Lody z maślanki mogą opóźniać starzenie się i obniżać cholesterol. Smaczny i zdrowy deser
Adobe Stock
Newsy

Lody z maślanki mogą opóźniać starzenie się i obniżać cholesterol. Smaczny i zdrowy deser

Niezwykle ciekawe odkrycie badaczki ze Szczecina. Lody z maślanki są mniej kaloryczne, bardziej gęstsze i dużo zdrowsze od tradycyjnych lodów z mleka. Mogą pomóc między innymi w zastopowaniu procesów starzenia.

Badaczka ze Szczecina opracowała nową recepturę lodów na maślance. Zamiana podstawowego składnika lodów, czyli mleka właśnie na maślankę poza poprawą walorów czysto smakowych, przyniosła jeszcze inne nieoczekiwane wnioski i konkluzje.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego lody z maślanki są tak zdrowe?

Według słów dr inż. Katarzyny Szkolnickiej, badaczki z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, maślanka i produkty przyrządzane na jej bazie, takie jak choćby wspomniane lody, wykazują następujące niesamowite właściwości:

  • Fosfolipidy i sfingolipidy zawarte w maślance wpływają na poprawną pracę układu nerwowego (maślanka zawiera aż 5 razy więcej fosfolipidów i sfingolipidów niż zwykłe mleko)
  • Mogą opóźniać procesy starzenia się organizmu
  • Wspomagają koncentrację
  • Pomagają w procesach uczenia się
  • Są źródłem białek działających antyoksydacyjnie, czyli przeciwutleniająco
  • Sprzyjają dobremu samopoczuciu
  • Obniżają poziom złego cholesterolu
  • Wykazują działanie przeciwzapalne
Zobacz także
Ania Wyszkoni kupiła swojemu dziecku lody Ekipy. „Nie kumam tego, co się przed chwilą wydarzyło”

Ania Wyszkoni kupiła swojemu dziecku lody Ekipy. „Nie kumam tego, co się przed chwilą wydarzyło”

Ciepłe lody z truskawkami

Pamiętacie je z dzieciństwa? Z łatwością sami zrobicie ciepłe lody, które smakują jak dawniej

Dlaczego jeszcze warto spożywać maślankę i produkty pochodne?

Jak by tego było mało, uczona z Katedry Toksykologii, Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności  wykazała, że lody maślankowe są znacznie mniej kaloryczne od tych tradycyjnych. Ich przewagi nad lodami zrobionymi z mleka na początku upatrywano jednak zupełnie gdzie indziej.

Chodziło o naturalne właściwości emulgujące i zagęszczające znajdujące się w maślance, która często niesłusznie jest postrzegana tylko jako coś w rodzaju mlecznego odpadu. Nie ma to jednak nic wspólnego z prawdą – może być naprawdę cennym i jakościowym składnikiem deserów i przysmakiem samym w sobie.

Dlatego też z całego serca polecamy wam spożywanie maślanki, a także spróbowanie przyrządzenia maślankowych lodów we własnym zakresie – takich nie ma jeszcze niestety w szerokiej sprzedaży w sklepach.

W marketach są za to do kupienia lody owocowe Friza i jego Ekipy, które w ostatnich dniach wywołały wśród dzieci i młodzieży prawdziwy szał.

Czytaj także:

Racuchy na maślance
Gotujmy.pl
Newsy
Mięciutkie i wilgotne racuchy na maślance. Pięknie wyrastają i przy smażeniu nie chłoną oleju. Wychodzą idealne
Puszyste i lekkie jak chmurka oraz fantastycznie wyrośnięte racuchy na maślance zaskoczą was niezwykłym smakiem. Przygotujecie je w kilka chwil!

Słodkie racuchy smakują wszystkim. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku. Takie placuszki to smak dzieciństwa! Najlepsze zawsze robiła babcia. Jaki był ich sekret? Wiedziała tylko ona.  Puszyste racuchy z cukrem pudrem  Z reguły racuchy robi się z dodatkiem drożdży. Ich udział powoduje, że placuszki pięknie rosną, są lekkie i puszyste jak chmurka. Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem z dodatkami: ulubioną konfiturą lub dżemem. Coś pysznego! Ale bez drożdży racuchy również się udają. Wystarczy zastąpić je sodą oczyszczoną.  Racuchy na maślance bez drożdży Poniższy przepis wspaniale oddaje smak dziecięcych lat. Koniecznie zróbcie racuchy na maślance takie jak u babci! Jeśli macie ochotę na racuchy z jabłkami koniecznie do masy dodajcie pokrojone jabłuszka, które po usmażeniu zamienią się w przepyszny jabłkowy mus. To do dzieła!  Będziecie potrzebować: 400 g mąki pszennej  500 ml maślanki naturalnej  1 jajko 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru Olej do smażenia  Sposób przygotowania: Maślankę i jajko wyjmijcie wcześniej z lodówki. Produkty muszą mieć temperaturę pokojową.  Gdy maślanka będzie mieć odpowiednią temperaturę, wlejcie ją do większej miski i wbijcie do niej  jedno nie za duże jajko. Maślankę i jajko dokładnie wymieszajcie.  Do miski wsypcie 2,5 szklanki mąki pszennej. Od razu wsypcie też płaską łyżeczkę soli. Nie pomijajcie soli w przepisie. Racuchy z maślanką smakują z nią jeszcze lepiej!  Następnie wsypcie dwie łyżki cukru. Wszystko razem wymieszajcie na jednolitą masę. Na samym końcu dodajcie łyżeczkę sody i jeszcze raz dokładnie i starannie wymieszajcie.   Gotowe do smażenia ciasto odstawcie na kilka minut aby wszystkie składniki idealnie...

Wieprzowina
pixnio.com
Przepisy
Obłędny kurczak pieczony w... maślance! Ten przepis podbija sieć!
Twój pieczony kurczak już nigdy nie będzie suchy, jeśli dodasz ten jeden składnik! Spróbuj tego przepisu na kurczaka w maślance - jest niesamowity!

Jeśli szukasz wyjątkowego przepisu na dania z drobiu, to właśnie go znalazłaś! Gdy przygotujesz tego kurczaka w maślance, to twoi najbliżsi oszaleją z zachwytu! Sprawdź nasz przepis! Sekret soczystego mięsa Kosztowałaś u znajomych lub w restauracji soczystego, rozpływającego się w ustach kurczaka, a twój zawsze wychodzi wysuszony na wiór? Nie martw się – to nie oznacza, że brakuje ci umiejętności kulinarnych, lub że twój piekarnik źle piecze. Problem nie tkwi nawet w samym mięsie! Sekretem soczystego kurczaka jest jego odpowiednie zamarynowanie – na przykład w… maślance! Przepis na kurczaka w maślance Do przygotowania tego soczystego kurczaka potrzebujesz: 6-8 pałek z kurczaka Pół litra maślanki 2 ząbki czosnku Mieloną paprykę (słodką i ostrą) Sól Pieprz Torebki foliowe Przygotowanie Pałki umyj, osusz i obtocz w przyprawach. Czosnek pokrój drobno lub przeciśnij przez praskę i natrzyj nim mięso. Przygotuj foliowe torebki. Do każdej włóż po 3 pałki i wlej maślankę tak, by całe mięso było zamoczone. Torebki zwiąż, potrząśnij kilka razy i odstaw do lodówki na noc. Następnego dnia wyjmij mięso z torebek i przełóż do naczynia żaroodpornego. Absolutnie nie płucz kurczaka z maślanki! Naczynie z pałkami z kurczaka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 20 minut. Po tym czasie obróć mięso na drugą stronę i piecz jeszcze przez 25 minut. I gotowe! Pałki z kurczaka najlepiej podawać z pieczonymi ziemniakami.

Chłodnik ogórkowy - lekka i świeża zupa na lato
slodkokwasnakuchnia1/Gotujmy.pl
Newsy
Chłodnik ogórkowy - lekka i świeża zupa na lato
Chłodnik to absolutny hit na upały. Możecie go jeść nawet, jeśli nie przepadacie za burakami!

Chłodnik najczęściej przygotowuje się z botwiny, barszczu lub koncentratu barszczu czerwonego. Jeśli jednak chcecie spróbować czegoś świeższego lub nie przepadacie za burakami, wypróbujcie lekki i wyjątkowo orzeźwiający chłodnik ogórkowy! Przepis na chłodnik ogórkowy na maślance Błyskawiczny sposób  na lunch bądź pierwsze danie do letniego obiadu. Można go przygotować w 10 minut – nawet w pracy! Wystarczy mieć przy sobie kilka składników. Składniki: 0,5 kg ogórków gruntowych 1,5 szklanki maślanki naturalnej pół pęczka szczypiorku i koperku sól, pieprz, czosnek suszony prażony słonecznik Przygotowanie: Ogórki myjecie i osuszacie, a następnie ścieracie na tarce o dużych oczkach.  Starte ogórki przekładacie do miski, dolewacie maślankę i mieszacie. Koperek i szczypiorek drobno kroicie i dodajecie do ogórków z maślanką.  Doprawiacie do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Odstawiacie na 30 minut do lodówki. Gotowy chłodnik podajecie z prażonym słonecznikiem. Smacznego! Ogórki – właściwości i składniki odżywcze Ogórki to niezwykle cenne dla zdrowia warzywo. Polecany jest on na każdej diecie, ponieważ zawiera bardzo mało kalorii (zaledwie 15 kcal w 100 g) i w dużej mierze składa się z wody. Ogórki bogate są w witaminy C, A, E, K, a także B6. To także cenne źródło ryboflawiny, niacyny, kwasu foliowego oraz tiaminy. Naukowcy udowodnili, że ogórki mają działanie przeciwstarzeniowe, nawadniające, przeciwnowotworowe, a także odkwaszające. Źródło: Gotujmy.pl Czytaj też: Jak obrać ogórka, żeby nie był gorzki? Ten sposób znają tylko wtajemniczeni Przepis na kruche ogórki kiszone bez wody. Hit internetu...

Efektowne ciasto maślankowe z truskawkami i rabarbarem. Podajcie je dziś do kawy SEO: Wieniec truskawkowy z rabarbarem. Przepis na ciasto na maślance
Gotujmy.pl/Eli
Newsy
Wieniec truskawkowy z rabarbarem. Przepis na ciasto na maślance
Super przepis na ciasto maślankowe z truskawkami. Pyszny sezonowy deser, który robi wrażenie na domownikach i gościach.

To pyszne ciasto na maślance ma naprawdę wielu zwolenników. Truskawki i rabarbar bardzo dobrze podkreślają jego smak. Zróbcie ten wieniec na maślance i dodajcie do niego sezonowe owoce. Smak jest obłędny. Ciasto na maślance jest miękkie, delikatne i wybornie smakuje. Ten wieniec dosłownie rozpływa się w ustach. Przepis na wieniec na maślance z owocami Przygotujcie ten sezonowy deser do kawy. Jest wyborny i rozpływa się w ustach. Ciasto przygotowywane na maślance jest znacznie bardziej delikatne. Składniki na wieniec na maślance 5 jajek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki poznańskiej 1 szklanka maślanki 1 kostka margaryny lub masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g truskawek 300 g rabarbaru margaryna do wysmarowania formy bułka tarta do wysypania formy Przygotowanie wieńca maślankowego z truskawkami i rabarbarem Rabarbar umyjcie i obierzcie z włókien. Pokrójcie na kawałki wielkości 2 cm. Część rabarbaru znajdzie się w cieśnie, część będzie zużyta do posmarowania wieńca. Umyjcie truskawki. Usuńcie z truskawek szypułki . Zostawcie część truskawek do dekoracji. Margarynę lub masło roztopcie w mikrofalówce lub w rondlu i ostudźcie. Mąkę i proszek do pieczenia przesiejcie przez sitko. Jajka rozbijcie i ubijcie z cukrem pudrem na puszystą masę. Do masy dodajcie partiami mąkę i maślankę. Dodawajcie je bardzo powoli, cały czas ubijając. Dodawajcie je naprzemiennie: łyżka maślanki, łyżka mąki, dzięki temu będziecie kontrolować konsystencję ciasta. Wlejcie do masy rozpuszczoną margarynę lub masło. Formę wysmarujcie margaryną lub masłem. Wysypcie formę bułką tartą. Ciasto wlejcie do formy. Do ciasta powkładajcie truskawki i kawałki rabarbaru. Wykorzystajcie połowę rabarbaru, resztę zostawcie do stworzenia polewy. Pieczcie ciasto przez ok....