Lubicie oscypki? W tym roku bacowie i juhasi mają z nimi problem
Pixabay
Newsy

Lubicie oscypki? W tym roku górale modlą się w kościołach, by mogli je produkować

Nie mamy dobrych wieści dla miłośników oscypków… W tym roku bacowie i juhasi mogą mieć problem z ich produkcją.

Oscypki to kultowe górskie serki, które przyciągają co roku wiele osób na Podhale. To idealna przekąska wynagradzająca wysiłek włożony w długą wędrówkę po górach. Oscypki jadane są na zimno lub na ciepło, z żurawiną, sosem czosnkowym lub bez żadnych dodatków. Są kochane przez turystów i mieszkańców w każdej wersji.

Oscypek to ser wytwarzany z mleka owczego, podobnie jak grecki halloumi. Jest serem z rodzaj serów twardych, ma charakterystyczny smak, który zawdzięcza procesowi wędzenia. Co ciekawe, nazwa „oscypek” jest prawnie chroniona. Od 2008 roku oscypki są objęte statusem Chronionej Nazwy Pochodzenia. Oznacza to, że oscypkiem można nazwać jedynie ser wytwarzany na Podhalu. Jeśli zależy wam na oryginalnych oscypkach, omijajcie stoiska sprzedające „serki góralskie”. To nie są oryginalne podhalańskie wyroby.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Oscypek: jak rozpoznać ten oryginalny?

Oscypki mają dokładnie wyznaczone parametry, które muszą spełniać. Określono między innymi:

  • maksymalną wartość domieszki mleka krowiego (od krów specjalnej rasy), którą może posiadać ser
  • gminy, w których może być produkowany
  • okres w ciągu roku, w którym może być produkowany (od maja do września)
  • okres w ciągu roku, gdy może być sprzedawany (do końca października)
  • masę (od 60 do 80 g)
  • wielkość (od 17 do 23 cm)
Zobacz także
Ten ser fatalnie wpływa na serce, podwyższa ciśnienie i cholesterol.

Ten ser fatalnie wpływa na serce, podwyższa ciśnienie i cholesterol.

Pyszne kotlety mielone z serowym farszem. Takich jeszcze nie jedliście

Pyszne kotlety mielone z serowym farszem. Takich jeszcze nie jedliście

Trudny rok dla juhasów, hodowców owiec i rolników

W tę niedzielę, na Podhalu w wielu miejscach modlono się o szczęśliwy sezon pasterski w tym roku.

Nie napawa on optymizmem. Na tatrzańskich halach, gdzie przeprowadza się wypas kulturowy owiec produkujących mleko na oscypki, zalega jeszcze śnieg. Zazwyczaj sezon pasterski ruszał w połowie kwietnia. W tym roku jednak zima się przedłuża. Ocieplenie ma przyjść dopiero na początku maja. Świeże oscypki pojawią się na straganach więc później niż zwykle.

Baca Stanisław wypasający owce na Kalatówkach komentuje sytuację następująco: „W tym roku wszystko się nam opóźni przez śniegi i zimno. Może na początku maja wyjdziemy z owcami na tzw. przepaski, na łąki pod reglami, tam gdzie pojawi się trawa. Na halach zalega jeszcze śnieg. Jak już stopnieje i wzejdzie trawa to wyruszymy z owcami w Tatry. Ocieplenie ma przyjść dopiero na początku maja, to może w połowie maja uda się nam wyjść na hale”

Czytaj także:

Jak rozpoznać prawdziwego oscypka? Nie dajcie się oszukać na wakacjach
AdobeStock
Newsy
Jak rozpoznać prawdziwego oscypka? Nie dajcie się oszukać na wakacjach
Urlop w górach nie może się obejść bez oscypków. Jednak czy wszystkie sprzedawane w górach sery rzeczywiście są oscypkami?

Wielu z was z polskimi górami na pewno kojarzą się oscypki, tradycyjne sery wytwarzane lokalnie w górskich miejscowościach. Cieszą się ogromną popularnością wśród turystów – można kupić oscypki klasyczne, wędzone, grillowane i podawane z konfiturą z żurawiny lub innych owoców. Jednak trzeba być czujnym, ponieważ na części stoisk sprzedaje się „oszukane” oscypki! Jak je rozpoznać? Sprawdźcie.   Jak rozpoznać prawdziwego oscypka? Należy na początku zaznaczyć, że oscypki są obecnie chronione przez Unię Europejską zatwierdzonym znakiem jakości. Dlatego kupując oscypki certyfikowane możecie mieć pewność, że nie zostaliście oszukani. Producenci „oscypków”, których proces wytwarzania odbiega od certyfikowanego, nie mogą być nazywane oscypkami. Dlatego pierwszym, na co powinniście zwrócić uwagę to nazwa – górale, którzy nie chcą mieć problemów z prawem, swoim oszukanym oscypkom nadają różne kreatywne nazwy, np. „Góralski ser”, „Ser z gór”, „Ser bacy” itp. Na co jeszcze trzeba zwrócić uwagę? Kolor – prawdziwe oscypki muszą w 60% składać się z sera owczego, dlatego ich kolor nigdy nie będzie intensywnie żółty lub pomarańczowy (a dzieje się tak w przypadku sera z mleka krowiego ). Kolor oscypka powinien być jasny i lekko brązowy. Smak – w smaku certyfikowany, prawdziwy oscypek powinien być nieco ostry. Faktura – zdarzyło wam się spróbować oscypka, który był miękki i gumowaty? Niestety, zostaliście oszukani! Prawdziwe oscypki są dość twarde i suche. Cena – nie ma co kryć, że oryginalne, certyfikowane oscypki są po prostu droższe. Wynika to z użycia mleka owczego oraz odpowiedniego procesu produkcji i sposobu przechowywania, określonych przez...

Pogoda na Boże Narodzenie
Pexels/Andrew Wilus
Newsy
Czy będzie śnieg na Boże Narodzenie? Meteorolodzy nie mają wątpliwości
Czego możemy się spodziewać po tegorocznych świętach? Zdaje się, że fala zmian, jakie dotyczą w tym roku nas wszystkich, nie odpuści nawet w Boże Narodzenie

Obserwacja dotychczasowej pogody na święta dowodzi jednego, nasz klimat przechodzi widoczną gołym okiem transformację. Najnowsze, świąteczne prognozy pogody są na to najlepszym dowodem. Zima 2020  Już poprzedni sezon zimowy pokazał, że ziemski klimat się ociepla. Lato staje się bardziej wyraziste, a zima lekka, z niewielką ilością śniegu. Podobny sezon czeka nas i w bieżącym roku. Tegoroczna zima będzie dość łagodna. Można wręcz powiedzieć ciepła. Przyzwyczajeni do wyjazdów na narty i Gwiazdki w towarzystwie śniegu możemy poczuć się tą zmianą rozczarowani. Lepienie bałwanów na święta prawdopodobnie okaże się w tym roku niemożliwe do zrealizowania. Kulig, spacery po skrzypiącym śniegu? Najpewniej też. Przewidywania meteorologów Prognozy dotyczące świąt 2020 są raczej zgodne. Tegoroczna zima nie powinna zaskoczyć nas nagłymi przymrozkami lub dużymi opadami śniegu. Zważając, że zima przypada na ostatnie miesiące roku, można zakładać względnie wysoką temperaturę na przełomie listopada i grudnia. Komunikat Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej wyjaśnia pogodowe szczegóły najbliższych tygodni: “Prognoza modelu IMGW-Reg dla wybranych miast w Polsce zapowiada, że grudzień charakteryzować się będzie średnimi temperaturami powietrza w klasie „powyżej normy”. W rejonie Warszawy, Wrocławia, Poznania, Kielc, Zielonej Góry i Gorzowa Wielkopolskiego średnia miesięczna temperatura powietrza może zostać przekroczona o ponad 1,0°C. (..) Średnie temperatury „w normie” przewiduje się miejscami w południowo-zachodniej i północno-wschodniej Polsce.” Co z Bożym Narodzeniem? Niewykluczone, że święta na plusie to nasza przyszła, całkiem realna perspektywa. Według synoptyków w Boże Narodzenie oraz Sylwestra słupki...

Polacy zaczęli masowo rezerwować majówkowe wyjazdy. Czy po wspólnym grillowaniu przybędzie zakażeń?
Adobe Stock
Newsy
Polacy zaczęli masowo rezerwować majówkowe wyjazdy. Czy po wspólnym grillowaniu przybędzie zakażeń?
Majówka zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią planowanie dłuższego urlopu. Mimo panującej pandemii, wielu Polaków decyduje się na wyjazd w tym czasie. Taka decyzja może skutkować poważnymi konsekwencjami, takimi jak większa liczba zakażeń.

Z każdym dniem na zewnątrz robi się coraz cieplej, a ludzie czują coraz większą potrzebę przebywania na świeżym powietrzu niż w izolacji w mieszkaniu. Maj jest nieoficjalnym rozpoczęciem sezonu wakacyjnego, a wraz z nim wyjazdów. Z tego też powodu, sporo Polaków planuje spędzenie majówki na wyjeździe.  „Tradycyjna” majówka Początek maja od zawsze kojarzył się z pierwszym, dłuższym wolnym po chłodniejszych miesiącach. Wówczas większość ludzi korzystała z tego czasu i wykorzystywała go na różne wyjazdy czy też spotkania ze znajomymi. Rozpoczynał się również tak zwany sezon grillowy. Można by rzec, że to inauguracja sezonu letniego, kiedy dzień w głównej mierze spędza się na świeżym powietrzu. Długi czas obostrzeń Część obostrzeń obowiązuje już od przeszło pół roku. Wśród nich są zamknięte siłownie czy też restauracje. Pod koniec marca w związku z dynamicznym rozwojem trzeciej fali koronawirusa, rząd wprowadził kolejne zasady, które na dobre usidliły ludzi w domu. Wśród nich są: zamknięte galerie handlowe, zamknięte salony kosmetyczne i fryzjerskie, limit osób w kościołach oraz sklepach spożywczych, zakaz zgromadzeń czy organizowania imprez,  zamknięte hotele. To tylko część obowiązujących do 18 kwietnia zasad. Kolejne decyzje zależą tylko i wyłącznie od liczby zakażeń oraz zgonów. Obecna sytuacja wskazuje jednak iż zostaną one przedłużone.  Majówka w lockdownie  Z uwagi na długi okres obowiązujących obostrzeń, a także ze względu na wiosnę i coraz cieplejsze dni, ludzie są spragnieni normalności. Mimo obecnego lockdownu, sporo Polaków zdecydowało się na wyjazd na początku maja, a wraz z nim na rezerwację terminów. Niestety, dzisiaj ciężko powiedzieć czy...

Dr Zaczyński: „Zostałbym na majówkę w domu, żeby mieć później wakacje”. Lepiej urządzić grilla w ogrodzie
Pixabay
Newsy
Dr Zaczyński: „Zostałbym na majówkę w domu, żeby mieć później wakacje”. Lepiej urządzić grilla w ogrodzie
Majówka zbliża się wielkimi krokami, a Polacy zaczynają się rozglądać za możliwością wyjazdu i wypoczynku. Jednak emocje studzi dr Zaczyński, który przekonuje do spędzenia tego okresu w domowym zaciszu.

Pierwsze dni wiosny są z utęsknieniem wyczekiwane po chłodnych miesiącach. Szczególnie ulubionym okresem jest maj, a zwłaszcza majówka. Wówczas wiele osób decyduje się na pierwsze wakacje i krótki odpoczynek w gronie najbliższych.  Urlopowa majówka Wiele osób decyduje się na wyjazd wypoczynkowy na początku maja. To świetna okazja do odpoczynku po zimie. Popularne są wakacje zagraniczne, jak i różne miejsca w Polsce. Sporo ludzi wybiera się grupowo z rodziną czy znajomymi. Można przyznać, że majówka niejako otwiera sezon wakacyjny oraz wyjazdowy.  Pandemia koronawirusa a wyjazdy Ciągnąca się od poprzedniego roku pandemia, daje się we znaki wszystkim, zarówno przedsiębiorcom, jak i ludziom, którzy są spragnieni wyjazdów czy zwykłych wyjść do restauracji. W ubiegłym roku wakacje stały pod znakiem koronawirusa, co było również przeszkodą w swobodnym podróżowaniu po Polsce i świecie. Obecnie obowiązujące obostrzenia krzyżują plany związane z wyjazdami, gdyż są zamknięte lokale gastronomiczne czy hotele. Jednak mimo to, wiele osób zaczyna planować sposób spędzenia tegorocznej majówki.  Obowiązujące obostrzenia Ze względu na trwającą trzecią falę koronawirusa, rząd wprowadził obostrzenia od 27 marca do 9 kwietnia, jednak z uwagi na rekordowe liczby zakażeń i zgonów, zostały one przedłużone do 18 kwietnia. O dalszej przyszłości, społeczeństwo będzie na bieżąco informowane. Takie zasady nie są zbyt optymistyczne, gdyż przedłużają siedzenie w domach. Wiele osób ma nadzieję na odblokowanie części gospodarki, a zwłaszcza tej turystycznej, na początku maja. Wśród obecnie obowiązujących zasad znajdują się takie jak: zamknięte galerie handlowe, zamknięte hotele, zamknięte lokale...