pieczony losos
Newsy

Łosoś za każdym razem wychodzi za suchy? Upieczcie go tak, a będzie doskonale soczysty i delikatny

Serwowana zazwyczaj w piątki ryba, w tym przypadku ukochany przez Polaków łosoś, wcale nie musi być suchy. Jeśli wam taki wychodzi prawdopodobnie wkładacie go do gorącego piekarnika, a to błąd.

Okazuje się, że przyczyną suchego łososia jest nieodpowiedni moment, w którym ryba ląduje w piekarniku. Większość z was zapewne wkłada ją do urządzenia, dopiero gdy to osiągnie 200 st. C. Zawodowi kucharze twierdzą, że łososia powinno się umieszczać w zimnym piekarniku i dopiero wtedy go nastawiać.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na soczystego łososia z piekarnika

Będziecie potrzebować

  • 1 kilogram filetów z łososia
  • 200 gramów masła
  • Soli

Przygotowanie

  1. Filety z łososia opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego i sprawdźcie, czy nie mają ości. Jeśli rzucają wam się jakieś w oczy, możecie je wyciągnąć przy pomocy pęsety kuchennej.
  2. Przygotujcie prostokątne naczynie żaroodporne (może być szklane lub ceramiczne). Masło podzielcie na osiem równych plastrów. Cztery z nich umieśćcie na dnie naczynia i oprószcie solą. Na nich ułóżcie rybę, a na rybie kolejne cztery plastry masła. Całość ponownie oprószcie solą.
  3. Naczynie przykryjcie pokrywką i umieśćcie w zimnym piekarniku. W urządzeniu ustawcie temperaturę 200 st. C. Rybę wyjmijcie po ok. 1 godzinie.
    Zobacz także
    Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

    Rosół będzie pięknie pachniał, jeśli tylko nie wrzucicie od razu tych 2 składników. Zróbcie to pod koniec

    serniczki placki z twarogu

    Przepis na serniczki, słodkie placki z twarogu. Za wschodnią granicą jada się je na śniadanie w każdym domu

     

Przepis na łososia w folii

Jeśli jednak wolicie umieścić łososia w nagrzanym piekarniku, a nie chcecie, by wyszedł suchy, koniecznie owińcie go folią. Ta zapobiegnie wysuszaniu mięsa. Przepis jest równie prosty, ale zakłada użycia większej ilości składników.

Będziecie potrzebować

  • 1 kilograma filetów z łososia
  • 2 cytryn
  • 1 pęczku koperku
  • Przypraw: soli, pieprzu cytrynowego

Przygotowanie

  1. Podobnie jak w poprzednim przypadku zacznijcie od umycia i osuszenia filetów. Tak przygotowane kawałki ryby oprószcie z obu stron solą oraz pieprzem cytrynowym.
  2. Świeży koperek posiekajcie drobno, 1 cytrynę rozkrójcie na pół (będziecie potrzebować z niej soku) z kolei drugą pokrójcie na plasterki.
  3. Folię aluminiową podzielcie na tyle kawałków ile macie filetów. Na każdym kawałku połóżcie fileta, a następnie skropcie rybę sokiem z cytryny, oprószcie koperkiem i ułóżcie na niej po 1 plasterku cytryny. Na koniec zawińcie folię.
  4. Piekarnik nagrzejcie do 200 st. C. Rybę pieczcie przez ok. 25 minut.

Gotowe!

biała maź na łososiu
Adobe Stock
Newsy
Smażycie łososia, a na jego powierzchni pojawia się dziwna biała maź? Czy to bezpieczne?
Łosoś to niesamowicie wdzięczna ryba. W końcu można ją przyrządzić na „tysiąc” sposobów. Wędzona, pieczona czy smażona – zawsze smakuje tak samo dobrze. Okazuje się jednak, że wiele osób stroni od jej przyrządzania z uwagi na… białą maź.

Łosoś to niesamowicie zdrowa ryba, którą każdy z was powinien włączyć do swojej diety. Jej regularne spożywanie nie tylko zmniejsza poziom groźnego cholesterolu czy tempo rozwoju cukrzycy typu 2, ale również między innymi zapobiega depresji, wspomaga leczenie chorób skórnych, chroni przed zapaleniami, zakrzepami i alergiami oraz hamuje rozwój wielu chorób serca. Co zrobić z białą mazią na łososiu? Nie ulega więc wątpliwości, że łosoś jest cennym produktem spożywczym, który można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Większość osób przyrządza rybę w piekarniku, są też tacy, którzy uwielbiają ją w formie wędzonej i dodają do kanapek lub sałatek, zdecydowanie najmniejsza grupa wybiera smażenie. Wszystko przez wytwarzającą się w tym procesie białą maź. Choć pojawiająca się na łososiu biała maź wygląda nieestetycznie, nie zagraża waszemu zdrowiu. W końcu to nic niespotykanego, że mięso rybie podczas smażenie wydziela białko.  Jeśli jednak mimo wszystko obrzydza was to zjawisko, pozbądźcie się mazi przy pomocy zwykłego ręcznika papierowego i nie odbierajcie sobie możliwości zjedzenia pysznej ryby. Ta z naszego przepisu wychodzi niesamowicie smaczna. Przepis na łososia na szpinaku Będziecie potrzebować 4 kawałków łososia 250 gramów liści szpinaku 200 gramów pieczarek 2 łyżek masła Soku z cytryny Przypraw: soli, pieprzu cytrynowego i ziołowego Przygotowanie Łososia umyjcie, osuszcie ręcznikiem papierowym, a następnie przyprawcie solą i dwoma rodzajami pieprzu. Na patelni grillowej lub zwykłej rozpuśćcie trochę masła i umieśćcie na niej przyprawione kawałki ryby. Smażcie z obu stron, aż do zarumienienia. Pieczarki umyjcie, pokrójcie i podsmażcie na maśle, aż do momentu, w którym...

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z jajkami
Gotujmy.pl/kuchcik89
Newsy
Ta zapiekanka z ziemniakami i jajkami świetnie się sprawdzi w postne dni. Nasyci i dopieści każde podniebienie. Chwila roboty
Dla tych, którzy na czas Wielkiego Postu postanowili całkowicie zrezygnować z mięsa, mamy super przepis na błyskawiczny obiad. Ta zapiekanka ziemniaczana z jajkiem smakuje obłędnie.

Wielki Post to czas pokuty, w którym chrześcijanie przygotowują się do przeżycia najważniejszych świąt w roku. Niektórzy rezygnują wówczas z picia alkoholu, inni z palenia papierosów, pozostali ze spożywania słodyczy.  Zdecydowana większość postanawia jednak nie sięgać po mięso. To niemałe wyzwanie dlatego też, aby pomóc wam wytrwać w tym trudnym postanowieniu zamieszczamy przepis na przepyszny, wegetariański obiad. Możecie być pewni, że zapiekanka ziemniaczana z jajkiem zapełni wasze brzuchy.  Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z jajkami Będziecie potrzebować: 1 kilograma ziemniaków 300 gramów pieczarek 100 gramów masła 150 gramów żółtego sera 5 jajek 1 cebuli 1 pęczku świeżego koperku Przypraw: soli, pieprzu, słodkiej papryki Przygotowanie: Jajka umieśćcie niewielkim garnku, zajecie wodą i ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach). Gotowe jajka odcedźcie z wody, przestudźcie, obierzcie i pokrójcie w plasterki. Cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kosteczkę. Pieczarki opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego i pokrójcie w plasterki. Oba składniki podduście na maśle doprawiając solą oraz pieprzem. Ziemniaki obierzcie i ugotujcie w osolonym wrzątku - zajmie wam to ok. 25-30 minut. Po upływie tego czasu odcedźcie ziemniaki z wody, a kiedy nieco ostygną pokrójcie je w plasterki o grubości 0,5 cm. Prostokątne naczynie żaroodporne wysmarujcie masłem, a następnie wyłóżcie jego dno pokrojonymi wcześniej ziemniakami i oprószcie je posiekanym drobno koperkiem oraz słodką papryką (nie zużywajcie wszystkiego na raz). Na ziemniakach ułóżcie pokrojone wcześniej jajka, pieczarki oraz pozostałe ziemniaki. Całość...

Czy próbowaliście łososia gotowanego w zimnym oleju? Jest pyszny i wcale nie tłusty
AdobeStock
Newsy
Czy próbowaliście łososia gotowanego w zimnym oleju? Jest pyszny i wcale nie tłusty
Proces confit różni się od smażenia na głębokim tłuszczu jednym kluczowym aspektem: temperaturą. Czy jedliście kiedyś łososia gotowanego tą metodą?

Zwykle go smażymy, gotujemy na parze lub pieczemy, ale co powiecie na łososia przygotowanego metodą confit? Co to jest metoda confit? Metoda confit (z fr. confire – konserwować) to tradycyjna francuska metoda gotowania (pochodzi z południowych rejonów Francji), która pierwotnie odnosiła się do wszystkiego, co konserwowano przez powolne gotowanie w dowolnym płynie, który nie sprzyja rozwojowi bakterii. W przypadku owoców jest to na ogół bardzo skoncentrowany syrop cukrowy, zaś w przypadku mięs i warzyw, tłuszcz. W dzisiejszych czasach metoda confit odnosi się do żywności, która jest wolno gotowana w tłuszczu. Najbardziej znanymi daniami typu confit są udka z kaczki i gęsi, które są peklowane w soli przed gotowaniem w wytopionym tłuszczu z kaczki lub gęsi. Dużą popularnością cieszą się też konfitowane żółtka oraz ryby (zarówno tłuste, jak i białe), które również bardzo dobrze pasują do tego stylu gotowania. Co powiecie na łososia w stylu confit? Jak ugotować łososia w zimnym oleju? Myślicie, że łosoś gotowany metodą confit jest tłusty i niesmaczny? Nic bardziej mylnego. Mięso jest soczyste, delikatne i wcale nie pochlania dużo tłuszczu. Koniecznie sprawdźcie ten przepis. Składniki: filet z łososia (100 g na porcję) 500 ml oleju rzepakowego skórka otarta z cytryny sól Przygotowanie: Filety z łososia oczyśćcie i podzielcie na kawałki po 100 g. Posólcie ze wszystkich stron i odłóżcie na 20 minut. Wypłuczcie sól z ryby i dokładnie osuszcie ją ręcznikiem papierowym. Do dużego rondla wlejcie olej rzepakowy, dodajcie skórkę z cytryny i podgrzewajcie go do 55-65 stopni Celsjusza (jeśli nie macie termometru spożywczego, możecie nalać olej do...

domowe paluszki rybne przepis
Gotujmy.pl/misia5
Newsy
Pyszne domowe paluszki rybne w chrupiącej panierce. Nawet niejadki będą chciały dokładkę
Domowe paluszki rybne to idealny sposób na przemycenie do diety dziecka cennych witamin i wartości odżywczych. W końcu mało który milusiński określa się jako fan ryb. Kiedy jednak zobaczy panierkę, frytki i keczup, szaleje z zachwytu. Taki obiad wcale nie musi być niezdrowy. Wystarczy, że wszystkie elementy przygotujecie samodzielnie.

Receptura na domowe paluszki rybne jest naprawdę dziecinnie prosta. Z pewnością macie w swojej kuchni wszystkie potrzebne składniki. Dodatkowa wizyta w sklepie będzie więc zbędna.  Na przyrządzenie tego przysmaku potrzebujecie zaledwie 20 minut. Możecie być pewni, że na jego widok wasze niejadki oszaleją z zachwytu i każdy, bez wyjątku, poprosi o dokładkę. Dzięki temu przepisowi już nigdy nie sięgniecie po sklepowe mrożonki. Przepis na domowe paluszki rybne Będziecie potrzebować 4 filetów ulubionej ryby np. miruny 2 jajek Mąki Bułki tartej Soku z cytryny Mleka Oleju do smażenia Przypraw: pieprzu, soli Przygotowanie Rybę podzielcie na paluszki o szerokości ok. 2 cm. Tak przygotowaną umieśćcie w średniej wielkości misce i skropcie sokiem z cytryny. Dzięki temu przekąska zyska lepszy smak, a panierka będzie lepiej przywierać. Przygotujcie dwa głębsze talerze - w jednym umieśćcie rozkłócone jajko i mleko, z kolei w drugim mąkę i bułkę tartą. Zanim przystąpicie do jakichkolwiek innych czynności, na patelni rozgrzejcie olej. Bowiem panierowana ryba musi od razu wylądować na tłuszczu, inaczej będzie niesmaczna. Skropione wcześniej cytryną filety doprawcie solą i pieprzem, a następnie zacznijcie panierować w kolejności – mąka z bułką tartą, jajko z mlekiem, mąka z bułką tartą. Tak przygotowaną rybę od razu połóżcie na rozgrzanym tłuszczu i smażcie z obu stron, aż do ładnego zarumienienia panierki.  Usmażone paluszki rybne odsączcie z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Gotowe! Najlepiej serwować je w towarzystwie domowych frytek i majonezu lub keczupu. Źródło: gotujmy.pl