Jeśli wciąż wydajecie pieniądze na sklepowy chleb, popełniacie duży błąd. W końcu w tego typu produktach nie brakuje substancji konserwujących, ulepszaczy, sztucznych barwników i cukru. W nowym roku postarajcie się zadbać o zdrowie i zmieńcie nawyki żywieniowe. Zacznijcie od upieczenia domowego chleba.

Przyrządzanie tego typu produktów samodzielnie ma wiele zalet. Jedną z nich jest to, że możecie do nich dodać cokolwiek chcecie i lubicie. Nie bójcie się więc chlebowych eksperymentów. Ciasto z dodatkiem mielonej papryki, po upieczeniu będzie smakować naprawdę wybornie!

Przepis na chleb paprykowy

Będziecie potrzebować

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 15 gramów świeżych drożdży
  • 400 ml wody
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • Przypraw: soli, słodkiej papryki i cukru

Przygotowanie

  1. W średniej wielkości misce umieśćcie drożdże i 1 łyżeczkę cukru. Odstawcie na kilkanaście minut, aż do momentu, w którym powstanie płynna masa.
  2. Do drugiej, czystej miski przesiejcie mąkę. Dodajcie również olej, ciepłą wodę, 3 łyżeczki papryki oraz 1 łyżeczkę soli. Całość wymieszajcie i przełóżcie do miski z płynnymi drożdżami.
  3. Wszystkie składniki dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni.
  4. Powstałe ciasto przykryjcie ściereczką kuchenną i odstawcie do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
  5. Formę o wymiarach 28x10 wyłóżcie papierem do pieczenia i umieśćcie w niej wyrośnięte ciasto.
  6. Chlebek pieczcie przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180 st. C.

Gotowe!

Źródło: gotujmy

Zobacz także: