Lubicie taką kawę i herbatę? Wasza wątroba może tego nie wytrzymać
AdobeStock
Newsy

Lubicie taką kawę i herbatę? Wasza wątroba może tego nie wytrzymać

Wielu ludzi nie może żyć bez tego dodatku do popularnych napojów. Niestety, jego nadmierne spożycie ma fatalne skutki.

Niektórzy nie wyobrażają sobie porannej kawy albo herbaty bez dodatku łyżeczki cukru (albo i więcej!). Jednak coraz więcej się mówi o tym, że cukier jest bardzo szkodliwy dla ludzkiego organizmu. Sprawdźcie, jakie konsekwencje niesie za sobą częste spożywanie cukru.

Magda Gessler odpowiada na pytania

„Biała śmierć”

Lekarze i dietetycy coraz częściej posługują się terminem „biała śmierć” w odniesieniu do nadmiaru cukru w produktach spożywczych. I nic dziwnego! Regularne jedzenie dużych ilości cukru odbija się bardzo negatywnie na organizmie. Co więcej – wykazano, że cukier jest równie uzależniający co twarde narkotyki! To właśnie dlatego tak ciężko jest zrezygnować ze słodzenia kawy lub herbaty albo odmówić sobie jedzenia codziennie słodyczy.

Cukier jest bardzo uzależniający, a na jego nagłe odstawienie organizm zaczyna się buntować. Kto się odchudzał, ten dobrze wie, że najgorszych jest kilka pierwszych dni. Jesteście wtedy rozdrażnieni, boli was głowa i ciągle myślicie o jakiejś słodkiej przekąsce. Zresztą zastanówcie się – zdarzyło się wam przeszukać wszystkie szafki i szuflady w domu w poszukiwaniu na przykład kapusty, bo nagle naszła was ochota, żeby ją zjeść? Pewnie nie. A ile razy zaglądaliście we wszystkie miejsca w domu z nadzieją, że uda się wam znaleźć jakąś zagubioną czekoladkę?

Zobacz także
Do Polski trafiają gorsze produkty spożywcze. Tak wykazał raport Komisji Europejskiej. Wiemy, które

Do Polski trafiają gorsze produkty spożywcze. Tak wykazał raport Komisji Europejskiej. Wiemy, które

Używacie tego zamiast cukru? Lepiej przestańcie. Spożywanie tego składnika zwiększa ryzyko nowotworu mózgu (sztuczne słodziki)

Używacie tego zamiast cukru? Lepiej przestańcie. Spożywanie tego składnika zwiększa ryzyko nowotworu mózgu

Wpływ cukru na zdrowie

Jedzenie cukru w niewielkich ilościach nie jest bardzo szkodliwe. A nawet jest wskazane, choć najlepiej jest spożywać go w naturalnej formie, czyli np. w owocach albo miodzie. Najgorszy jest biały cukier. Jeśli go nadużywacie, to w konsekwencji odbije się to negatywnie na waszym zdrowiu:

Wątroba

Spożywanie cukru w dużych ilościach prowadzi do zbyt wysokiego poziomu insuliny i glukozy we krwi, a także stłuszczenia wątroby i innych organów wewnętrznych. Otłuszczenie wątroby ma bardzo poważne konsekwencje zdrowotne w postaci cukrzycy typu 2 oraz niealkoholowego stłuszczenia wątroby.

Nadwaga i otyłość

Cukier jest mało sycący, a przy tym kaloryczny. Dlatego jedzenie słodyczy sprawia, że przyjmuje się o wiele więcej kalorii niż potrzebuje organizm, co przekłada się na nadmiar tkanki tłuszczowej.

Próchnica

O tym wiedzą już małe dzieci. Cukier w zawrotnym tempie niszczy szkliwo zębów, osłabia je i przyśpiesza rozwój próchnicy. A nieleczone ubytki prowadzą nie tylko do utraty zębów! Próchnica jest w stanie przenieść się z zębów do kości i tym samym zakazić cały organizm.

 

Czytaj także:

Mówią o nim "biała śmierć", a do tego bardzo tuczy. Sprawdźcie, jak rzucić cukier: łatwo i na dobre
AdobeStock
Newsy
Mówią o nim "biała śmierć", a do tego bardzo tuczy. Sprawdźcie, jak rzucić cukier: łatwo i na dobre
Nie możecie się oprzeć słodyczom? Możliwe, że to uzależnienie od cukru. Sprawdźcie, jak się od tego uwolnić.

Uzależnienie od cukru – brzmi nieprawdopodobnie? A zastanówcie się, ile razy przeszukiwaliście wszystkie szafki w kuchni oraz barek w pokoju w poszukiwaniu kawałka marchewki albo selera? Pewnie nigdy! Jednak zupełnie inaczej jest w przypadku słodyczy. Gdy przychodzi chęć na zjedzenie czegoś słodkiego, wiele osób nie potrafi sobie odmówić i przetrząsną całe mieszkanie, by znaleźć choć jednego, zagubionego cukierka. To właśnie jest objaw uzależnienia od cukru. Jak sobie z nim poradzić? Dowiecie się z tego artykułu! Jakie są skutki uzależnienia od cukru? Częsty i niepohamowany apetyt na słodycze może być naprawdę tragiczny w skutkach. Jedzenie cukru to nie tylko problemy z nadwagą i próchnica zębów. Cierpi na tym wasz układ krążenia, a także mózg. Spożywanie dużych ilości słodyczy skutkuje uszkodzeniami mózgu, które wyglądają bardzo podobnie jak u osób cierpiących na chorobę Alzheimera. Ponadto, nadużywanie cukru prowadzi do szybszego starzenia się. Cząsteczki cukru przyczepiają się do białek w skórze, co prowadzi do glikacji i szybszego starzenia się skóry. Niepohamowany apetyt na słodycze jest także powodem problemów ze snem, zmęczeniem i koncentracją. Jak przeprowadzić detoks cukrowy? Pokonanie uzależnienia od cukru nie jest bardzo trudne, ale zdecydowanie wymaga silnej woli. Stosujcie się do poniższych wskazówek, a uda wam się pokonać apetyt na słodkie: Używajcie zamienników – na początku możecie zamiast cukru używać ksylitolu albo stewii , czyli słodzików. Z czasem starajcie się jednak eliminować z diety również te składniki, by odzwyczaić organizm od jedzenia słodkich produktów. Dbajcie o regularność posiłków – starajcie się jeść o stałych porach, by nie doprowadzić do uczucia głodu lub...

Jakie produkty spożywcze niszczą wątrobę?
Adobe Stock
Newsy
Ten popularny produkt niszczy waszą wątrobę. Lepiej ograniczcie go do minimum, bo możecie przypłacić to zdrowiem
Wątroba pełni szereg bardzo ważnych funkcji w ludzkim organizmie. Nawet nie zdajecie sobie sprawy, że niektóre produkty spożywcze powoli, ale konsekwentnie ją wyniszczają.

Wątroba to bardzo ważny narząd, bez którego wasz organizm nie podjąłby się wykonywania większości funkcji życiowych. Odpowiada ona między innymi za krzepnięcie krwi, prawidłowy poziom glukozy, neutralizację toksyn, produkcję ciepła czy magazynowanie żelaza oraz wielu witamin. Nie ulega więc wątpliwości, że należy robić wszystko, by jak najdłużej utrzymać ją przy zdrowiu. Które produkty spożywcze niszczą waszą wątrobę? Większość osób uważa, że jedynym produktem, który negatywnie wpływa na funkcjonowanie wątroby jest alkohol. Nic bardziej mylnego. Oczywiście jego częste spożywanie nie oszczędza tego narządu, jednak istnieje szereg innych substancji, które bezpośrednią przyczyniają się do jego powolnego wyniszczania. Cukier szkodzi waszej wątrobie Jednym z najczęściej spożywanych produktów spożywczych jest oczywiście cukier. Dodajecie go do ciast, kawy, herbaty, a nawet słodkich śniadań. Dostarczacie go także poprzez pożywienie – parówki, keczup, pieczywo, owoce. Okazuje się, że dla waszej wątroby jest on równie groźny, co alkohol. Jedną z podstawowych funkcji wątroby jest bowiem przekształcanie składników odżywczych w tłuszcze. Narząd potrzebuje do tego tylko fruktozy, z kolei spożywany na potęgę cukier rafinowany i syrop glukozowy są zbędne. Ich zbyt duża ilość prowadzi do poważnych chorób wątroby. Napoje gazowane wywołują zapalenie wątroby Badania przeprowadzone przez amerykańskich naukowców wykazały, że 80 proc. osób zmagających się z niealkoholowym stłuszczeniowym zapaleniem wątroby wypija co najmniej dwie puszki kolorowych napojów gazowanych dziennie. Okazuje się więc, że dostarczanie do organizmu tego typu produktów niesamowicie szkodzi temu narządowi. Tłuszcze trans zwiększają ryzyko chorób wątroby O...

Używacie tego zamiast cukru? Lepiej przestańcie. Spożywanie tego składnika zwiększa ryzyko nowotworu mózgu (sztuczne słodziki)
Newsy
Co zamiast cukru do herbaty? Ten zdrowy produkt dostaniecie w każdym sklepie
Da się pić słodką, a zdrową herbatę! Stosowaliście kiedyś?

Wszyscy dobrze wiecie, że herbata i kawa z cukrem nie są zdrowe . Słodzenie napojów to nie jest dobry nawyk. Nawet jeśli dodajecie do nich mało cukru, zwiększacie kaloryczność takiego napoju i szkodzicie swojemu zdrowiu. Nie każdy lubi jednak pić herbatę bez cukru . Jest jakaś alternatywa? Zdrowe zamienniki cukru do herbaty i kawy Czy słyszeliście kiedyś o ksylitolu lub erytrolu? To nasze propozycje słodzików do herbaty lub kawy. Są one znacznie mniej kaloryczne, nie wpływają negatywnie na szkliwo i są prawie równie słodkie! Właściwości ksylitolu Ksylitol to cukier brzozowy, nie jest to w zasadzie cukier z chemicznego punktu widzenia. To substancja należąca do grupy polioli. Ksylitol ma prawie o połowę mniej kalorii, niż zwykły biały cukier. W 100 g ksylitolu znajdziecie ok. 240 kcal, jedna łyżeczka to więc zaledwie ok. 12 kcal. To naprawdę niewiele. Jak smakuje ksylitol? Ksylitol smakuje bardzo podobnie do cukru. Niektórzy mówią, że jest „chłodny” w smaku. Ciężko określić dokładnie ten smak, najlepiej sami spróbujcie. Ksylitol dodatkowo bardzo dobrze wpływa na zęby. To pod tym względem wręcz przeciwieństwo białego cukru. Ksylitol działa ochronnie na szkliwo zębów. Właściwości erytrolu Erytrol, znany też jako erytrytol, to „brak” ksylitolu. Kaloryczność erytrolu to około 0 kalorii! Nie jest on pod żadnym względem szkodliwy dla organizmu ludzkiego. Jeśli zaakceptujecie jego smak, stosujcie go zamiast cukru do herbaty, ale też do wypieków. Erytrol jest trochę mniej słodki niż cukier, by osiągnąć pożądaną słodycz herbaty, będziecie musieli dodać go do niej trochę więcej. Gdzie kupić erytrol i ksylitol? Wspomniane słodziki możecie kupić już prawie we wszystkich sklepach. Dostępne są nawet w Biedronce i Lidlu. Szukajcie nieprzezroczystych...

Dajecie dzieciom takie owoce i warzywa? Absolutnie tego nie róbcie. Zwiększają ryzyko białaczki i chłoniaka
Pixabay
Newsy
Dajecie dzieciom takie owoce i warzywa? Absolutnie tego nie róbcie. Zwiększają ryzyko białaczki i chłoniaka
Na świecie nie ma nic cenniejszego od zdrowia waszych pociech. To właśnie spożywane jedzenie ma na nie największy wpływ. Koniecznie zwróćcie więc uwagę na to, czym karmicie swoje dzieci.

Mleko prosto od krówki, świeże jaja z kurnika, robione własnoręcznie masło czy ser, to już przeszłość. W dzisiejszych czasach wartościowe, pozbawione chemii, konserwantów i sztucznych barwników produkty, to rzadkość. Szkoda, bo to właśnie ich większość rodziców pragnie dla swoich dzieci. Niestety, sprawa dotyczy również owoców i warzyw, które milusińscy tak chętnie pałaszują. Rakotwórcze produkty spożywcze Naukowcy postanowili wymienić najbardziej rakotwórcze produkty dostępne na rynku. Nie uwierzycie, wśród nich znalazły się nie tylko produkty GMO, ale również warzywa i owoce, które od lat uchodzą za najzdrowsze pożywienie w diecie dzieci i dorosłych. Brudne warzywa i owoce zwiększają ryzyko białaczki Jeśli wasze dzieci uwielbiają jeść owoce i warzywa prosto z krzaczka, koniecznie wyeliminujcie te nawyki. Eksperci udowodnili, że niemyte warzywa i owoce są zanieczyszczone pestycydami, a te z kolei wywołują wiele nowotworów – raka prostaty, jąder, trzustki, płuc oraz skóry, chłoniaka czy przewlekłą białaczkę limfatyczną. Na te dwa ostatnie najbardziej narażone są właśnie dzieci. Produkty GMO powodują raka GMO to grupa produktów spożywczych modyfikowanych genetycznie. Co to oznacza w praktyce? Do pomidorów, ogórków, a nawet mięsa, wstrzykiwane są obce łańcuchy DNA. W ten sposób farmerzy chcą z nich wydobyć „wszystko co najlepsze” – przepiękny kolor, trwałość i odporność na szkodniki czy wirusy. Niestety, badania dowodzą, że spożywanie tego typu produktów, zwiększa ryzyko zachorowania na raka, a także negatywnie wpływa na wątrobę oraz nerki. Spożywanie białego cukru szkodzi organizmowi Cukier to tak zwana „biała śmierć”. Jego nadmierne spożywanie przez dzieci oraz...