Lody z maślanki mogą opóźniać starzenie się i obniżać cholesterol. Smaczny i zdrowy deser
Adobe Stock
Newsy

Lody z maślanki mogą opóźniać starzenie się i obniżać cholesterol. Smaczny i zdrowy deser

Niezwykle ciekawe odkrycie badaczki ze Szczecina. Lody z maślanki są mniej kaloryczne, bardziej gęstsze i dużo zdrowsze od tradycyjnych lodów z mleka. Mogą pomóc między innymi w zastopowaniu procesów starzenia.

Badaczka ze Szczecina opracowała nową recepturę lodów na maślance. Zamiana podstawowego składnika lodów, czyli mleka właśnie na maślankę poza poprawą walorów czysto smakowych, przyniosła jeszcze inne nieoczekiwane wnioski i konkluzje.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego lody z maślanki są tak zdrowe?

Według słów dr inż. Katarzyny Szkolnickiej, badaczki z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, maślanka i produkty przyrządzane na jej bazie, takie jak choćby wspomniane lody, wykazują następujące niesamowite właściwości:

  • Fosfolipidy i sfingolipidy zawarte w maślance wpływają na poprawną pracę układu nerwowego (maślanka zawiera aż 5 razy więcej fosfolipidów i sfingolipidów niż zwykłe mleko)
  • Mogą opóźniać procesy starzenia się organizmu
  • Wspomagają koncentrację
  • Pomagają w procesach uczenia się
  • Są źródłem białek działających antyoksydacyjnie, czyli przeciwutleniająco
  • Sprzyjają dobremu samopoczuciu
  • Obniżają poziom złego cholesterolu
  • Wykazują działanie przeciwzapalne
Zobacz także
Ania Wyszkoni kupiła swojemu dziecku lody Ekipy. „Nie kumam tego, co się przed chwilą wydarzyło”

Ania Wyszkoni kupiła swojemu dziecku lody Ekipy. „Nie kumam tego, co się przed chwilą wydarzyło”

Ciepłe lody z truskawkami

Pamiętacie je z dzieciństwa? Z łatwością sami zrobicie ciepłe lody, które smakują jak dawniej

Dlaczego jeszcze warto spożywać maślankę i produkty pochodne?

Jak by tego było mało, uczona z Katedry Toksykologii, Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności  wykazała, że lody maślankowe są znacznie mniej kaloryczne od tych tradycyjnych. Ich przewagi nad lodami zrobionymi z mleka na początku upatrywano jednak zupełnie gdzie indziej.

Chodziło o naturalne właściwości emulgujące i zagęszczające znajdujące się w maślance, która często niesłusznie jest postrzegana tylko jako coś w rodzaju mlecznego odpadu. Nie ma to jednak nic wspólnego z prawdą – może być naprawdę cennym i jakościowym składnikiem deserów i przysmakiem samym w sobie.

Dlatego też z całego serca polecamy wam spożywanie maślanki, a także spróbowanie przyrządzenia maślankowych lodów we własnym zakresie – takich nie ma jeszcze niestety w szerokiej sprzedaży w sklepach.

W marketach są za to do kupienia lody owocowe Friza i jego Ekipy, które w ostatnich dniach wywołały wśród dzieci i młodzieży prawdziwy szał.

Czytaj także:

Racuchy na maślance
Gotujmy.pl
Newsy
Mięciutkie i wilgotne racuchy na maślance. Pięknie wyrastają i przy smażeniu nie chłoną oleju. Wychodzą idealne
Puszyste i lekkie jak chmurka oraz fantastycznie wyrośnięte racuchy na maślance zaskoczą was niezwykłym smakiem. Przygotujecie je w kilka chwil!

Słodkie racuchy smakują wszystkim. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku. Takie placuszki to smak dzieciństwa! Najlepsze zawsze robiła babcia. Jaki był ich sekret? Wiedziała tylko ona.  Puszyste racuchy z cukrem pudrem  Z reguły racuchy robi się z dodatkiem drożdży. Ich udział powoduje, że placuszki pięknie rosną, są lekkie i puszyste jak chmurka. Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem z dodatkami: ulubioną konfiturą lub dżemem. Coś pysznego! Ale bez drożdży racuchy również się udają. Wystarczy zastąpić je sodą oczyszczoną.  Racuchy na maślance bez drożdży Poniższy przepis wspaniale oddaje smak dziecięcych lat. Koniecznie zróbcie racuchy na maślance takie jak u babci! Jeśli macie ochotę na racuchy z jabłkami koniecznie do masy dodajcie pokrojone jabłuszka, które po usmażeniu zamienią się w przepyszny jabłkowy mus. To do dzieła!  Będziecie potrzebować: 400 g mąki pszennej  500 ml maślanki naturalnej  1 jajko 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru Olej do smażenia  Sposób przygotowania: Maślankę i jajko wyjmijcie wcześniej z lodówki. Produkty muszą mieć temperaturę pokojową.  Gdy maślanka będzie mieć odpowiednią temperaturę, wlejcie ją do większej miski i wbijcie do niej  jedno nie za duże jajko. Maślankę i jajko dokładnie wymieszajcie.  Do miski wsypcie 2,5 szklanki mąki pszennej. Od razu wsypcie też płaską łyżeczkę soli. Nie pomijajcie soli w przepisie. Racuchy z maślanką smakują z nią jeszcze lepiej!  Następnie wsypcie dwie łyżki cukru. Wszystko razem wymieszajcie na jednolitą masę. Na samym końcu dodajcie łyżeczkę sody i jeszcze raz dokładnie i starannie wymieszajcie.   Gotowe do smażenia ciasto odstawcie na kilka minut aby wszystkie składniki idealnie...

Ten tani produkt pomaga pobudzić metabolizm. Jest lekkostrawny i odkwasza organizm
AdobeStock
Newsy
Ten tani produkt pomaga pobudzić metabolizm. Jest lekkostrawny i odkwasza organizm
Ten popularny wyrób mleczny ma wiele zalet zdrowotnych. Koniecznie włączcie go do swojej diety.

Lubicie pić maślankę? Jeżeli tak, to świetnie, ponieważ jest ona bardzo zdrowa i doskonale pobudza metabolizm. Dlaczego jeszcze warto włączyć ją do swojej diety? Czym jest maślanka? Maślanka to gęsty napój, który jest produktem ubocznym procesu wytwarzania masła, powstającym w efekcie oddzielenia tłuszczu od „zmaślonej" śmietany. Z uwagi na wysoką zawartość żywych kultur bakterii, maślanka ma wiele korzyści zdrowotnych: przyspiesza przemianę materii reguluje trawienie usprawnia perystaltykę jelit zapobiega zaparciom pomaga zwalczać nadkwasotę Co jeszcze skrywa w sobie maślanka? jest produktem lekkostrawnym - czy wiecie, że w przewodzie pokarmowym jest rozkładana 2-3 razy szybciej niż mleko? zawiera ryboflawinę, która pomaga w przekształcaniu żywności w energię ryboflawina poprawia także czynność wątroby, jednocześnie promując detoksykację organizmu pomaga w wydzielaniu niektórych hormonów zawiera różnorodne minerały i witaminy, takie jak potas, fosfor, sód, selen, magnez, witamina B1, B2, B12 itp. jest również dobrym źródłem białka i innych składników odżywczych, a tym samym pomaga zrównoważyć niedobór witamin w organizmie maślanka jest doskonałym źródłem wapnia dla osób odchudzających się lub planujących odchudzanie, ponieważ zawiera minimalne ilości tłuszczu regularne spożywanie maślanki może znacznie obniżyć ciśnienie krwi z uwagi na obecność bioaktywnych białek, które mają właściwości obniżające poziom cholesterolu, maślanka jest polecana pacjentom, którzy zmagają się z tym problemem maślanka zawiera dużo elektrolitów, dzięki czemu zapobiega utracie wody z organizmu to produkt o działaniu odkwaszającym organizm Jak...

Wieprzowina
pixnio.com
Przepisy
Obłędny kurczak pieczony w... maślance! Ten przepis podbija sieć!
Twój pieczony kurczak już nigdy nie będzie suchy, jeśli dodasz ten jeden składnik! Spróbuj tego przepisu na kurczaka w maślance - jest niesamowity!

Jeśli szukasz wyjątkowego przepisu na dania z drobiu, to właśnie go znalazłaś! Gdy przygotujesz tego kurczaka w maślance, to twoi najbliżsi oszaleją z zachwytu! Sprawdź nasz przepis! Sekret soczystego mięsa Kosztowałaś u znajomych lub w restauracji soczystego, rozpływającego się w ustach kurczaka, a twój zawsze wychodzi wysuszony na wiór? Nie martw się – to nie oznacza, że brakuje ci umiejętności kulinarnych, lub że twój piekarnik źle piecze. Problem nie tkwi nawet w samym mięsie! Sekretem soczystego kurczaka jest jego odpowiednie zamarynowanie – na przykład w… maślance! Przepis na kurczaka w maślance Do przygotowania tego soczystego kurczaka potrzebujesz: 6-8 pałek z kurczaka Pół litra maślanki 2 ząbki czosnku Mieloną paprykę (słodką i ostrą) Sól Pieprz Torebki foliowe Przygotowanie Pałki umyj, osusz i obtocz w przyprawach. Czosnek pokrój drobno lub przeciśnij przez praskę i natrzyj nim mięso. Przygotuj foliowe torebki. Do każdej włóż po 3 pałki i wlej maślankę tak, by całe mięso było zamoczone. Torebki zwiąż, potrząśnij kilka razy i odstaw do lodówki na noc. Następnego dnia wyjmij mięso z torebek i przełóż do naczynia żaroodpornego. Absolutnie nie płucz kurczaka z maślanki! Naczynie z pałkami z kurczaka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 20 minut. Po tym czasie obróć mięso na drugą stronę i piecz jeszcze przez 25 minut. I gotowe! Pałki z kurczaka najlepiej podawać z pieczonymi ziemniakami.

Pyszne udka z kurczaka
Gotujmy.pl/motorek70
Newsy
Delikatne udka z kurczaka. Zamarynujcie je w tej mieszance, a miękkie mięso będzie rozpływać się w ustach
Kurczak występował już na naszych stołach w wielu odsłonach, ale żadna z nich nie była tak soczysta i idealnie rozpływająca się w ustach. Koniecznie sprawdźcie recepturę na znakomitą marynatę!

Mięso drobiowe jest dosyć delikatne oraz łatwe w przyrządzeniu. Poza tym jest jednym z najzdrowszych mięs dostępnych w sprzedaży. Jest bogate w wiele wartości odżywczych, które są tak kluczowe w racjonalnym, zdrowym odżywianiu. Dlaczego więc odmawiać sobie pieczonych udek na smaczny obiad? Co zrobić, żeby udka z kurczaka rozpływały się w ustach? Udka z kurczaka są stosunkowo tanim produktem, a i dość łatwym w przyrządzeniu. Kluczową rolę odgrywa marynata, która powinna sprawić, że mięso będzie jednocześnie aromatyczne i delikatne. Idealnie w tej miksturze sprawdzi się maślanka! To ona spowoduje, że marynowane w niej udka z kurczaka, będą idealnie soczyste, a zarazem rozpływające się w ustach. Koniecznie wypróbujcie ten patent! Przepis na udka z kurczaka marynowane w maślance Składniki: 6 sztuk udek z kurczaka 2 szklanki maślanki 2 łyżki oleju kilka ząbków czosnku mielony biały pieprz pikantny mielony pieprz słodka papryka sól olej Wykonanie: Mięso dokładnie umyjcie i osuszcie. Maślankę wlejcie do większej miski. Dodajcie przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem wymieszajcie. Udka z kurczaka dokładnie obtoczcie w przygotowanej marynacie. Możecie również nóżki przełożyć do zamykanej foliowej torebki razem z marynatą i dobrze wstrząsnąć, aby ten sos dotarł do wszystkich miejsc. Tak przygotowane mięso odstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po upływie danego czasu, wyjmijcie udka z lodówki i pozostawcie na pół godziny, aby nabrały temperatury pokojowej. W międzyczasie rozgrzejcie piekarnik na 180 stopni. Następnie wymieszajcie je z odrobiną oleju i przełóżcie do naczynia żaroodpornego, a później włóżcie do piekarnika. Udka z kurczaka pieczcie przez około 45-60 minut.  W czasie pieczenia, polejcie nóżki...