Lubicie gotowaną kukurydzę? Lepiej uważajcie. Ludzki organizm nie jest w stanie jej w pełni strawić
Flickr
Newsy

Lubicie gotowaną kukurydzę? Lepiej uważajcie. Ludzki organizm nie jest w stanie jej w pełni strawić

Zastanawialiście się dlaczego nieraz po zjedzeniu gotowanej kukurydzy część jej ziaren przechodzi przez cały układ trawienny w niemal nienaruszonej formie? Nie wchodźmy już w szczegóły tej dość brzydko pachnącej sprawy – fakt pozostaje jednak faktem – ludzki organizm ma ewidentny kłopot z trawieniem kukurydzy.

Czy człowiek nie może w pełni trawić kukurydzy? To pytanie nie pozwala na znalezienie prostej odpowiedzi. Problem z trawieniem jej ziaren pojawia się po zjedzeniu większych ilości. Ogryzienie do ostatniego ziarenka kilku kolb z pewnością poskutkuje sytuacją, którą opisaliśmy we wstępie.

Dlaczego tak się dzieje? Mało kto jedząc gotowaną kukurydzę zastanawia się nad tym, że od strony botanicznej kukurydza wcale nie jest warzywem. Uwielbiana przez dużych i małych kukurydza i jej żółte ziarna to nic innego jak rodzaj zboża.

W środku każdego ziarenka znajdują się takie białka jak prolaminy i lektyny. Ludzki organizm nie jest przystosowany do radzenia sobie z większymi ilościami tych związków i radzi sobie po prostu poprzez „przepuszczenie” nadmiaru ziaren kukurydzy przez cały układ trawienny do ostatecznego, wiadomego finału w toalecie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

W jaki sposób powinno się jeść kukurydzę, by odpowiednio ją przetrawić?

Dodatkowym kłopotem dla układu trawiennego w uporaniu się z kukurydzą jest celuloza, którą zawierają jej ziarna. Ludzie w przeciwieństwie do innych gatunków nie wytwarzają odpowiednich enzymów zdolnych do podołania strawieniu takich ziaren.

Czy warto robić z tej sprawy jakiekolwiek zagadnienie, skoro wiele osób zajada się kukurydzą każdego sierpnia? Być może wiele osób unika problemów z trawieniem kukurydzy dzięki temu, że odpowiednio przeżuwa kukurydzę przed jej połknięciem!

Nie można zapominać o tym, że przeżuwanie jest w praktyce pierwszym etapem procesu trawienia. Szybkie połykanie jakichkolwiek jedzonych pokarmów obciąża dalsze odcinki układu trawiennego. Najbardziej wyraźnie widać to właśnie na przykładzie kukurydzy.

Zobacz także
Przypomina kukurydzę, ale jest od niej znacznie zdrowsza. Leczy niestrawność, ból gardła i bezsenność

Przypomina kukurydzę, ale jest od niej znacznie zdrowsza. Leczy niestrawność, ból gardła i bezsenność

Kotlety z gotowanych ziemniaków w płatkach kukurydzianych. Rodzina będzie błagać o dokładkę

Kotlety z gotowanych ziemniaków w płatkach kukurydzianych. Rodzina będzie błagać o dokładkę

Czy warto jeść kukurydzę?

Specjaliści i dietetycy spierają się co do tego, czy kukurydza rzeczywiście warta jest częstego jedzenia. Niektórzy uważają, że nie w pełni przetrawione ziarna kukurydzy mogą nawet pomóc oczyścić układ pokarmowy od wewnątrz, a oprócz tego jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych.

Inni są z kolei zdania, że kukurydza dostępna w sklepach jest nafaszerowana pestycydami do tego stopnia, że lepiej omijać ją szerokim łukiem. Inną sprawą jest także kwestia modyfikacji genetycznej większości kukurydzianych odmian.

Niezależnie od obydwu głosów dyskusji, warto pamiętać podczas jedzenia kukurydzy o dwóch rzeczach. Pierwszą jest oczywiście odpowiednie przeżuwanie ziaren. Drugą będzie z kolei umiar i roztropność w kukurydzianej uczcie, które pomogą wam ustrzec się jakichkolwiek problemów gastrycznych po dokładnym obgryzieniu żółtej kolby.

 

Prosty sposób na popcorn z grilla. Upewnijcie się, że 1 rzecz jest zrobiona starannie, inaczej będą problemy
Adobe Stock
Newsy
Prosty sposób na popcorn z grilla. 1 rzecz musicie zrobić wyjątkowo starannie, inaczej będzie klapa
Popcorn z grilla można przyrządzić jako przystawkę albo deser. W każdym przypadku smakuje doskonale.

Jeśli kochacie popcorn, musicie wiedzieć, że można go przyrządzić nie tylko w kuchence mikrofalowej, ale także na grillu. Gdy już zdejmiecie z rusztu karkówkę, kiełbaski i szaszłyki, możecie wrzucić na grilla coś na dodatkową przekąskę. Podpowiadamy jak zrobić popcorn z grilla. Jak przyrządzić popcorn z grilla? Przygotowując popcorn z grilla musicie pamiętać o ważnej zasadzie. Ziarna muszą być szczelnie zakryte, inaczej po podgrzaniu zacznie się na waszym grillu istna kanonada: ziarna będą strzelać, a to może okazać się niebezpieczne dla zgromadzonych w okolicy rusztu. Tak przygotowany popcorn można przyprawić nie tylko solą. Można do niego dodać także ulubioną mieszankę przypraw. Składniki: Ziarna popcornu Tacka aluminiowa Folia aluminiowa lub papier do pieczenia 1 łyżka oleju Szczypta soli Przygotowanie: Ziarna popcornu wysypcie na tackę i przyprawcie, a następnie skropcie tłuszczem i szczelnie zawińcie w folie lub do pieczenia. Tackę z popcornem ułóżcie na ruszcie i grillujcie około 10 minut. Kukurydza pieczona po amerykańsku Kukurydza z grilla w postaci całych kolb jest ulubioną przekąską Amerykanów, obowiązkowo pojawiająca się na każdym barbecue, czyli amerykańskim grillu. Możecie ją przyrządzać owijając kolbę w folię aluminiową lub używając naturalnej osłony w postaci liści, którymi otoczona jest rosnąca kolba. Jeśli dysponujecie kolbą z liśćmi, usuńcie jedynie włókna zostawiając liście. Jeśli na grilla używacie kukurydzy pozbawionej liści możecie piec ją w całości w folii, lub pokroić na grube plastry i każdy z nich dokładnie zawinąć w folię. Przygotowana kukurydzę posypcie solą, pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami. Grillujcie 15-20 minut aż ziarna lekko zmiękną, a następnie odsłońcie okrycie tj. folie lub liście i...

To połączenie produktów to tortura dla układu trawiennego. Ból brzucha i wzdęcia gwarantowane
AdobeStock
Newsy
To połączenie produktów to tortura dla układu trawiennego. Ból brzucha i wzdęcia gwarantowane
Następnym razem dobrze się zastanówcie, zanim zjecie razem te dwa warzywa. Będą dużym wyzwaniem dla waszego układu trawiennego.

Nawet najbardziej zdrowe produkty spożywcze, w połączeniu z innymi mogą stanowić mieszankę wybuchową. Tak dzieje się w przypadku papryki która, choć jest bardzo zdrowa, powinna być spożywana z rozwagą. A w duecie z uwielbianym przez Polaków warzywem może nieźle poturbować wasz układ trawienny! Sprawdźcie, z czym lepiej nie łączyć papryki w kuchni.  Czy każdy może jeść paprykę? Papryka jest warzywem bogatym w witaminy i składniki odżywcze. Ponadto, wykazuje ona szereg właściwości zdrowotnych, m.in.: wzmacnia kości podnosi odporność zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego obniża ciśnienie Jednak papryka, pomimo swoich wspaniałych właściwości, jest dość ciężkostrawna. Osoby, które mają problemy z trawieniem lub cierpią na choroby układu pokarmowego powinny ograniczać to warzywo w swojej diecie lub całkowicie z niego zrezygnować. Ponadto, papryka często wywołuje reakcje alergiczne - szczególnie u dzieci.  Nie łączcie papryki z cebulą Ze względu na to, że papryka jest ciężkostrawna, nie powinno się jej łączyć z… cebulą. Ta informacja może być sporym zaskoczeniem - w końcu w polskiej kuchni bardzo często łączymy te dwa warzywa. Są składnikiem leczo, gulaszu, zapiekanek warzywnych oraz sałatek.  Cebula, podobnie jak papryka, także stanowi pewne wyzwanie dla układu trawiennego. Jest mocno wzdymająca, a w połączeniu z papryką może spowodować bóle brzucha i ogólny dyskomfort. Lepiej więc unikać takiego duetu w kuchni - zwłaszcza na surowo! Papryka i cebula to nie jedyne produkty, których nie powinno się jeść w nadmiarze. Warzywa, choć są bardzo zdrowe, w zbyt dużych ilościach mogą zaszkodzić. Dzieje się tak ze względu na błonnik - gdy spożyjecie go za dużo, możecie...

Ta roslina hamuje chęć na słodycze. Obniża też cholesterol i przyspiesza metabolizm
Pixabay
Newsy
To zboże zmniejsza chęć na słodycze. Obniża też cholesterol i przyspiesza metabolizm 
Włączcie do diety to popularne zboże. Jego właściwości prozdrowotne są wprost zaskakujące.

Gryka to zboże, które należy do roślin rdestowatych. To roślina jednoroczna, która kwitnie latem– w lipcu i w sierpniu. Do Polski sprowadzili ją Tatarzy, którzy zaczęli ją uprawiać na wilgotnych glebach. Wykorzystuje się zarówno ziele tej rośliny, jak i jej zboże. Ziele gryki znane jest ze swoich prozdowotnych właściwości w leczeniu różnych chorób. Dlaczego warto jeść grykę? Pomaga na: żylaki hemoroidy choroby układu krążenia miażdżycę podwyższony poziom cholesterolu Możecie z niej przygotować herbatę gryczaną, która świetnie się sprawdza w łagodzeniu dolegliwości ze strony układu trawiennego, a także przyspiesza przemianę materii i pobudza perystaltykę jelit. Jakie właściwości zdrowotne ma gryka? Grykę można spożywać w postaci herbaty lub ziaren. Ziarna gryki mają kolor od jasnobrązowego do zielonego (prażone ziarna gryki znane są również jako kasza). Gryka nie jest spokrewniona z pszenicą, dlatego jest bezglutenowa. Może być przetwarzana na mąkę i makaron.  Kasza gryczana znana jest z wysokiej zawartości minerałów i przeciwutleniaczy, co zapewnia naszemu organizmowi szereg korzyści zdrowotnych. Głównym składnikiem pokarmowym kaszy gryczanej są węglowodany.  Zawiera ona również białko i wiele innych korzystnych składników. Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną? ma niską zawartość cukrów ma niski indeks glikemiczny  jest bogata w minerały jest bogata w białko ma niską zawartość cholesterolu jest bogata w przeciwutleniacze Wpływ gryki na zdrowie Lepsza kontrola poziomu cukru we krwi. Gryka ma niski lub średni indeks glikemiczny (powoduje wolniejszy wzrost poziomu cukru we krwi po posiłkach), dlatego jest...

Sałatka obiadowa
Gotujmy.pl/slodkokwasnakuchnia1
Newsy
Lubicie dobrze zjeść? Ta sałatka gyros z powodzeniem zastąpi obiad. Nieoczekiwane połączenie smaków
Koniecznie spróbujcie tego połączenia smakowego. Sałatkę możecie zjeść na kolację, obiad lub śniadanie.

Ten pyszny przepis naprawdę rozpieści wasze kubki smakowe. Sałatka jest naprawdę sycąca, więc z powodzeniem możecie przygotować ją na obiad. Ryż i kurczak, które wchodzą w skład tej sałatki, spowodują, że każdy się nią naje. Sałatka gyros Składniki na pyszną sałatkę gyros 400 g piersi z kurczaka 2 łyżki przyprawy do gyrosa 2 łyżki oleju Torebka ryżu Czerwona papryka Puszka kukurydzy 2 małe czerwone cebule 4 łyżki ketchupu 4 łyżki majonezu Sól Pieprz Przygotowanie sałatki gyros: Mięso umyjcie i osuszcie. Mięso pokrójcie w drobną kostkę. Kurczaka oprószcie przyprawą do gyrosa tak, by każda kostka była pokryta przyprawą. Rozgrzejcie olej na patelni. Na rozgrzaną patelnię dodajcie mięso. Smażcie je, aż kostki kurczaka będą podpieczone z zewnątrz. Ugotujcie ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie. Ostudźcie ryż. Oczyśćcie paprykę, wyjmijcie z niej gniazdo nasienne i pokrójcie ją.  Cebulę pokrójcie w drobną kostkę. Jeśli jej smak jest dla was zbyt ostry, albo chcecie jeść sałatkę z dziećmi, sparzcie pokrojoną cebulę wrzątkiem i odcedźcie na sitku. Kukurydzę oddzielcie od zalewy i zostawcie na sitku do odcieknięcia. W miseczce zmieszajcie ze sobą ketchup, majonez. Doprawcie do smaku sos solą i pieprzem.  Wszystkie składniki (mięso, ryż, papryka, cebula, kukurydza, sos) podzielcie na dwie równe części. Możecie odłożyć też pojedyncze cząsteczki warzyw do dekoracji. Na dnie dużej miski wyłóżcie pierwszą część wymieszanych składników: ryż, mięso, paprykę, cebulę i kukurydzę.  Wyłóżcie na nich połowę sosu. Przykryjcie drugą warstwą warzyw i mięsa.  Na wierzchu wyłóżcie ostatnią warstwę sosu. Sałatkę udekorujcie na...