Lubicie jeść czosnek? Część osób powinna go unikać dla własnego zdrowia
Pixabay
Newsy

Lubicie jeść czosnek? Część osób powinna go unikać dla własnego zdrowia

Chociaż czosnek jest bardzo smaczny i stosuje się go do przyrządzania wielu dań, niestety nie każdy powinien go jeść. Sprawdźcie szczegóły.

Nie ma lepszej przyprawy do niektórych dań niż świeży czosnek! Nadaje im niepowtarzalnego aromatu i charakteru, a niektóre z nich bez dodatku tego warzywa smakują bardzo przeciętnie. Wyobrażacie sobie pizzę albo szpinak bez dodatku czosnku? Niestety, okazuje się, że nie każdy powinien go jeść. Poniżej piszemy o skutkach ubocznych czosnku oraz o tym, kiedy jego spożycie jest niewskazane. Sprawdźcie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości czosnku

Czosnek stosowany jest przez ludzkość od wieków, ze względu na jego wspaniałe prozdrowotne właściwości oraz wyjątkowy smak. Czosnek między innymi:

  • Poprawi odporność waszego organizmu
  • Usprawni pracę układu trawiennego
  • Wspomoże ochronę przed wylewem i zawałem
  • Zadziała antybakteryjnie, dzięki czemu świetnie się sprawdza w przypadku infekcji
  • Reguluje ciśnienie krwi
  • Wykazuje działanie przeciwnowotworowe
  • Zbija gorączkę
  • Działa antywirusowo, przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie
  • Pomaga wykrztuszać wydzielinę podczas infekcji
  • Zmniejsza ból gardła
  • Zapobiega podwyższeniu poziomu cholesterolu

Skutki uboczne jedzenia czosnku

Choć czosnek ma wiele zalet, niestety jak większość produktów nadających się do jedzenia, wykazuje on skutki uboczne. Nieprzyjemny zapach z ust po zjedzeniu czosnku, to tylko jeden z nich! Jeśli zjecie go za dużo, to szybko odczujecie nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Ból brzucha, wzdęcia, zgaga, to typowe objawy zjedzenia zbyt dużych ilości czosnku. Jeżeli towarzyszą wam bardzo często, powinniście ograniczyć to warzywo w swojej diecie. Pomocne może być stosowanie ekstraktów z czosnku zamiast świeżych ząbków, ponieważ mniej drażni żołądek. Pamiętajcie, że dziennie spożycie czosnku nie powinno przekraczać dwóch średnich ząbków.

Kto nie powinien jeść czosnku?

Ze względu na to, że czosnek podrażnia żołądek i jelita, nie powinny go jeść osoby cierpiące na różne choroby układu pokarmowego. Zwłaszcza w przypadku ostrego nieżytu żołądka, jelit i przy hipotonii. Ostrożne muszą być też osoby, które mają niskie ciśnienie krwi oraz cierpią na chorobę zakrzepową – przy tych dolegliwościach jedzenie czosnku jest niewskazane. Za to bez obaw mogą go spożywać kobiety w ciąży oraz karmiące matki.

 

Czytaj także:

produkty które źle wpływają na jelita
Adobe Stock
Newsy
Te pokarmy niszczą wasze jelita. Na pewno większość macie w swojej kuchni
Właściwie funkcjonujące jelita to podstawa zdrowego organizmu i dobrego samopoczucia, eksperci nie mają co do tego wątpliwości. Niestety, w codziennej diecie większości Polaków nie brakuje produktów, które szczególnie szkodzą temu fragmentowi przewodu pokarmowego. Lepiej ich unikajcie!

Jelito cienkie Jelito cienkie to najdłuższy odcinek przewodu pokarmowego. W organizmie dorosłego człowieka może osiągać nawet 6 metrów! To bardzo ważny element waszego organizmu. To właśnie dzięki niemu cenne składniki odżywcze ze spożywanych pokarmów są wchłaniane do krwioobiegu, rozprowadzane po organizmie, a następnie wykorzystywane do różnych procesów życiowych. Jelito grube Z kolei jelito grube to ostatni odcinek ludzkiego układu pokarmowego. To właśnie w nim resztki niestrawionego jedzenia przybierają formę kału, a następnie są wydalane z organizmu. Na tym jednak nie koniec. Jelito grube jest w stanie odzyskać nawet do 90 proc. wody z pożywienia, które do niego dociera, ale również nieco elektrolitów i soli mineralnych. Nie ulega więc wątpliwości, że o jelita trzeba dbać. To one odpowiadają za prawidłowego funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Niestety, w polskiej kuchni istnieją pokarmy, które spożywane w dużych ilościach mogą wpływać na nie bardzo negatywnie. Szkodliwa wieprzowina Najpopularniejszym czerwonym mięsem w Polsce jest oczywiście wieprzowina. Niestety, jej regularne spożywanie, szczególnie w postaci smażonej lub grillowanej, zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Eksperci apelują, by jeść ją stosunkowo rzadko. Zamiast wieprzowiny do diety warto włączyć ryby oraz białe mięso, najlepiej z indyka lub kury. Niebezpieczny cukier dla jelit Cukier, bez względu na jego rodzaj, stanowi pożywkę dla złych bakterii, drożdży oraz grzybów. Regularnie spożywane powodują wzdęcia oraz zaburzenia trawienia, które mogą prowadzić nawet do ostrego zapalenia jelit. Dodawanie go codziennie do herbaty czy kawy nie jest dobrym pomysłem. Ciężkostrawny czosnek i cebula Choć czosnek i cebulę dodaje się niemal do każdego dania w polskiej kuchni, w...

Dieta keto czy jest zdrowa
pixabay.com
Zdrowie
Ta dieta może zrujnować twoje zdrowie! Uważaj, zanim przetestujesz!
W pogoni za smukłą sylwetką sięgamy po drastyczne rozwiązania, które mogą źle się odbić na naszym zdrowiu. Złe stosowanie tej popularnej diety może być katastrofalne w skutkach!

Wielu z nas w pogoni za smukłą sylwetką jest w stanie zrobić naprawdę dużo. Zdesperowani sięgamy po drastyczne diety, które obiecują nam szybki spadek wagi. Ostatnio rosnącą popularnością cieszy się dieta ketogeniczna. Jej zwolennicy twierdzą, że to idealny sposób odżywiania dla osób, które chcą schudnąć. Czy mają rację? Dieta keto – co to jest? Określenie „dieta” jest trochę mylące, ponieważ keto jest sposobem odżywiania. Polega on na tym, że całkowicie rezygnuje się z jedzenia węglowodanów i cała dieta opiera się na białkach i tłuszczach. Takie odżywianie ma doprowadzić do tego, że organizm przejdzie w stan ketozy. O ketozie mówimy wtedy, gdy nasze ciało do funkcjonowania nie zużywa już glukozy (bo jej nie ma, gdy nie jemy węglowodanów), tylko tłuszczu zgromadzonego w tkankach. Ryzyko związane z dietą keto Dieta ketogeniczna jest dużym wyzwaniem dla organizmu, dlatego trzeba o tym pamiętać przed jej rozpoczęciem i najlepiej skonsultować to najpierw z lekarzem. Katastrofalne skutki stosowania tej diety są najczęściej spowodowane niewiedzą dotyczącą dobierania zdrowych produktów. Przykładowo osoba cierpiąca na choroby układu krążenia może sobie zrobić dużą krzywdę, jeśli przejdzie na dietę ketogeniczną i zacznie jeść produkty bogate w tłuszcze nasycone – są one bardzo niezdrowe w chorobach serca. Inne niebezpieczne skutki stosowania diety keto to: Kamienie nerkowe, Zaparcia, Awitaminoza, Obniżone ciśnienie krwi. Przeciwwskazania do stosowania diety ketogenicznej Diety tej nie powinny stosować osoby cierpiące m.in. na cukrzycę, choroby wątroby, kamicę nerek i kobiety w ciąży.  

Nalewka czosnkowa przepis
ons/Adobe Stock
Zdrowie
Cena nalewki na odporność ze sklepu Rydzyka to chyba żart. Podobnie działającą zrobisz z taniego, polskiego produktu
W sklepie ojca Rydzyka, wśród wielu abstrakcyjnie wycenionych produktów znalazła się między innymi nalewka z rzęsy wodnej. Choć brzmi ekskluzywnie w rzeczywistości ma takie same właściwości lecznicze co zwykły, tani, polski… czosnek.

W sklepie ojca Rydzyka nic nie jest tanie. Mąka, miód oraz przyprawy – to tylko kilka produktów, których ceny zwalają z nóg. W wielu przypadkach są bowiem nawet 10 razy większe niż w zwykłym spożywczym.  Nalewka z rzęsy wodnej w sklepie ojca Rydzyka kosztuje... Polski duchowny wprowadził do sprzedaży również nalewkę z rzęsy wodnej. Za litr tego dobrodziejstwa trzeba jednak słono zapłacić… niemal 180 złotych! W opisie produktu czytamy, że stanowi on idealne uzupełnienie diety każdego dorosłego człowieka o cenne składniki ziołowe.  Te mają przede wszystkim wspomagać prawidłową pracę wątroby, układu krążenia, oddechowego, a nawet odpornościowego! Nalewka z rzęsy wodnej może bowiem pomóc zniwelować nawracające przeziębienia i infekcje do złudzenia przypominające grypę. Jednak, czy aby się wyleczyć na pewno trzeba pić specyfik ze sklepu ojca Rydzyka za 180 złotych? Jasne, że nie!  Niezawodny czosnek Niezawodnym produktem działającym odstraszająco nie tylko na przeziębienia jest przecież, kosztujący grosze, czosnek! Wszelkie dolegliwości leczyły nim nasze babcie i mamy. Mimo że od tego czasu minęło wiele lat, w tej kwestii nic się nie zmieniło. Nie bez powodu otrzymał przecież miano „naturalnego antybiotyku”.  Przepis na nalewkę z czosnku Przygotowanie nalewki z czosnku jest dziecinnie proste. Wystarczy, że posiekasz ząbki, a następnie zalejesz je spirytusem (na każde 200 ml spirytusu przypada ok. 7 ząbków czosnku ). Tak przygotowaną miksturę należy zamknąć w słoiku i schować do piwnicy, bądź spiżarni, na 10 dni. Po upływie tego czasu należy przelać nalewkę przez sitko, tak aby został sam płyn, a następnie schować na kolejne 5 dni i gotowe! Tak przygotowaną nalewkę z czosnku należy spożywać przez 7 dni rozpoczynając kurację od...

mleko z czosnkiem na przeziębienie
Adobe Stock
Zdrowie
Tak nasze babcie leczyły każde przeziębienie. Składniki na pewno macie w swojej kuchni
Nasze babcie były mistrzyniami w wynajdywaniu domowych sposobów leczenia przeziębień. Przyrządzane przez nie mikstury działały nie tylko przeciwwirusowo i bakteriobójczo, ale również wspomagały odporność.

Nie od dziś wiadomo, że leczenie domowymi sposobami, oprócz tego, że jest zdrowsze niż chemia zawarta w lekach, to na dodatek często bardziej skuteczne. Choć trudno sobie to wyobrazić, przed laty dostęp do medykamentów był bardziej utrudniony niż dostęp do żywności wydzielanej na kartki. Stąd, autorkami wielu stawiających na nogi mikstur, w tym mleka z czosnkiem i miodem, są oczywiście nasze babcie! Lecznicze mleko Wielu nie ma pojęcia jak cennym produktem jest mleko odzwierzęce. Przede wszystkim napój ten pozytywnie wpływa na rozwój, wzrost i kości. Nie bez powodu mówi się przecież „pij mleko, będziesz wielki”. Jednak produkt ten oferuje o wiele więcej. Wykazuje również właściwości zdrowotne pomocne przy zwalczaniu różnego rodzaju infekcji. Przeciwbakteryjny czosnek Czosnek od wieków uchodzi za roślinę o silnym działaniu przeciwgrzybicznym, przeciwpasożytniczym, ale również przeciwbakteryjnym. Zawarte w nim żelazo, magnez, witaminy B i C, potas, chrom, flawonoidy, a przede wszystkim allicyna, wykazują silne działanie przeciwwirusowe. Jego spożywanie może bowiem pomóc w walce z grypą, a także rotawirusami najczęściej dotykającymi dzieci i niemowlęta. Ponadto, czosnek hamuje proces starzenia, a także wzmacnia naczynia krwionośne. Cenny miód Kto, by się spodziewał, że miód oprócz słodyczy zapewnia również zdrowie! Może niektórym trudno w to uwierzyć, w końcu mówi się, że „gorzki lek najlepiej leczy”. W tym przypadku ta reguła nie znajduje potwierdzenia. Dzięki wielu cennym składnikom bioaktywnym miód wykazuje właściwości przeciwzapalne oraz przeciwwirusowe. Połączenie wszystkich trzech składników stworzy miksturę, która znakomicie poradzi sobie z każdym przeziębieniem. Bez względu na to, czy...