Odeszły wraz z PRL-em. Smak tych lodów pamięta się do dziś. Jak zrobić je w domu?
Narodowe Archiwum Cyfrowe
Newsy

Lody Bambino to śmietankowy smak PRL-u. Dalej są w sprzedaży, ale czy smakują tak samo?

Wielu z was powie zapewne, że dziś już się takich lodów nie robi. To nie ten smak i inna receptura i co najważniejsze nie te czasy. Choć nazwa została, wrażenia się zmieniły. A przecież w PRL-u lato zawsze miało smak lodów Bambino i wody z sokiem z saturatora. 

Lody, lody, Bambino lody! Przenośna sprzedaż lodów Bambino to coś znanego jedynie pokoleniu obecnych pięćdziesięcio- i sześćdziesięciolatków. Lodziarze z pudłami pełnymi lodów sprzedający zapakowane w papierek śmietankowe cuda to obraz, który sprawia, że łza się w niejednym oku zakręci.  

Jakie były smaki lodów Bambino? 

Lody Bambino kojarzą się dzieciństwem i mają kształt podłużnej kostki zatkniętej na drewnianym patyku. Szał na te lodowe delicje rozpoczął się sześćdziesiąt lat temu i przetrwał czasy gierkowskie. Pierwsze wyroby miały kilka smaków i były oblewane czekoladą. Najpopularniejszy z nich to śmietankowy i taki też można kupić w sklepach... do dzisiejszego dnia. 

Oprócz śmietankowego był również smak owocowy, o którym już prawie nikt nie pamięta, a także kawowy, szczególnie lubiany przez dorosłych. Ten jednak w przeciwieństwie do swoich towarzyszy nie mógł poszczycić się czekoladową otoczką. 

Odeszły wraz z PRL-em. Smak tych lodów pamięta się do dziś. Jak zrobić je w domu?
Historia lodów Bambino z PRL-u

W latach 60. zeszłego stulecia rząd PRL sprowadził z Danii maszyny do robienia lodów i rozpoczęła się wielka śmietankowa produkcja. Na początku lody wytwarzane były w wielu miejscach na terenie całego kraju. Obecnie znani są dwaj producenci tych słodkich wyrobów: 

  • Zakłady Mleczarskie Starco ze Stargardu, 
  • Łódzka Spółdzielnia Mleczarska Jogo. 

Niestety jakiś czas temu produkcja lodów w zakładach Starco została zawieszona. Jednak druga z firm wciąż produkuje lody Bambino. Choć informacja ta zapewne część z was zaskoczy, ale mają one śmietankowy smak i czekoladową polewę. W końcu firma Jogo robi je od 1968 roku. Co do składu, zapewne został nieco zmodyfikowany wraz z biegiem czasu. 

Lody bambino to śmietankowy smak PRL-u. Nie odeszły jednak z tym okresem. Ale czy smakują tak samo?
Wikipedia Commons

Te produkty nie przetrwały PRL-u 

Można powiedzieć, że szczęście dopisało Bambino. Dziadkowie i rodzice, kierując się sentymentem, kupują swoim pociechom śmietankowe kostki. Niestety niektóre produkty z tamtych czasów nie przetrwały: 

  • landrynki w puszce, 

  • wyroby czekoladopodobne,  

  • woda z saturatora, 

  • polo cockta, 

  • cytronada, 

  • herbata popularna, 

  • szampan mleczny...

Pamiętacie je jeszcze? 

Źródło: stronakuchni.pl, kronikidziejow.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Które smaki lodów mają najwięcej kalorii? Możecie się zdziwić
Pixabay
Newsy
Które smaki lodów mają najwięcej kalorii? Zdziwicie się
Rożki, świderki, lody w wafelku, lody z automatu... Sezon na lody trwa i ma się w najlepsze. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, które smaki lodów mają najwięcej kalorii?

Kiedy na zewnątrz panuje upał i skwar, wielu z nas nie może się oprzeć zjedzeniu zimnego i orzeźwiającego loda . Lody nie tylko wspaniale smakują, ale też chłodzą nas w gorące letnie dni. Czy wiecie, które smaki lodów mają najwięcej kalorii? Sprawdźcie. Które smaki lodów są najbardziej kaloryczne? Lody są kaloryczne. To fakt. Ale na pewno lepiej jest zjeść latem porcję lodów niż kebaba czy tłuste, smażone w głębokim tłuszczu frytki . Które lody mają najwięcej kalorii? Lubicie lody o smaku czekoladowym? Jeśli tak, to wiedzcie, że dwie gałki takich lodów zawierają ok. 200 kalorii. Nieco mniej kaloryczne są uwielbiane zwłaszcza przez dzieci, lody śmietankowe. Dwie gałki takich lodów dostarczają naszemu organizmowi 160 kalorii. Trochę bardziej kaloryczne od lodów truskawkowych i nieco mniej kaloryczne od lodów czekoladowych, są lody truskawkowe i lody bakaliowe. Dwie gałki tych lodów to 180 kalorii. Zyskujący w ostatnich latach ogromną popularność smak słonego karmelu, to dawka kalorii wynosząca 135 kalorii w dwóch gałkach. A może jesteście fanami lodów pistacjowych? Dwie gałki takich lodów to 178 kcal. Co z sorbetami? Kulka sorbetu truskawkowego, malinowego czy mango to około 90-100 kalorii, a zatem dwie gałki to około 200 kalorii, więc wcale nie są one mniej kaloryczne od tradycyjnych lodów śmietankowych czy czekoladowych. A co z wafelkami do lodów? One także są kaloryczne. Średniej wielkości wafelek do lodów zawiera 17 kalorii. Dodatki to kolejna porcja kalorii Pamiętajcie, że decydując się na dodatki do lodów, jeszcze bardziej podkręcacie ich kaloryczność. Przykładowo, jeśli zdecydujecie się na polewę czekoladową, posypkę czy pokruszone ciasteczka, będzie to dodatkowe 150-200 kcal a...

Lodowe szaleństwo w Biedronce na Dzień Dziecka. Tylko jutro wybrane lody za 1 zł
Adobe Stock
Newsy
Gigantyczna promocja na lody w Biedronce. Dostaniecie je za darmo
Schłodźcie się podczas upałów darmowymi lodami z Biedronki. Rusza świetna promocja lodów marki Koral! Skusicie się?

Do Polski znów zawitały tropikalne upały. W wielu miejscach naszego kraju temperatura przekracza 30 stopni Celsjusza. Jak poradzić sobie z tak wysokimi temperaturami? Pijcie dużo wody i wybierzcie się do Biedronki na lody . Gigantyczna promocja na lody w Biedronce W Biedronce ruszyła wczoraj świetna promocja na lody. W dniach 12-17 lipca w tej popularnej sieci sklepów, będziecie mogli odebrać za darmo aż cztery lody marki Koral . Co trzeba zrobić, żeby skorzystać z tej promocji? Czytajcie dalej! Jak odebrać darmowe lody z Biedronki? Z uwagi na szalejące w Polsce upały, Biedronka przygotowała dla swoich klientów mega promocję na lody. Promocja dotyczy czterech rodzajów lodów marki Koral. Chodzi o: „Kostkę Śnieżną”, czyli popularne wśród dzieci lody śmietankowe w wafelku oraz trzy różne smaki „Świderków” Trzeba wybrać 8 lodów Jeżeli chcecie odebrać za darmo 4 dowolnie wybrane lody z tych wymienionych powyżej, musicie podejść do kasy z łącznie ośmioma wybranymi przez siebie lodami marki Koral. Gdy to zrobicie, przy kasie w Biedronce zostanie naliczony rabat o wysokości czterech najtańszych produktów. Wniosek? Cztery lody Koral dostaniecie zupełnie za darmo. Czy z promocji można skorzystać tylko raz? Firma Koral nie zaznaczyła, że z promocji można skorzystać tylko raz. Oznacza to, że możecie korzystać z niej więcej razy. Promocja obowiązuje przez tydzień – od 12 do 17 lipca 2021 roku. Jedzenie lodów w upalne dni to dobry pomysł na schłodzenie nagrzanego od wysokich temperatur organizmu. Nie zapominajcie jednak o piciu dużych ilości wody. Ona powinna być podstawą w gorące dni. Źródło: Radio ZET

Dlaczego lody nie smakują już tak jak kiedyś? Jak nie dać się wykiwać w sklepie i w lodziarni?
Wikipedia commons
Newsy
Dlaczego lody nie smakują już tak jak kiedyś? Jak nie dać się wykiwać w sklepie i w lodziarni?
Kiedyś każda lodowa uczta była małym świętem. Dożynki, uroczystości państwowe, czy odpusty w kościołach - dla wielu to były jedyne okazje, by zakosztować smaku przepysznych śmietankowych lodów. Dzisiaj wybór i dostępność towaru są większe. Gorzej ze smakiem i jakością.

Pamiętacie czasy, kiedy lody były rarytasem w pełni tego słowa znaczeniu? Coś przepysznego, delikatesowego, a jednocześnie bardzo rzadkiego i raczej niedostępnego. Tak było z zimnym przysmakiem w czasach PRL-owskiej gospodarki niedoboru. Dlaczego lody w dzisiejszych czasach są często niesmaczne? Nie sposób jednak nie odnieść wrażenia, że sytuacja na rynku lodów wcale nie jest tak różowa jak mogłoby się wydawać. Dlaczego? Pomimo tego, że sklepowe zamrażarki uginają się wręcz od słodkich i zimnych deserów na patykach i w kubeczkach, to ich jakość pozostawia wiele do życzenia. Ogromne ilości cukru, mnóstwo chemicznych konserwantów, sztucznych stabilizatorów i zagęszczaczy, używane masowo jaja w proszku, a do tego znikome ilości śmietanki czy nawet mleka. Tak wygląda rzeczywistość na rynku tanich lodów sprzedawanych w supermarketach. Niewiele lepiej jest nawet w lodziarniach, które chciałyby uchodzić za miejsca, gdzie podaje się lody włoskie, naturalne czy rzemieślnicze. Pisaliśmy już o tym, jak fatalne warunki sanitarne panują często w miejscach, gdzie sprzedaje się popularne świderki włoskie z automatów , a także o tym jak żerują na niewiedzy klientów lodziarnie „pseudo rzemieślnicze”. Jaki powinien być skład dobrych, tradycyjnych lodów? Jak więc nie dać nabić się w butelkę przy zakupie lodów? Kluczem jest dobre badanie rynku. Zacznijcie od sprawdzenia składu lodów, które zamierzacie kupić. Zasada jest prosta. Im krótszy jest zbiór składników wykorzystanych do produkcji, tym lepiej. Oprócz tego często wykładnikiem dobrej jakości lodów jest zawarta w nich ilość tłuszczu. To właśnie ta zmienna może pozwolić określić ilość użytej do produkcji lodów śmietanki, odpowiedzialnej w...

Przepis na domowe cukierki Irysy. Pamiętacie te słodycze z PRLu?
AdobeStock
Newsy
Przepis na domowe cukierki Irysy. Pamiętacie te słodycze z PRLu?
Nieco zapomniane już cukierki Irysy to smak, który wiele osób pamięta z dzieciństwa. Zróbcie je sami w domu wykorzystując poniższy przepis!

Cukierki Irysy zna każdy, kto wychowywał się w PRLu. Do dziś wiele osób wspomina je z nostalgią, podobnie jak amoniaczki , blok czekoladowy czy krem sułtański . Dostępne były Irysy z makiem, sezamem, kakaowe i śmietankowe. Irysy - smak dawnych lat Jeżeli przepadaliście za Irysami, to mamy dobrą wiadomość – nadal można je kupić w sklepach, choć jest to coraz trudniejsze. Na szczęście przepis na te cukierki jest banalnie prosty i każdy może je wykonać w domu! Potrzebna będzie tylko paczka krówek, cukier, mleko i ulubione dodatki – na przykład mak. Niezbędne są także foremki do cukierków. Idealnie sprawdzą się małe, papierowe foremki do babeczek lub pralinek. Wypróbujcie prosty przepis na cukierki Irysy! Przepis na cukierki Irysy Do przygotowania klasycznych Irysów jak sprzed lat potrzebne wam będą papierowe lub silikonowe foremki na małe babeczki oraz składniki z poniższej listy: Składniki: 25 dag cukierków typu krówki 15 ml mleka Mak Cukier puder Masło Przygotowanie: Foremki do cukierków wysmarujcie masłem. Do garnka wsypcie 25 dag krówek i wlejcie do nich 15 ml mleka. Podgrzewajcie wszystko na małym ogniu tak długo, aż krówki się roztopią. Wsypcie nieco maku (według uznania) i cały czas mieszajcie. To ogromnie ważne, ponieważ masa bardzo łatwo się przypala i wystarczy chwila nieuwagi, a cukierki nie wyjdą! Cały czas mieszając, wsypujcie stopniowo cukier puder. Ilość znów zależy od waszych upodobań, dlatego najlepiej w trakcie mieszania próbujcie po prostu masy na cukierki, by sprawdzić jej smak. Uważajcie, ponieważ jest gorąca! Masa powinna się ciągnąć, nie może być zbyt rzadka. Do wysmarowanych masłem foremek wlewajcie gotową masę. Trzeba zrobić to szybko, ponieważ masa prędko zastygnie. Odstawcie,...