Weekendowe, leniwe śniadanie to idealny czas na eksperymenty w kuchni. Gdy w tygodniu nie ma okazji na spokojne zjedzenie śniadania to najczęściej nadrabia się je wówczas w sobotnie lub niedzielne poranki.

Wówczas przygotowuje się różne dania, najczęściej są z jajkami, gdyż potrzebują więcej czasu na przyrządzenie. Warto wtedy zwrócić uwagę na obróbkę termiczną, aby nie zatruć się różnymi bakteriami.

Śniadanie w różnych wersjach

Najczęściej przygotowuje się śniadanie na słodko lub słono. Tutaj wybór zależy od indywidualnych preferencji, jednak do większości z nich wykorzystuje się jajka.

Można je przyrządzić na wiele sposobów, a każdy z nich jest równie pyszny. Do najpopularniejszych form śniadań z udziałem jajek należą: sadzone, gotowane na miękko lub twardo, jajecznica, naleśniki, omlety czy placuszki.

Zobacz także:

Jest tyle różnych wariantów tych dań, że można codziennie gotować coś innego, a z pewnością się nie znudzą. 

Jajka w diecie

Jajka są cennym produktem w prawidłowym żywieniu. Zawierają wiele witamin i mikroelementów, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu.

Wśród nich można wyróżnić takie składniki jak witamina A, D, E, K, fosfor, magnez, potas, żelazo czy cynk. Dzięki nim jajka mają sporo wartościowych właściwości:

  • są świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka,
  • wspomagają proces odchudzania, 
  • zapewniają uczucie sytości na dłuższy okres czasu,
  • poprawiają widzenie, 
  • wzmacniają układ odpornościowy, 
  • chronią organizm przed wieloma schorzeniami czy chorobami. 

Jajka poprzez te czynniki powinny znaleźć się w każdej dobrze zbilansowanej diecie, gdyż poprawia działanie wielu układów. 

Odpowiednia obróbka termiczna jajek

Aby jajka spełniały swoją rolę należy zastosować odpowiednią obróbkę termiczną. Jak powszechnie wiadomo najzdrowszą formą są jajka ugotowane na twardo.

Nie potrzebują dodatku tłuszczu, a dany proces pozwala pozbyć się zbędnych bakterii z produktu. Również taki sposób pozwala na przygotowanie jajek w różnej formie.

Można podać je z farszem, z dodatkiem majonezu czy solo. Taka propozycja pozostawia szerokie pole manewru.

Szkodliwe jajka na miękko

Niewłaściwą formą podawania jaj jest gotowanie ich na miękko, a szczególnie produktów nieznanego pochodzenia lub z półek sklepowych.

Przygotowanie jajek w taki sposób naraża was na ryzyko zakażenia organizmu salmonellą, gdyż źródło danego produktu może zawierać różne drobnoustroje.

Krótka obróbka termiczna nie pozbywa się bakterii, dlatego może dojść do wielu zatruć. Zawsze kupujcie jajka w dobrych sklepach!