Nic nie stoi na przeszkodzie, by skończyć z nostalgicznymi wspomnieniami i po prostu upiec drożdżówki z serem w swojej kuchni!

Po ich upieczeniu będziecie naprawdę zaskoczeni ich smakiem i świeżością. Sklepowe wypieki nigdy im nie dorównają.

Jak zrobić idealne drożdżówki z serem?

Podczas wypieku drożdżówek ważne jest zadbanie o dobrej jakości nadzienie. Chodzi tu oczywiście o smaczny, świeży twaróg. Wybierzcie tłusty ser biały z długą datą przydatności do spożycia. Uważajcie na lekko kwaśnawe twarogi, które mogą zrujnować wasz cały wysiłek. Wtedy nie pomoże nawet wyrobione z mozołem drożdżowe ciasto. Szkoda więc, by cały wysiłek poszedł na marne.

Trzecim elementem drożdżówkowej układanki obok ciasta drożdżowego i nadzienia w postaci sera, jest oczywiście nieodzowna kruszonka.

Zobacz także:

Ta prosta mieszanka tłuszczu, cukru i mąki jest idealnym dopełnieniem całości drożdżówek. Nie zapominajcie więc o tym elemencie!

Przepis na drożdżówki z serem

Składniki na ciasto (2 spore drożdżówki)

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie serka homogenizowanego o smaku naturalnym
  • Pół łyżeczki cukru waniliowego lub odrobina startej wanilii
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki masła
  • 1 opakowanie drożdży instant 8 g lub ok. 20 g drożdży świeżych
  • Szczypta soli

Składniki na nadzienie serowe:

  • Ok. 35 dag sera białego tłustego
  • Ok. pół szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • Pół tabliczki czekolady białej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki masła

Składniki na kruszonkę:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

  1. Wymieszajcie w misce wszystkie składniki na ciasto w temperaturze pokojowej oprócz masła, które rozpuśćcie i dodawajcie do ciasta, wyrabiając je.
  2. Zagniecione ciasto powinno być dość elastyczne i gładkie. Odstawcie je do wyrośnięcia – powinno podwoić objętość.
  3. W tym czasie zajmijcie się nadzieniem. Zmielony ser biały w maszynce należy wymieszać ze wszystkimi składnikami.
  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkujcie na dwa placki tej samej wielkość i wyłóżcie na nich masę serową.
  5. Zawijajcie drożdżówki, składając ciasto najpierw na pół, a potem raz jeszcze składając boki pod spód.
  6. Włóżcie drożdżówki do keksówek do wyrośnięcia na ok. 15 min. Posmarujcie ciasto mlekiem lub jajkiem i natnijcie je lekko z góry. Przygotujcie kruszonkę i obsypcie nią drożdżówki.
  7. Pieczcie drożdżówki w temp. ok. 180 st. C przez ok. pół godziny.
  8. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl