Lubicie gotowaną kukurydzę? Lepiej uważajcie. Ludzki organizm nie jest w stanie jej w pełni strawić
Flickr
Newsy

Lubicie gotowaną kukurydzę? Lepiej uważajcie. Ludzki organizm nie jest w stanie jej w pełni strawić

Zastanawialiście się dlaczego nieraz po zjedzeniu gotowanej kukurydzy część jej ziaren przechodzi przez cały układ trawienny w niemal nienaruszonej formie? Nie wchodźmy już w szczegóły tej dość brzydko pachnącej sprawy – fakt pozostaje jednak faktem – ludzki organizm ma ewidentny kłopot z trawieniem kukurydzy.

Czy człowiek nie może w pełni trawić kukurydzy? To pytanie nie pozwala na znalezienie prostej odpowiedzi. Problem z trawieniem jej ziaren pojawia się po zjedzeniu większych ilości. Ogryzienie do ostatniego ziarenka kilku kolb z pewnością poskutkuje sytuacją, którą opisaliśmy we wstępie.

Dlaczego tak się dzieje? Mało kto jedząc gotowaną kukurydzę zastanawia się nad tym, że od strony botanicznej kukurydza wcale nie jest warzywem. Uwielbiana przez dużych i małych kukurydza i jej żółte ziarna to nic innego jak rodzaj zboża.

W środku każdego ziarenka znajdują się takie białka jak prolaminy i lektyny. Ludzki organizm nie jest przystosowany do radzenia sobie z większymi ilościami tych związków i radzi sobie po prostu poprzez „przepuszczenie” nadmiaru ziaren kukurydzy przez cały układ trawienny do ostatecznego, wiadomego finału w toalecie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

W jaki sposób powinno się jeść kukurydzę, by odpowiednio ją przetrawić?

Dodatkowym kłopotem dla układu trawiennego w uporaniu się z kukurydzą jest celuloza, którą zawierają jej ziarna. Ludzie w przeciwieństwie do innych gatunków nie wytwarzają odpowiednich enzymów zdolnych do podołania strawieniu takich ziaren.

Czy warto robić z tej sprawy jakiekolwiek zagadnienie, skoro wiele osób zajada się kukurydzą każdego sierpnia? Być może wiele osób unika problemów z trawieniem kukurydzy dzięki temu, że odpowiednio przeżuwa kukurydzę przed jej połknięciem!

Nie można zapominać o tym, że przeżuwanie jest w praktyce pierwszym etapem procesu trawienia. Szybkie połykanie jakichkolwiek jedzonych pokarmów obciąża dalsze odcinki układu trawiennego. Najbardziej wyraźnie widać to właśnie na przykładzie kukurydzy.

Zobacz także
Przypomina kukurydzę, ale jest od niej znacznie zdrowsza. Leczy niestrawność, ból gardła i bezsenność

Przypomina kukurydzę, ale jest od niej znacznie zdrowsza. Leczy niestrawność, ból gardła i bezsenność

Kotlety z gotowanych ziemniaków w płatkach kukurydzianych. Rodzina będzie błagać o dokładkę

Kotlety z gotowanych ziemniaków w płatkach kukurydzianych. Rodzina będzie błagać o dokładkę

Czy warto jeść kukurydzę?

Specjaliści i dietetycy spierają się co do tego, czy kukurydza rzeczywiście warta jest częstego jedzenia. Niektórzy uważają, że nie w pełni przetrawione ziarna kukurydzy mogą nawet pomóc oczyścić układ pokarmowy od wewnątrz, a oprócz tego jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych.

Inni są z kolei zdania, że kukurydza dostępna w sklepach jest nafaszerowana pestycydami do tego stopnia, że lepiej omijać ją szerokim łukiem. Inną sprawą jest także kwestia modyfikacji genetycznej większości kukurydzianych odmian.

Niezależnie od obydwu głosów dyskusji, warto pamiętać podczas jedzenia kukurydzy o dwóch rzeczach. Pierwszą jest oczywiście odpowiednie przeżuwanie ziaren. Drugą będzie z kolei umiar i roztropność w kukurydzianej uczcie, które pomogą wam ustrzec się jakichkolwiek problemów gastrycznych po dokładnym obgryzieniu żółtej kolby.

 

Ta roslina hamuje chęć na słodycze. Obniża też cholesterol i przyspiesza metabolizm
Pixabay
Newsy
To zboże zmniejsza chęć na słodycze. Obniża też cholesterol i przyspiesza metabolizm 
Włączcie do diety to popularne zboże. Jego właściwości prozdrowotne są wprost zaskakujące.

Gryka to zboże, które należy do roślin rdestowatych. To roślina jednoroczna, która kwitnie latem– w lipcu i w sierpniu. Do Polski sprowadzili ją Tatarzy, którzy zaczęli ją uprawiać na wilgotnych glebach. Wykorzystuje się zarówno ziele tej rośliny, jak i jej zboże. Ziele gryki znane jest ze swoich prozdowotnych właściwości w leczeniu różnych chorób. Dlaczego warto jeść grykę? Pomaga na: żylaki hemoroidy choroby układu krążenia miażdżycę podwyższony poziom cholesterolu Możecie z niej przygotować herbatę gryczaną, która świetnie się sprawdza w łagodzeniu dolegliwości ze strony układu trawiennego, a także przyspiesza przemianę materii i pobudza perystaltykę jelit. Jakie właściwości zdrowotne ma gryka? Grykę można spożywać w postaci herbaty lub ziaren. Ziarna gryki mają kolor od jasnobrązowego do zielonego (prażone ziarna gryki znane są również jako kasza). Gryka nie jest spokrewniona z pszenicą, dlatego jest bezglutenowa. Może być przetwarzana na mąkę i makaron.  Kasza gryczana znana jest z wysokiej zawartości minerałów i przeciwutleniaczy, co zapewnia naszemu organizmowi szereg korzyści zdrowotnych. Głównym składnikiem pokarmowym kaszy gryczanej są węglowodany.  Zawiera ona również białko i wiele innych korzystnych składników. Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną? ma niską zawartość cukrów ma niski indeks glikemiczny  jest bogata w minerały jest bogata w białko ma niską zawartość cholesterolu jest bogata w przeciwutleniacze Wpływ gryki na zdrowie Lepsza kontrola poziomu cukru we krwi. Gryka ma niski lub średni indeks glikemiczny (powoduje wolniejszy wzrost poziomu cukru we krwi po posiłkach), dlatego jest...

Sałatka obiadowa
Gotujmy.pl/slodkokwasnakuchnia1
Newsy
Lubicie dobrze zjeść? Ta sałatka gyros z powodzeniem zastąpi obiad. Nieoczekiwane połączenie smaków
Koniecznie spróbujcie tego połączenia smakowego. Sałatkę możecie zjeść na kolację, obiad lub śniadanie.

Ten pyszny przepis naprawdę rozpieści wasze kubki smakowe. Sałatka jest naprawdę sycąca, więc z powodzeniem możecie przygotować ją na obiad. Ryż i kurczak, które wchodzą w skład tej sałatki, spowodują, że każdy się nią naje. Sałatka gyros Składniki na pyszną sałatkę gyros 400 g piersi z kurczaka 2 łyżki przyprawy do gyrosa 2 łyżki oleju Torebka ryżu Czerwona papryka Puszka kukurydzy 2 małe czerwone cebule 4 łyżki ketchupu 4 łyżki majonezu Sól Pieprz Przygotowanie sałatki gyros: Mięso umyjcie i osuszcie. Mięso pokrójcie w drobną kostkę. Kurczaka oprószcie przyprawą do gyrosa tak, by każda kostka była pokryta przyprawą. Rozgrzejcie olej na patelni. Na rozgrzaną patelnię dodajcie mięso. Smażcie je, aż kostki kurczaka będą podpieczone z zewnątrz. Ugotujcie ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie. Ostudźcie ryż. Oczyśćcie paprykę, wyjmijcie z niej gniazdo nasienne i pokrójcie ją.  Cebulę pokrójcie w drobną kostkę. Jeśli jej smak jest dla was zbyt ostry, albo chcecie jeść sałatkę z dziećmi, sparzcie pokrojoną cebulę wrzątkiem i odcedźcie na sitku. Kukurydzę oddzielcie od zalewy i zostawcie na sitku do odcieknięcia. W miseczce zmieszajcie ze sobą ketchup, majonez. Doprawcie do smaku sos solą i pieprzem.  Wszystkie składniki (mięso, ryż, papryka, cebula, kukurydza, sos) podzielcie na dwie równe części. Możecie odłożyć też pojedyncze cząsteczki warzyw do dekoracji. Na dnie dużej miski wyłóżcie pierwszą część wymieszanych składników: ryż, mięso, paprykę, cebulę i kukurydzę.  Wyłóżcie na nich połowę sosu. Przykryjcie drugą warstwą warzyw i mięsa.  Na wierzchu wyłóżcie ostatnią warstwę sosu. Sałatkę udekorujcie na...

Gotowanie ryżu
Africa Studio/Adobe Stock
Newsy
Gotujecie w ten sposób ryż? Nic dziwnego, że smakuje jak kluchy. Oto niezawodna metoda
Gotowanie ryżu to wcale nie przelewki. Ale po przeczytaniu tego artykułu na pewno zapomnicie o ryżu w torebkach!

Wygoda i szybkość – takie zalety ma ryż w torebkach. Do tego odpowiednio odmierzone porcje –  wystarczy włączyć gaz, posolić wodę i tylko czekać. Tymczasem problem pojawia się choćby wtedy, gdy gotujemy ryż w tradycyjny sposób, np. na gołąbki bądź do innego dania. Istnieją dwa główne rodzaje błędów podczas gotowania ryżu. Jedni rozgotowują białe ziarna na paskudną papkę, która smakuje potem jak kluchy. Inni z kolei nie potrafią sprawić, by ich ryż zyskał odpowiednią miękkość. Wtedy małe, białe ziarenka mogą być nieznośnie twarde. W ten sposób smak na wspomniane gołąbki szybko przejdzie. Gotowanie ryżu - praktyczne rady Sposobów na gotowanie ryżu jest bez liku. My zaprezentujemy wam jedną prostą metodę. Od tej pory gotowanie ryżu to będzie dla was pestka Kluczem do powodzenia w tym zadaniu będzie dobranie odpowiednich proporcji ryżu i wody . Najprościej przedstawimy to w ten sposób: na jedną część ryżu przypadają dwie części wody. Posłużmy się prostym przykładem nieco objaśniającym sprawę. Jeżeli chcecie ugotować pół szklanki ryżu, powinniście zalać go ok. 1 szklanką wody. Drugim zabiegiem, który warto zastosować podczas gotowania ryżu jest opłukanie ziaren przed gotowaniem . W ten sposób usuniecie z niego skrobię. Jeżeli tego nie zrobimy, ryż będzie bardziej kleisty i po ugotowaniu stanie się bardziej papkowaty. Następny ważny element gotowania ryżu to anielska cierpliwość . Tak, tak, dobrze widzicie. Podczas gotowania ryżu naszą metodą nie trzeba go wcale mieszać! Po prostu przykryjcie garnek pokrywką i czekajcie cierpliwie, aż ryż wchłonie wodę i stanie się on odpowiednio miękki. Co z ogniem? Powinniście gotować wasz ryż na maksymalnie małym ogniu. Jeżeli zależy wam...

Kotlet schabowy
Adobe Stock
Newsy
W życiu nie zjecie tego już z kotletem. Ten drastyczny błąd popełnia 90% z nas. Chodzi o...
Polacy od lat stosują jeden jedyny sposób jedzenia kotleta schabowego. Z ziemniakami i z surówką. Tymczasem okazuje się, że to gruby błąd!

Zastanawialiście się może kiedyś, skąd u was dolegliwości trawienne po zjedzeniu przepysznego klasycznego obiadu złożonego ze schabowego i ziemniaków? Ten temat większość dorosłych Polaków przerabia co tydzień.  Nie mamy dla was zbyt dobrych wiadomości. By uniknąć boleści i dyskomfortu, trzeba zmienić swoje przyzwyczajenia żywieniowe. I to dość radykalnie. Źródło problemów trawiennych Cała sprawa rozbija się o to, że nie powinno się łączyć podczas jedzenia węglowodanów z białkami. Co prawda, duża część produktów zawiera i jeden i drugi składnik odżywczy. Czy to oznacza, że powinniście od tej pory rozdzielać każdy posiłek na czynniki pierwsze? Niekoniecznie. Chodzi jedynie o to, że węglowodany trawione są w innym miejscu jelit i w innym czasie niż białko. Zjedzenie w tym samym czasie słusznej porcji kartofli z kotletem, w wielu przypadkach kończy się więc kłopotami dla waszego układu trawiennego. Co jeść z czym? Ten sam przykład można zobrazować na klasycznych kanapkach z szynką i serem. Owszem, są smaczne i pożywne, ale dla niezbyt mocnych układów trawiennych mogą stanowić nie lada wyzwanie. Wniosek z tych rozważań może być tylko jeden. Jeżeli chcecie raz na zawsze pożegnać się z trawiennymi problemami po białkowo-węglowodanowych posiłkach, musicie zacząć jeść je oddzielnie Zarówno ziemniaki (czyli w dużej mierze węglowodany), jak i białka, powinno się łączyć z innymi warzywami. Problem ten na szczęście nie dotyczy kolejnego składnika odżywczego, czyli tłuszczów. Te śmiało można łączyć zarówno węglowodanami, jak i z białkami. Osoby mające wrażliwe jelita i kłopoty z układem trawiennym, powinny też unikać połączeń białka, czyli np. mięs lub nabiału z owocami. Istota trawienia Wszystkie kłopoty...