Badaczka ze Szczecina opracowała nową recepturę lodów na maślance. Zamiana podstawowego składnika lodów, czyli mleka właśnie na maślankę poza poprawą walorów czysto smakowych, przyniosła jeszcze inne nieoczekiwane wnioski i konkluzje.
Dlaczego lody z maślanki są tak zdrowe?
Według słów dr inż. Katarzyny Szkolnickiej, badaczki z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, maślanka i produkty przyrządzane na jej bazie, takie jak choćby wspomniane lody, wykazują następujące niesamowite właściwości:
- Fosfolipidy i sfingolipidy zawarte w maślance wpływają na poprawną pracę układu nerwowego (maślanka zawiera aż 5 razy więcej fosfolipidów i sfingolipidów niż zwykłe mleko)
- Mogą opóźniać procesy starzenia się organizmu
- Wspomagają koncentrację
- Pomagają w procesach uczenia się
- Są źródłem białek działających antyoksydacyjnie, czyli przeciwutleniająco
- Sprzyjają dobremu samopoczuciu
- Obniżają poziom złego cholesterolu
- Wykazują działanie przeciwzapalne
Dlaczego jeszcze warto spożywać maślankę i produkty pochodne?
Jak by tego było mało, uczona z Katedry Toksykologii, Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności wykazała, że lody maślankowe są znacznie mniej kaloryczne od tych tradycyjnych. Ich przewagi nad lodami zrobionymi z mleka na początku upatrywano jednak zupełnie gdzie indziej.
Chodziło o naturalne właściwości emulgujące i zagęszczające znajdujące się w maślance, która często niesłusznie jest postrzegana tylko jako coś w rodzaju mlecznego odpadu. Nie ma to jednak nic wspólnego z prawdą – może być naprawdę cennym i jakościowym składnikiem deserów i przysmakiem samym w sobie.
Zobacz także:
Dlatego też z całego serca polecamy wam spożywanie maślanki, a także spróbowanie przyrządzenia maślankowych lodów we własnym zakresie – takich nie ma jeszcze niestety w szerokiej sprzedaży w sklepach.
W marketach są za to do kupienia lody owocowe Friza i jego Ekipy, które w ostatnich dniach wywołały wśród dzieci i młodzieży prawdziwy szał.
Czytaj także: