Domowe lody arbuzowe będą zawierać znacznie mniej cukru i praktycznie żadnych sztucznych konserwantów czy chemicznych składników, które mogą znajdować się w tych kupnych. Warto więc zainwestować w maszynkę do lodów przed sezonem letnim i korzystać ze zdrowych, domowych przepisów na lody. Samodzielnie możecie przygotować także lody kakaowe z kokosem czy domowe lody truskawkowe.
Przepis na lody arbuzowe
Orzeźwiające i soczyste! Idealne, jeśli nie przepadacie za słodkimi, zbyt mdłymi deserami.
Składniki:
(do maszynki do lodów o pojemności 1 litra)
- 25 dag miąższu arbuza (bez skóry i pestek)
- 3 łyżki cukru pudru – ilość uzależniona od słodkości arbuza
- 10 dag śmietanki kremówki 30%
- 17 dag gęstego jogurtu bałkańskiego
Do podania:
Zobacz także:
- miseczki waflowe
- sos truskawkowy
- kolorowa posypka cukrowa
Przygotowanie:
- Misę maszyny do lodów zmroźcie min. 24 godziny przed rozpoczęciem przygotowywania.
- Wszystkie składniki (oprócz cukru) bardzo dobrze schłodźcie w lodówce.
- Arbuza obierzcie ze skóry, dokładnie wydłubcie pestki, pokrójcie w mniejsze kawałki, odważcie 25 dag i zmiksujcie z cukrem na jednolitą masę.
- Masę połączcie z jogurtem bałkańskim. Kremówkę ubijcie na sztywno, wlejcie do niej masę arbuzowo-jogurtową i dokładnie wymieszajcie.
- Całość przelejcie do włączonej maszynki i mieszajcie troszkę ponad 30 minut.
- Lody przełóżcie do plastikowego pojemniczka i włóżcie na chwilę do zamrażarki, żeby jeszcze bardziej zgęstniały.
- Podawajcie w waflowych miseczkach z sosem truskawkowym (kupionym lub domowym).
Źródło: Gotujmy.pl
Czytaj także: