Pampuchy z gotowaną wołowiną
Gotujmy.pl/Mniam1
Newsy

Lubicie klasyczne pampuchy? Te nadziewane wołowiną nie mają sobie równych

Ugotowane mają kulisty kształt, płaski od spodu i sprężystą, pulchną konsystencję. Mówi się na nie też kluski parowe, parzaki, czy parowce.
Aleksandra Jaworska
grudzień 10, 2020

Pampuchy to wyrób drożdżowy, gotowany najczęściej na parze. To miękkie bułki, które zazwyczaj podaje się na ciepło, w wersji słodkiej z dżemem i owocami lub w wersji słonej z sosem albo mięsem.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Pyzy z drożdży

Pampuchy można znaleźć w sklepach spożywczych, choć nie jest to produkt łatwy w wyrobie. Drożdże lubią powietrze i działanie, zatem najlepszym rozwiązaniem będzie zrobienie tych drożdżowych klusek w domu. Czasami pampuchami nazywa się danie deserowe oznaczające placki wyrobione z mąki pszennej i smażone na tłuszczu. Ich bardziej rozpowszechniona nazwa to racuchy. „Bułki na parze/Pampuchy z Kujaw”, znajdują się od 1 lutego 2017 na „Liście produktów tradycyjnych” Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Potrawa ta należała dawniej do codziennego menu kuchni kujawsko-pomorskiej jako danie obiadowe lub przekąska. Podawane z sosami, na słono także z mięsem oraz na słodko z kwaśną śmietaną i cukrem.

Kukurydziane pampuchy z gotowaną wołowiną

Ciasto drożdżowe ugotowane na parze jest bardzo smaczne i szalenie mięciutkie. Dosłownie rozpływa się w ustach! To z przepisu poniżej jest wzbogacone dodatkiem kukurydzy, którą możecie delikatnie wyczuć. Środek pampuszka wypełnia gotowana wołowina, dopiero co wyjęta z rosołu. Pycha!

Składniki potrzebne do kukurydzianych pampuchów z gotowaną wołowiną

Ciasto drożdżowe

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 200 g kukurydzy konserwowej

  • 1 jajko

  • 1/2 łyżeczki cukru

  • 25 g drożdży świeżych

  • 1/4 szklanki mleka

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Nadzienie

  • 300 g gotowanej wołowiny

  • 300 g pieczarek

  • 2 ząbki czosnku

  • 1/2 cebuli

  • sól

  • pieprz czarny

  • pieprz ziołowy

  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania

  1. Zaczynamy od zrobienia zaczynu rozcierając drożdże z cukrem i ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Odstawiamy całość na 10 min w ciepłe miejsce.

  2. Kukurydzę odsączamy z zalewy, płuczemy i wkładamy do blendera. Miksujemy na gładko z jajkiem.

  3. Mąkę przesiewamy do naczynia, w którym będziemy wyrabiać ciasto i dodajemy sól oraz olej. Wlewamy spieniony zaczyn drożdżowy i zmiksowaną kukurydzę. Ciasto wyrabiamy przez około 10 min. Będzie trochę kleiste. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  4. W czasie kiedy ciasto na pampuchy wyrasta można przygotować farsz. W maszynce do mielenia mięsa mielimy gotowaną wołowinę. Pieczarki bardzo drobno kroimy nożem lub szatkujemy przy pomocy rozdrabniacza czy tarki o dużych oczkach. Dusimy je na patelni, aż woda odparuje. Dodajemy do mięsa. Czosnek rozcieramy i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą, na której smażyły się wcześniej pieczarki. Dodajemy cebulę i szklimy, aż będzie miękka. Przekładamy do mięsa i wszystko dobrze doprawiamy. Farsz dzielimy na 12 części i z każdej robimy małą kuleczkę.

  5. Kiedy ciasto na pampuchy podwoi swoją objętość, zagniatamy je jeszcze raz, ale krótko. Formujemy rulon i dzielimy go na 12 równych kawałków. Z każdego ma powstać placuszek, na który kładziemy mięsną kuleczkę i zlepiamy zamykając farsz w środku.

  6. Gotowe pampuchy układamy na oprószonej mąką tacy sklejoną częścią do dołu. Przykrywamy ściereczką i odstawić na 15 minut, żeby choć troszkę podrosły.

  7. Wyrośnięte kule parujemy przez 10 min w garnku do gotowania na parze lub na specjalnym wkładzie. Można też pampuchy ugotować na głębokim sicie, zawieszonym na zwykłym garnku i przykrytym pokrywką. 

  8. Gorące pampuchy można podać z rozpuszczonym masełkiem. Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Komentarze
Krucho-drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami
Gotujmy.pl/gosiapiotrek23
Newsy Smaczne paszteciki z kapustą i grzybami. Idealne solo, jak i do barszczyku na Wigilię
Smakują wyśmienicie – ciasto jest bardzo delikatne, a wnętrze… palce lizać!
Magda Borucińska
grudzień 10, 2020

Paszteciki to obok uszek jeden z uwielbianych przez Polaków dodatków do czerwonego barszczu. Jest on jedną z tradycyjnych wigilijnych potraw, która pojawia się na większości stołów podczas świątecznej uczty. Gorący, esencjonalny barszcz doprawiony majerankiem wspaniale smakuje z pasztecikami z poniższego przepisu. Delikatne krucho-drożdżowe ciasto skrywa we wnętrzu przepyszny farsz z kiszonej kapusty i leśnych grzybów. Doskonale sprawdzają się zarówno na ciepło, jak i zimno. Przed podaniem można w piekarniku odgrzać upieczone  wcześniej paszteciki. Paszteciki z kapustą i grzybami Składniki na ciasto 250 g pszennej mąki 100 g masła 2 jajka Ćwierć szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki cukru 25 g świeżych drożdży 2 szczypty soli Składniki na farsz 300 g kiszonej kapusty kiszonej Garść suszonych grzybów 1 cebula 2 szczypty majeranku Szczypta kurkumy Sól i pieprz Przygotowanie Suszone grzyby włóż do garnka i zalej gorącą wodą. Odstaw na kilka godzin, aby zmiękły. Ugotuj je w tej samej wodzie do miękkości. Dobrze odsącz. Cebulę pokrój w drobna kostkę i podsmaż na złoto na patelni Kapustę kiszoną możesz pokroić  na mniejsze kawałki, ale nie jest to konieczne. Przełóż ją do garnka, zalej wodą i gotuj aż będzie miękka. Po wystudzeniu odciśnij nadmiar wody. Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw i zmiel w maszynce do mięsa lub w blenderze na mniejsze kawałki. Połącz cukier, śmietanę i drożdże. Odstaw na 15 minut. Wymieszaj z pozostałymi składnikami i zagnieć. Ciasto rozwałkuj w kształt prostokąta. Przełóż farsz na ciasto i zwiń je w rulon. Pokrój na mniejsze kawałki – mniejsze lub większe, w zależności od tego jakie lubisz, na...

Przeczytaj