Łosoś to jedna z najsmaczniejszych ryb. Nie jest niestety tani, ale warto go włączyć do swojej diety ze względu na jego wartości odżywcze – łosoś zawiera kwasy omega-3 niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto nie ma charakterystycznego „rybiego” zapachu, dlatego przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym osobom, które za rybami nie przepadają. Wypróbujcie przepis na łososia w warzywach z przepisu użytkowniczki portalu Gotujmy.pl.
Pomysły na łososia
Jeśli przepadacie za daniami z łososia, to na pewno przypadną wam do gustu przepisy opublikowane na naszym portalu! Pisaliśmy o pysznym łososiu z czosnkiem i limonką zapiekanym w piekarniku. Tak przygotowana ryba wychodzi bardzo miękka i soczysta! Możecie też użyć łososia do przyrządzenia smacznej sałatki z jajkami i kaparami.
Z kolei jeżeli czasami dania z łososia wam nie wychodzą, to skorzystajcie z garści poniższych porad:
- Co zrobić, gdy łosoś wychodzi suchy?
- Sposób na chrupiącego łososia
- Dlaczego łosoś w trakcie smażenia robi się biały?
Przepis na łososia w warzywach
Do przygotowania aromatycznego łososia z warzywami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Zobacz także:
Składniki:
- Ok. 300 g łososia
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 mała cukinia
- 1 łyżka masła
- Zioła prowansalskie
- Olej rzepakowy
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Obierzcie cebulę i poszatkujcie.
- Na patelni rozgrzejcie olej z łyżką masła – dzięki użyciu oleju masło się nie przypali. Wrzućcie pokrojoną cebulę i podsmażcie, by się zeszkliła.
- W tym czasie obierzcie cukinię i marchewkę. Pamiętajcie, by umyć cukinię przed i po obieraniu, by nie wyszła gorzka. Pokrójcie warzywa w talarki i dodajcie do smażącej się cebuli. Doprawcie solą i pieprzem.
- Pokrójcie łososia w filety i posypcie pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Włóżcie kawałki ryby do naczynia żaroodpornego i przykryjcie je podsmażonymi warzywami. Wstawcie naczynie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez 15-20 minut. Smacznego!
Źródło: Gotujmy.pl
Czytaj także: