Badaczka ze Szczecina opracowała nową recepturę lodów na maślance. Zamiana podstawowego składnika lodów, czyli mleka właśnie na maślankę poza poprawą walorów czysto smakowych, przyniosła jeszcze inne nieoczekiwane wnioski i konkluzje.

Dlaczego lody z maślanki są tak zdrowe?

Według słów dr inż. Katarzyny Szkolnickiej, badaczki z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, maślanka i produkty przyrządzane na jej bazie, takie jak choćby wspomniane lody, wykazują następujące niesamowite właściwości:

  • Fosfolipidy i sfingolipidy zawarte w maślance wpływają na poprawną pracę układu nerwowego (maślanka zawiera aż 5 razy więcej fosfolipidów i sfingolipidów niż zwykłe mleko)
  • Mogą opóźniać procesy starzenia się organizmu
  • Wspomagają koncentrację
  • Pomagają w procesach uczenia się
  • Są źródłem białek działających antyoksydacyjnie, czyli przeciwutleniająco
  • Sprzyjają dobremu samopoczuciu
  • Obniżają poziom złego cholesterolu
  • Wykazują działanie przeciwzapalne

Dlaczego jeszcze warto spożywać maślankę i produkty pochodne?

Jak by tego było mało, uczona z Katedry Toksykologii, Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności  wykazała, że lody maślankowe są znacznie mniej kaloryczne od tych tradycyjnych. Ich przewagi nad lodami zrobionymi z mleka na początku upatrywano jednak zupełnie gdzie indziej.

Chodziło o naturalne właściwości emulgujące i zagęszczające znajdujące się w maślance, która często niesłusznie jest postrzegana tylko jako coś w rodzaju mlecznego odpadu. Nie ma to jednak nic wspólnego z prawdą – może być naprawdę cennym i jakościowym składnikiem deserów i przysmakiem samym w sobie.

Zobacz także:

Dlatego też z całego serca polecamy wam spożywanie maślanki, a także spróbowanie przyrządzenia maślankowych lodów we własnym zakresie – takich nie ma jeszcze niestety w szerokiej sprzedaży w sklepach.

W marketach są za to do kupienia lody owocowe Friza i jego Ekipy, które w ostatnich dniach wywołały wśród dzieci i młodzieży prawdziwy szał.

Czytaj także: