migdały
Pixabay
Newsy

Lubicie jeść migdały? Te mogą was zabić. Wystarczy garstka

Migdały to świetny dodatek do wielu dań, ale również może być również przekąską pomiędzy posiłkami. Nieodpowiedni wybór produktu może być powodem poważnych konsekwencji.

Pełnowartościowa dieta to ta złożona z odpowiednich proporcji węglowodanów, białka oraz tłuszczy. Do tych ostatnich kwalifikują się takie produkty jak oleje, awokado, pestki dyni czy słonecznika, ciemna czekolada a także orzechy. Są one uzupełnieniem dobrze zbilansowanego jadłospisu i pomagają zachować równowagę. Jednym z popularniejszych składników są migdały. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zastosowanie migdałów w kuchni

Są to nasiona owoców migdałowca zwyczajnego. Występują w sklepach w różnych formach, między innymi łuskane, blanszowane, mielone czy w płatkach. Dzięki temu znajdują również one szerokie zastosowanie w kuchni. Migdały wykorzystuje się do wszelkiego rodzaju ciast, deserów, sałatek, mięs, domowego muesli oraz mogą także stanowić samodzielną przekąskę w ciągu dnia, pomiędzy posiłkami. Z uwagi na swój wyjątkowy smak, migdał jest świetnym uzupełnieniem wielu dań.

Właściwości zdrowotne migdałów

Nasiona migdałowca wyróżniają się cennymi wartościami odżywczymi. Zawierają one między innymi takie witaminy jak B12 czy E oraz błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas foliowy i potas. Wśród właściwości zdrowotnych migdałów wyróżnia się: 

  • zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca,
  • utrudniają „złemu” cholesterolowi zaleganie w ścianach naczyń krwionośnych,
  • pozwalają zredukować ryzyko rozwoju cukrzycy typu II,
  • łagodzą nudności i zgagę w ciąży,
  • pomagają regulować metabolizm,
  • dają uczucie większej sytości,
  • wspomagają pracę układu nerwowego,
  • wzmacniają włosy oraz paznokcie,
  • a także usprawniają działanie układu oddechowego i moczowego.

Dzięki wielu cennym składnikom, migdały powinny stanowić część dobrze zbilansowanej diety. Nie tylko dostarczają organizmowi wielu cennych wartości, ale również wspomagają jego funkcjonowanie na wielu płaszczyznach.

Niebezpieczny rodzaj migdałów

Podczas zakupów warto zwrócić uwagę na wybierane produkty. Jak się okazuje nieprzetworzone i surowe migdały, są nośnikiem śmiertelnego składnika. Zawierają one kwas cyjanowodorowy, który po spożyciu, przynosi niepożądane konsekwencje. Zjedzenie kilkunastu sztuk takich surowych migdałów, może nawet doprowadzić do śmierci.

Warto zwracać uwagę na takie szczegóły i jednocześnie uniknąć nieprzyjemnych sytuacji. Zatem najlepiej sprawdzą się słodkie migdały. Te z kwasem są gorzkie. Najczęściej wykorzystuje się je do produkcji olejów oraz różnego rodzaju likierów.
 

Namoczcie migdały na noc w wodzie. Rano jedzcie 4, a za miesiąc nam podziękujecie
AdobeStock
Newsy
Namoczcie migdały na noc w wodzie. Rano jedzcie 4, a za miesiąc nam podziękujecie
Zawarte w migdałach witaminy, minerały, zdrowe tłuszcze i błonnik sprawiają, że nasiona migdałowca należą do tzw. „superfoods”. Sprawdźcie ich wspaniałe właściwości.

Migdały znane są z doskonałych wartości odżywczych i zdrowotnych, dlatego warto włączyć je do swojej diety. Nadają się świetnie do ciast i deserów w formie płatków migdałowych, a także jako dodatek do owsianki. Poznajcie wspaniałe właściwości migdałów, które mogą być pomocne w przypadku różnych dolegliwości. Właściwości migdałów Migdały, czyli nasiona migdałowca (a nie orzechy, jak błędnie się powszechnie sądzi) bogate są m.in. w: Błonnik Nienasycone kwasy tłuszczowe Witaminę B2 Witaminę E Potas Wapń Żelazo Magnez Fosfor Cynk Dlaczego migdały należy wcześniej zamoczyć? Większość z was pewnie je migdały prosto z opakowania. Jednak w ich suchej skórce znajduje się substancja chemiczna, która może spowalniać wchłanianie witamin i minerałów znajdujących się w migdałach. Dlatego przed spożyciem należy je wcześniej zamoczyć w wodzie, by zmiękły. Migdały powinny się moczyć przez 8-10 godzin, najlepiej przez całą noc. Migdały na cukrzycę Dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E, migdały są doskonałym sojusznikiem w walce z cukrzycą. Do swojej diety powinny je włączyć zwłaszcza osoby, które są narażone na zachorowanie na cukrzycę ze względu np. na otyłość, insulinooporność lub przypadki cukrzycy wśród członków bliskiej rodziny. Migdały na choroby serca Również ze względu na wspomnianą wyżej witaminę E i nienasycone kwasy tłuszczowe, migdały polecane są osobom cierpiącym na choroby serca. Pomogą obniżyć ciśnienie krwi, wzmocnią ścianki naczyń krwionośnych oraz zmniejszą krzepliwość krwi. Regularne jedzenie migdałów pomoże też zmniejszyć ryzyko wystąpienia zawału serca, udaru oraz choroby niedokrwiennej serca czy...

rzodkiewki
Adobe Stock
Newsy
Nie kupujcie rzodkiewek, jeśli zauważycie na nich ten szczegół. To znaczy, że mogą zawierać trujące substancje
Rzodkiewki kojarzą się głównie z wiosną, kiedy świeże można kupić w sklepie bądź na bazarze. Idealnie pasują do śniadań lub mogą stanowić przekąskę w ciągu dnia. Podczas zakupów należy jednak zwrócić uwagę na jeden szczegół, który może warunkować jego właściwości zdrowotne.

Twarożek ze szczypiorkiem, sałatki czy pasty kanapkowe to jedne z wielu dań, gdzie idealnie wkomponowują się rzodkiewki. Charakterystyczne warzywo nadaje smaku potrawom, a jego cenne właściwości wspomagają funkcjonowanie organizmu. Jednak nie wszystkie te produkty w sprzedaży dobrze wpływają na zdrowie, gdyż mogą mieć w składzie substancje trujące.  Idealny dodatek do potraw Rzodkiewka ma dość specyficzny smak, można by rzec, iż jest delikatnie pikantna. Dzięki temu idealnie wpasowuje się do wielu dań. Nadaje im wówczas innego charakteru oraz chrupkości. Są świetnym uzupełnieniem twarożku ze szczypiorkiem, różnych sałatek, farszu do jajek, kanapek, chłodniku, a nawet guacamole. Poza aromatem wprowadzają do danych potraw wiele cennych właściwości. Z własnego ogródka  Nie ma nic lepszego niż własne zbiory. Rzodkiewki nie są zbyt wymagającą rośliną, toteż można je spokojnie posadzić w doniczce na balkonie. W żyznej ziemi należy zasiać w odpowiedniej odległości ziarenka, a następnie regularnie aczkolwiek nie obficie je podlewać. Pierwszymi warzywami można się już cieszyć po trzech tygodniach. Najlepiej smakują solo, ale też stanowią świetny dodatek do innych dań. Właściwości zdrowotne rzodkiewek Rzodkiewki zawierają sporo cennych wartości, które pozytywnie wpływają na zdrowie. W swoim składzie mają takie witaminy jak A, C, K, kwas foliowy, niacynę czy tiaminę. Szczególnie ważną zaletą jest ich kaloryczność. Jedynie sto gram produktu liczy jedynie 16 kcal! To świetna informacja dla osób będących na diecie. Wśród właściwości zdrowotnych rzodkiewek należy wyróżnić: wspomagają proces odchudzania, zapobiegają łamaniu się paznokci i wypadaniu włosów, mają podobne działanie do antybiotyków,  wspomagają organizm przy anemii, sprawdzają się...

Te orzechy to najlepszy sposób na młody wygląd i odchudzanie. Jedzcie je codziennie
AdobeStock
Newsy
Te orzechy to najlepszy sposób na młody wygląd i odchudzanie. Jedzcie je codziennie
Są pyszne i pomagają schudnąć. Warto jeść je jak najczęściej!

Nie od dziś wiadomo, że orzechy są bardzo ważnym składnikiem diety. Zawierają mnóstwo witamin, zdrowych tłuszczów, a nawet pomogą w odchudzaniu! Szczególnie zdrowe są migdały, które koniecznie powinny się znaleźć w waszym codziennym jadłospisie. Sprawdźcie, dlaczego! Co zawierają migdały? Pochodzące z Azji migdały to prawdziwa bomba witaminowa! Jedząc je regularnie, dostarczycie organizmowi takie witaminy i minerały, jak: Witamina E Witamina B6 Kwas foliowy Tiamina Niacyna Ryboflawina Witamina A Cynk Fosfor Wapń Żelazo Magnez Sód Ponadto, w migdałach znajduje się bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu są doskonałym sprzymierzeńcem w zapobieganiu cukrzycy oraz chorobom układu krążenia. Z kolei zawarta w migdałach witamina E pomoże wam zachować młody wygląd na dłużej. Po migdały powinny sięgać zwłaszcza osoby, które uprawiają sport oraz wykonują codziennie intensywną pracę umysłową. Orzechy te bogate są bowiem w magnez, który wspomaga koncentrację, zmniejsza stres oraz dodaje energii. Migdały na odchudzanie Migdały znane są także ze świetnych właściwości odchudzających! Osoby chcące zrzucić nieco nadmiarowych kilogramów koniecznie powinny włączyć migdały do swojej codziennej diety. Orzechy te świetnie podkręcają metabolizm, a przede wszystkim ograniczają wchłanianie tłuszczów. Dzięki temu ich regularne spożywanie może wpłynąć pozytywnie masę ciała. Jedzenie migdałów jest także pomocne w opanowaniu zbyt silnego apetytu, ponieważ doskonale hamują uczucie głodu. Jeżeli więc nie możecie doczekać się kolejnego posiłku, zjedzcie kilka migdałów! Jak jeść migdały? Dobrym pomysłem jest dodanie kilku migdałów do porannej owsianki lub po prostu chrupanie...

paczkowana sałata
Adobe Stock
Newsy
Uważajcie na paczkowaną sałatę. Jej zjedzenie może skończyć się w szpitalu. Jest niebezpieczna dla zdrowia
Myśląc sałata to w głowie pojawiają się same pozytywne skojarzenia, bo przecież jest zdrowa! Jak się okazuje nie wszystkie produkty dostępne w sprzedaży są tego definicją. Paczkowana sałata niestety jest niebezpieczna dla zdrowia.

Zdrowe odżywianie skupia się w głównej mierze na nieprzetworzonych produktach, warzywach, owocach i innych pełnowartościowych składnikach. Takie działanie skupia się nie tylko na poprawieniu sylwetki, ale również zdrowia. Zbilansowana dieta usprawnia funkcjonowanie organizmu. Jednak jak się okazuje dostępne w sklepach paczkowane sałaty nie należą do najzdrowszych produktów.  Moc zielonych warzyw W diecie zarówno odchudzającej, jak i tej mającej poprawić zdrowie zaleca się jak największą ilość spożywania zielonych warzyw. Do nich zalicza się: ogórki, roszponkę, sałatę masłową, szpinak, jarmuż, seler naciowy, cukinię, rukolę czy sałatę lodową. Oprócz wielu witamin oraz mikroelementów, ważnym składnikiem tego rodzaju produktów jest chlorofil, który w zbawienny sposób wpływa na organizm. Wśród cennych właściwości zdrowotnych zielonych warzyw należy wyróżnić: poprzez zawartość luteiny poprawiają wzrok, wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, oczyszczają organizm ze szkodliwych toksyn, pomagają radzić sobie ze stresem, są niskokaloryczne, idealnie sprawdzają się dla osób dbających o linię, łagodzą stany zapalne, przeciwdziałają anemii, wspomagają pracę wątroby, pomagają przy nieświeżym oddechu. Dzięki temu szeregowi wartościowych czynników powinny być one stałym bywalcem na talerzu. Są nie tylko smaczne, zdrowe, ale i wspomagają wszelkie układy w organizmie człowieka. Paczkowane warzywa W ostatnim czasie można coraz częściej na sklepowych półkach spotkać się z warzywami już zapakowanymi w oddzielne opakowania. Pojawiają się również wszelkie ich mieszkanki. Takie działanie miało na celu przede wszystkim ułatwić i przyspieszyć gotowanie. Różne kompozycje...