Łosoś pieczony z warzywami. Pomysł na szybki i zdrowy obiad
Jullia_/gotujmy.pl
Newsy

Łosoś pieczony z warzywami. Pomysł na szybki i zdrowy obiad

Miękki i aromatyczny łosoś z warzywami jest nie tylko smaczny, ale i błyskawiczny w przygotowaniu. Przyrządzicie go w zaledwie pół godziny!
Katarzyna Wyborska
kwiecień 16, 2021

Łosoś to jedna z najsmaczniejszych ryb. Nie jest niestety tani, ale warto go włączyć do swojej diety ze względu na jego wartości odżywcze – łosoś zawiera kwasy omega-3 niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto nie ma charakterystycznego „rybiego” zapachu, dlatego przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym osobom, które za rybami nie przepadają. Wypróbujcie przepis na łososia w warzywach z przepisu użytkowniczki portalu Gotujmy.pl.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Pomysły na łososia

Jeśli przepadacie za daniami z łososia, to na pewno przypadną wam do gustu przepisy opublikowane na naszym portalu! Pisaliśmy o pysznym łososiu z czosnkiem i limonką zapiekanym w piekarniku. Tak przygotowana ryba wychodzi bardzo miękka i soczysta! Możecie też użyć łososia do przyrządzenia smacznej sałatki z jajkami i kaparami.

Z kolei jeżeli czasami dania z łososia wam nie wychodzą, to skorzystajcie z garści poniższych porad:

Zobacz także

Przepis na łososia w warzywach

Do przygotowania aromatycznego łososia z warzywami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • Ok. 300 g łososia
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 mała cukinia
  • 1 łyżka masła
  • Zioła prowansalskie
  • Olej rzepakowy
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Obierzcie cebulę i poszatkujcie.
  2. Na patelni rozgrzejcie olej z łyżką masła – dzięki użyciu oleju masło się nie przypali. Wrzućcie pokrojoną cebulę i podsmażcie, by się zeszkliła.
  3. W tym czasie obierzcie cukinię i marchewkę. Pamiętajcie, by umyć cukinię przed i po obieraniu, by nie wyszła gorzka. Pokrójcie warzywa w talarki i dodajcie do smażącej się cebuli. Doprawcie solą i pieprzem.
  4. Pokrójcie łososia w filety i posypcie pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  5. Włóżcie kawałki ryby do naczynia żaroodpornego i przykryjcie je podsmażonymi warzywami. Wstawcie naczynie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez 15-20 minut. Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także:

Komentarze