Lubicie taką kawę i herbatę? Wasza wątroba może tego nie wytrzymać
AdobeStock
Newsy

Lubicie taką kawę i herbatę? Wasza wątroba może tego nie wytrzymać

Wielu ludzi nie może żyć bez tego dodatku do popularnych napojów. Niestety, jego nadmierne spożycie ma fatalne skutki.
Katarzyna Wyborska
kwiecień 01, 2021

Niektórzy nie wyobrażają sobie porannej kawy albo herbaty bez dodatku łyżeczki cukru (albo i więcej!). Jednak coraz więcej się mówi o tym, że cukier jest bardzo szkodliwy dla ludzkiego organizmu. Sprawdźcie, jakie konsekwencje niesie za sobą częste spożywanie cukru.

Magda Gessler odpowiada na pytania

„Biała śmierć”

Lekarze i dietetycy coraz częściej posługują się terminem „biała śmierć” w odniesieniu do nadmiaru cukru w produktach spożywczych. I nic dziwnego! Regularne jedzenie dużych ilości cukru odbija się bardzo negatywnie na organizmie. Co więcej – wykazano, że cukier jest równie uzależniający co twarde narkotyki! To właśnie dlatego tak ciężko jest zrezygnować ze słodzenia kawy lub herbaty albo odmówić sobie jedzenia codziennie słodyczy.

Cukier jest bardzo uzależniający, a na jego nagłe odstawienie organizm zaczyna się buntować. Kto się odchudzał, ten dobrze wie, że najgorszych jest kilka pierwszych dni. Jesteście wtedy rozdrażnieni, boli was głowa i ciągle myślicie o jakiejś słodkiej przekąsce. Zresztą zastanówcie się – zdarzyło się wam przeszukać wszystkie szafki i szuflady w domu w poszukiwaniu na przykład kapusty, bo nagle naszła was ochota, żeby ją zjeść? Pewnie nie. A ile razy zaglądaliście we wszystkie miejsca w domu z nadzieją, że uda się wam znaleźć jakąś zagubioną czekoladkę?

Zobacz także

Wpływ cukru na zdrowie

Jedzenie cukru w niewielkich ilościach nie jest bardzo szkodliwe. A nawet jest wskazane, choć najlepiej jest spożywać go w naturalnej formie, czyli np. w owocach albo miodzie. Najgorszy jest biały cukier. Jeśli go nadużywacie, to w konsekwencji odbije się to negatywnie na waszym zdrowiu:

Wątroba

Spożywanie cukru w dużych ilościach prowadzi do zbyt wysokiego poziomu insuliny i glukozy we krwi, a także stłuszczenia wątroby i innych organów wewnętrznych. Otłuszczenie wątroby ma bardzo poważne konsekwencje zdrowotne w postaci cukrzycy typu 2 oraz niealkoholowego stłuszczenia wątroby.

Nadwaga i otyłość

Cukier jest mało sycący, a przy tym kaloryczny. Dlatego jedzenie słodyczy sprawia, że przyjmuje się o wiele więcej kalorii niż potrzebuje organizm, co przekłada się na nadmiar tkanki tłuszczowej.

Próchnica

O tym wiedzą już małe dzieci. Cukier w zawrotnym tempie niszczy szkliwo zębów, osłabia je i przyśpiesza rozwój próchnicy. A nieleczone ubytki prowadzą nie tylko do utraty zębów! Próchnica jest w stanie przenieść się z zębów do kości i tym samym zakazić cały organizm.

 

Czytaj także:

Komentarze
produkty które źle wpływają na jelita
Adobe Stock
Newsy Te pokarmy niszczą wasze jelita. Na pewno większość macie w swojej kuchni
Właściwie funkcjonujące jelita to podstawa zdrowego organizmu i dobrego samopoczucia, eksperci nie mają co do tego wątpliwości. Niestety, w codziennej diecie większości Polaków nie brakuje produktów, które szczególnie szkodzą temu fragmentowi przewodu pokarmowego. Lepiej ich unikajcie!
Weronika Kępa
grudzień 23, 2020

Jelito cienkie Jelito cienkie to najdłuższy odcinek przewodu pokarmowego. W organizmie dorosłego człowieka może osiągać nawet 6 metrów! To bardzo ważny element waszego organizmu. To właśnie dzięki niemu cenne składniki odżywcze ze spożywanych pokarmów są wchłaniane do krwioobiegu, rozprowadzane po organizmie, a następnie wykorzystywane do różnych procesów życiowych. Jelito grube Z kolei jelito grube to ostatni odcinek ludzkiego układu pokarmowego. To właśnie w nim resztki niestrawionego jedzenia przybierają formę kału, a następnie są wydalane z organizmu. Na tym jednak nie koniec. Jelito grube jest w stanie odzyskać nawet do 90 proc. wody z pożywienia, które do niego dociera, ale również nieco elektrolitów i soli mineralnych. Nie ulega więc wątpliwości, że o jelita trzeba dbać. To one odpowiadają za prawidłowego funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Niestety, w polskiej kuchni istnieją pokarmy, które spożywane w dużych ilościach mogą wpływać na nie bardzo negatywnie. Szkodliwa wieprzowina Najpopularniejszym czerwonym mięsem w Polsce jest oczywiście wieprzowina. Niestety, jej regularne spożywanie, szczególnie w postaci smażonej lub grillowanej, zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Eksperci apelują, by jeść ją stosunkowo rzadko. Zamiast wieprzowiny do diety warto włączyć ryby oraz białe mięso, najlepiej z indyka lub kury. Niebezpieczny cukier dla jelit Cukier, bez względu na jego rodzaj, stanowi pożywkę dla złych bakterii, drożdży oraz grzybów. Regularnie spożywane powodują wzdęcia oraz zaburzenia trawienia, które mogą prowadzić nawet do ostrego zapalenia jelit. Dodawanie go codziennie do herbaty czy kawy nie jest dobrym pomysłem. Ciężkostrawny czosnek i cebula Choć czosnek i cebulę dodaje się niemal do każdego dania w polskiej kuchni, w...

Przeczytaj
jedzenie które zwiększa stres
Adobe Stock
Zdrowie 5 pokarmów, które zwiększają poziom stresu. Numeru 3 się nie spodziewaliście
Stres to nie tylko reakcja organizmu na różnego typu sytuacje i wydarzenia. Za uczucie napięcia odpowiedzialne są również niektóre pokarmy, a w zasadzie ich składniki!
Weronika Kępa
listopad 26, 2020

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak ogromną rolę w naszym życiu odgrywa jedzenie. W końcu nie bez powodu mówi się „jesteś tym, co jesz”. Jeśli więc jesteś tykającą z nerwów bombą, być może przyczyny należy szukać właśnie w spożywanych posiłkach. 1. Pikantne jedzenie Jeśli często się stresujesz powinnaś ograniczyć spożywanie pikantnych posiłków. Te podrażniają żołądek i mogą prowadzić do powstawania wrzodów . Tak przyprawione potrawy muszą więc zostać dobrze i szybko strawione. Stres sprawia jednak, że ten proces przebiega o wiele wolniej niż zazwyczaj. Stąd pikantne jedzenie zostaje w organizmie dłużej niż powinno, powodując niestrawność i utrzymanie uczucia stresu. 2. Przetworzona żywność Przetworzona żywność to źródło tłuszczu, sztucznych dodatków, ale przede wszystkim sodu. Ten, wraz z potasem, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie systemu nerwowego . Spożywanie go w nadmiernych ilościach podnosi ciśnienie i przyspiesza bicie serca. Oznacza to, że po zjedzeniu na przykład fast-fooda, możesz czuć się bardzo napięcie i obniżenie nastroju. 3. Chleb Zawarta w chlebie mąka pszenna również może stanowić źródło stresu. Bowiem jej spożywanie niekorzystnie wpływa na układ pokarmowy i zakłóca jego pracę. Taki stan rzeczy dodatkowo obciąża organizm, a co za tym idzie - naszą psychikę. Postaraj się więc wyeliminować mąkę pszenną ze swojej diety. Na rynku dostępnych jest wiele zamienników tego produktu, na przykład mąka kokosowa lub migdałowa. 4. Napoje Jeśli często zmagasz się ze stresem powinnaś również ograniczyć spożywanie kawy, herbaty, napojów energetycznych oraz kakao . Produkty te, mimo że dodają energii, zawierają składniki, które w rzeczywistości podwyższają poziom stresu. Kofeina...

Przeczytaj
kawa cukier biały czy brązowy
shixugang/Pixabay.com
Zdrowie Cukier biały czy brązowy? Uważaj, który sypiesz do swojej kawy!
Słodzisz kawę? Pewnie nie zastanawiasz się nad tym, jakiego cukru używasz. A to wielki błąd! Dowiedz się jaki cukier do kawy jest najlepszy.
Katarzyna Wyborska
listopad 04, 2020

Choć zapaleni kawosze reagują przerażeniem na myśl o poprawianiu smaku kawy mlekiem lub cukrem, większość z nas nie wyobraża sobie tego napoju bez przynajmniej jednego z tych dodatków. Jednak czy wiedzieliście, że to jakim cukrem słodzicie kawę ma ogromny wpływ na wasze zdrowie? Biały cukier – biała śmierć? Dziś większość produktów na sklepowych półkach zawiera cukier. Nawet keczup jest słodzony! Co więcej, przetworzona żywność słodzi się białym cukrem, który według naukowców jest najgorszy dla naszego zdrowia. Wysnuli oni nawet tezę mówiącą o tym, że biały cukier uzależnia silniej, niż niektóre narkotyki. Powoduje on nadwagę oraz próchnicę, a ponadto prowadzi do miażdżycy i cukrzycy. Cukier biały i brązowy – różnice Alternatywą jest cukier brązowy, który pochodzi z trzciny cukrowej. Czy poza sposobem pozyskiwania różni się czymś od białego cukru? Oczywiście! Biały cukier otrzymuje się z buraków cukrowych. Jest słodki i na tym kończą się jego walory, ponieważ nie ma on żadnych wartości odżywczych – poza solidną dawką węglowodanów. Natomiast cukier brązowy dzięki temu, że nie poddaje się go procesowi rafinacji (czyli oczyszczania ) zawiera wapń, magnez i potas. Temu też zawdzięcza swój charakterystyczny, brązowy kolor. Co zamiast cukru? Jeżeli szukacie zdrowszej alternatywy dla cukru, warto sięgnąć po inne substancje słodzące, takie jak: Ksylitol Syrop klonowy Erytrol

Przeczytaj
Jak schudnąć z brzucha
Adobe Stock
Zdrowie Chcesz stracić tłuszcz z brzucha? Unikaj TYCH 6 pokarmów!
Nagromadzony w organizmie tłuszcz to największy wróg każdego człowieka. Walka z nim jest niesamowicie trudna. Jeśli więc nie chcesz za kilka lat mierzyć się z nadwagą, sprawdź jakich produktów powinnaś unikać!
Weronika Kępa
listopad 10, 2020

Idąc do sklepu za każdym razem walczymy sami ze sobą, żeby nie wrócić do domu z masą niepotrzebnych, niezdrowych i słodkich rzeczy. Nie zawsze to się jednak udaje. I dopóki małe przyjemności są tylko dodatkiem do zdrowej diety nie stanowią ogromnego zagrożenia. Jednak spożywane w nadmiernych ilościach mogą prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem. Z uwagi na różną genetykę i skłonności każdy z nas tyje w innym miejscu. Najczęściej jednak problematyczną strefą okazuje się brzuch. Oto lista produktów, które sprawiają, że tłuszcz może gromadzić się właśnie w tym miejscu. Kawa Przyrządzona w domu kawa nie stanowi ogromnego zagrożenia, szczególnie jeśli pijesz ją bez cukru i mleka. Szkodliwa okazuje się jednak ta zamawiana w rozmaitych kawiarniach . Serwowane w takich miejscach kawy najczęściej są smakowe i z dodatkiem ogromnej ilości cukru. Choć smakują wyśmienicie, są tak samo niezdrowe jak kolorowe napoje gazowane. Chleb pszenny Chleb zrobiony z mąki pszennej nie należy do najzdrowszych. Zawiera on ziarna rafinowane , które wpływają negatywnie między innymi na twoją wagę. Spróbuj go zamienić, na przykład na ciemne pieczywo pełnoziarniste. Popcorn Często siadamy z nim przed telewizorem, ale czy kiedykolwiek sprawdziliśmy jego skład? Problem żywności przetworzonej, do której zaliczamy między innymi popcorn, polega na zawartości tak zwanych tłuszczów typu trans. Ich spożywanie prowadzi nie tylko do otyłości, ale też do chorób serca i udaru. Przetworzone mięso Mowa tu o tak uwielbianym przez nas sklepowym pepperoni i bekonie, ale również kiełbasie, a nawet wędlinach. Jeśli nie chcesz, żeby twój brzuch był jak balon lepiej unikaj tych produktów. Ciasto Nie chodzi oczywiście o domowe wypieki, a sklepowe ciasta...

Przeczytaj