Przepis na ziemniaki podsmażane na patelni
Gotujmy.pl/Bernadetta
Newsy

Lubicie ziemniaczki podsmażone na patelni? Z tym składnikiem smakują najlepiej

Ziemniaczki podsmażone na patelni z masłem i przyprawami to prawdziwy hit każdego obiadu. Polane zsiadłym mlekiem lub kefirem smakują naprawdę wybornie.

Ziemniaki stanowią podstawę większości tradycyjnych, polskich obiadów. Gotowane, pieczone, a nawet smażone z pewnością często goszczą w waszych domach. Prawdopodobnie serwujecie je w towarzystwie solidnego kawałka mięsa. Okazuje się jednak, że i bez niego ziemniaczki mogą stanowić syty posiłek. Wystarczy prawidłowo je potraktować.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Z czym podawać smażone ziemniaki?

Nic nie może się równać z przepysznymi ziemniaczkami podsmażonymi na maśle. Wystarczy, że polejecie je zsiadłym mlekiem lub kefirem, posypiecie świeżym koperkiem, a całość dopełnicie jajkiem sadzonym, sałatką z pomidorów lub gotowanym kalafiorem. Zaufajcie, nam taki obiad podbije wasze serca, a przede wszystkim zapełni wasze brzuchy do syta.

Przepis na ziemniaki podsmażane na patelni

Receptura jest dziecinnie prosta, a składniki bajecznie tanie. Wystarczy wszystko ze sobą zmieszać i podsmażyć na masełku. Koniecznie sięgnijcie po teflonową patelnię, dzięki niej nic się nie przypali, a ziemniaczki będą smakować naprawdę wyjątkowo.

Będziecie potrzebować:

  • 1 kilograma ziemniaków
  • 2 łyżek masła klarowanego
  • 2 ząbków czosnku
  • Przypraw: soli, pieprzu, rozmarynu, słodkiej papryki, ziół prowansalskich

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie na ćwiartki i ugotujcie w osolonym wrzątku (powinny być gotowe po ok. 20 minutach).
  2. Tak przygotowane ziemniaki odcedźcie z wody, a następnie wymieszajcie z przyprawami – solą, pieprzem, słodką papryką, ziołami prowansalskimi oraz rozmarynem (jeśli macie świeży to koniecznie go użyjcie).
  3. Czosnek obierzcie z łupin i pokrójcie w cieniutkie plasterki lub niewielką kosteczkę. 
  4. Na patelni rozpuśćcie masło klarowane, a następnie umieśćcie na niej posiekany czosnek. 
  5. Po ok. 2 minutach do czosnku dodajcie ugotowane, pokrojone i doprawione wcześniej ziemniaki. 
  6. Smażcie na średnim ogniu, z każdej ze stron, aż do ładnego zarumienienia.
  7. Serwujcie z ulubionymi dodatkami – mięsem, zsiadłym mlekiem lub kefirem, jajkiem sadzonym, albo surówką.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

prażoki przepis
Gotujmy.pl/msewka
Newsy
Z kuchni babci: pyszne prażoki, które smakują jak samo jak te, które pamiętacie z dzieciństwa
Tradycyjnie przygotowywane na ognisku, w żeliwnym kociołku prażoki lub, jak kto woli, prażuchy, dziady, masoły, sytochy czy pieczonki to potrawa stara jak świat. Jej bazę stanowią przede wszystkim ziemniaki. Z pewnością przyrządzały je wasze prababcie i babcie.

Nazwa dania została zaczerpnięta od sposobu jego przygotowywania. Bowiem prażoki powstają poprzez zaparzenie czy też prażenie mąki wraz z gotującymi się ziemniakami. To bardzo proste, ale przede wszystkim tanie i pożywne danie chłopskie, znane jest w wielu regionach Polski - Małopolsce, Wielkopolsce oraz na Kujawach.  Potrawa wspaniale komponuje się z zsiadłym mlekiem lub kefirem i kiszonym ogórkiem. Z powodzeniem można ją serwować zarówno latem, jak i zimą. Jeśli jeszcze nigdy jej nie próbowaliście, koniecznie przetestujcie ten przepis. Przepis na prażoki Składniki: 1 kilogram ziemniaków 100 gramów mąki pszennej Smalec ze skwarkami i cebulką 1 łyżka soli Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie ze skóry, pokrójcie na ćwiartki, umieśćcie w garnku, zalejcie wodą, dodajcie soli i gotujcie przez ok. 20 minut. Po upływie tego czasu do wody dodajcie mąkę (nie mieszajcie, niech osiądzie na górze) i gotujcie po uchyloną pokrywką jeszcze przez ok. 10 minut. Ziemniaki odcedźcie, pozostawiając jednak na dnie garnka odrobinę wody, a następnie ugniećcie je przy pomocy drewnianego tłuczka. Powstała masa powinna być idealnie gładka, bez żadnych grudek. Na patelni roztopcie smalec ze skwarkami i cebulką. W tak przygotowanym tłuszczu umoczcie łyżkę, a następnie nałóżcie na nią porcję ziemniaków i umieśćcie na talerzu. Prażoki posypcie z wierzchu skwarkami i cebulką. Gotowe!  Źródło: gotujmy.pl

zupa ziemniaczana przepis
Gotujmy.pl/Agnieszka Rec
Newsy
Dodajcie 1 składnik do tej ziemniaczanej zupy z kiełbasą, a zachwycicie całą rodzinę. Będą chcieli dokładkę
Niezwykle prosta w przyrządzeniu zupa ziemniaczana najlepiej smakuje z... dodatkiem chili. Ta przyprawa sprawi, że danie niesamowicie rozgrzeje was od środka. Przepis jest dziecinnie prosty. Wszystkie potrzebne składniki na pewno macie w swojej kuchni.

Po zjedzeniu zupy ziemniaczanej z kiełbasą i chili żaden mróz wam nie straszny. W końcu taki obiad jest nie tylko niezwykle zdrowy i pożywny, ale również fantastycznie rozgrzewający. Jeśli zostało wam trochę bulionu, koniecznie zabierzcie się za jego przygotowanie. Przepis na zupę ziemniaczaną z kiełbasą Będziecie potrzebować 2 litrów bulionu 300 gramów kiełbasy Warzyw: 5 ziemniaków, 1 marchewki, 1 pietruszki, 1 cebuli, 2 ząbków czosnku 1 łyżki mąki pszennej 1 łyżki śmietany 1 łyżki oleju Świeżej natki pietruszki Przypraw: soli, liści laurowych, ziela angielskiego, kminku, chili Przygotowanie Bulion umieśćcie w średniej wielkości garnku i zagotujcie. Marchewkę i pietruszkę obierzcie i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obierzcie i pokrójcie w kostkę.  Tak przygotowane warzywa wraz z zielem angielskim, liściem laurowym i kminkiem umieśćcie w gotującym się bulionie. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i zeszklijcie na rozgrzanym oleju. Po chwili dodajcie pokrojoną w plasterki kiełbasę i smażcie aż do zarumienienia. Zawartość patelni przełóżcie do garnka z bulionem. Z zimnej wody i mąki stwórzcie zawiesinę, a następnie dodajcie ją do gotującej się zupy. Po ok. 2 minutach całość doprawcie solą oraz chili, zamieszajcie i zdejmijcie garnek z ognia. W niewielkim pojemniku umieśćcie chochlę gorącej zupy i dodajcie do niej śmietanę. Całość dokładnie wymieszajcie i połączcie z resztą wywaru. Na koniec dodajcie posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotowe! Źródło: gotujmy.pl

schabowy z jajkiem
Gotujmy.pl
Newsy
Wystarczy ten 1 składnik, aby schabowy całkowicie zmienił swój smak. Co powiecie na schabowego z takim dodatkiem?
Znudziły wam się już tradycyjne kotlety schabowe? Schabowy z sadzonym jajkiem to propozycja wprost idealna dla tych, którzy pragną w kuchni odmiany. Co powiecie na ten pożywny, smakowity i miły dla oka obiad? Przygotujecie go dosłownie w kilka chwil!

Lubicie jeść schabowe? To świetnie. Na pewno większości z was znudziła już się jednak tradycyjna wersja tego kotleta i marzycie o jakiejś odmianie? Mamy dla was coś świetnego! Przygotujcie "schaboszczaki" w zupełnie nowym, jak dotąd wydaniu – smażone na smalcu i podawane z rozpływającym się sadzonym jajkiem. Zainteresowani? Czytajcie dalej. Schabowe z sadzonym jajkiem Schabowe w połączeniu z sadzonym jajkiem to idealny pomysł na smakowite i pożywne danie dla całej rodziny. Tak podany obiad zasmakuje wszystkim – zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Danie jest tak syte, że ugasi wasz głód na dobrych kilka godzin. Usmażone na smalcu, idealnie chrupkie i złociste mięso, idealnie komponuje się z sadzonym jajkiem. Wystarczy oprószyć je z wierzchu ulubionymi przyprawami i gotowe. Danie nie tylko pysznie smakuje, ale też wspaniale wygląda i świetnie się sprawdzi na obiad dla rodziny lub znajomych. Pragniecie odmiany od tradycyjnych kotletów schabowych? Ten przepis powstał z myślą o was. Do dzieła! Składniki: 4 kotlety schabowe Szklanka bułki tartej Szklanka mąki pszennej 2 łyżki smalcu 2 łyżki masła 6 jajek Sól i pieprz do smaku 2 łyżki wody Przygotowanie: Bierzemy dwa talerze i wysypujemy na nie mąkę i bułkę tartą. Jajka wbijamy do miseczki, solimy, pieprzymy i mieszamy widelcem. Kotlety rozbijamy a następnie oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Na patelni rozpuszczamy smalec. Kotlety panierujemy w mące, następnie w jajku a na koniec w bułce tartej. Każdy kotlet smażymy na rozgrzanym smalcu po 3-5 minut z każdej strony. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło i smażymy jajka. Każde z nich oprószamy solą i pieprzem. Dolewamy 2 łyżki wody i przykrywamy pokrywką. Smażymy około 2 minut, aż jajko się zetnie. Kiedy...

zapiekanka z mięsem mielonym przepis
MałaMi89/gotujmy.pl
Newsy
Świetny przepis na szybkie danie z mięsa mielonego. Zrobicie je w 25 min z tanich składników
Proste przepisy są najsmaczniejsze! Wypróbujcie zapiekankę z mięsem mielonym i ziemniakami. Palce lizać!

Jeżeli przepadacie za prostymi przepisami na obiad z piekarnika, to na pewno posmakuje wam ta zapiekanka z mięsem mielonym! Z dodatkiem pysznych przypraw i ziemniaków, jest bardzo smaczna i sycąca, a do tego przygotowuje się ją naprawdę błyskawicznie. W niecałą godzinę obiad dla całej rodziny będzie gotowy! Sprawdźcie poniższy przepis. Przepis na zapiekankę z mięsa mielonego Przygotowanie tej zapiekanki jest bardzo proste! Potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 500 g mięsa mielonego 200 g żółtego sera 100 g kapusty kiszonej 50 ml śmietany 30% 20 ziemniaków 1 kiszony ogórek 1 papryka czerwona 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżka pikantnego ketchupu 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1 płaska łyżeczka ostrej papryki mielonej Kilka szczypt soli Olej do smażenia Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki i ugotujcie w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i ostudzeniu pokrójcie ziemniaki w plastry. Rozgrzejcie na patelni olej i podsmażcie na nim mięso tak, by żaden fragment nie pozostał surowy. Obierzcie czosnek i cebulę. Posiekajcie bardzo drobno. Pokrójcie w kostkę paprykę i ogórka kiszonego. Przełóżcie kapustę kiszoną na sitko i przelejcie dwa razy zimną wodą, by pozbyć się kwasu. Odciśnijcie i posiekajcie jak najdrobniej. Na patelnię z usmażonym mięsem wrzućcie cebulę i czosnek. Smażcie do momentu, aż się zeszklą. Dodajcie ogórka, paprykę i kiszoną kapustę. Wymieszajcie i duście pod przykryciem przez około 15 minut. Doprawcie słodką i ostrą papryką, ketchupem oraz solą i pieprzem. Wymieszajcie. Pokrojone w plastry ziemniaki podzielcie na dwie części. Włóżcie pierwszą na dno żaroodpornego naczynia, na to połóżcie część farszu i posypcie startym na tarce...