Pampuchy to wyrób drożdżowy, gotowany najczęściej na parze. To miękkie bułki, które zazwyczaj podaje się na ciepło, w wersji słodkiej z dżemem i owocami lub w wersji słonej z sosem albo mięsem.

Pyzy z drożdży

Pampuchy można znaleźć w sklepach spożywczych, choć nie jest to produkt łatwy w wyrobie. Drożdże lubią powietrze i działanie, zatem najlepszym rozwiązaniem będzie zrobienie tych drożdżowych klusek w domu. Czasami pampuchami nazywa się danie deserowe oznaczające placki wyrobione z mąki pszennej i smażone na tłuszczu. Ich bardziej rozpowszechniona nazwa to racuchy. „Bułki na parze/Pampuchy z Kujaw”, znajdują się od 1 lutego 2017 na „Liście produktów tradycyjnych” Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Potrawa ta należała dawniej do codziennego menu kuchni kujawsko-pomorskiej jako danie obiadowe lub przekąska. Podawane z sosami, na słono także z mięsem oraz na słodko z kwaśną śmietaną i cukrem.

Kukurydziane pampuchy z gotowaną wołowiną

Ciasto drożdżowe ugotowane na parze jest bardzo smaczne i szalenie mięciutkie. Dosłownie rozpływa się w ustach! To z przepisu poniżej jest wzbogacone dodatkiem kukurydzy, którą możecie delikatnie wyczuć. Środek pampuszka wypełnia gotowana wołowina, dopiero co wyjęta z rosołu. Pycha!

Składniki potrzebne do kukurydzianych pampuchów z gotowaną wołowiną

Ciasto drożdżowe

Zobacz także:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 200 g kukurydzy konserwowej

  • 1 jajko

  • 1/2 łyżeczki cukru

  • 25 g drożdży świeżych

  • 1/4 szklanki mleka

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Nadzienie

  • 300 g gotowanej wołowiny

  • 300 g pieczarek

  • 2 ząbki czosnku

  • 1/2 cebuli

  • sól

  • pieprz czarny

  • pieprz ziołowy

  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania

  1. Zaczynamy od zrobienia zaczynu rozcierając drożdże z cukrem i ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Odstawiamy całość na 10 min w ciepłe miejsce.

  2. Kukurydzę odsączamy z zalewy, płuczemy i wkładamy do blendera. Miksujemy na gładko z jajkiem.

  3. Mąkę przesiewamy do naczynia, w którym będziemy wyrabiać ciasto i dodajemy sól oraz olej. Wlewamy spieniony zaczyn drożdżowy i zmiksowaną kukurydzę. Ciasto wyrabiamy przez około 10 min. Będzie trochę kleiste. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  4. W czasie kiedy ciasto na pampuchy wyrasta można przygotować farsz. W maszynce do mielenia mięsa mielimy gotowaną wołowinę. Pieczarki bardzo drobno kroimy nożem lub szatkujemy przy pomocy rozdrabniacza czy tarki o dużych oczkach. Dusimy je na patelni, aż woda odparuje. Dodajemy do mięsa. Czosnek rozcieramy i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą, na której smażyły się wcześniej pieczarki. Dodajemy cebulę i szklimy, aż będzie miękka. Przekładamy do mięsa i wszystko dobrze doprawiamy. Farsz dzielimy na 12 części i z każdej robimy małą kuleczkę.

  5. Kiedy ciasto na pampuchy podwoi swoją objętość, zagniatamy je jeszcze raz, ale krótko. Formujemy rulon i dzielimy go na 12 równych kawałków. Z każdego ma powstać placuszek, na który kładziemy mięsną kuleczkę i zlepiamy zamykając farsz w środku.

  6. Gotowe pampuchy układamy na oprószonej mąką tacy sklejoną częścią do dołu. Przykrywamy ściereczką i odstawić na 15 minut, żeby choć troszkę podrosły.

  7. Wyrośnięte kule parujemy przez 10 min w garnku do gotowania na parze lub na specjalnym wkładzie. Można też pampuchy ugotować na głębokim sicie, zawieszonym na zwykłym garnku i przykrytym pokrywką. 

  8. Gorące pampuchy można podać z rozpuszczonym masełkiem. Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl