Ziemniaki stanowią podstawę większości tradycyjnych, polskich obiadów. Gotowane, pieczone, a nawet smażone z pewnością często goszczą w waszych domach. Prawdopodobnie serwujecie je w towarzystwie solidnego kawałka mięsa. Okazuje się jednak, że i bez niego ziemniaczki mogą stanowić syty posiłek. Wystarczy prawidłowo je potraktować.
Z czym podawać smażone ziemniaki?
Nic nie może się równać z przepysznymi ziemniaczkami podsmażonymi na maśle. Wystarczy, że polejecie je zsiadłym mlekiem lub kefirem, posypiecie świeżym koperkiem, a całość dopełnicie jajkiem sadzonym, sałatką z pomidorów lub gotowanym kalafiorem. Zaufajcie, nam taki obiad podbije wasze serca, a przede wszystkim zapełni wasze brzuchy do syta.
Przepis na ziemniaki podsmażane na patelni
Receptura jest dziecinnie prosta, a składniki bajecznie tanie. Wystarczy wszystko ze sobą zmieszać i podsmażyć na masełku. Koniecznie sięgnijcie po teflonową patelnię, dzięki niej nic się nie przypali, a ziemniaczki będą smakować naprawdę wyjątkowo.
Będziecie potrzebować:
- 1 kilograma ziemniaków
- 2 łyżek masła klarowanego
- 2 ząbków czosnku
- Przypraw: soli, pieprzu, rozmarynu, słodkiej papryki, ziół prowansalskich
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierzcie, pokrójcie na ćwiartki i ugotujcie w osolonym wrzątku (powinny być gotowe po ok. 20 minutach).
- Tak przygotowane ziemniaki odcedźcie z wody, a następnie wymieszajcie z przyprawami – solą, pieprzem, słodką papryką, ziołami prowansalskimi oraz rozmarynem (jeśli macie świeży to koniecznie go użyjcie).
- Czosnek obierzcie z łupin i pokrójcie w cieniutkie plasterki lub niewielką kosteczkę.
- Na patelni rozpuśćcie masło klarowane, a następnie umieśćcie na niej posiekany czosnek.
- Po ok. 2 minutach do czosnku dodajcie ugotowane, pokrojone i doprawione wcześniej ziemniaki.
- Smażcie na średnim ogniu, z każdej ze stron, aż do ładnego zarumienienia.
- Serwujcie z ulubionymi dodatkami – mięsem, zsiadłym mlekiem lub kefirem, jajkiem sadzonym, albo surówką.
Smacznego!
Zobacz także:
Źródło: gotujmy.pl