Lubicie jeść czosnek? Część osób powinna go unikać dla własnego zdrowia
Pixabay
Newsy

Lubicie jeść czosnek? Część osób powinna go unikać dla własnego zdrowia

Chociaż czosnek jest bardzo smaczny i stosuje się go do przyrządzania wielu dań, niestety nie każdy powinien go jeść. Sprawdźcie szczegóły.

Nie ma lepszej przyprawy do niektórych dań niż świeży czosnek! Nadaje im niepowtarzalnego aromatu i charakteru, a niektóre z nich bez dodatku tego warzywa smakują bardzo przeciętnie. Wyobrażacie sobie pizzę albo szpinak bez dodatku czosnku? Niestety, okazuje się, że nie każdy powinien go jeść. Poniżej piszemy o skutkach ubocznych czosnku oraz o tym, kiedy jego spożycie jest niewskazane. Sprawdźcie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości czosnku

Czosnek stosowany jest przez ludzkość od wieków, ze względu na jego wspaniałe prozdrowotne właściwości oraz wyjątkowy smak. Czosnek między innymi:

  • Poprawi odporność waszego organizmu
  • Usprawni pracę układu trawiennego
  • Wspomoże ochronę przed wylewem i zawałem
  • Zadziała antybakteryjnie, dzięki czemu świetnie się sprawdza w przypadku infekcji
  • Reguluje ciśnienie krwi
  • Wykazuje działanie przeciwnowotworowe
  • Zbija gorączkę
  • Działa antywirusowo, przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie
  • Pomaga wykrztuszać wydzielinę podczas infekcji
  • Zmniejsza ból gardła
  • Zapobiega podwyższeniu poziomu cholesterolu
Zobacz także
Jecie to codziennie? Fatalnie! Niszczycie żołądek na własne życzenie

Jecie to codziennie? Fatalnie! Niszczycie żołądek na własne życzenie

Właśnie pojawiają się w sklepach i warzywniakach. Niestety są bardzo niezdrowe

Właśnie pojawiają się w sklepach i warzywniakach. Niestety są bardzo niezdrowe

Skutki uboczne jedzenia czosnku

Choć czosnek ma wiele zalet, niestety jak większość produktów nadających się do jedzenia, wykazuje on skutki uboczne. Nieprzyjemny zapach z ust po zjedzeniu czosnku, to tylko jeden z nich! Jeśli zjecie go za dużo, to szybko odczujecie nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Ból brzucha, wzdęcia, zgaga, to typowe objawy zjedzenia zbyt dużych ilości czosnku. Jeżeli towarzyszą wam bardzo często, powinniście ograniczyć to warzywo w swojej diecie. Pomocne może być stosowanie ekstraktów z czosnku zamiast świeżych ząbków, ponieważ mniej drażni żołądek. Pamiętajcie, że dziennie spożycie czosnku nie powinno przekraczać dwóch średnich ząbków.

Kto nie powinien jeść czosnku?

Ze względu na to, że czosnek podrażnia żołądek i jelita, nie powinny go jeść osoby cierpiące na różne choroby układu pokarmowego. Zwłaszcza w przypadku ostrego nieżytu żołądka, jelit i przy hipotonii. Ostrożne muszą być też osoby, które mają niskie ciśnienie krwi oraz cierpią na chorobę zakrzepową – przy tych dolegliwościach jedzenie czosnku jest niewskazane. Za to bez obaw mogą go spożywać kobiety w ciąży oraz karmiące matki.

 

Czytaj także:

Jecie czosnek na przeziębienie? Uważajcie, bo może wam też zaszkodzić
Flickr
Newsy
Jecie czosnek na przeziębienie? Uważajcie, bo może wam też zaszkodzić
Czosnek jest smaczny i zdrowy, ale nie zawsze. Kiedy należy na niego uważać? Sprawdźcie, bo w pewnych sytuacjach może on wam zaszkodzić.

Czosnek jest jednym z najpopularniejszych warzyw świata. Wykorzystujemy go nie tylko do nadawania smaku wielu potrawom, ale również jako naturalny i skuteczny środek na grypę i przeziębienie. Czosnek od wieków stosowany jako produkt leczniczy. Warzywo to może jednak wywoływać zarówno pożądane, jak i niepożądane skutki dla organizmu. Jakie? Dlaczego warto jeść czosnek? Czosnek ma wiele dobroczynnych właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto go jeść? Czosnek jest dobry dla mózgu. Zawiera witaminy i minerały, w tym witaminę B6, mangan, selen, witaminę C, żelazo, potas i miedź. Ta kombinacja jest szczególnie dobra dla funkcji poznawczych: witamina B6 i magnez są powiązane z poprawą nastroju i poprawą zdrowia mózgu. Wspiera zdrowy układ odpornościowy. Wszystko to dzięki witaminie C zawartej w surowym czosnku. Działa przeciwzapalnie. Czosnek zawiera siarczki allilu. Jest to przeciwzapalny związek, który, jak wykazały badania, spowalnia tempo wzrostu komórek rakowych. Ponieważ ma działanie przeciwzapalne, oznacza to również, że pomaga chronić organizm przed wolnymi rodnikami. Jest dobry dla wątroby. Badania wykazały , że może chronić wątrobę przed niektórymi toksynami i pomóc obniżyć poziom cukru we krwi. Czosnek jest dobry dla serca. Regularne spożywanie czosnku jest bezpośrednio związane z korzystnym wpływem na układ krążenia. Obniża poziom cholesterolu i normalizuje ciśnienie krwi. Może pomóc w ochronie przed osteoporozą. Chociaż czosnek jest zdrowym dodatkiem do zbilansowanej diety, nadmierne jedzenie tego warzywa może powodować szereg skutków ubocznych. Jakich? Skutki uboczne spożywania czosnku Zwiększone ryzyko krwawienia. To jeden z najpoważniejszych skutków ubocznych spożywania zbyt dużej ilości czosnku. Robiąc...

To połączenie produktów to tortura dla układu trawiennego. Ból brzucha i wzdęcia gwarantowane
AdobeStock
Newsy
To połączenie produktów to tortura dla układu trawiennego. Ból brzucha i wzdęcia gwarantowane
Następnym razem dobrze się zastanówcie, zanim zjecie razem te dwa warzywa. Będą dużym wyzwaniem dla waszego układu trawiennego.

Nawet najbardziej zdrowe produkty spożywcze, w połączeniu z innymi mogą stanowić mieszankę wybuchową. Tak dzieje się w przypadku papryki która, choć jest bardzo zdrowa, powinna być spożywana z rozwagą. A w duecie z uwielbianym przez Polaków warzywem może nieźle poturbować wasz układ trawienny! Sprawdźcie, z czym lepiej nie łączyć papryki w kuchni.  Czy każdy może jeść paprykę? Papryka jest warzywem bogatym w witaminy i składniki odżywcze. Ponadto, wykazuje ona szereg właściwości zdrowotnych, m.in.: wzmacnia kości podnosi odporność zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego obniża ciśnienie Jednak papryka, pomimo swoich wspaniałych właściwości, jest dość ciężkostrawna. Osoby, które mają problemy z trawieniem lub cierpią na choroby układu pokarmowego powinny ograniczać to warzywo w swojej diecie lub całkowicie z niego zrezygnować. Ponadto, papryka często wywołuje reakcje alergiczne - szczególnie u dzieci.  Nie łączcie papryki z cebulą Ze względu na to, że papryka jest ciężkostrawna, nie powinno się jej łączyć z… cebulą. Ta informacja może być sporym zaskoczeniem - w końcu w polskiej kuchni bardzo często łączymy te dwa warzywa. Są składnikiem leczo, gulaszu, zapiekanek warzywnych oraz sałatek.  Cebula, podobnie jak papryka, także stanowi pewne wyzwanie dla układu trawiennego. Jest mocno wzdymająca, a w połączeniu z papryką może spowodować bóle brzucha i ogólny dyskomfort. Lepiej więc unikać takiego duetu w kuchni - zwłaszcza na surowo! Papryka i cebula to nie jedyne produkty, których nie powinno się jeść w nadmiarze. Warzywa, choć są bardzo zdrowe, w zbyt dużych ilościach mogą zaszkodzić. Dzieje się tak ze względu na błonnik - gdy spożyjecie go za dużo, możecie...

Oczyszcza organizm z toksyn, pomaga przy wrzodach, ułatwia trawienie. Dodawajcie go nie tylko do rosołu
Pixabay
Newsy
Oczyszcza organizm z toksyn, pomaga przy wrzodach, ułatwia trawienie. Dodawajcie go nie tylko do rosołu
Dodajecie do rosołu lubczyk? To aromatyczne zioło świetnie podkreśla smak ulubionej zupy Polaków. Mało kto wie, że posiada ono również wiele właściwości zdrowotnych.

Wielu Polaków nie wyobraża sobie rosołu bez dodatku lubczyku . Bulion z dodatkiem tego zioła nabiera głębokiego i wyrazistego smaku. Jest też o wiele zdrowszy niż zupa z dodatkiem naszpikowanej szkodliwymi substancjami Maggi. Lubczyk doskonale też pasuje do dań z dziczyzny, królika i jagnięciny, a także do owoców morza i grzybów. A czy wiecie, że według niektórych źródeł jest on uznawany za afrodyzjak? To jednak nie jedyne jego zalety, ponieważ roślina ta doskonale również  odtruwa organizm i ma wiele innych korzystnych właściwości. Właściwości zdrowotne lubczyku Lubczyk to zioło, które wykazuje ogromne korzyści zwłaszcza dla przewodu pokarmowego i układu oddechowego. Z uwagi na bogactwo składników odżywczych, może przyczynić się do lepszej odporności , a także wzmacniać organizm. Ze względu na swój przeciwzapalny charakter, lubczyk jest idealny do łagodzenia rozstroju żołądka i przywracania układu pokarmowego do stanu neutralnego. Może pomóc zmniejszyć wzdęcia i nadmiar gazów, zmniejszając podrażnienie jelit i promując zdrowy, normalny ruch w okrężnicy. Zioło to jest idealnym lekarstwem dla osób cierpiących na takie schorzenia jak dna moczanowa, zapalenie stawów i hemoroidy Jeśli cierpicie na dolegliwości układu oddechowego, lubczyk może działać jako środek wykrztuśny, usuwając nadmiar flegmy i śluzu z dróg oddechowych. Dodatkowo, eukaliptol, jeden z głównych środków łagodzących w nim zawartych, może zmniejszyć podrażnienie i stan zapalny w płucach. Maść z lubczyku jest bardzo skuteczna w zmniejszaniu objawów łuszczycy i trądziku. Znajdujące się w nim przeciwutleniacze mogą również pomóc w niektórych przypadkach zapobiegać powstawaniu zmarszczek i zwiększać przepływ...

Jak obrać ząbki czosnku w kilka sekund? Użyjcie do tego mikrofalówki
własne
Newsy
Jak obrać ząbki czosnku w kilka sekund? Użyjcie do tego mikrofalówki
Jeśli do ułatwienia sobie pracy w kuchni można użyć urządzeń kuchennych, zamiast męczyć się nożem, trzeba to robić. Dziś wykorzystamy mikrofalówkę do….. obrania czosnku.

Choć czosnek jest zdrowy i często wykorzystywany jako przyprawa do mięs i ciężkostrawnych potraw, w których ułatwia ich trawienie, to może być też przyczyną dolegliwości żołądkowych. Jeśli należycie do grupy osób, które po zjedzeniu potraw mocno czosnkowych skarżą się na wzdęcia, mamy dla was doskonały sposób na czosnkowe potrawy bez grama samej przyprawy w daniu: Natrzyjcie obranym ząbkiem czosnku patelnię, na której usmażycie danie Zanurzcie ząbek czosnku w oliwie, a następnie wyjmijcie go przed użyciem oliwy W każdym przypadku ząbek czosnku trzeba jednak obrać. Podpowiadamy jak to zrobić w dość niecodzienny, ale skuteczny sposób. Jak szybko obrać czosnek? Doskonale wiecie, że obieranie czosnku bywa żmudne. Szczególnie jeśli macie do obrania 40 czy 60 ząbków na rozgrzewającą zupę czosnkową. Możecie to zrobić błyskawicznie, nie mozoląc się z wyłuskiwaniem każdego ząbka z osłonki. Dowolną ilość obierzecie błyskawicznie, niemal nie brudząc rąk. Potrzebna wam będzie do tego mikrofalówka. Sposób na szybkie obranie czosnku: Wyjmijcie z główki pojedyncze ząbki. Ostrym nożem natnijcie każdy ząbek przy nasadzie. Tak przygotowany czosnek włóżcie na kilka sekund do mikrofalówki.   @sidneyraz i didn’t know this was possible #inmy30s #garlic #tipsandtricks #learnontiktok #cookingtips ♬ original sound - sidneyraz Czy czosnek jest zdrowy? Czosnek ma wiele właściwości zdrowotnych: Zapobiega infekcjom, przyspiesza leczenie infekcji wirusowych układu oddechowego Chroni przez zawałem i udarem Ma właściwości przeciwzakrzepowe, zmniejszając lepkość krwi jak aspiryna Wpływa na działanie śródbłonka naczyniowego, i powoduje rozkurcz naczyń krwionośnych Obniża...