Odeszły wraz z PRL-em. Smak tych lodów pamięta się do dziś. Jak zrobić je w domu?
Narodowe Archiwum Cyfrowe
Newsy

Lody Bambino to śmietankowy smak PRL-u. Dalej są w sprzedaży, ale czy smakują tak samo?

Wielu z was powie zapewne, że dziś już się takich lodów nie robi. To nie ten smak i inna receptura i co najważniejsze nie te czasy. Choć nazwa została, wrażenia się zmieniły. A przecież w PRL-u lato zawsze miało smak lodów Bambino i wody z sokiem z saturatora. 

Lody, lody, Bambino lody! Przenośna sprzedaż lodów Bambino to coś znanego jedynie pokoleniu obecnych pięćdziesięcio- i sześćdziesięciolatków. Lodziarze z pudłami pełnymi lodów sprzedający zapakowane w papierek śmietankowe cuda to obraz, który sprawia, że łza się w niejednym oku zakręci.  

Jakie były smaki lodów Bambino? 

Lody Bambino kojarzą się dzieciństwem i mają kształt podłużnej kostki zatkniętej na drewnianym patyku. Szał na te lodowe delicje rozpoczął się sześćdziesiąt lat temu i przetrwał czasy gierkowskie. Pierwsze wyroby miały kilka smaków i były oblewane czekoladą. Najpopularniejszy z nich to śmietankowy i taki też można kupić w sklepach... do dzisiejszego dnia. 

Oprócz śmietankowego był również smak owocowy, o którym już prawie nikt nie pamięta, a także kawowy, szczególnie lubiany przez dorosłych. Ten jednak w przeciwieństwie do swoich towarzyszy nie mógł poszczycić się czekoladową otoczką. 

Odeszły wraz z PRL-em. Smak tych lodów pamięta się do dziś. Jak zrobić je w domu?
Historia lodów Bambino z PRL-u

W latach 60. zeszłego stulecia rząd PRL sprowadził z Danii maszyny do robienia lodów i rozpoczęła się wielka śmietankowa produkcja. Na początku lody wytwarzane były w wielu miejscach na terenie całego kraju. Obecnie znani są dwaj producenci tych słodkich wyrobów: 

  • Zakłady Mleczarskie Starco ze Stargardu, 
  • Łódzka Spółdzielnia Mleczarska Jogo. 

Niestety jakiś czas temu produkcja lodów w zakładach Starco została zawieszona. Jednak druga z firm wciąż produkuje lody Bambino. Choć informacja ta zapewne część z was zaskoczy, ale mają one śmietankowy smak i czekoladową polewę. W końcu firma Jogo robi je od 1968 roku. Co do składu, zapewne został nieco zmodyfikowany wraz z biegiem czasu. 

Lody bambino to śmietankowy smak PRL-u. Nie odeszły jednak z tym okresem. Ale czy smakują tak samo?
Wikipedia Commons

Te produkty nie przetrwały PRL-u 

Można powiedzieć, że szczęście dopisało Bambino. Dziadkowie i rodzice, kierując się sentymentem, kupują swoim pociechom śmietankowe kostki. Niestety niektóre produkty z tamtych czasów nie przetrwały: 

  • landrynki w puszce, 

  • wyroby czekoladopodobne,  

  • woda z saturatora, 

  • polo cockta, 

  • cytronada, 

  • herbata popularna, 

  • szampan mleczny...

Pamiętacie je jeszcze? 

Źródło: stronakuchni.pl, kronikidziejow.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak rozpoznać dobre lody w lodziarni? Koniecznie zwróćcie uwagę na 1 rzecz
AdobeStock
Newsy
Jak rozpoznać dobre lody w lodziarni? Koniecznie zwróćcie uwagę na 1 rzecz
Co jest oznaką dobrych lodów i na co powinno się zwrócić uwagę? Sprawdźcie, a już nigdy nie kupicie niedobrych lodów.

Latem mamy najwięcej okazji na zjedzenie pysznych lodów w wafelku w przeróżnych smakach. Zapomnijcie o standardowych pozycjach jak lody czekoladowe, śmietankowe czy truskawkowe. Dziś sprzedawcy oferują takie pyszności jak lody o smaku sernika czy popularnych batoników czekoladowych. Trudno im się oprzeć! Czasami jednak lody tylko na pierwszy rzut oka wyglądają na smaczne. Wystarczy im się dokładniej przyjrzeć by sprawdzić, czy zostały odpowiednio przygotowane. Przekonajcie się, jak można łatwo rozpoznać smaczne lody.  Znak rozpoznawczy lodów dobrej jakości Jeśli zależy wam na zdrowiu, zwracajcie koniecznie uwagę na składniki, z których przyrządzane jest spożywane przez was jedzenie. Dotyczy to także lodów. Idealnie, jeśli są one przygotowywane z samych naturalnych produktów, bez niepotrzebnych barwników i aromatów.  Prostym sposobem na odróżnienie naturalnych lodów od tych pełnych różnych polepszaczy jest zwrócenie uwagi na ich kolor. Jeżeli do produkcji użyto prawdziwych owoców, po jakimś czasie szybko stracą one kolor i lody mogą wyglądać na wyblakłe. Paradoksalnie to bardzo dobry znak! Jeśli barwa lodów owocowych jest wyjątkowo wyrazista i jaskrawa, w większości przypadków możecie być pewni, że to zasługa dodania do nich barwników.  Po czym poznać dobre lody? Jak jeszcze można sprawdzić, czy lody są smaczne? Zwróćcie uwagę na te rzeczy: konsystencja - jeżeli teksturą lody przypominają mus, oznacza to, że nie zostały przygotowane w prawidłowy sposób. Powinny być idealnie kremowe temperatura - lody nie mogą być zbyt zimne i zmrożone. Jeżeli ich temperatura jest bardzo niska to znak, że w procesie produkcji do lodów dodano za dużo wody smak - cechą dobrze zrobionych lodów jest ich wyrazisty smak. Te produkowane masowo, ze sztucznymi dodatkami smakują bardzo podobnie do...

Które smaki lodów mają najwięcej kalorii? Możecie się zdziwić
Pixabay
Newsy
Które smaki lodów mają najwięcej kalorii? Zdziwicie się
Rożki, świderki, lody w wafelku, lody z automatu... Sezon na lody trwa i ma się w najlepsze. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, które smaki lodów mają najwięcej kalorii?

Kiedy na zewnątrz panuje upał i skwar, wielu z nas nie może się oprzeć zjedzeniu zimnego i orzeźwiającego loda . Lody nie tylko wspaniale smakują, ale też chłodzą nas w gorące letnie dni. Czy wiecie, które smaki lodów mają najwięcej kalorii? Sprawdźcie. Które smaki lodów są najbardziej kaloryczne? Lody są kaloryczne. To fakt. Ale na pewno lepiej jest zjeść latem porcję lodów niż kebaba czy tłuste, smażone w głębokim tłuszczu frytki . Które lody mają najwięcej kalorii? Lubicie lody o smaku czekoladowym? Jeśli tak, to wiedzcie, że dwie gałki takich lodów zawierają ok. 200 kalorii. Nieco mniej kaloryczne są uwielbiane zwłaszcza przez dzieci, lody śmietankowe. Dwie gałki takich lodów dostarczają naszemu organizmowi 160 kalorii. Trochę bardziej kaloryczne od lodów truskawkowych i nieco mniej kaloryczne od lodów czekoladowych, są lody truskawkowe i lody bakaliowe. Dwie gałki tych lodów to 180 kalorii. Zyskujący w ostatnich latach ogromną popularność smak słonego karmelu, to dawka kalorii wynosząca 135 kalorii w dwóch gałkach. A może jesteście fanami lodów pistacjowych? Dwie gałki takich lodów to 178 kcal. Co z sorbetami? Kulka sorbetu truskawkowego, malinowego czy mango to około 90-100 kalorii, a zatem dwie gałki to około 200 kalorii, więc wcale nie są one mniej kaloryczne od tradycyjnych lodów śmietankowych czy czekoladowych. A co z wafelkami do lodów? One także są kaloryczne. Średniej wielkości wafelek do lodów zawiera 17 kalorii. Dodatki to kolejna porcja kalorii Pamiętajcie, że decydując się na dodatki do lodów, jeszcze bardziej podkręcacie ich kaloryczność. Przykładowo, jeśli zdecydujecie się na polewę czekoladową, posypkę czy pokruszone ciasteczka, będzie to dodatkowe 150-200 kcal a...

Ciepłe lody w PRL-u dzieci jadały przez cały rok. Były okropne, ale słodkie. Dziś wiemy, że były niezdrowe.
Twitter
Newsy
Lubicie ciepłe lody z czasów PRL-u? Były dość tanie, ale ich skład pozostawiał wiele do życzenia
W czasach gdy w sklepach były puste półki i brakowało też słodyczy, te lody były niemal zawsze. Sprzedawano je w sklepach z warzywami, razem z oranżadą i „donaldówkami”. Pamiętacie je? Niestety ich skład nie należy do najlepszych pod słońcem.

Niektórzy je uwielbiali. Inni nie, ale jedli, bo ciepłe lody były jednymi z niewielu słodyczy stale dostępnych w sklepach. Były bardzo słodkie. Po zjedzeniu takich lodów lepiło się wszystko, ale dzieciom to nie przeszkadzało. Jedliście ciepłe lody w PRL-u?  Czym są ciepłe lody? Nazywano je lodami, z racji lodowego wafelka, w który wciśnięta była słodka masa. Smakowały jak miękka pianka, inni mówili, że jak rozmiękła beza. W społemowskich sklepach leżały w dużych kartonach wyłożonych szarym papierem. Dzieci je uwielbiały, a mamy pozwalały je jeść nawet zimą, bez obawy o chore gardło. Tygodnik „Wprost”, w artykule „Kapitan Żbik na tropie oranżady” pisał o ciepłych lodach niezbyt pochlebnie, nazywając je wynalazkiem rodzimych technologów żywności i porównując do takich zamienników prawdziwych produktów,  jak Polo-cockta, PRL-owski substytut coca-coli. Nic w tym dziwnego. Chociaż ciepłe lody do dzisiaj dostępne są sprzedaży, to wielu dietetyków powstrzymałoby się z ich poleceniem nie tylko najmłodszym smakoszom. Dlaczego? Znajdziecie w nich kilka składników, które nie świadczą o ich korzystnym wpływie na zdrowie. Oto one: syrop glukozowo-fruktozowy - w tym przypadku chodzi głównie o dużą ilość tego składnika słodzącego polirycynooleinian poliglicerolu (E476) - emulgator dodawany do polewy czekoladowej ciepłych lodów Olej palmowy - dawniej używano zwykle innych tłuszczów, jednak niekoniecznie zdrowszych Substancje utrzymujące wilgoć - sorbitole Jak Polacy wspominają ciepłe lody? Facebookowy profil „Pewex", wspominający czasy PRL, przypomniał ten przysmak w jednym z postów: - Ciepłe lody to dla wielu osób smak dzieciństwa. Wafelek i pianka pokryta wyrobem czekoladopodobnym. Lubiliście? Z reakcji czytelników widać, dobrze pamiętają te słodycze: -...

Zdrowe lody bez grama mleka. Anna Lewandowska robi je na mleczku kokosowym
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Zdrowe lody bez grama mleka. Anna Lewandowska robi je na mleczku kokosowym
Wypróbujcie przepis Ani Lewandowskiej na pyszne, delikatne lody na mleczku kokosowym. Trudno im się oprzeć!

Nie ma lepszej przekąski w gorący dzień niż lody. Najlepiej domowe. A żeby były jeszcze zdrowsze, spróbujcie je zrobić w zupełnie inny sposób. Przepis na takie lody podaje Ania Lewandowska, która nie używa do ich w ogóle mleka ani śmietanki. Kluczowym składnikiem jest za to delikatne mleczko kokosowe. Sprawdźcie, jak zrobić takie zdrowe, wegańskie lody.  Przepis Anny Lewandowskiej na lody na mleczku kokosowym Do przygotowania porcji lodów wegańskich dla dwóch osób będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 1 szklanka mleczka kokosowego pół szklanki wiórków kokosowych 1 banan garść owoców leśnych  ekstrakt z wanilii Przygotowanie: Obierzcie banana i rozgniećcie widelcem. Do miski z bananem wlejcie szklankę mleczka kokosowego oraz kilka kropli ekstraktu z wanilii dla smaku. Wszystko zblendujcie na jednolitą masę i wstawcie do zamrażarki. Po godzinie lody będą już gotowe, ale jeśli chcecie, by masa była bardziej puszysta, mieszajcie ją co godzinę i odstawiajcie do zamrażarki przez około 4-5 godzin.  Podawajcie posypane wiórkami kokosowymi z dodatkiem owoców leśnych (lub innych, świeżych owoców). Smacznego! Dlaczego warto jeść lody wegańskie? Lody weganskie, niezawierające mleka czy śmietanki stają się coraz bardziej popularne. Można tutaj wyróżnić kilka czynników. Składniki do przyrządzenia takich lodów, jak na przykład mleczko kokosowe, od kilku lat są o wiele bardziej dostępne oraz tańsze. Do tego wiele osób decyduje się na przejście na dietę wegańską lub bezlaktozową ze względu na zdrowie. Kolejnym, ważnym dla niektórych czynnikiem jest kaloryczność- lody bez tłustej śmietanki są znacznie mniej kaloryczne i tym samym bezpieczniejsze do spożywania na diecie odchudzającej....