gotowanie jajek
Adobe Stock
Newsy

Lubicie tak ugotowane jajka? Możecie zatruć się salmonellą

Jajka to jeden z popularniejszych produktów serwowanych na śniadanie. Niewiele osób jednak wie, że obróbka termiczna ma spore znaczenie. Nieodpowiednio przygotowane mogą skutkować zatruciem salmonellą.

Weekendowe, leniwe śniadanie to idealny czas na eksperymenty w kuchni. Gdy w tygodniu nie ma okazji na spokojne zjedzenie śniadania to najczęściej nadrabia się je wówczas w sobotnie lub niedzielne poranki.

Wówczas przygotowuje się różne dania, najczęściej są z jajkami, gdyż potrzebują więcej czasu na przyrządzenie. Warto wtedy zwrócić uwagę na obróbkę termiczną, aby nie zatruć się różnymi bakteriami.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Śniadanie w różnych wersjach

Najczęściej przygotowuje się śniadanie na słodko lub słono. Tutaj wybór zależy od indywidualnych preferencji, jednak do większości z nich wykorzystuje się jajka.

Można je przyrządzić na wiele sposobów, a każdy z nich jest równie pyszny. Do najpopularniejszych form śniadań z udziałem jajek należą: sadzone, gotowane na miękko lub twardo, jajecznica, naleśniki, omlety czy placuszki.

Jest tyle różnych wariantów tych dań, że można codziennie gotować coś innego, a z pewnością się nie znudzą. 

Jajka w diecie

Jajka są cennym produktem w prawidłowym żywieniu. Zawierają wiele witamin i mikroelementów, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu.

Wśród nich można wyróżnić takie składniki jak witamina A, D, E, K, fosfor, magnez, potas, żelazo czy cynk. Dzięki nim jajka mają sporo wartościowych właściwości:

  • są świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka,
  • wspomagają proces odchudzania, 
  • zapewniają uczucie sytości na dłuższy okres czasu,
  • poprawiają widzenie, 
  • wzmacniają układ odpornościowy, 
  • chronią organizm przed wieloma schorzeniami czy chorobami. 

Jajka poprzez te czynniki powinny znaleźć się w każdej dobrze zbilansowanej diecie, gdyż poprawia działanie wielu układów. 

Odpowiednia obróbka termiczna jajek

Aby jajka spełniały swoją rolę należy zastosować odpowiednią obróbkę termiczną. Jak powszechnie wiadomo najzdrowszą formą są jajka ugotowane na twardo.

Nie potrzebują dodatku tłuszczu, a dany proces pozwala pozbyć się zbędnych bakterii z produktu. Również taki sposób pozwala na przygotowanie jajek w różnej formie.

Można podać je z farszem, z dodatkiem majonezu czy solo. Taka propozycja pozostawia szerokie pole manewru.

Szkodliwe jajka na miękko

Niewłaściwą formą podawania jaj jest gotowanie ich na miękko, a szczególnie produktów nieznanego pochodzenia lub z półek sklepowych.

Przygotowanie jajek w taki sposób naraża was na ryzyko zakażenia organizmu salmonellą, gdyż źródło danego produktu może zawierać różne drobnoustroje.

Krótka obróbka termiczna nie pozbywa się bakterii, dlatego może dojść do wielu zatruć. Zawsze kupujcie jajka w dobrych sklepach! 
 

jajko
Pexels
Newsy
Trzymacie jajka obok tego warzywa? To fatalny błąd. Takie połączenie bardzo psuje ich smak
Jajka to jeden z podstawowych produktów w kuchni. Odpowiednio przechowywane, na dłużej zachowają świeżość oraz właściwy smak. Sprawdźcie czy dobrze to robicie!

Właściwe przechowywanie produktów, przede wszystkim przedłuża ich trwałość, pozwala zachować pożądaną konsystencję oraz smak. Między innymi z tych powodów warto zadbać o jak najlepsze warunki dla poszczególnych składników. Jajka nie potrzebują szczególnych warunków, gdyż zazwyczaj są przetrzymywane w lodówce. Mimo to, warto zwrócić uwagę na ich środowisko. Odpowiednie przechowywanie jajek Jajka lubią chłodne, suche miejsca, bez dostępu większej ilości światła. Toteż najlepszym dla nich środowiskiem do przechowywania jest lodówka. To urządzenie pozwala na zachowanie świeżości danego produktu przez dłuższy okres czasu. Zimne powietrze spowalnia cały proces starzenia całego składnika. Mimo to, nie powinno się robić zbyt dużych zapasów, aby nie marnować jedzenia.  Sprawdzian świeżości jaj Często zdarza się zakupić więcej danego produktu niż jest to nam potrzebne. Wówczas zalega on przez dłuższy okres czasu w lodówce. Gdy chce się go ponownie wykorzystać podczas przyrządzania różnych potraw, warto wcześniej sprawdzić jego jakość. Można to zrobić bardzo prostym, szybkim sposobem. Do przeprowadzenia testu, potrzeba jedynie wody oraz większego naczynia. Jajka umieszcza się w wodzie i od ich pozycji będzie uzależniona świeżość danego produktu. Świeże jajka pozostaną na dnie naczynia, zaś starsze, wypłyną na powierzchnię wody. To szybki sprawdzian, który pozwoli ocenić stan jaj. Nieodpowiednie przechowywanie jajek O tym, że jajka lubią chłód oraz zacienione miejsca, wiadomo już od dłuższego czasu. Jednak niewiele osób wie o tym, że jajka nie przepadają za towarzystwem innych produktów. Nie powinno się ich trzymać w bliskim sąsiedztwie z cebulą oraz czosnkiem, gdyż te warzywa charakteryzują się dość intensywnym zapachem,...

Najwięcej zatruć pokarmowych ma miejsce latem. Uważajcie - tymi produktami o wiele łatwiej można się zatruć
AdobeStock
Newsy
Najwięcej zatruć pokarmowych ma miejsce latem. Uważajcie - tymi produktami o wiele łatwiej można się zatruć
Latem, przez wysokie temperatury, do zatruć dochodzi o wiele częściej. Zachowajcie ostrożność!

Nic tak nie psuje urlopu jak nagłe zatrucie pokarmowe. A to właśnie latem najczęściej dochodzi do zatruć! Winne temu są głównie bardzo wysokie temperatury, w których żywność szybciej się psuje. Sprawdźcie, na które produkty trzeba uważać najbardziej. Jakie bakterie wywołują zatrucie pokarmowe? Zatrucie pokarmowe wywoływane jest przez zjedzenie żywności, która jest skażona bakteriami. W trakcie upałów namnażają się one w jedzeniu wyjątkowo szybko, dlatego ryzyko zatrucia jest wyższe. Te bakterie to: Bakterie E.coli – można je znaleźć praktycznie wszędzie, ponieważ E.coli przenoszą muchy i inne owady. Salmonella – znajduje się głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, czyli  mięsie , mleku, jajach i przetworach mlecznych. Gronkowiec – skażone nim są przede wszystkim produkty słodkie, pełne węglowodanów. Jad kiełbasiany – szczególnie niebezpieczny. Pojawia się w konserwach rybnych, mięsnych oraz warzywnych, które były nieprawidłowo przechowywane. W jakich produktach znajdują się groźne bakterie? Na liście poniżej znajdują się produkty spożywcze, na które trzeba szczególnie uważać w trakcie upałów, by uniknąć zatrucia: Tatar – składa się z surowego jajka i mięsa, a to największe ryzyko zakażenia bakteriami. Niedopieczone i niedogotowane potrawy – obróbka termiczna pozwala unicestwić większość bakterii, jednak jeśli jedzenie jest niedogotowane, to o zakażenie nietrudno. W takiej żywności najczęściej znajdują się bakterie E.coli. Źle schłodzone lody oraz ciasta i ciastka z kremem. Podroby – psują się bardzo szybko, zwłaszcza w upalne dni. Intensywnie przyprawione potrawy – jeżeli stołujecie się w restauracji, uważajcie na bardzo pikantne i mocno doprawione...

jajka na twardo i na miękko
Adobe Stock
Newsy
Tylko jedno z tych jajek jest naprawdę zdrowe. Zgadniecie które?
Jedni zalecają jedzenie jajek, inni przed nimi ostrzegają. My dzisiaj rozstrzygniemy zaś, jakie jajka są zdrowsze. Te ugotowane na twardo, czy te na miękko.

O zdrowotności jajek lub wręcz ich szkodliwości napisano już setki stron w naukowych książkach. Cholesterol czy cenne wartości odżywcze i tak dalej… To dziś pozostawimy na boku. Dzisiaj odpowiemy osobom jedzącym regularnie jaja, w jaki sposób spożywać je z troską o własny organizm. Zastanowimy się, czy lepsze będą jajka na twardo, na miękko. Na twardo, na miękko, a może jajecznica? A co z jajecznicą? To przecież jeden z najpopularniejszych sposobów obróbki termicznej jajka w naszym kraju. Kryterium zdrowotności naszego jajka to jego stan skupienia po ugotowaniu. Czyli dokładnie rzecz ujmując to, czy jajko jest ugotowane na twardo, czy na miękko. Jajecznica pod względem procesu ścinania się żółtka i białka nie różni się od innych rodzajów gotowanego jajka. Samo mieszanie jajka na patelni nie zmienia jego właściwości. Salmonella w jajkach Dlatego też zaczniemy od jajka gotowanego na twardo. Ten rodzaj gotowania ma jedną niewątpliwie sporą zaletę. O co chodzi? Tak ugotowane jajko to gwarancja bezpieczeństwa. Przed czym? Oczywiście, że przed salmonellą. Gotowane przez 10 min w wodzie jajo będzie wolne od wszelkiego rodzaju bakterii, które zagrażają zwłaszcza dzieciom i osobom o niskiej odporności. Pozostaje tylko pytanie, co ze smakiem i co z wartościami odżywczymi? O pierwszym nie będziemy tutaj rozprawiać – każdy z nas ma przecież swoje własne preferencje. Miękkie lądowanie dla żołądka A co z wartościami odżywczymi? Tutaj też różnica nie będzie wcale widoczna ani odczuwalna. Gotowane na twardo jajko zachowa podobne właściwości jak to gotowane na miękko. Dlaczego? Temperatura gotowania nie jest na tyle wysoka, by zmienić strukturę tłuszczów, białek i aminokwasów naszego jajka. Jedynie długi czas gotowania może powodować reakcje siarki z...

Koniec z podjadaniem surowego ciasta! Surowa mąka może zawierać groźne bakterie
Adobe Stock
Newsy
Koniec z podjadaniem surowego ciasta! Surowa mąka może zawierać groźne bakterie
Surowa mąka jest tak samo groźna dla zdrowia jak surowe jajka! Nie dawajcie jej dzieciom ani nie jedzcie jej sami.

Zdarza wam się wylizywać miskę po surowym cieście? Skończcie z tym nawykiem. Możecie się przez niego nabawić wielu chorób!  Czy można jeść surowe ciasto? Wiele osób unika surowych jajek z racji na możliwość zatrucia się salmonellą . Jak się okazuje, surowa mąka jest tak samo niebezpieczna. Chociaż mało komu mąka kojarzy się z „surowym” produktem, ta niepoddana żadnej obróbce cieplnej powinna być traktowana tak samo jak surowe jaja . „Surowa mąka może być zanieczyszczona różnymi drobnoustrojami chorobotwórczymi, w tym E. coli, Salmonellą i Listerią. Jedzenie nieupieczonego lub niedopieczonego ciasta na chleb, pizzę, ciasteczka czy ciasta może powodować różne poważne choroby układu pokarmowego” – brzmi oświadczenie ekspertów z FDA (U.S. Food and Drug Administration). Zatrucie surowym ciastem „Konsumenci powinni oprzeć się pokusie jedzenia surowego ciasta. Te same bakterie, które mogą powodować choroby przenoszone przez żywność mogą czaić się zarówno w niegotowanej mące, jak i w surowych jajach” – podkreślił dyrektor ds. badań i testów bezpieczeństwa żywności James E. Rogers. Dowodem na to jest wiele głośnych przypadków zatruć jak m.in. ten dotyczący ciasta marki Nestlé. Surowe, paczkowane ciasto Nestlé było zakażone bakterią E. coli w 2009 roku. Bakteria ta zaatakowała aż 77 klientów – eksperci wyszli z założenia, że do zakażenia doszło, kiedy ludzie piekący ciasteczka skubali trochę surowego ciasta. Aż 35 z nich musiało być hospitalizowanych, a 10 rozwinęło niewydolność nerek. Z początku „winowajcą” zatruć były jajka, jednak badacze doszli do wniosku, że szkody w organizmie spowodowała surowa mąka. To właśnie skłoniło markę do poddawania surowego ciasta...