Lody, lody, Bambino lody! Przenośna sprzedaż lodów Bambino to coś znanego jedynie pokoleniu obecnych pięćdziesięcio- i sześćdziesięciolatków. Lodziarze z pudłami pełnymi lodów sprzedający zapakowane w papierek śmietankowe cuda to obraz, który sprawia, że łza się w niejednym oku zakręci.  

Jakie były smaki lodów Bambino? 

Lody Bambino kojarzą się dzieciństwem i mają kształt podłużnej kostki zatkniętej na drewnianym patyku. Szał na te lodowe delicje rozpoczął się sześćdziesiąt lat temu i przetrwał czasy gierkowskie. Pierwsze wyroby miały kilka smaków i były oblewane czekoladą. Najpopularniejszy z nich to śmietankowy i taki też można kupić w sklepach... do dzisiejszego dnia. 

Oprócz śmietankowego był również smak owocowy, o którym już prawie nikt nie pamięta, a także kawowy, szczególnie lubiany przez dorosłych. Ten jednak w przeciwieństwie do swoich towarzyszy nie mógł poszczycić się czekoladową otoczką. 

Zobacz także:

Historia lodów Bambino z PRL-u

W latach 60. zeszłego stulecia rząd PRL sprowadził z Danii maszyny do robienia lodów i rozpoczęła się wielka śmietankowa produkcja. Na początku lody wytwarzane były w wielu miejscach na terenie całego kraju. Obecnie znani są dwaj producenci tych słodkich wyrobów: 

  • Zakłady Mleczarskie Starco ze Stargardu, 
  • Łódzka Spółdzielnia Mleczarska Jogo. 

Niestety jakiś czas temu produkcja lodów w zakładach Starco została zawieszona. Jednak druga z firm wciąż produkuje lody Bambino. Choć informacja ta zapewne część z was zaskoczy, ale mają one śmietankowy smak i czekoladową polewę. W końcu firma Jogo robi je od 1968 roku. Co do składu, zapewne został nieco zmodyfikowany wraz z biegiem czasu. 

Te produkty nie przetrwały PRL-u 

Można powiedzieć, że szczęście dopisało Bambino. Dziadkowie i rodzice, kierując się sentymentem, kupują swoim pociechom śmietankowe kostki. Niestety niektóre produkty z tamtych czasów nie przetrwały: 

  • landrynki w puszce, 

  • wyroby czekoladopodobne,  

  • woda z saturatora, 

  • polo cockta, 

  • cytronada, 

  • herbata popularna, 

  • szampan mleczny...

Pamiętacie je jeszcze? 

Źródło: stronakuchni.pl, kronikidziejow.pl