Galart lub, jak kto woli, zimne nóżki to danie szczególnie popularne w Wielkopolsce. Jednak przekąska przyrządzana na bazie nóżek wieprzowych i warzyw to istny rarytas nie tylko dla osób mieszkających w tej części kraju. Galaretą zajadają się wszyscy Polacy!

Podawana z octem lub sokiem z cytryny od lat pieści podniebienia wielu smakoszy. Jeśli też uwielbiacie jej smak mamy dla was propozycję nie do odrzucenia – spróbujcie ją przyrządzić z golonką. Uwierzcie nam, będzie wyborna. 

Przepis na nóżki z golonką w galarecie 

Składniki:

  • 1 golonka
  • 2 nóżki wieprzowe
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskiego i liście laurowe

Przygotowanie

  1. Golonkę i nóżkę wieprzową opłuczcie pod bieżącą wodą, a następnie umieśćcie w dużym garnku, zalejcie zimną wodą i zagotujcie.
  2. Marchewkę, pietruszkę i selera obierzcie, pokrójcie w kosteczkę i dodajcie do gotującego się mięsa.
  3. W garnku umieśćcie również liście laurowe i ziela angielskie. Całość gotujcie tak długo, aż wszystkie składniki staną się miękkie (ok. 2 godziny).
  4. Przed samym zdjęciem z ognia doprawcie wywar solą i pieprzem i zamieszajcie.
  5. Przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmijcie z garnka warzywa i umieśćcie je w przygotowanych wcześniej salaterkach lub kubeczkach. 
  6. Z wywaru wyjmijcie również mięso. Pokrójcie je na kawałki i poporcjujcie pomiędzy salaterki.
  7. Do wywaru dodajcie żelatynę. Całość mieszajcie aż do połączenia się składników.
  8. Tak przygotowaną, tężejącą galaretę rozlejcie do waszych salaterek wypełnionych warzywami i mięsem, a następnie odstawcie do wystudzenia. Po kilkudziesięciu minutach (kiedy galareta wystygnie) przełóżcie przekąski do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego!

Jak naprawić mętną galaretę?

Uwaga, jeśli wasza galareta wyszła mętna, zanim przelejecie ją do kubeczków, umieśćcie w wywarze ubite białko oraz 2 łyżki octu. Całość musicie dokładnie wymieszać, a następnie zagotować. Po kilku minutach przecedźcie wywar, najlepiej przez sitko wyłożone kilkukrotnie złożoną gazą i gotowe. Po błędzie ani śladu.

Zobacz także: