Okazuje się, że przyczyną suchego łososia jest nieodpowiedni moment, w którym ryba ląduje w piekarniku. Większość z was zapewne wkłada ją do urządzenia, dopiero gdy to osiągnie 200 st. C. Zawodowi kucharze twierdzą, że łososia powinno się umieszczać w zimnym piekarniku i dopiero wtedy go nastawiać.
Przepis na soczystego łososia z piekarnika
Będziecie potrzebować
- 1 kilogram filetów z łososia
- 200 gramów masła
- Soli
Przygotowanie
- Filety z łososia opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego i sprawdźcie, czy nie mają ości. Jeśli rzucają wam się jakieś w oczy, możecie je wyciągnąć przy pomocy pęsety kuchennej.
- Przygotujcie prostokątne naczynie żaroodporne (może być szklane lub ceramiczne). Masło podzielcie na osiem równych plastrów. Cztery z nich umieśćcie na dnie naczynia i oprószcie solą. Na nich ułóżcie rybę, a na rybie kolejne cztery plastry masła. Całość ponownie oprószcie solą.
- Naczynie przykryjcie pokrywką i umieśćcie w zimnym piekarniku. W urządzeniu ustawcie temperaturę 200 st. C. Rybę wyjmijcie po ok. 1 godzinie.
Przepis na łososia w folii
Jeśli jednak wolicie umieścić łososia w nagrzanym piekarniku, a nie chcecie, by wyszedł suchy, koniecznie owińcie go folią. Ta zapobiegnie wysuszaniu mięsa. Przepis jest równie prosty, ale zakłada użycia większej ilości składników.
Będziecie potrzebować
- 1 kilograma filetów z łososia
- 2 cytryn
- 1 pęczku koperku
- Przypraw: soli, pieprzu cytrynowego
Przygotowanie
- Podobnie jak w poprzednim przypadku zacznijcie od umycia i osuszenia filetów. Tak przygotowane kawałki ryby oprószcie z obu stron solą oraz pieprzem cytrynowym.
- Świeży koperek posiekajcie drobno, 1 cytrynę rozkrójcie na pół (będziecie potrzebować z niej soku) z kolei drugą pokrójcie na plasterki.
- Folię aluminiową podzielcie na tyle kawałków ile macie filetów. Na każdym kawałku połóżcie fileta, a następnie skropcie rybę sokiem z cytryny, oprószcie koperkiem i ułóżcie na niej po 1 plasterku cytryny. Na koniec zawińcie folię.
- Piekarnik nagrzejcie do 200 st. C. Rybę pieczcie przez ok. 25 minut.
Gotowe!