Lubicie pierogi z owocami? Jak zrobić na nie ciasto, by nadzienie nie wypłynęło? Oto nasze triki
Własne
Newsy

Lubicie pierogi z owocami? Jak zrobić na nie ciasto, by nadzienie nie wypłynęło? Oto nasze triki

Pierogi z jagodami, truskawkami, wiśniami czy jabłkami są pyszne i basta. Sęk w tym, że często cała praca idzie na marne, kiedy okazuje się, że nadzienie wypływa z pierogów podczas gotowania.

Pierogi z owocami to dla wielu symbol i stały element letniego gotowania. To, z czym przygotujecie wasze małe cuda, zależy niemal wyłącznie od waszej fantazji. Z naszej strony polecamy następujące owoce na nadzienie:

  • Jagody
  • Truskawki
  • Wiśnie
  • Czereśnie
  • Jagody kamczackie
  • Jabłka
  • Śliwki
  • Maliny

Ciekawym pomysłem są także różnego rodzaju przepisy na pierogi z bananami (np. w zimie, kiedy świeże polskie owoce są niedostępne) lub różnego rodzaju mieszanki i kombinacje.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie ciasto powinno się robić na pierogi z owocami?

Niezależnie od tego, jakie nadzienie wybierzecie, pierogi z owocami różnią się od pierogów ruskich czy też tych z kapustą lub z mięsem. Czym? Chodzi o ciasto na pierogi. Dużo gospodyń przyrządza do nich takie samo ciasto, jak do klasycznych pierogów, ale potem kończy to się „owocowym barszczem” w garnku.

Chodzi oczywiście o wypływające notorycznie nadzienie z gotujących się pierogów. Jak temu zapobiec? Samo przyrządzenie parzonego ciasta z mąki pszennej z dodatkiem wrzącej wody na pierogi nie różni się niczym od klasycznego przepisu na ciasto na pierogi.

Zobacz także
Jakiego mięsa użyć do pierogów? Z tym będą miały wyrazisty smak i nie wyjdą zbyt suche

Jakiego mięsa użyć do pierogów? Z tym będą miały wyrazisty smak i nie wyjdą zbyt suche

Przepis na smaczne pierogi. Pierogi po wiejsku z kaszanką i cebulą

Przepis na smaczne pierogi. Pierogi po wiejsku z kaszanką i cebulą

Co zrobić, by pierogi z owocami nie rozpadały się podczas gotowania?

Dopiero podczas rozwałkowywania ciasta na placki zwróćcie uwagę na jego grubość. Powinna ona być nieco większa, niż wtedy gdy zamierzacie lepić np. pierogi ruskie. Odrobinę grubsze ciasto nie tylko blokuje wypływanie kwaśnego soku z owoców i przedostawanie się do środka pierogów wrzątku, ale także sprawia, że pierogi z truskawkami czy jagodami po prostu łatwiej skleić.

Nie przypadkiem wspominamy o klejeniu pierogów z owocami. Może ono okazać się dla niektórych odrobinę trudniejsze niż sklejanie i formowanie pierogów ruskich. Wspomagajcie się więc w tym dziele odrobiną mąki. Ponadto nie warto przesadzać z ilością nadzienia w pierogu – lepiej włożyć go mniej, niż potem wyławiać je wrzątku.

Gotowanie pierogów z owocami paradoksalnie może potrwać nieco dłużej niż w przypadku pierogów tradycyjnych. Być może bierze się to z kwaśnego odczynu nadzienia, który nieco spowolnić może proces gotowania ciasta. Pozwólcie gotującym się pierogom z owocami wypłynąć na powierzchnię i pogotować się jeszcze przez kilka minut.

Czy trzeba solić wodę na gotowanie pierogów z owocami?

Nie bójcie się delikatnie posolić wodę na słodkie z natury pierogi z owocami. Odrobina soli jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Sól pozwoli podkreślić delikatny smak ciasta na pierogi, a za to na pewno nie będzie przeszkadzała podczas konsumpcji pierogów wraz z cukrem i ze śmietaną.

Karol Okrasa zdradził, jak zrobić idealne ciasto na pierogi. Kucharz podzielił się świetnym trikiem
ONS.pl/Własne
Newsy
Karol Okrasa zdradził, jak zrobić idealne ciasto na pierogi. Przypomniał stare babcine triki
Każdy początkujący kucharz wie, że wyrobienie dobrego ciasta na pierogi, nie należy do najprostszych czynności w kuchni. Jak robi je Karol Okrasa?

Nawet pomimo wyjątkowo krótkiej listy składników, dobre ciasto na pierogi potrafią zrobić przede wszystkim doświadczone gospodynie domowe. Podstawą jest oczywiście użycie ciepłej wody lub mleka – to sekret ciasta parzonego, klasycznego dla wszystkich rodzajów pierogów. Jednak pierogi pierogom nierówne. Podczas gdy to przygotowania pierogów ruskich będziecie potrzebowali jedynie mąki, wody i soli, to z innymi rodzajami pierogów sprawa będzie wyglądała inaczej. Karol Okrasa radzi, jak przygotować ciasto na pierogi Karol Okrasa, popularny telewizyjny prezenter kulinarny, a przede wszystkim niezwykle doświadczony i utalentowany szef kuchni podzielił się swoimi radami w temacie ciasta na pierogi. Prowadzący programu „Okrasa łamie przepisy”, emitowanego na antenie TVP1 słusznie zauważył, że inne ciasto powinno być przygotowywane na pierogi z kaszą, a inne na pierogi z owocami. Dużo zależy od rodzaju farszu, którym zamierzacie nadziewać potem swoje pierogi. Jeżeli nadziewacie pierogi farszem z surowej ryby czy mięsa, ciasto powinno być cieniutkie. Inaczej w przypadku ziemniaków (pierogi ruskie) czy kasz – wtedy ciasto może być nieco grubsze, ale za to po ugotowaniu powinno być i tak miękkie. Miękkie, sprężyste, elastyczne – takie powinno być ciasto na pierogi według Karola Okrasy. Jednak nie należy traktować ciasta na pierogi tak samo jak ciasta drożdżowego. Co to oznacza? Ciasto na pierogi nie powinno być wyrabiane i ugniatane w nieskończoność. Zamiast tego, zanim przystąpicie do wałkowania ciasta na cienkie placki, powinno ono nieco odpocząć pod ściereczką. Po co przykrywać ciasto i ulepione pierogi? Po co ścierka? Doświadczonym kucharzom i kucharkom nie trzeba tego tłumaczyć, ale młodsi adepci sztuki kulinarnej być może nie wiedzą, że jeśli zostawi się ciasto na pierogi bez...

lepienie pierogów
Adobe Stock
Newsy
Jak ulepić i ugotować pierogi, żeby nie wypływał z nich farsz?
Pierogi to jeden z lepszych pomysłów na obiad. Jednak ich przygotowanie może być nieco kłopotliwe, a to za sprawą farszu. Sprawdźcie jak przyrządzić pierogi, aby za każdym razem wychodziły idealnie!

Tradycyjne polskie pierogi są uwielbiane nie tylko przez Polaków, ale i przez turystów odwiedzających Polskę. Dzięki różnorodnym nadzieniom każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Odpowiednio przygotowane dosłownie rozpływają się w ustach, ciasto jest cienkie oraz delikatne. Jednak niewłaściwie przygotowane pierogi rozpadają się podczas gotowania, co jest zmorą wielu gospodyń domowych.  Jakie nadzienie do pierogów? Ciasto na pierogi jest dość uniwersalne, dzięki czemu można nadziać je przeróżnymi farszami. Do najpopularniejszych opcji należą pierogi ruskie, z mięsem, kapustą i grzybami, serem i szpinakiem. W okresie letnim zdecydowanie rządzą przygotowane na słodko z truskawkami bądź jagodami. To klasyczne zestawy, jednak coraz więcej eksperymentuje z farszami. Zatem można się również spotkać z pierogami z nadzieniem z ryby bądź z kurczakiem. W tej kwestii jest szerokie pole do popisu, więc dowolność jest kluczowa.  Domowe pierogi lepsze niż kupne Przygotowanie samodzielnie pierogów jest dosyć pracochłonne, jednak warte swego czasu. Zakupienie gotowego dania ze sklepu bądź zamówienie w restauracji nie sprawia takiej frajdy z przygotowań, a także nie zawsze jest tak samo smaczne. Przyrządzanie domowych pierogów to dla większości może być wyzwanie. Jednak smak ugotowanych pierogów i zadowolenie bliskich wynagradza wszystko.  Przygotowanie pierogów - co dodać do ciasta? Kluczową kwestią całej potrawy jest ciasto, gdyż ma być jednocześnie cienkie i elastyczne, by zmieścić przygotowany farsz. Są dwie szkoły przygotowania tego składnika. Niektórzy do jego przyrządzenia wykorzystują jajko, a inni nie. Poza tym należy przygotować mąkę, wodę oraz sól. Z takich prostych składników wyjdzie idealne ciasto. Farsz jest już kwestią indywidualną,...

Dodajcie to zamiast wody do ciasta na pierogi. Wyjdzie miękkie, delikatne i dużo smaczniejsze
Adobe Stock
Newsy
Dodajcie to zamiast wody do ciasta na pierogi. Wyjdzie miękkie, delikatne i dużo smaczniejsze
Macie dość twardego, ciężkiego ciasta na pierogi. Sama woda może nie wystarczyć. Oto tajemnica kulinarnego sukcesu.

Zastanawialiście się czasem nad tym, dlaczego jednym ciasto na pierogi wychodzi perfekcyjnie, a innym wręcz koszmarnie? Różnica w jakości jest wyczuwalna po jednym kęsie pieroga. Chodzi oczywiście o miękkość ciasta. Co zrobić, by nie było twarde i ciężkie? Jak zrobić dobre ciasto na pierogi? Oczywiście podstawą wyrabiania ciasta na pierogi jest wzięcie sobie do serca jednej rzeczy. Chodzi oczywiście o naturę pierogowego ciasta. Jest to jedyne w swoim rodzaju ciasto zaparzane wrzącą wodą. W pewnym stopniu proces jego wyrabiania przypomina… ciasto na ptysie. Tak, to nie żart. Doświadczone gospodynie, fani pieczenia ciast i cukiernicy wiedzą, że ciasto ptysiowe również polega na zaparzaniu mąki. W przypadku pieczenia karpatki w cieście ogromną rolę odgrywa jednak jeszcze tłuszcz. W pierogach nie ma na niego miejsca. Oczywiście ciasto na pierogi nie służy także do pieczenia, a do gotowania. Jak sprawić więc, by po wyłowieniu pierogów z wrzątku, móc cieszyć się miękkim i sprężystym ciastem? Przejdźmy więc do pierogowego elementarza. Na pierwszej stronie takiego podręcznika musiałoby krzyczeć wielkimi literami jedno hasło: gorąca woda! To właśnie gorący płyn powoduje odpowiednie zaparzenie mąki pszennej podczas wyrabiania ciasta. Bez tego ani rusz. Jeśli weźmiecie się za wyrabianie ciasta na pierogi z pomocą chłodnej, a nawet letniej wody, o sukcesie można zapomnieć. Wyrabianie ciasta bez wrzątku jest przyjemniejsze, ale to właśnie letnia woda spowoduje, że pierogi będą twarde i niezbyt apetyczne. Trzeba więc wlać do szklanki nieco świeżo ugotowanej wody i zagniatać szybko elastyczne, nieco ciągnące się ciasto. Czy można zrobić ciasto na pierogi na mleku? Pierogi w przeciwieństwie do ciasta drożdżowego nie wymagają przesadnie długiego zagniatania. Wystarczy nadać im odpowiednią konsystencję i...

Pączki serowe
Gotujmy.pl/Igraszki Losu
Newsy
Unikalny przepis na pączki. Bije na głowę ten od Magdy Gessler i siostry Anastazji. Dodajcie ten składnik, a wyjdą bajecznie pyszne
Jedno z najbardziej tradycyjnych ciast polskich – czyli pączki, przeszły w swojej historii ciekawą ewolucję. Wy też możecie lekko zmodyfikować klasyczny przepis.

Zapusty, czyli dawny polski karnawał, był okresem,  w którym ludność mogła sobie odrobinę pofolgować. Czas między Bożym Narodzeniem a Wielkim Postem, był momentem, w którym lubiano jeść tłuste potrawy. Tak samo zresztą jak i dzisiaj, w przededniu Tłustego Czwartku, kiedy testujemy wszelkiego rodzaju przepisy na faworki i pączki. Nie zgadlibyście jednak, czym Polacy niegdyś nadziewali swoje smażone ciasto. Podobno na początku pączki nadziewano słoniną! Ciekawe czy taki „frykas” przeszedłby wielu osobom przez gardło… Zostawmy jednak słoninę i inne dziwnego rodzaju pomysły. A zamiast nadzienia dodajcie… Smaczne pączki to oczywiście smaczne nadzienie. Konfitury różane, różnego rodzaju dżemy, a nawet w ostatnim czasie czekoladowe kremy czy toffi. Wszystko to brzmi fenomenalnie, ale mamy jeszcze lepszy pomysł. Taki, który pobije na głowę przepisy Magdy Gessler i siostry Anastazji. Chcecie delikatnej odmiany? Przygotujcie pączki z dodatkiem twarogu! Taki dodatek sprawi, że karnawałowe pączki będą smakowały zupełnie inaczej. Uważajcie jednak podczas wyboru sera. Jeśli twaróg będzie zbyt kwaśny, przełoży się to na smak pączków. Lepiej poszukać słodkiego sera białego, który sprawi, że pączki będą rozpływały się w ustach. Warto dodać, że takie pączki powinno się kształtować w nieco mniejsze kulki. Wszystko to przez brak nadzienia. Małe kulki pozwolą na dokładne dosmażenie ciasta wewnątrz pączka. Przepis na pączki z twarogiem Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 30 dag twarogu tłustego (upewnijcie się, że jest delikatny i słodki w smaku) 2 jajka 10-15 dag cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego lub nieco przetartej laski wanilii 2 łyżki spirytusu Łyżeczka proszku do pieczenia Łyżeczka sody...