Pampuchy z gotowaną wołowiną
Gotujmy.pl/Mniam1
Newsy

Lubicie klasyczne pampuchy? Te nadziewane wołowiną nie mają sobie równych

Ugotowane mają kulisty kształt, płaski od spodu i sprężystą, pulchną konsystencję. Mówi się na nie też kluski parowe, parzaki, czy parowce.

Pampuchy to wyrób drożdżowy, gotowany najczęściej na parze. To miękkie bułki, które zazwyczaj podaje się na ciepło, w wersji słodkiej z dżemem i owocami lub w wersji słonej z sosem albo mięsem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pyzy z drożdży

Pampuchy można znaleźć w sklepach spożywczych, choć nie jest to produkt łatwy w wyrobie. Drożdże lubią powietrze i działanie, zatem najlepszym rozwiązaniem będzie zrobienie tych drożdżowych klusek w domu. Czasami pampuchami nazywa się danie deserowe oznaczające placki wyrobione z mąki pszennej i smażone na tłuszczu. Ich bardziej rozpowszechniona nazwa to racuchy. „Bułki na parze/Pampuchy z Kujaw”, znajdują się od 1 lutego 2017 na „Liście produktów tradycyjnych” Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Potrawa ta należała dawniej do codziennego menu kuchni kujawsko-pomorskiej jako danie obiadowe lub przekąska. Podawane z sosami, na słono także z mięsem oraz na słodko z kwaśną śmietaną i cukrem.

Kukurydziane pampuchy z gotowaną wołowiną

Ciasto drożdżowe ugotowane na parze jest bardzo smaczne i szalenie mięciutkie. Dosłownie rozpływa się w ustach! To z przepisu poniżej jest wzbogacone dodatkiem kukurydzy, którą możecie delikatnie wyczuć. Środek pampuszka wypełnia gotowana wołowina, dopiero co wyjęta z rosołu. Pycha!

Składniki potrzebne do kukurydzianych pampuchów z gotowaną wołowiną

Ciasto drożdżowe

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 200 g kukurydzy konserwowej

  • 1 jajko

  • 1/2 łyżeczki cukru

  • 25 g drożdży świeżych

  • 1/4 szklanki mleka

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Nadzienie

  • 300 g gotowanej wołowiny

  • 300 g pieczarek

  • 2 ząbki czosnku

  • 1/2 cebuli

  • sól

  • pieprz czarny

  • pieprz ziołowy

  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania

  1. Zaczynamy od zrobienia zaczynu rozcierając drożdże z cukrem i ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Odstawiamy całość na 10 min w ciepłe miejsce.

  2. Kukurydzę odsączamy z zalewy, płuczemy i wkładamy do blendera. Miksujemy na gładko z jajkiem.

  3. Mąkę przesiewamy do naczynia, w którym będziemy wyrabiać ciasto i dodajemy sól oraz olej. Wlewamy spieniony zaczyn drożdżowy i zmiksowaną kukurydzę. Ciasto wyrabiamy przez około 10 min. Będzie trochę kleiste. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  4. W czasie kiedy ciasto na pampuchy wyrasta można przygotować farsz. W maszynce do mielenia mięsa mielimy gotowaną wołowinę. Pieczarki bardzo drobno kroimy nożem lub szatkujemy przy pomocy rozdrabniacza czy tarki o dużych oczkach. Dusimy je na patelni, aż woda odparuje. Dodajemy do mięsa. Czosnek rozcieramy i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą, na której smażyły się wcześniej pieczarki. Dodajemy cebulę i szklimy, aż będzie miękka. Przekładamy do mięsa i wszystko dobrze doprawiamy. Farsz dzielimy na 12 części i z każdej robimy małą kuleczkę.

  5. Kiedy ciasto na pampuchy podwoi swoją objętość, zagniatamy je jeszcze raz, ale krótko. Formujemy rulon i dzielimy go na 12 równych kawałków. Z każdego ma powstać placuszek, na który kładziemy mięsną kuleczkę i zlepiamy zamykając farsz w środku.

  6. Gotowe pampuchy układamy na oprószonej mąką tacy sklejoną częścią do dołu. Przykrywamy ściereczką i odstawić na 15 minut, żeby choć troszkę podrosły.

  7. Wyrośnięte kule parujemy przez 10 min w garnku do gotowania na parze lub na specjalnym wkładzie. Można też pampuchy ugotować na głębokim sicie, zawieszonym na zwykłym garnku i przykrytym pokrywką. 

  8. Gorące pampuchy można podać z rozpuszczonym masełkiem. Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Pizza na cienkim
Flickr/Camille Miranda
Przepisy
Swojska pizza z tego przepisu smakuje lepiej niż ta z pizzerii. Zrób od razu z dwóch porcji
Tęsknicie za smakiem pizzy? Przypominamy jak odtworzyć ją w domowych warunkach. Spróbujcie ją zrobić na cienkim cieście!

Pizza to klasyczna potrawa kuchni włoskiej, obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie. Polskie warunki zaadaptowały ją szczególnie. Lokale specjalizujące się w przyrządzaniu i serwowaniu pizzy widać na każdym kroku.  Placek z ciasta drożdżowego Pizza, choć nie jest daniem skomplikowanym, ma liczne rzesze fanów. To nic innego jak płaski placek z ciasta drożdżowego z sosem pomidorowym, posypany tartym serem i ziołami. Prawdziwą pizzę powinno się piec w mocno nagrzanym piecu. Jako danie podawać można ją zarówno na gorąco, jak i na zimno. Okrągłe i wypiekane Placki z drożdży były znane wszystkim kulturom starożytnym, np. w dawnym Egipcie spełniały funkcję płatniczą. Od zawsze formowano je w okrągłe placki, po czym wypiekano w wysokich temperaturach. Po pojawieniu się we Włoszech pomidorów, zaczęto wykorzystywać je do przyprawiania pizzy. Znane nam wszystkim pizzerie pojawiły się pierwszy raz w XVIII wieku w Neapolu. Pizza z Neapolu trafiła do Stanów Zjednoczonych, gdzie wypiekano ją już pod koniec XIX wieku. W północnej części Włoch spopularyzowała się jednak dopiero po II wojnie światowej. Składniki na swojską pizzę na cienkim cieście: Ciasto: - 300 g mąki - 20 g świeżych drożdży - 1/2 łyżeczki cukru - szklanka letniej wody - 1 łyżeczka soli - 2 łyżki oliwy Na wierzch: - 2 kiełbasy - 1 duża papryka - 1 puszka kukurydzy - 3 jajka - 6 średnich pieczarek - 1 mała cebula - 40 dag sera żółtego - 3 łyżki przecieru pomidorowego - 3 łyżki keczupu - 1 łyżka oleju - przyprawa do pizzy Pizza jak w domu Do dużej miski dodajemy mąkę i drożdże rozmieszane w 50 ml letniej wody, cukier i około 100 ml wody. Całość dokładnie wyrabiamy ręką. Jeśli ciasto się klei za mocno można podsypać...

Polacy się nimi kiedyś zajadali. Dziś mało kto pamięta to danie
AdobeStock
Newsy
Polacy się tym zajadali w PRL-u. Dziś mało kto o nich pamięta. Jedliście je? 
Te okrągłe, pulchne bułeczki robiły kiedyś furorę na polskich stołach. Zgadniecie, co to za danie?

Słyszeliście kiedyś o czymś takim jak pampuchy? Te małe, okrągłe i bajecznie pulchne pyzy drożdżowe, to prawdziwy klasyk polskiej kuchni. Jak je przygotowywano i z czym najczęściej je jadano? Czym są pampuchy? Pampuchy to nic innego, jak pyzy drożdżowe. Wśród innych nazw tego dania występują takie określenia jak: kluski na parze kluski parowe parzaki parowańce parowce buchty Pampuchy robiły prawdziwą furorę w dawnych czasach. Najczęściej przygotowywano je: na Górnym śląsku - podawane były zazwyczaj z kompotem z jagód, powidłami, wieprzowiną, kapustą kiszoną lub polane topionym masłem i posypane cukrem. w Wielkopolsce - podawało się je do pieczonego schabu i słodko-kwaśnej zasmażanej białej kapusty lub nadziewane owocami z topionym masłem, cukrem i cynamonem. na Lubelszczyźnie - zwykle serwowano je z mało słodkim nadzieniem z kaszy jaglanej, z lekko słonym nadzieniem z leśnych grzybów i kapustą oraz ze słodkawym lub słonym nadzieniem z białego sera. na Kujawach, gdzie zwykle podawano je z sosami, na słono także z mięsem oraz na słodko z kwaśną śmietaną i cukrem lub z owocami. Obecnie pyzy z ciasta drożdżowego robi się rzadko. Zwykle podaje się je słodko, np. nadziewane marmoladą i polane roztopionym masłem z dodatkiem cukru. W wersji na słono stanowią one doskonały dodatek do mięs duszonych z sosami. Przepis na pampuchy Ewy Wachowicz Swoim przepisem na pampuchy podzieliła się niedawno Ewa Wachowicz. Jak je przygotowuje? Składniki: 500 g - mąki pszennej 1 szklanka mleka 3 łyżki stopionego masła 30 g drożdży 2 jajka szczypta soli szczypta cukru Przygotowanie: W mleku rozpuszczamy drożdże i dodajemy do nich szczyptę cukru oraz mąkę (tak, aby rozczyn miał konsystencję śmietany)....

jajko z marchewką
AdobeStock/Pixabay
Newsy
Dodajcie jajko do ugotowanej marchewki a otrzymacie coś niesamowitego. Wpadlibyście na ten genialny pomysł?
Czy wpadlibyście na pomysł, żeby dodać do ugotowanej marchewki jajko i zrobić z tego pyszne i chrupiące domowe bułeczki? Tak przygotowane bułki są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Jak się do tego zabrać? Czytajcie dalej!

Nie ma nic lepszego na śniadanie niż samodzielnie upieczone pieczywo z dodatkiem domowej wędliny. Myślicie, że przygotowanie domowego chleba lub bułeczek jest trudne i pracochłonne? Bynajmniej. Podczas gdy większość osób wybiera na śniadanie zwykłe pszenne bułki – lub ich zdrowsze wersje – bułki razowe lub grahamki (one również są wypiekane z mąki pszennej, ale innego rodzaju), my proponujemy wam dziś coś zupełnie innego. Co powiecie na domowe bułeczki z ugotowanej marchewki? Składniki: 3 ugotowane marchwie 1 jajko 1/3 łyżeczki soli 10 gramów cukru 10 gramów suchych drożdży 10 ml wody 700 gr mąki Przygotowanie: Do ugotowanej i pokrojonej na plasterki marchewki dodajemy jajko i całość dobrze mielimy przy pomocy blendera. Dodajemy sól, cukier i rozpuszczone w ciepłej wodzie suche drożdże. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy 300 gramów mąki. Mieszamy, dodajemy kolejne 400 gramów mąki i zagniatamy ciasto. Miskę z ciastem zakrywamy folią i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Wykładamy ciasto na posypany mąką blat. Ciasto posypujemy z wierzchu mąką i zagniatamy, po czym dzielimy na kilkucentymetrowe części przy użyciu noża. Z każdego kawałka formujemy bułeczki. Każdą bułeczkę smarujemy z wierzchu żółtkiem, posypujemy pietruszką i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 min. Bułeczki są gotowe. Smacznego!

Bułeczki wytrawne z kapustą
Gotujmy.pl/KasiaJulcia
Newsy
Bułeczki drożdżowe z farszem z kapusty kiszonej. Smakują wyjątkowo wspaniale dzięki 1 składnikowi
Szukacie pomysłu na obiad lub świetną przekąskę? Wypróbujcie ten przepis, smakuje pysznie!

Brakuje wam czasami inspiracji na obiad bez mięsa? Macie ochotę na wytrawną przekąskę lub chcecie zaskoczyć domowników albo gości? Przygotujcie te pyszne bułeczki drożdżowe z niezwykle aromatycznym farszem z kiszonej kapusty. Są rozpływające się w ustach. Kapuściany farsz o wyraźnym, kwaskowym smaku idealnie sprawdza się jako nadzienie. Jest on niebywale smacznie przyprawiony. Bułeczki drożdżowe z farszem z kapusty kiszonej Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki tortowej 5 g świeżych drożdży Szklanka mleka Pół kostki masła 2 jajka Płaska łyżeczka cukru Pół płaskiej łyżeczki soli Składniki na farsz: O,5 kg kapusty kiszonej Łyżka kminku Łyżka przyprawy do dań z kapusty i bigosu Szczypta papryki mielonej ostrej Szczypta pieprzu ziołowego Szczypta pieprzu czarnego Sól Kilka łyżek oleju do smażenia Przygotowanie bułeczek drożdżowych z kapustą kiszoną Drożdże rozkruszcie na mniejsze kawałki, posypcie solą i cukrem. Zostawcie do rozpuszczenia. Mleko podgrzejcie lekko do temperatury ok. 40 stopni. Jeśli drożdże nie rozpuszczą się pod wpływem cukru i soli, dodajcie do nich odrobinę mleka. Odstawcie drożdże na chwilę. Do rozpuszczonych drożdży dodajcie pozostałe składniki. Wróbcie ciasto drożdżowe tak, by spokojnie odklejało się od ręki. Regulujcie jego konsystencję za pomocą wody i mąki. Ciasto przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotujcie farsz z kiszonej kapusty. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, zagotujcie ją w wodzie i odlejcie wodę z gotowania. Możecie też opłukać kapustę pod bieżącą wodą. Kapustę o pożądanej kwasowości drobno poszatkujcie. Na rozgrzanej patelni podsmażcie poszatkowaną kapustę. Dodajcie do niej przyprawy i duście przez...