Czym lubicie popijać obfite posiłki, by potem nie narzekać na problemy z wzdymającym brzuchem? Eksperci są zdania, że w tej kwestii bezwzględnie należy unikać kawy i herbaty, które utrudniają przyswajanie przez organizm kilku minerałów i związków. Nie wspomnimy już o niezdrowej coli czy alkoholu, które najlepiej byłoby ograniczać przecież do minimum.
Czy powinno się pić podczas posiłków?
Samo popijanie w trakcie spożywania wbrew pozorom nie jest czymś absolutnie zakazanym. Mityczne rozcieńczanie soków żołądkowych należy włożyć między bajki - ludzkość nie zrezygnowała jak na razie przecież choćby z jedzenia zup czy warzyw, składających się w dużej mierze z wody.
Co więc popijać do ciężkostrawnych dań? Spośród całej palety zdrowych naparów i eliksirów na wzdęcia i niestrawność polecamy dzisiaj miętę. Parzona mięta w odróżnieniu od wielu innych ziół ma dodatkowy walor w postaci łagodnego i przyjemnego smaku.
Dlaczego warto pić miętę?
Mięta śmiało może zastąpić w dużej mierze herbatę. Dlaczego? Wystarczy rzut oka na krótka listę absolutnie pozytywnych właściwości pitej po ciężkostrawnych posiłkach mięty:
Zobacz także:
- Pomaga w procesie trawienia
- Reguluje wydzielanie soku żołądkowego
- Działa rozkurczowo, zapobiega kolce jelitowej
- Jest środkiem na nudności
- Wspiera proces przemiany materii
- Wspomaga pracę wątroby
Przygotowanie naparu z mięty jest dziecinnie prostym zadaniem. 1 łyżeczka świeżych lub suszonych liści mięty powinna zostać zalana szklanką wrzącej wody. Wystarczy potem parzyć taką herbatkę przez ok. 5 min i gotowe!
Innym, niezawodnym środkiem na wzdęcia jest także kminek. Nie bez przyczyny dodaje się przecież do kapusty, bigosu, czy wielu innych ciężkostrawnych dań. Rozbijcie nasiona kminku w moździerzu i przyrządźcie z niego inny napar na wzdymający brzuch.