rosół z ziemniakami
AdobeStock
Newsy

Lubicie jeść rosół z ziemniakami? Pamiętajcie, by w odpowiednim momencie je wrzucić. Kiedy?

Świetną alternatywą dla makaronu do rosołu są ziemniaki. Wiecie, w którym momencie gotowania należy je dodać?

Czy w waszych domach jadano rosół z ziemniakami? Dziś klasyczny przepis na rosół zakłada podawanie tej zupy z makaronem. Ale nie zawsze i nie wszędzie tak było! Na południu Polski, znacznie bardziej popularny był kiedyś rosół z ziemniakami. Wynikało to najprawdopodobniej po prostu z dużej oszczędności czasu. Dawniej makaron trudno było kupić w sklepie, więc gospodynie robiły go same. Kto choć raz przygotowywał makaron sam w domu ten dobrze wie, jak wiele czasu i pracy to wymaga! Dlatego właśnie rosół z makaronem podawano tylko w niedzielę, a „szybki” przepis na rosół to był po prostu bulion z ziemniakami. Smakuje troszkę inaczej, ale również jest bardzo smaczny. Trzeba tylko wiedzieć kiedy dodać ziemniaki do rosołu, żeby się nie rozpadły – to bardzo ważne!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na rosół z ziemniakami

Do przygotowania pysznego wołowego rosołu z dodatkiem ziemniaków, potrzebne wam będą poniższe składniki:

Zobacz także
rosół zdjecie

Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

Rosół

Ten sekretny składnik sprawi, że rosół będzie klarowny i dłużej zachowa świeżość. Mało kto o tym wie!

  • 800 g mięsa wołowego (szponder)
  • Kilka dużych ziemniaków
  • 3 marchwie
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • Pół selera
  • Pół pora
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki
  • Pół łyżeczki tymianku
  • Łyżeczka gałki muszkatołowej
  • Pieprz
  • Sól

Przygotowanie

  1. Mięso dokładnie obmyjcie i zanurzcie w zimnej wodzie na pół godziny przed gotowaniem.
  2. Wylejcie wodę, dodajcie ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Zalejcie mięso wodą tak, by było przykryte i gotujcie.
  3. Kiedy mięso się zagotuje, zbierzcie z powierzchni wody szumowiny. Dodajcie do garnka obrane warzywa, wsypcie pół łyżeczki tymianku, łyżeczkę gałki muszkatołowej oraz sól i pieprz. Gotujcie na małym ogniu przez około dwie godziny.
  4. Pod koniec gotowania obierzcie ziemniaki i pokrójcie w kostkę. Wrzućcie je do garnka i gotujcie rosół jeszcze przez mniej więcej 20 minut – tak długo, aż ziemniaki zrobią się miękkie.

I gotowe! Rosół podawajcie ze szczyptą posiekanej świeżej natki pietruszki. Jeśli wyszło wam dużo rosołu, warto nazajutrz wykorzystać go do zrobienia zupy pomidorowej albo jarzynowej.

Jak przyrządzić szponder wołowy? Zrobicie z niego niesamowity rosół
AdobeStock
Newsy
Jak przyrządzić szponder wołowy? Zrobicie z niego niesamowity rosół
Szponder wołowy to obowiązkowy składnik dobrego rosołu! Poznajcie przepis na pyszny bulion wołowy ze szpondrem.

Rosół ze szpondrem wołowym jest doskonałą bazą do innych zup i sosów, ale będzie też świetnie smakował podany tradycyjnie z makaronem. Sprawdźcie, jak przyrządzić rosół wołowy ze szpondrem! Jak zrobić dobry rosół? O sposobach na ugotowanie pysznego rosołu pisaliśmy już wielokrotnie. Wykorzystajcie trik na piękny zapach rosołu oraz jego złocisty kolor . Szponder wołowy do rosołu Szponder, czyli żebra wołowe są jednym z podstawowych składników smacznego rosołu. Znajduje się w nich całkiem sporo tłuszczu, dlatego wywar gotowany na szpondrze jest bardzo bogaty i sycący. Poza gotowaniem na nim rosołu szponder można upiec w piekarniku, na grillu lub udusić na patelni. Przepis na rosół ze szpondrem wołowym Do przygotowania esencjonalnego rosołu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 70 dag mięsa wołowego, w tym szpondra 2 korzenie pietruszki 2 marchewki Ćwierć selera Biała część pora 1 cebula Świeża natka pietruszki 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu 2 liście laurowe Łyżeczka soli Przygotowanie: Umyjcie mięso pod zimną, bieżącą wodą. Przełóżcie do garnka i zalejcie dwoma litrami zimnej wody. Zagotujcie. Kiedy mięso się już zagotuje, wyjmijcie łyżką cedzakową lub sitkiem znajdujące się na powierzchni wody szumowiny, czyli ścięte białko. Zmniejszcie ogień i przykryjcie garnek pokrywką. Gotujcie na małym ogniu przez pół godziny. Umyjcie por, selera, pietruszki i marchewki. Warzywa korzeniowe obierzcie ze skórki i w razie potrzeby pokrójcie na mniejsze kawałki. Włóżcie do garnka. Cebulę obierzcie i opalcie nad palnikiem gazowym lub, jeśli korzystacie z kuchni indukcyjnej, przekrójcie cebulę na pół i podpieczcie na suchej, rozgrzanej patelni....

kluski ptysiowe przepis
Babciagramolka/gotujmy.pl
Newsy
Rosół smakuje genialnie z takim dodatkiem. Przełamcie klasykę. Gdy go spróbujecie powiecie „wow”
Jeżeli uwielbiacie rosół z lanymi kluseczkami, to na pewno posmakuje wam ten pomysł na pyszny dodatek do tej zupy. Palce lizać!

Dziś rosół z makaronem to absolutna klasyka polskiej kuchni. Ale nie zawsze tak było! Dawniej przygotowanie domowego makaronu było żmudne i czasochłonne, dlatego w wielu domach używało się innych dodatków do rosołu. W górach często jadano rosół z ziemniakami. Popularny był też bulion z lanymi kluseczkami albo kluskami kładzionymi. A czy znacie kluski ptysiowe?  Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Przepis na rosół z kluskami ptysiowymi Składniki na rosół: 1,5 litra wody 1 ćwiartka z kurczaka 200 g wołowiny na rosół 3 marchewki 1 pietruszka Ćwierć selera 1 cebula Pół białej części pora 1 suszony grzyb 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 goździk 4 ziarna pieprzu czarnego 1/3 łyżeczki soli Składniki na kluski: ¾ szklanki mąki Pół szklanki wody 50 g masła 2 jajka Szczypta proszku do pieczenia Szczypta soli 4 łyżki drobno pokrojonej, świeżej natki pietruszki Przygotowanie rosołu: Umyjcie mięso pod bieżącą wodą i włóżcie do garnka. Warzywa korzeniowe obierzcie ze skórki. Pokrójcie na kawałki i podsmażcie na suchej patelni, by lekko się zarumieniły. Cebulę możecie wcześniej opalić na suchej patelni lub bezpośrednio nad palnikiem gazowym. Dodajcie do garnka pietruszkę, selera, marchew oraz cebulę, pora i jednego grzybka. Do garnka wsypcie przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, goździk, pieprz i sól. Zalejcie wszystko około 1,5 litra zimnej wody i gotujcie przez około dwie godziny. Po tym czasie wyłówcie z garnka warzywa i mięso. Możecie dodać do rosołu ulubionej przyprawy w płynie, ale nie jest to konieczne. Przygotowanie klusek: W małym garnku zagotujcie pół szklanki wody. Dodajcie 50 g masła i...

Leczy niestrawność przeziębienie i smutki
Adobe Stock
Newsy
Ten rosół leczy smutki, niestrawność i przeziębienie. Lepszego nie ma, podajemy przepis
Jakub Kuroń przedstawia prosty przepis na rosół. I choć zupa długo się gotuje, to właściwie gotuje się sama. I jest dobra na wszystko.

Rosół to esencjonalna, aromatyczna zupa, która, podana na gorąco, rozgrzewa, nasyca i wypełnia ciepłą przyjemnością. Po zjedzeniu talerza rosołu, od razu czujemy się lepiej i świat widzimy w lepszych barwach. Po drugie, rosół jest jednym z tych dań, które wszyscy pamiętamy z dzieciństwa. Jedliśmy je wiele razy, już sam zapach przywodzi miłe wspomnienia. To tzw. comfort food, czyli modna obecnie nazwa, na określenie swojskich potraw, które wprawiają nas w dobry nastrój. Takie zupy warto robić i warto jeść tak często, jak to tylko możliwe. Podajemy przepis na idealny rosół Jakuba Kuronia. Tradycyjny polski rosół Pierwsze rosoły powstawały jako skutek uboczny wygotowywania mięsa, które konserwowane było poprzez zasolenie i wysuszenie. Tak przechowywane mięso trzeba było porządnie wygotować. Wywar utworzony w czasie gotowania nazywano „ rozsół" lub „ rozsol", skąd pochodzi dzisiejsza nazwa dania. W obecnych czasach rosół jest zupą przygotowywaną w różnych wariantach i na różne okazje. Może być szybkim rosołem z 1-2 mięs, wolno pyrkającym przez 1-2 godziny. Taki najczęściej przyrządzamy na niedzielny obiad, a następnego dnia z reszty bulionu powstaje pomidorówka.          Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Jakub Kuroń (@gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron) Przepis na rosół Jakuba Kuronia Składniki: 500 g szpondru wołowego z kością 500 g skrzydełek z kurczaka  1 szyja z indyka (500 g) 5-6 średnich marchewek (500 g) 2-3...

rosół
Gtoujmy.pl/Pyza
Newsy
Jak ugotować dobry rosół? Zróbcie go na bazie tych 2 mięs, a jego smak was po prostu zachwyci
Rosół dzięki swojemu wspaniałemu smakowi oraz wielu cennym właściwościom jest częstym gościem na stole. Przyrządzenie wywaru na bazie dwóch rodzajów mięs sprawi, że będzie on jeszcze bardziej aromatyczny. Koniecznie sprawdźcie ten patent!

Rosół na polskim stole gości zarówno na co dzień, jak i od święta. Jest uwielbiany przez Polaków, przez co wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tego dania. Wywar warzywno-drobiowy jest niezwykle aromatyczny, a także ma wiele cennych właściwości, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu.  Wywar z dodatkiem wołowiny Tradycyjny rosół jest gotowany na podstawie sporej ilości warzyw oraz dodatku mięsa drobiowego. Sekretem bardziej aromatycznego wywaru jest dodanie do niego kawałka mięsa wołowego. Takie połączenie sprawi, że bulion będzie jeszcze smaczniejszy oraz będzie miał więcej cennych wartości. Bliscy z pewnością nie odmówią dokładki takiej zupy! Przepis na rosół na bazie dwóch rodzajów mięs Składniki: kawałek wołowego gryfu z kością 2 golonki z indyka 6 marchewek kawałek selera 1 korzeń pietruszki ½ pora 1 cebula 2 suszone podgrzybki 1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego 4-6 ziarenek ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru ½ pieprzu czarnego mielonego Przygotowanie: Mięso dokładnie umyjcie, a następnie przełóżcie do dużego garnka. Marchewki, korzeń pietruszki, por oraz seler obierzcie. Przełóżcie je do mięsa wraz suszonymi podgrzybkami. Całość zalejcie około 2 ½ litra zimnej wody.  Garnek postawcie na średnim ogniu i gotujcie do wrzenia bez przykrycia. W międzyczasie z wierzchu, łyżką cedzakową zbierajcie pojawiający się szum. Kiedy zawartość się zagotujcie, to do środka dodajcie ziarenka ziela angielskiego oraz czarnego pieprzu i liście laurowe. Całość przykryjcie pokrywką, ogień zmniejszcie na minimum. Rosół gotujcie przez około 1 ½ godziny. Gdy...