domowe drożdżówki z białym serem
Gotujmy.pl
Newsy

Lubicie drożdżówki z serem? Te domowe nie mają sobie równych. Już nigdy nie spojrzycie na te ze sklepu

Dla wielu to smak dzieciństwa i szkolnych czasów. Inni z rozrzewnieniem wspominają wypieki swoich babć.

Nic nie stoi na przeszkodzie, by skończyć z nostalgicznymi wspomnieniami i po prostu upiec drożdżówki z serem w swojej kuchni!

Po ich upieczeniu będziecie naprawdę zaskoczeni ich smakiem i świeżością. Sklepowe wypieki nigdy im nie dorównają.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić idealne drożdżówki z serem?

Podczas wypieku drożdżówek ważne jest zadbanie o dobrej jakości nadzienie. Chodzi tu oczywiście o smaczny, świeży twaróg. Wybierzcie tłusty ser biały z długą datą przydatności do spożycia. Uważajcie na lekko kwaśnawe twarogi, które mogą zrujnować wasz cały wysiłek. Wtedy nie pomoże nawet wyrobione z mozołem drożdżowe ciasto. Szkoda więc, by cały wysiłek poszedł na marne.

Trzecim elementem drożdżówkowej układanki obok ciasta drożdżowego i nadzienia w postaci sera, jest oczywiście nieodzowna kruszonka.

Ta prosta mieszanka tłuszczu, cukru i mąki jest idealnym dopełnieniem całości drożdżówek. Nie zapominajcie więc o tym elemencie!

Zobacz także
Dodajcie to zamiast wody do ciasta na pierogi. Wyjdzie miękkie, delikatne i dużo smaczniejsze

Dodajcie to zamiast wody do ciasta na pierogi. Wyjdzie miękkie, delikatne i dużo smaczniejsze

Pyszny bigos

Kiedy powinno się dodać kiełbasę do bigosu? Wielu popełnia błąd, przez co danie jest do niczego

Przepis na drożdżówki z serem

Składniki na ciasto (2 spore drożdżówki)

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie serka homogenizowanego o smaku naturalnym
  • Pół łyżeczki cukru waniliowego lub odrobina startej wanilii
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki masła
  • 1 opakowanie drożdży instant 8 g lub ok. 20 g drożdży świeżych
  • Szczypta soli

Składniki na nadzienie serowe:

  • Ok. 35 dag sera białego tłustego
  • Ok. pół szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • Pół tabliczki czekolady białej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki masła

Składniki na kruszonkę:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

  1. Wymieszajcie w misce wszystkie składniki na ciasto w temperaturze pokojowej oprócz masła, które rozpuśćcie i dodawajcie do ciasta, wyrabiając je.
  2. Zagniecione ciasto powinno być dość elastyczne i gładkie. Odstawcie je do wyrośnięcia – powinno podwoić objętość.
  3. W tym czasie zajmijcie się nadzieniem. Zmielony ser biały w maszynce należy wymieszać ze wszystkimi składnikami.
  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkujcie na dwa placki tej samej wielkość i wyłóżcie na nich masę serową.
  5. Zawijajcie drożdżówki, składając ciasto najpierw na pół, a potem raz jeszcze składając boki pod spód.
  6. Włóżcie drożdżówki do keksówek do wyrośnięcia na ok. 15 min. Posmarujcie ciasto mlekiem lub jajkiem i natnijcie je lekko z góry. Przygotujcie kruszonkę i obsypcie nią drożdżówki.
  7. Pieczcie drożdżówki w temp. ok. 180 st. C przez ok. pół godziny.
  8. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

ciasto drożdżowe
Adobe Stock
Newsy
Chcecie, aby ciasto drożdżowe miało piękny, żółty kolor? Oto sekretny trik naszych babć
Drożdżówka z kruszonką to dla wielu osób powrót do dzieciństwa, gdyż to babcie przygotowywały to ciasto ze sporą ilością kruszonki. Ciasto drożdżowe było miękkie, pachnące i żółte. Zawsze wychodziło idealnie, a to wszystko za sprawą jednego, babcinego patentu!

Ciasto drożdżowe to jedno z najpowszechniejszych i najczęściej przygotowywanych wypieków. Występuje ono w różnych formach oraz z różnymi dodatkami, jednak dla wielu osób przypomina czasy dzieciństwa. Takie ciasto było zazwyczaj przyrządzane przez babcie, które podawały jeszcze ciepłą drożdżówkę ze sporą ilością kruszonki oraz kubkiem letniego mleka. To jedno z najprzyjemniejszych wspomnień z tego okresu, kojarzące się z beztroską i pysznym babcinym ciastem. Co dodać do ciasta drożdżowego? Co region to inny przepis na to ciasto. Istnieje szereg różnych sposobów jego przygotowania oraz dodatków, które można dodać przed pieczeniem. Ciasto drożdżowe można przygotować w większej formie, keksówce bądź w postaci małych bułeczek. Można je nadziać wieloma farszami, z wierzchu ułożyć świeże owoce lub klasycznie posypać kruszonką. Ostatnia opcja jest chyba najpopularniejszą formą przygotowywania ciasta drożdżowego. Po upieczeniu można posmarować je odrobiną masła bądź podać z dżemem. Obowiązkowym dodatkiem jest kubek ciepłego mleka. To ciasto idealnie sprawdza się na wiele okazji, jak i na co dzień. Piękny, żółty kolor ciasta drożdżowego Kolor drożdżówki niekiedy się różni. Najlepiej wyglądają te o kolorze żółtym. Bez wątpienia wówczas kojarzą się z domowymi wypiekami, które przygotowywały babcie. Były pachnące, smaczne i ze sporą ilością kruszonki. Aby przyrządzić takie ciasto, wystarczy zastosować jeden prosty patent. Przed pieczeniem należy dodać do ciasta, żółtka utarte z odrobiną soli. Dzięki temu trikowi po wyjęciu z piekarnika drożdżówka będzie miała piękny kolor oraz zapach, który będzie się unosił po całym domu. Przepis na babcine ciasto drożdżowe z kruszonką Składniki:...

ciasto drozdzowe opada
Flickr
Newsy
Ciasto drożdżowe opada? Popełniliście najbardziej podstawowy błąd podczas pieczenia
Pieczenie ciast drożdżowych nie jest bardzo trudne, ale trzeba się wystrzegać kilku podstawowych błędów.

Nie ma nic lepszego niż blacha drożdżowego ciasta. Pyszne, pachnące i wyrośnięte ciasto to marzenie każdej osoby, która zaczyna swoją przygodę z pieczeniem. W dodatku jest dość dietetyczne – ciasto drożdżowe ma najmniej kalorii ze wszystkich ciast. Z tego powodu w rozsądnych ilościach mogą je jeść nawet osoby cierpiące na cukrzycę. Trzeba jedynie pamiętać o tym, by stosować jak najmniej słodkich dodatków do ciasta w postaci kruszonki, cukru pudru czy powideł. Przepis na ciasto drożdżowe z owocami Gdy zrobicie ciasto z podaną ilością owoców, to nie powinno ono opaść po upieczeniu. I pamiętajcie oczywiście o tym, by drzwiczki piekarnika otworzyć dopiero pod sam koniec pieczenia, by sprawdzić, czy ciasto się już upiekło! Składniki do zaczynu: 2 łyżki mąki 2 łyżki mleka 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru Składniki do ciasta: 40 dag mąki pszennej typ 550 ¾ szklanki mleka 70 g masła 30 g cukru 2 szklanki owoców 1 jajko Składniki do kruszonki: 60 g mąki pszennej 30 g cukru 30 g schłodzonego masła Przygotowanie: Do miski wlejcie lekko podgrzane dwie łyżki mleka, dodajcie 2 łyżki mąki, łyżeczkę cukru i 30 g drożdży. Dokładnie wszystko wymieszajcie, przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce. W tym czasie na stolnicy połączcie ze sobą wszystkie składniki na kruszonkę, rozcierając je między palcami. Do dużej miski przesiejcie mąkę, wbijcie jedno jajko i wlejcie rozpuszczone masło. Wymieszajcie i wlejcie zaczyn. Wyróbcie ciasto, przykryjcie i odstawcie do wyrośnięcia. Niedużą blaszkę do pieczenia wyłóżcie papierem, wlejcie ciasto, przykryjcie i odstawcie jeszcze na pół godziny. Gdy ciasto wyrośnie, ułóżcie na nim owoce i posypcie kruszonką. Wstawcie do piekarnika...

Przepis na domowe drożdżówki z marmoladą. Będą idealne do porannej kawy lub herbaty
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na domowe drożdżówki z marmoladą. Będą idealne do porannej kawy lub herbaty
Na pewno pamiętacie zapach pieczonych drożdżówek z domu swojej babci. Jaka szkoda, że ten piękny zwyczaj pieczenia swoich łakoci powoli u nas zanika…

Nie ma wątpliwości – nasze mamy i babcie miały naprawdę sporo fantazji w wymyślaniu coraz to nowych słodkich smakowitości. Przepyszne, lekkie jak chmurka amoniaczki , skromne ale idealne do kawy czy herbaty baletki albo jedyne w swoim rodzaju pączki ... Żeby tradycji stała się zadość, warto od czasu do czasu próbować swoich sił w pieczeniu smacznych przekąsek w sam raz do kawy. Takich jak choćby te proste i szybkie drożdżówki z marmoladą. Ich szczególną zaletą będzie fantazyjny wygląd, który zachęci do konsumpcji niejednego wygłodniałego łasucha! Przepis na domowe drożdżówki z marmoladą Składniki na zaczyn: 15 g świeżych drożdży 2 łyżki mleka 1 łyżeczka cukru Składniki na ciasto: 50 dag mąki pszennej 250 ml mleka 60 g masła 50 g cukru 2 małe jajka Cukier waniliowy Szczypta soli Dodatkowo – ulubiona marmolada Przygotowanie: Zacznijcie od zaczynu. Wymieszajcie drożdże cukier i mleko i odstawcie do momentu, aż drożdże zaczną „rosnąć”. Przesiejcie mąkę pszenną do miski. Dodajcie do niej cukier, cukier waniliowy, sól, jajka, a także przygotowane drożdże. Wyrabiajcie ciasto dolewając do środka ciepłe mleko z dodatkiem masła. Ciasto powinno być gładki i elastyczne. Owińcie ciasto folią lub przykryjcie szmatką i odstawcie do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyrabiajcie na stolnicy jeszcze przez chwilę, a następnie rozwałkujcie na prostokąt. Rozsmarujcie na cieście marmoladę i zwińcie w formę rolady. Pokrójcie nożem roladę na plastry o szerokości ok. 3 cm. Ułóżcie drożdżówki na blasze, odstawcie na chwilę do podrośnięcia i pieczcie potem w temp. 180 st. C przez ok. 20 min. Drożdżówki przed pieczeniem można...

Ciasto z drożdży wyrabianie
Pixabay
Newsy
Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe? Nie pomińcie tego kroku, bo nigdy nie wyrośnie
Ciasto drożdżowe czasem nie wychodzi lub nie wyrasta? Sprawdźcie, czy na pewno postępujecie według instrukcji!

Ciasto drożdżowe to niesamowity wypiek, który gości często na polskich stołach. Przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Ciasto drożdżowe zdecydowanie się nie starzeje i dalej jest uwielbiane przez ludzi w każdym wieku. To baza do wyrobu pysznych chałek, placków z owocami czy drożdżówek z kruszonką. Idealne ciasto drożdżowe zachwyca swoją pulchnością, ale też chrupkością. Powinno rozpływać się w ustach i być lekkie jak chmurka. Pulchne ciasto drożdżowe Pulchne, miękkie i lekkie ciasto drożdżowe, to zasługa oczywiście drożdży. Ujarzmienie tych grzybów i znalezienie dla nich zastosowania w kuchni, to niesamowite osiągnięcie człowieka! Drożdże w procesie oddychania produkują gaz - dwutlenek węgla, który wypełnia ciasto, powoduje jego rośnięcie i odpowiada za niesamowitą pulchność wypieku. By drożdże dobrze sprawowały swoją rolę, trzeba dać im dobre warunki do wzrostu! Te specyficzne grzyby są szczególnie wrażliwe na temperaturę. By ciasto drożdżowe było idealne, koniecznie musicie wykonać wszystkie konieczne czynności bez pomijania żadnego z etapów. Tylko wtedy wasze drożdże będą działać na pełnych obrotach, spulchniając ciasto, a wypiek będzie idealny. Składniki na ciasto drożdżowe 4 łyżki masła 2 jajka 600 g mąki pszennej 200 ml mleka Ciepła woda Szczypta soli 2 łyżki cukru 40 g drożdży Przygotowanie ciasta drożdżowego Wszystkie składniki wykorzystywane do ciasta (oprócz wody i mleka) powinny mieć temperaturę pokojową. Wyjmijcie je z lodówki i pozwólcie odpocząć przez jakiś czas na blacie. Ciasto ze składników o tej samej temperaturze szybciej wyrośnie. Wsypcie do dużej miski mąkę. Rozpuśćcie w podgrzanym mleku drożdże, dodajcie do nich cukier i olej lub masło. Wymieszajcie drożdże z...