
Czy w waszych domach jadano rosół z ziemniakami? Dziś klasyczny przepis na rosół zakłada podawanie tej zupy z makaronem. Ale nie zawsze i nie wszędzie tak było! Na południu Polski, znacznie bardziej popularny był kiedyś rosół z ziemniakami. Wynikało to najprawdopodobniej po prostu z dużej oszczędności czasu. Dawniej makaron trudno było kupić w sklepie, więc gospodynie robiły go same. Kto choć raz przygotowywał makaron sam w domu ten dobrze wie, jak wiele czasu i pracy to wymaga! Dlatego właśnie rosół z makaronem podawano tylko w niedzielę, a „szybki” przepis na rosół to był po prostu bulion z ziemniakami. Smakuje troszkę inaczej, ale również jest bardzo smaczny. Trzeba tylko wiedzieć kiedy dodać ziemniaki do rosołu, żeby się nie rozpadły – to bardzo ważne!
Przepis na rosół z ziemniakami
Do przygotowania pysznego wołowego rosołu z dodatkiem ziemniaków, potrzebne wam będą poniższe składniki:
- 800 g mięsa wołowego (szponder)
- Kilka dużych ziemniaków
- 3 marchwie
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- Pół selera
- Pół pora
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki świeżej natki pietruszki
- Pół łyżeczki tymianku
- Łyżeczka gałki muszkatołowej
- Pieprz
- Sól
Przygotowanie
- Mięso dokładnie obmyjcie i zanurzcie w zimnej wodzie na pół godziny przed gotowaniem.
- Wylejcie wodę, dodajcie ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Zalejcie mięso wodą tak, by było przykryte i gotujcie.
- Kiedy mięso się zagotuje, zbierzcie z powierzchni wody szumowiny. Dodajcie do garnka obrane warzywa, wsypcie pół łyżeczki tymianku, łyżeczkę gałki muszkatołowej oraz sól i pieprz. Gotujcie na małym ogniu przez około dwie godziny.
- Pod koniec gotowania obierzcie ziemniaki i pokrójcie w kostkę. Wrzućcie je do garnka i gotujcie rosół jeszcze przez mniej więcej 20 minut – tak długo, aż ziemniaki zrobią się miękkie.
I gotowe! Rosół podawajcie ze szczyptą posiekanej świeżej natki pietruszki. Jeśli wyszło wam dużo rosołu, warto nazajutrz wykorzystać go do zrobienia zupy pomidorowej albo jarzynowej.