Lubicie kiełbasę? Lekarze wyliczyli jak zwiększa się ryzyko raka gdy jecie ją regularnie
Adobe Stock
Newsy

Lubicie kiełbasę? Lekarze wyliczyli jak zwiększa się ryzyko raka, gdy jecie ją regularnie

Każdy wie, że kiełbasa nie jest szlachetną wędliną. Jemy ją, bo jest tania i smaczna. Można ją zjeść na surowo, ugotować, usmażyć czy grillować. Jednak lepiej ograniczyć jej ilość.

Jest wiele produktów, których częste jedzenie naraża nas na choroby. Należy do nich kiełbasa. Poza składnikami opisywanymi na etykietach jako „surowce wieprzowe”, których w kiełbasie może być, w zależności od ceny, nawet tylko 40-50%, można w niej znaleźć skórę, drób czy skrobię ziemniaczaną jako wypełniacze, a także całą listę dodatków „E”, zawierającą barwniki, sztuczne aromaty, stabilizatory czy konserwanty.

Naukowcy stwierdzili, że nawet niewielka ilość kiełbasy dziennie może się odbić na zdrowiu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jedzenie kiełbasy groźniejsze niż palenie papierosów?

Wyniki analizy opublikowanej w medycznym magazynie „British Journal of Cancer", to podsumowanie aż 11 różnych badań naukowych, w których wzięło udział 6000 chorych, ze zdiagnozowanym rakiem trzustki.

Przyczyny raka trzustki mogą być różne. Oto kilka z nich:

  • Jedzenie przetworzonego mięsa
  • Palenie tytoniu
  • Nadużywanie alkoholu
  • Nadwaga

Naukowcy udowodnili, że regularne jedzenie 50 g przetworzonego mięsa, zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na raka trzustki o 19 proc. Istotny wpływ na zwiększenie ryzyka zachorowania ma też sposób podania mięsa. 200 g tej samej kiełbasy przyrządzonej z grilla wprowadza do organizmu więcej toksyn niż wypalenie 20 papierosów.

Zobacz także
biała kiełbasa

Czy jelito białej kiełbasy jest jadalne? Tak, ale pod 1 warunkiem. Sprawdźcie jakim

szybka zapiekanka ziemniaczana

Szybka zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą. Ten sekretny składnik odpowiada za jej genialny smak

Inne produkty spożywcze, które mogą zwiększać ryzyko raka

W 100 g kiełbasy zwyczajnej znajduje się:

  • 315 kcal
  • 20,2 g białka
  • 26,3 g tłuszczy, w tym 9,04 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 13,23 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 1,62 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
  • 75 g cholesterolu

Pozostałe produkty najczęściej wymieniane jako zwiększające ryzyko zachorowania na raka:

  • Sól. Chlorek sodu, główny składnik soli kuchennej działa drażniąco na błonę śluzową przełyku i żołądka, Naraża w ten sposób je na wystąpienie zmian nowotworowych.
  • Mięso. Baranina, wołowina, wieprzowina lub dziczyzna, czyli gatunki mięs należące do mięsa czerwonego, zawierają żelazo hemowe. Przyczynia się ono do powstawania zmian zapalnych w organizmie.
  • Ryby – nie należy jeść ich zbyt często. Szczególnie tych hodowlanych, karmionych paszami z dodatkami chemicznymi np. antybiotykami, pestycydami czy sztucznymi barwnikami, nadającymi kolor marketowemu łososiowi.
  • Tłuszcze, szczególnie nasycone. Zwiększa się ilość wydzielanej do przewodu pokarmowego żółci, powodującej powstawanie rakotwórczych substancji. Zbyt dużo tłuszczu odpowiada też za otyłość, jeden z katalizatorów komórek nowotworowych
  • Wysoko przetworzona żywność, w tym fast foody. Zawierają sztuczne barwniki i konserwanty, a także syrop glukozowo-fruktozowy, działający zapalnie. Przez wysoką zawartość cukru sprzyjają nadwadze, zwiększając ryzyko raka.

Źródło: portalspożywczy.pl, zwrotnikraka.pl, O2, poradnikzdrowie.pl

Ten popularny napój zwiększa ryzyko kilkunastu typów raka. Pijecie go? Lepiej przestańcie
Pixabay
Newsy
Ten popularny napój zwiększa ryzyko kilkunastu typów raka. Pijecie go? Lepiej przestańcie
Naukowcy nie mają wątpliwości. Picie alkoholu może być przyczyną wystąpienia choroby nowotworowej u człowieka.

Na pozór nic w tym szokującego, ale zdecydowana większość ludzi słyszała niemal wyłącznie o kancerogennym wpływie palenia papierosów czy nieodpowiedniej diety. Alkohol zdecydowanie częściej posądzany jest – i zresztą również całkiem słusznie – o wywoływanie chorób, m.in. wątroby. Tymczasem szacuje się, że alkohol może powodować, bezpośrednio lub pośrednio, od 2 do 4% wszystkich chorób nowotworowych. Jakie typy raka może wywołać spożywanie alkoholu? O jakich rodzajach raka mówimy? Sprawdźcie poniższą listę: Rak jamy ustnej Rak gardła Rak przełyku Rak krtani Rak żołądka Rak trzustki Rak wątroby Rak piersi Rak jelita grubego Rak głowy i szyi I inne Nie napawa optymizmem jeszcze jedno ustalenie lekarzy onkologów. Według nich, nie ma czegoś takiego jak bezpieczna ilość spożytego alkoholu. Co prawda, ilość spożywanych trunków zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworu, ale jednocześnie lekarze zastrzegają, że zależy to w dużej mierze od wieku, masy ciała, a także płci. Nie od dzisiaj wiadomo, że o wiele gorzej z przyswajaniem spożytego alkoholu, radzi sobie organizm kobiety. Skąd ta różnica? Eksperci wskazują, że wiąże się to z różnicą w zakresie gospodarki wodnej organizmu mężczyzny i kobiety. Panie po wypiciu jednego „głębszego”, mają w organizmie dużo wyższe stężenie alkoholu niż panowie. Z czym wiąże się łączenie palenia i picia? Co ciekawe, palenie papierosów potęguje negatywne efekty picia alkoholu. W tym wypadku następuje także tak zwane sprzężenie zwrotne. Pity alkohol sprawia, że ludzki organizm łatwiej wchłania dym papierosowy. Alkohol i papierosy to naprawdę zabójczy duet – mówi się, że zerwanie z oboma nałogami,...

Dajecie dzieciom takie owoce i warzywa? Absolutnie tego nie róbcie. Zwiększają ryzyko białaczki i chłoniaka
Pixabay
Newsy
Dajecie dzieciom takie owoce i warzywa? Absolutnie tego nie róbcie. Zwiększają ryzyko białaczki i chłoniaka
Na świecie nie ma nic cenniejszego od zdrowia waszych pociech. To właśnie spożywane jedzenie ma na nie największy wpływ. Koniecznie zwróćcie więc uwagę na to, czym karmicie swoje dzieci.

Mleko prosto od krówki, świeże jaja z kurnika, robione własnoręcznie masło czy ser, to już przeszłość. W dzisiejszych czasach wartościowe, pozbawione chemii, konserwantów i sztucznych barwników produkty, to rzadkość. Szkoda, bo to właśnie ich większość rodziców pragnie dla swoich dzieci. Niestety, sprawa dotyczy również owoców i warzyw, które milusińscy tak chętnie pałaszują. Rakotwórcze produkty spożywcze Naukowcy postanowili wymienić najbardziej rakotwórcze produkty dostępne na rynku. Nie uwierzycie, wśród nich znalazły się nie tylko produkty GMO, ale również warzywa i owoce, które od lat uchodzą za najzdrowsze pożywienie w diecie dzieci i dorosłych. Brudne warzywa i owoce zwiększają ryzyko białaczki Jeśli wasze dzieci uwielbiają jeść owoce i warzywa prosto z krzaczka, koniecznie wyeliminujcie te nawyki. Eksperci udowodnili, że niemyte warzywa i owoce są zanieczyszczone pestycydami, a te z kolei wywołują wiele nowotworów – raka prostaty, jąder, trzustki, płuc oraz skóry, chłoniaka czy przewlekłą białaczkę limfatyczną. Na te dwa ostatnie najbardziej narażone są właśnie dzieci. Produkty GMO powodują raka GMO to grupa produktów spożywczych modyfikowanych genetycznie. Co to oznacza w praktyce? Do pomidorów, ogórków, a nawet mięsa, wstrzykiwane są obce łańcuchy DNA. W ten sposób farmerzy chcą z nich wydobyć „wszystko co najlepsze” – przepiękny kolor, trwałość i odporność na szkodniki czy wirusy. Niestety, badania dowodzą, że spożywanie tego typu produktów, zwiększa ryzyko zachorowania na raka, a także negatywnie wpływa na wątrobę oraz nerki. Spożywanie białego cukru szkodzi organizmowi Cukier to tak zwana „biała śmierć”. Jego nadmierne spożywanie przez dzieci oraz...

Jecie takie mięso? Jego spożywanie może powodować choroby serca lub przedwczesną śmierć
Adobe Stock
Newsy
Jecie takie mięso? Jego spożywanie może powodować choroby serca lub przedwczesną śmierć
Jecie takie mięso? Jego spożywanie może powodować choroby serca lub przedwczesną śmierć

Zespół uczonych z kilku amerykańskich uniwersytetów na czele z badaczami z Uniwersytetu McMastera w Kanadzie opublikował nowe, ciekawe badania na temat mięsa. Na podstawie zebranych przez ostanie 9 lat danych o osobach z całego świata, naukowcy przyjrzeli się wpływowi jedzenia mięsa na życie człowieka. Tym razem uczeni zbadali różnicę między jedzeniem mięsa przetworzonego i nieprzetworzonego i tym, jak przekłada się ono na stan zdrowia. Czym jest mięso przetworzone i nieprzetworzone? Mięso przetworzone to w rozumieniu badaczy amerykańskich nic innego jak te produkty na bazie wieprzowiny, wołowiny i drobiu, które przed trafieniem na rynek zostały przygotowane przez producenta do bezpośredniego spożycia. W tym celu producenci stosują obróbkę termiczną, inny sposób przygotowania mięsa, a także wzbogacają je przyprawami, konserwantami i utrwalaczami. Z kolei za mięso nieprzetworzone amerykańscy naukowcy uznali oczywiście surowe mięso, niepoddane obróbce termicznej. Wyniki badania naukowców są o tyle ciekawe, że różnią się od poprzednich ustaleń gremiów lekarzy i dietetyków. Okazało się, że mięso nieprzetworzone spożywane w rozsądnych ilościach, małych porcjach, 2-3 razy tygodniowo nie wpływa szczególnie na stan zdrowia ludzi. Czym grozi częste spożywanie mięsa przetworzonego? Znacznie gorsze skutki przynosi za to regularne spożywanie mięsa przetworzonego. A więc kiełbas, szynek, gotowych kotletów, parówek i innych przetworów mięsnych. Dodatki, które producenci „faszerują” tego typu produkty mają wręcz destrukcyjny wpływ na życie i zdrowie człowieka. Właśnie to w konserwantach, barwnikach, wzmacniaczach smaku upatruje się przyczyny fatalnego działania mięsa przetworzonego na człowieka. Jedzenie mięsa...

Przypaliliście schabowego? Sprawdźcie czy można jeść przypalone jedzenie
AdobeStock
Newsy
Przypaliliście kurczaka? Sprawdźcie, czy można jeść przypalone jedzenie
Większości z nas zdarzyło się kiedyś przypalić jedzenie. Czy można jeszcze je zjeść? Sprawdźcie.

Przypalone jedzenie to zmora każdego kucharza. Wystarczy chwila zapomnienia lub nieodpowiednie odmierzenie czasu pieczenia i w całej naszej kuchni czuć swąd spalenizny. Czy spalone jedzenie nadaje się już tylko do kosza? Czy można je jeszcze uratować i zjeść? Czy można jeść przypalone jedzenie? Jedzenie przypalonego jedzenia nie jest zbyt dobrym pomysłem, ponieważ czarny nalot na jedzeniu jest oznaką tego, że w naszym pożywieniu pojawił się bardzo groźny dla zdrowia związek o nazwie akrylamid. Akrylamid jest związkiem powszechnie stosowanym do produkcji różnych produktów, takich jak tkaniny, barwniki, kosmetyki, przybory toaletowe, papiery i tekstylia. Związek ten może również tworzyć się w produktach skrobiowych podczas gotowania w wysokiej temperaturze. Jest to spowodowane reakcją chemiczną między białkami i cukrami, która nadaje gotowanym potrawom ciemny kolor i charakterystyczny gorzki smak. Pokarmowy akrylamid znajduje się w różnych składnikach, w tym w potrawach smażonych i pieczonych, które zbyt długo trzymaliśmy na patelni, grillu lub w piekarniku. Im bardziej przypalone jest nasze danie, tym więcej prawdopodobnie zawiera akrylamidu. Jak szkodliwy jest akrylamid? Akryloamid w diecie został powiązany z kilkoma negatywnymi zjawiskami zdrowotnymi, w tym z rakiem. Jedzenie przypalonego jedzenia nie jest ani smaczne ani zdrowe. Nie oznacza to jednak, że musicie od razu wyrzucić je do kosza. Jeśli przypaliliście tosta, kurczaka lub kotleta schabowego, usuńcie przypaloną część i zjedzcie resztę swojego dania. Nie zjadajcie jednak nigdy przypalonego mięsa, ponieważ regularne spożywanie takich produktów zwiększa ryzyko zachorowania na raka. W 1994 roku Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem sklasyfikowała akrylamid jako prawdopodobny czynnik rakotwórczy u ludzi. Wiele...