Czy w waszych domach jadano rosół z ziemniakami? Dziś klasyczny przepis na rosół zakłada podawanie tej zupy z makaronem. Ale nie zawsze i nie wszędzie tak było! Na południu Polski, znacznie bardziej popularny był kiedyś rosół z ziemniakami. Wynikało to najprawdopodobniej po prostu z dużej oszczędności czasu. Dawniej makaron trudno było kupić w sklepie, więc gospodynie robiły go same. Kto choć raz przygotowywał makaron sam w domu ten dobrze wie, jak wiele czasu i pracy to wymaga! Dlatego właśnie rosół z makaronem podawano tylko w niedzielę, a „szybki” przepis na rosół to był po prostu bulion z ziemniakami. Smakuje troszkę inaczej, ale również jest bardzo smaczny. Trzeba tylko wiedzieć kiedy dodać ziemniaki do rosołu, żeby się nie rozpadły – to bardzo ważne!

Przepis na rosół z ziemniakami

Do przygotowania pysznego wołowego rosołu z dodatkiem ziemniaków, potrzebne wam będą poniższe składniki:

  • 800 g mięsa wołowego (szponder)
  • Kilka dużych ziemniaków
  • 3 marchwie
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • Pół selera
  • Pół pora
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki
  • Pół łyżeczki tymianku
  • Łyżeczka gałki muszkatołowej
  • Pieprz
  • Sól

Przygotowanie

  1. Mięso dokładnie obmyjcie i zanurzcie w zimnej wodzie na pół godziny przed gotowaniem.
  2. Wylejcie wodę, dodajcie ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Zalejcie mięso wodą tak, by było przykryte i gotujcie.
  3. Kiedy mięso się zagotuje, zbierzcie z powierzchni wody szumowiny. Dodajcie do garnka obrane warzywa, wsypcie pół łyżeczki tymianku, łyżeczkę gałki muszkatołowej oraz sól i pieprz. Gotujcie na małym ogniu przez około dwie godziny.
  4. Pod koniec gotowania obierzcie ziemniaki i pokrójcie w kostkę. Wrzućcie je do garnka i gotujcie rosół jeszcze przez mniej więcej 20 minut – tak długo, aż ziemniaki zrobią się miękkie.

I gotowe! Rosół podawajcie ze szczyptą posiekanej świeżej natki pietruszki. Jeśli wyszło wam dużo rosołu, warto nazajutrz wykorzystać go do zrobienia zupy pomidorowej albo jarzynowej.