Mielone z groszkiem i marchewką
Kulinarna chwila/gotujmy.pl
Newsy

Lubicie mielone z marchewką i groszkiem? Tak podane smakują o niebo lepiej

Ziemniaczane puree, marchewka z groszkiem z zasmażką, no i oczywiście kotlety mielone. To nasz sztandarowy zestaw na drugie danie. Dzisiaj zmodyfikujemy lekko ten standardowy obiad.
Hubert Rój
grudzień 23, 2020

Nie ma chyba nikogo, komu źle kojarzy się to danie. Zwykle przygotowywały je dla wszystkich domowników nasze mamy i babcie.

Mamy i babcie wiedziały, co to znaczy dobry i treściwy obiad. Mówi się, że lepsze jest wrogiem dobrego, ale dzisiaj pomajstrujemy nieco nad tym typowym polskim daniem.

Często o sukcesie danego dania decyduje sposób jego podania. Być może nasza propozycja bardziej przypadnie do gustu szczególnie młodszym członkom waszych rodzin.

Poza inną kompozycją, warto również zapiec marchewkę i groszek razem z kotletami. Szczególnie można wykorzystać tę opcję wtedy, gdy dysponujemy na przykład mielonymi z poprzedniego dnia.

Poza tym wszystko zostanie po staremu. Czyli nie obędzie się bez smacznych tłuczonych ziemniaków z dodatkiem masła lub śmietany.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Mielone zapiekane z marchewką i groszkiem

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego, wieprzowego (np. z łopatki)
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku (jeżeli nie lubicie czosnkowych kotletów, pomińcie ten składnik)
  • Puszka groszku zielonego (25 dag)
  • 3-4 spore marchewki
  • Łyżka masła
  • Łyżka mąki pszennej
  • Sól i pieprz
  • Olej

Przygotowanie:

  1. Wyrabiamy mięso na kotlety. Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą i pokrojoną w drobniutką kostkę cebulę i czosnek.
  2. Formujemy kotlety i smażymy je na patelni. Nie przesmażamy zanadto kotletów – dopieką się w piekarniku razem z marchewką i groszkiem.
  3. Marchewkę kroimy drobno i gotujemy w wodzie z dodatkiem masła.
  4. Gdy woda wyparuje, a marchew stanie się dość miękka, dodajemy do środka groszek.
  5. Zaprawiamy marchewkę i groszek mąką pszenną. Rozrabiamy mąkę w 2 łyżkach wody i stopniowo dodajemy do warzyw, by je zagęścić.
  6. Wlewamy gotowe (ale nie rozgotowane!) warzywa do naczynia żaroodpornego lub tortownicy, na nich układamy kotlety.
  7. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 20 min.
  8. Podajemy z ziemniaczanym puree.

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze