Jeśli wciąż wydajecie pieniądze na sklepowy chleb, popełniacie duży błąd. W końcu w tego typu produktach nie brakuje substancji konserwujących, ulepszaczy, sztucznych barwników i cukru. W nowym roku postarajcie się zadbać o zdrowie i zmieńcie nawyki żywieniowe. Zacznijcie od upieczenia domowego chleba.
Przyrządzanie tego typu produktów samodzielnie ma wiele zalet. Jedną z nich jest to, że możecie do nich dodać cokolwiek chcecie i lubicie. Nie bójcie się więc chlebowych eksperymentów. Ciasto z dodatkiem mielonej papryki, po upieczeniu będzie smakować naprawdę wybornie!
Przepis na chleb paprykowy
Będziecie potrzebować
- 500 gramów mąki pszennej
- 15 gramów świeżych drożdży
- 400 ml wody
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- Przypraw: soli, słodkiej papryki i cukru
Przygotowanie
- W średniej wielkości misce umieśćcie drożdże i 1 łyżeczkę cukru. Odstawcie na kilkanaście minut, aż do momentu, w którym powstanie płynna masa.
- Do drugiej, czystej miski przesiejcie mąkę. Dodajcie również olej, ciepłą wodę, 3 łyżeczki papryki oraz 1 łyżeczkę soli. Całość wymieszajcie i przełóżcie do miski z płynnymi drożdżami.
- Wszystkie składniki dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni.
- Powstałe ciasto przykryjcie ściereczką kuchenną i odstawcie do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
- Formę o wymiarach 28x10 wyłóżcie papierem do pieczenia i umieśćcie w niej wyrośnięte ciasto.
- Chlebek pieczcie przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180 st. C.
Gotowe!
Źródło: gotujmy