Sałatka obiadowa
Gotujmy.pl/slodkokwasnakuchnia1
Newsy

Lubicie dobrze zjeść? Ta sałatka gyros z powodzeniem zastąpi obiad. Nieoczekiwane połączenie smaków

Koniecznie spróbujcie tego połączenia smakowego. Sałatkę możecie zjeść na kolację, obiad lub śniadanie.

Ten pyszny przepis naprawdę rozpieści wasze kubki smakowe. Sałatka jest naprawdę sycąca, więc z powodzeniem możecie przygotować ją na obiad. Ryż i kurczak, które wchodzą w skład tej sałatki, spowodują, że każdy się nią naje.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sałatka gyros

Składniki na pyszną sałatkę gyros

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki przyprawy do gyrosa
  • 2 łyżki oleju
  • Torebka ryżu
  • Czerwona papryka
  • Puszka kukurydzy
  • 2 małe czerwone cebule
  • 4 łyżki ketchupu
  • 4 łyżki majonezu
  • Sól
  • Pieprz
Zobacz także
farsz do pierogów ruskich przepis

Dodajcie to do farszu do pierogów ruskich a zwariujecie ze smaku. Trik polecany przez rodzinę Kuroniów

kotlety mielone z cukinią

Genialny trik na pulchne kotlety mielone. Dodajcie do mięsa kilka łyżek 1 składnika, a zyskają nowego charakteru

Przygotowanie sałatki gyros:

  1. Mięso umyjcie i osuszcie.
  2. Mięso pokrójcie w drobną kostkę.
  3. Kurczaka oprószcie przyprawą do gyrosa tak, by każda kostka była pokryta przyprawą.
  4. Rozgrzejcie olej na patelni.
  5. Na rozgrzaną patelnię dodajcie mięso. Smażcie je, aż kostki kurczaka będą podpieczone z zewnątrz.
  6. Ugotujcie ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie.
  7. Ostudźcie ryż.
  8. Oczyśćcie paprykę, wyjmijcie z niej gniazdo nasienne i pokrójcie ją. 
  9. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę. Jeśli jej smak jest dla was zbyt ostry, albo chcecie jeść sałatkę z dziećmi, sparzcie pokrojoną cebulę wrzątkiem i odcedźcie na sitku.
  10. Kukurydzę oddzielcie od zalewy i zostawcie na sitku do odcieknięcia.
  11. W miseczce zmieszajcie ze sobą ketchup, majonez. Doprawcie do smaku sos solą i pieprzem. 
  12. Wszystkie składniki (mięso, ryż, papryka, cebula, kukurydza, sos) podzielcie na dwie równe części. Możecie odłożyć też pojedyncze cząsteczki warzyw do dekoracji.
  13. Na dnie dużej miski wyłóżcie pierwszą część wymieszanych składników: ryż, mięso, paprykę, cebulę i kukurydzę. 
  14. Wyłóżcie na nich połowę sosu.
  15. Przykryjcie drugą warstwą warzyw i mięsa. 
  16. Na wierzchu wyłóżcie ostatnią warstwę sosu. Sałatkę udekorujcie na wierzchu odłożonymi wcześniej cząstkami warzyw.

Wskazówki do podawania sałatki gyros:

  • Sałatkę dokładnie wymieszajcie przed rozpoczęciem jedzenia
  • Sałatka świetnie sprawdzi się podczas imprez i spotkań. Na pewno zasmakuje gościom.
  • Jeśli macie zamiar podawać sałatkę podczas imprezy, koniecznie połóżcie obok miski długą łyżkę, by goście mogli nabierać sałatkę warstwami od dołu.
  • Sałatkę możecie też zaserwować w tortillach.
  • W wersji dietetycznej możecie zamienić majonez na jogurt naturalny, a ryż biały na brązowy.

Źródło: gotujmy.pl

 

sałatka gyros przepis
Gotujmy.pl/alaaa
Newsy
Uwielbiana przez Polaków sałatka gyros. Podajcie ją na sylwestra, a zniknie ze stołu jako pierwsza
Sałatka typu gyros to idealna propozycja praktycznie na każdą okazję. Wspaniale sprawdzi się zarówno podczas domówki, jak i na świątecznym stole. Jej przygotowanie jest dziecinnie proste, a smak nie ma sobie równych!

Kurczak, warzywa, majonez i keczup – czego chcieć więcej! Polacy uwielbiają takie proste połączenia. Właśnie dlatego sałatkę, powszechnie zwaną gyrosem, serwuje się tutaj praktycznie przy każdej okazji – świąt, urodzin czy imprezy. Pokrojenie i ułożenie składników w misce nie zajmie wam więcej niż 10 minut! Przepis na sałatkę gyros Składniki 2 piersi z kurczaka 5 ogórków konserwowych 170 gramów kukurydzy konserwowej 3 pomidory ½ kapusty pekińskiej 3 łyżki majonezu Keczup Szczypiorek Olej do smażenia Przyprawy: papryka słodka, przyprawa do gyrosa Przygotowanie Mięso umyjcie pod zimną, bieżącą wodą. Przy pomocy noża oczyśćcie z błon, a następnie pokrójcie w niewielką kosteczkę.  Tak przygotowanego kurczaka umieśćcie w średniej wielkości szklanej misce i doprawcie słodką papryką oraz przyprawą do gyrosa. Całość wmasujcie w mięso rękoma i włóżcie do lodówki na ok. 40 minut. Po upływie tego czasu umieśćcie kurczaka na patelni z rozgrzanym olejem. Mięso smażcie przez kilka minut, aż do ładnego zarumienienia, a następnie przełóżcie na ręcznik papierowy, odsączcie z tłuszczu i umieśćcie w wysokiej szklanej misce. Kiedy mięso nieco ostygnie umieśćcie na nim warstwę ok. 5 łyżek keczupu (może być ostry lub łagodny). Ogórki konserwowe pokrójcie w drobną kosteczkę i ułóżcie z nich kolejną warstwę sałatki. Kukurydzę odsączcie z wody i umieśćcie na pokrojonych ogórkach. Pomidory dokładnie umyjcie, a następnie również pokrójcie w większą kostkę i ułóżcie z nich kolejną warstwę sałatki. Na sam koniec poszatkujcie kapustę pekińską i wymieszajcie ją z majonezem. Tak przygotowaną dodajcie do sałatki. Całość owińcie folią spożywczą lub przykryjcie...

Sałatka z tuńczykiem i ryżem. Lekki i smaczny przepis na obiad
Gotujmy.pl/Mysiunia
Newsy
Sałatka z tuńczykiem i ryżem. Lekki i smaczny przepis na obiad
Idealnym pomysłem na obiad jest sałatka. Ta przygotowana z tuńczyka oraz ryżu jest smaczna i lekka. Bliscy będą zachwyceni jej smakiem.

Na obiad na stole często goszczą wykwintne oraz czasochłonne dania lub klasyczne jak kotlety czy zupy. Jednak w tygodniu nie zawsze jest czas na przyrządzanie takich potraw. Wówczas idealnie sprawdzają się sałatki. Są nie tylko szybkie, ale sycące, smaczne i lekkie. Sałatka z tuńczykiem Przygotowanie takiej potrawy z tuńczykiem i ryżem jest banalnie proste. Dodatek kukurydzy, ogórków konserwowych oraz cebuli idealnie podkreśla smak dania. Całość jest dosyć lekka, co jest świetnym rozwiązaniem na szybki obiad. Sałatka sprawdzi się również jako przystawka na przyjęcie.  Jak wybrać tuńczyka? Na sklepowych półkach można spotkać się z trzema rodzajami tuńczyka w puszce. Jest w sosie własnym, w wodzie bądź w oleju roślinnym. Najlepszym wyborem jest pierwsza opcja. Tuńczyk wówczas ma niewielką ilość kalorii, odpowiedni aromat i nie ma zbędnych, kalorycznych dodatków w postaci tłuszczu. Ryba w sosie własnym idealnie sprawdza się do różnego rodzaju potraw. Przepis na sałatkę z tuńczykiem i ryżem Składniki: 150 g surowego ryżu 5 jajek 5 ogórków konserwowych 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy 1 mała cebula 2-3 łyżki majonezu sól pieprz Przygotowanie: Ryż ugotujcie do miękkości w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany ryż dokładnie przelejcie zimną wodą, aby był sypki. Jajka ugotujcie na twardo. Schłodzone obierzcie ze skorupek i pokrójcie w kostkę. Ryż przełóżcie do większej miski wraz z pokrojonymi jajkami. Cebulę obierzcie z łupinek. Pokrójcie ją w drobną kostkę wraz z ogórkami konserwowymi.  Rozdrobnione warzywa dodajcie do ryżu. Z zalewy odsączcie kukurydzę oraz tuńczyka. Rybę rozdrobnijcie palcami bądź widelcem. Dane...

Warstwowa sałatka będzie hitem na świątecznym stole. Łatwa i pyszna
Gotujmy.pl/peggi
Newsy
Warstwowa sałatka będzie hitem na świątecznym stole. Łatwa i pyszna
Doskonała alternatywa dla klasycznej jarzynowej sałatki. A do tego bardzo szybko się robi.

Warstwowa sałatka to jedna z najpopularniejszych sałatek, które goszczą na przyjęciach i imprezach. Należy podać ją w przezroczystej salaterce, żeby było widać poszczególne warstwy. Takie danie prezentuje się wyjątkowo ładnie i efektownie. Z pewnością zrobi wrażenie na zaproszonych gościach. Oprócz zaproponowanych przez nas dodatków możecie również pokroić drobno ananasa z puszki, brokuła albo sałatę pekińską. Bardzo pasują smakiem do składników takich jak seler, kukurydza, żółty ser czy wędlina. Aby nieco zmniejszyć kaloryczność sosu, zwłaszcza jeśli dbacie o linię albo nie przepadacie za smakiem majonezu, możecie wymieszać go z jogurtem naturalnym albo jogurtem greckim. To zdecydowanie doda lekkości daniu i odejmie kalorii. Jeśli znudziła wam się tradycyjna sałatka jarzynowa, warto zrobić coś nowego. Na wielkanocny stół polecamy również: Sałatkę jarzynową z burakiem i szczypiorkiem Sałatkę jajeczną z chrzanem Warstwową sałatkę jajeczną Warstwowa sałatka z jajkiem - przepis Składniki 1 słoik majonezu 5 jajek 200g chudej wędliny drobiowej 125g żółtego sera 1 słoik marynowanego selera 2 nieduże pory 1 puszka kukurydzy Przygotowanie Jajka umyjcie pod bieżącą wodą i ugotujcie w osolonym wrzątku na twardo. Ostudźcie i obierzcie ze skorupek. Seler i kukurydzę konserwową przełóżcie na sito i dobrze odsączcie z płynu. Jajka drobno posiekajcie. Wędlinę pokrójcie w drobną kostkę. Ser zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Białe części pora posiekajcie w cienkie piórka. Możecie sparzyć je wrzątkiem, jeśli chcecie, by były łagodniejsze w smaku. Pamiętajcie, żeby dobrze je odsączyć przed zrobieniem sałatki. Na dno dużej, przezroczystej miski wyłóżcie seler,...

Jak zagęścić majonez, żeby sałatka nie była zbyt wodnista? To naprawdę łatwe
AdobeStock
Newsy
Jak zagęścić majonez, żeby sałatka nie była zbyt wodnista? To naprawdę łatwe
Sałatka jarzynowa zrobiła się wodnista i nieapetyczna? Poznajcie sposób na zagęszczenie jej!

Zdarzyło się wam, że sałatka jarzynowa po przygotowaniu zrobiła się rzadka i wodnista? Jest na to sposób! O tym, jak zagęścić sałatkę, dowiecie się z poniższego artykułu. Przepis na sałatkę jarzynową z majonezem Do przygotowania sałatki jarzynowej na Wielkanoc potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 4 duże marchewki 3 ziemniaki 2 pietruszki 1 mały korzeń selera 4 ogórki kiszone Kawałek pora 4 jajka 1 jabłko 1 puszka groszku konserwowego 4 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu Pół łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Umyjcie wszystkie warzywa korzeniowe, ale nie obierajcie ich ze skórki. Włóżcie do garnka i zalejcie wodą. Podgrzejcie. Od momentu, gdy woda się zagotuje, gotujcie warzywa pod przykryciem przez maksymalnie pół godziny (czas gotowania zależy od grubości warzyw). Powinny całkowicie zmięknąć. Gdy warzywa się ugotują, wyjmijcie je z wody i odstawcie do ostudzenia. Obierzcie ze skórki i posiekajcie na drobną kostkę. Jajka włóżcie do garnka z wodą i gotujcie od 7 do 10 minut, w zależności od wielkości jajek. Po ugotowaniu zalejcie je zimną wodą i obierzcie ze skorupek. Posiekajcie jajka bardzo drobno. Poszatkujcie białą część pora, umieśćcie w sitku i przelejcie wrzątkiem. Po przestudzeniu będzie można dodać por do sałatki (zamiast pora możecie też użyć cebuli). Obierzcie ogórki kiszone ze skórki i pokrójcie w kostkę. Jabłko obierzcie i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Wszystkie składniki przełóżcie do dużej miski. Dodajcie groszek konserwowy, cztery łyżki jogurtu naturalnego i cztery łyżki majonezu. Delikatnie wymieszajcie. Dodajcie do smaku pieprz, sól i jeszcze raz wymieszajcie. Smacznego! Jak zagęścić...