrobić, żeby zimne nóżki były klarowne? Czasami galaretka z zimnymi nóżkami wychodzi dość mętna i nie wygląda wtedy zbyt apetycznie. Można temu łatwo zaradzić, choć niestety nie da się „naprawić” mętnej galarety – podany niżej sposób sprawdzi się tylko w trakcie przygotowywania. Należy bowiem użyć jajek, octu i gazy. Po wyłowieniu z gotowego wywaru mięsa oraz warzyw, dodajcie do niego ubite białko wymieszane z łyżką octu jabłkowego. Po wymieszaniu dodajcie białko do wywaru. Teraz zamieszajcie, zagotujcie i zgaście ogień pod garnkiem. Usuńcie z wywaru pianę i przelejcie go przez gazę. Następnie wlejcie go z powrotem do czystego garnka i powtórzcie ten proces jeszcze co najmniej raz, a najlepiej dwa razy. Przepis na nóżki wieprzowe w galarecie Do przygotowania klasycznych nóżek w galarecie potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 2 tylne nóżki wieprzowe 1 golonka wieprzowa 2 marchwie 1 cebula 1 pietruszka Część selera 4 liści laurowe Pół łyżeczki czosnku granulowanego Pół łyżeczki pieprzu ziarnistego Pół łyżeczki ziela angielskiego Sól Przygotowanie: Umyjcie nóżki i golonkę. Nóżki dokładnie oczyśćcie i pokrójcie w mniejsze kawałki. Włóżcie mięso do dużego garnka o pojemności 5 litrów i zalejcie wodą. Cebulę opalcie nad palnikiem lub na suchej patelni, a cebulę, pietruszkę, marchewki i selera umyjcie. Wszystko dodajcie do garnka z mięsem i doprawcie zielem...

Zróbcie na święta dorsza z tym dodatkiem z przepisu Ewy Wachowicz. Wychodzi taniej i smaczniej niż karp
Adobe Stock
Newsy
Dorsz z 1 sekretnym dodatkiem z przepisu Ewy Wachowicz. Wychodzi taniej i smaczniej niż karp
Świąteczna rybka to nie tylko karp! Dorsz również będzie się dobrze komponował z resztą potraw na wigilijnym stole - zwłaszcza zrobiony według tego przepisu Ewy Wachowicz.

Jeżeli aż wzdrygacie się na myśl o wigilijnym karpiu, przyrządźcie w tym roku inną rybę na święta - na przykład dorsza. Jest pozbawiony charakterystycznego zapachu (określanego jako „mulisty”), a do tego tańszy od karpia, którego ceny są w tym roku naprawdę rekordowe. Wypróbujcie przepis Ewy Wachowicz na dorsza z warzywami oraz ananasem - przykryty jarzynową pierzynką smakuje wprost doskonale i może być ciekawym zamiennikiem tradycyjnego karpia.  Przepis na dorsza z warzywami od Ewy Wachowicz Składniki: 2 filety z dorsza 1 szklanka przecieru pomidorowego pół litra wywaru z jarzyn ananas z puszki (krążki) 2 duże marchewki ćwiartka selera Papryka zielona 1 pietruszka 1 duża duża cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka curry pół łyżeczki pieprzu ziołowego 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego masło klarowane do smażenia mąka do obtoczenia sól pieprz Przygotowanie: Pokrójcie filety z dorsza na równe kawałki. Posypcie solą oraz pieprzem, a na koniec pokropcie sokiem z cytryny i odłóżcie. Obierzcie cebulę i pokrójcie ją w piórka, a czosnek posiekajcie. Paprykę zieloną pokrójcie w paski. Obraną marchew, pietruszkę oraz selera zetrzyjcie na tarce, na dużych oczkach. Roztopcie masło na patelni i podsmażcie wszystkie warzywa. Kiedy już się nieco podpieką, wlejcie wywar z jarzyn. Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, curry, pieprz ziołowy oraz sól i wymieszajcie. Duście, aż część wywaru odparuje. Następnie wlejcie na patelnię przecier pomidorowy i wymieszajcie. Obtoczcie w mące dorsza i usmażcie na...

Jak zagęścić majonez, żeby sałatka nie była zbyt wodnista? To naprawdę łatwe
AdobeStock
Newsy
Jak zagęścić majonez, żeby sałatka nie była zbyt wodnista? To naprawdę łatwe
Sałatka jarzynowa zrobiła się wodnista i nieapetyczna? Poznajcie sposób na zagęszczenie jej!

Zdarzyło się wam, że sałatka jarzynowa po przygotowaniu zrobiła się rzadka i wodnista? Jest na to sposób! O tym, jak zagęścić sałatkę, dowiecie się z poniższego artykułu. Przepis na sałatkę jarzynową z majonezem Do przygotowania sałatki jarzynowej na Wielkanoc potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 4 duże marchewki 3 ziemniaki 2 pietruszki 1 mały korzeń selera 4 ogórki kiszone Kawałek pora 4 jajka 1 jabłko 1 puszka groszku konserwowego 4 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu Pół łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Umyjcie wszystkie warzywa korzeniowe, ale nie obierajcie ich ze skórki. Włóżcie do garnka i zalejcie wodą. Podgrzejcie. Od momentu, gdy woda się zagotuje, gotujcie warzywa pod przykryciem przez maksymalnie pół godziny (czas gotowania zależy od grubości warzyw). Powinny całkowicie zmięknąć. Gdy warzywa się ugotują, wyjmijcie je z wody i odstawcie do ostudzenia. Obierzcie ze skórki i posiekajcie na drobną kostkę. Jajka włóżcie do garnka z wodą i gotujcie od 7 do 10 minut, w zależności od wielkości jajek. Po ugotowaniu zalejcie je zimną wodą i obierzcie ze skorupek. Posiekajcie jajka bardzo drobno. Poszatkujcie białą część pora, umieśćcie w sitku i przelejcie wrzątkiem. Po przestudzeniu będzie można dodać por do sałatki (zamiast pora możecie też użyć cebuli). Obierzcie ogórki kiszone ze skórki i pokrójcie w kostkę. Jabłko obierzcie i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Wszystkie składniki przełóżcie do dużej miski. Dodajcie groszek konserwowy, cztery łyżki jogurtu naturalnego i cztery łyżki majonezu. Delikatnie wymieszajcie. Dodajcie do smaku pieprz, sól i jeszcze raz wymieszajcie. Smacznego! Jak zagęścić...