Jest wiele produktów, których częste jedzenie naraża nas na choroby. Należy do nich kiełbasa. Poza składnikami opisywanymi na etykietach jako „surowce wieprzowe”, których w kiełbasie może być, w zależności od ceny, nawet tylko 40-50%, można w niej znaleźć skórę, drób czy skrobię ziemniaczaną jako wypełniacze, a także całą listę dodatków „E”, zawierającą barwniki, sztuczne aromaty, stabilizatory czy konserwanty.

Naukowcy stwierdzili, że nawet niewielka ilość kiełbasy dziennie może się odbić na zdrowiu.

Jedzenie kiełbasy groźniejsze niż palenie papierosów?

Wyniki analizy opublikowanej w medycznym magazynie „British Journal of Cancer", to podsumowanie aż 11 różnych badań naukowych, w których wzięło udział 6000 chorych, ze zdiagnozowanym rakiem trzustki.

Przyczyny raka trzustki mogą być różne. Oto kilka z nich:

Zobacz także:

  • Jedzenie przetworzonego mięsa
  • Palenie tytoniu
  • Nadużywanie alkoholu
  • Nadwaga

Naukowcy udowodnili, że regularne jedzenie 50 g przetworzonego mięsa, zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na raka trzustki o 19 proc. Istotny wpływ na zwiększenie ryzyka zachorowania ma też sposób podania mięsa. 200 g tej samej kiełbasy przyrządzonej z grilla wprowadza do organizmu więcej toksyn niż wypalenie 20 papierosów.

Inne produkty spożywcze, które mogą zwiększać ryzyko raka

W 100 g kiełbasy zwyczajnej znajduje się:

  • 315 kcal
  • 20,2 g białka
  • 26,3 g tłuszczy, w tym 9,04 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 13,23 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 1,62 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
  • 75 g cholesterolu

Pozostałe produkty najczęściej wymieniane jako zwiększające ryzyko zachorowania na raka:

  • Sól. Chlorek sodu, główny składnik soli kuchennej działa drażniąco na błonę śluzową przełyku i żołądka, Naraża w ten sposób je na wystąpienie zmian nowotworowych.
  • Mięso. Baranina, wołowina, wieprzowina lub dziczyzna, czyli gatunki mięs należące do mięsa czerwonego, zawierają żelazo hemowe. Przyczynia się ono do powstawania zmian zapalnych w organizmie.
  • Ryby – nie należy jeść ich zbyt często. Szczególnie tych hodowlanych, karmionych paszami z dodatkami chemicznymi np. antybiotykami, pestycydami czy sztucznymi barwnikami, nadającymi kolor marketowemu łososiowi.
  • Tłuszcze, szczególnie nasycone. Zwiększa się ilość wydzielanej do przewodu pokarmowego żółci, powodującej powstawanie rakotwórczych substancji. Zbyt dużo tłuszczu odpowiada też za otyłość, jeden z katalizatorów komórek nowotworowych
  • Wysoko przetworzona żywność, w tym fast foody. Zawierają sztuczne barwniki i konserwanty, a także syrop glukozowo-fruktozowy, działający zapalnie. Przez wysoką zawartość cukru sprzyjają nadwadze, zwiększając ryzyko raka.

Źródło: portalspożywczy.pl, zwrotnikraka.pl, O2, poradnikzdrowie.pl