Nie ma chyba nikogo, komu źle kojarzy się to danie. Zwykle przygotowywały je dla wszystkich domowników nasze mamy i babcie.
Mamy i babcie wiedziały, co to znaczy dobry i treściwy obiad. Mówi się, że lepsze jest wrogiem dobrego, ale dzisiaj pomajstrujemy nieco nad tym typowym polskim daniem.
Często o sukcesie danego dania decyduje sposób jego podania. Być może nasza propozycja bardziej przypadnie do gustu szczególnie młodszym członkom waszych rodzin.
Poza inną kompozycją, warto również zapiec marchewkę i groszek razem z kotletami. Szczególnie można wykorzystać tę opcję wtedy, gdy dysponujemy na przykład mielonymi z poprzedniego dnia.
Zobacz także:
Poza tym wszystko zostanie po staremu. Czyli nie obędzie się bez smacznych tłuczonych ziemniaków z dodatkiem masła lub śmietany.
Mielone zapiekane z marchewką i groszkiem
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego, wieprzowego (np. z łopatki)
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 ząbki czosnku (jeżeli nie lubicie czosnkowych kotletów, pomińcie ten składnik)
- Puszka groszku zielonego (25 dag)
- 3-4 spore marchewki
- Łyżka masła
- Łyżka mąki pszennej
- Sól i pieprz
- Olej
Przygotowanie:
- Wyrabiamy mięso na kotlety. Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą i pokrojoną w drobniutką kostkę cebulę i czosnek.
- Formujemy kotlety i smażymy je na patelni. Nie przesmażamy zanadto kotletów – dopieką się w piekarniku razem z marchewką i groszkiem.
- Marchewkę kroimy drobno i gotujemy w wodzie z dodatkiem masła.
- Gdy woda wyparuje, a marchew stanie się dość miękka, dodajemy do środka groszek.
- Zaprawiamy marchewkę i groszek mąką pszenną. Rozrabiamy mąkę w 2 łyżkach wody i stopniowo dodajemy do warzyw, by je zagęścić.
- Wlewamy gotowe (ale nie rozgotowane!) warzywa do naczynia żaroodpornego lub tortownicy, na nich układamy kotlety.
- Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 20 min.
- Podajemy z ziemniaczanym puree.
Źródło: gotujmy.pl