Nic nie stoi na przeszkodzie, by skończyć z nostalgicznymi wspomnieniami i po prostu upiec drożdżówki z serem w swojej kuchni!
Po ich upieczeniu będziecie naprawdę zaskoczeni ich smakiem i świeżością. Sklepowe wypieki nigdy im nie dorównają.
Jak zrobić idealne drożdżówki z serem?
Podczas wypieku drożdżówek ważne jest zadbanie o dobrej jakości nadzienie. Chodzi tu oczywiście o smaczny, świeży twaróg. Wybierzcie tłusty ser biały z długą datą przydatności do spożycia. Uważajcie na lekko kwaśnawe twarogi, które mogą zrujnować wasz cały wysiłek. Wtedy nie pomoże nawet wyrobione z mozołem drożdżowe ciasto. Szkoda więc, by cały wysiłek poszedł na marne.
Trzecim elementem drożdżówkowej układanki obok ciasta drożdżowego i nadzienia w postaci sera, jest oczywiście nieodzowna kruszonka.
Zobacz także:
Ta prosta mieszanka tłuszczu, cukru i mąki jest idealnym dopełnieniem całości drożdżówek. Nie zapominajcie więc o tym elemencie!
Przepis na drożdżówki z serem
Składniki na ciasto (2 spore drożdżówki)
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 opakowanie serka homogenizowanego o smaku naturalnym
- Pół łyżeczki cukru waniliowego lub odrobina startej wanilii
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki masła
- 1 opakowanie drożdży instant 8 g lub ok. 20 g drożdży świeżych
- Szczypta soli
Składniki na nadzienie serowe:
- Ok. 35 dag sera białego tłustego
- Ok. pół szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- Pół tabliczki czekolady białej
- 2 żółtka
- 3 łyżki masła
Składniki na kruszonkę:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
- Wymieszajcie w misce wszystkie składniki na ciasto w temperaturze pokojowej oprócz masła, które rozpuśćcie i dodawajcie do ciasta, wyrabiając je.
- Zagniecione ciasto powinno być dość elastyczne i gładkie. Odstawcie je do wyrośnięcia – powinno podwoić objętość.
- W tym czasie zajmijcie się nadzieniem. Zmielony ser biały w maszynce należy wymieszać ze wszystkimi składnikami.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkujcie na dwa placki tej samej wielkość i wyłóżcie na nich masę serową.
- Zawijajcie drożdżówki, składając ciasto najpierw na pół, a potem raz jeszcze składając boki pod spód.
- Włóżcie drożdżówki do keksówek do wyrośnięcia na ok. 15 min. Posmarujcie ciasto mlekiem lub jajkiem i natnijcie je lekko z góry. Przygotujcie kruszonkę i obsypcie nią drożdżówki.
- Pieczcie drożdżówki w temp. ok. 180 st. C przez ok. pół godziny.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl