Lody arbuzowe. Przepis na domowe lody na lato
edytaha/Gotujmy.pl
Newsy

Lody arbuzowe. Przepis na domowe lody na lato

Ten przepis na lody arbuzowe jest dla was, jeśli lubicie orzeźwiające, owocowe smaki lodów. Możecie stworzyć je samodzielnie w domu!

Domowe lody arbuzowe będą zawierać znacznie mniej cukru i praktycznie żadnych sztucznych konserwantów czy chemicznych składników, które mogą znajdować się w tych kupnych. Warto więc zainwestować w maszynkę do lodów przed sezonem letnim i korzystać ze zdrowych, domowych przepisów na lody. Samodzielnie możecie przygotować także lody kakaowe z kokosem czy domowe lody truskawkowe.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na lody arbuzowe

Orzeźwiające i soczyste! Idealne, jeśli nie przepadacie za słodkimi, zbyt mdłymi deserami.

Składniki:

(do maszynki do lodów o pojemności 1 litra)

  • 25 dag miąższu arbuza (bez skóry i pestek)
  • 3 łyżki cukru pudru – ilość uzależniona od słodkości arbuza
  • 10 dag śmietanki kremówki 30%
  • 17 dag gęstego jogurtu bałkańskiego

Zobacz także

Do podania:

  • miseczki waflowe
  • sos truskawkowy
  • kolorowa posypka cukrowa

Przygotowanie:

  1. Misę maszyny do lodów zmroźcie min. 24 godziny przed rozpoczęciem przygotowywania.
  2. Wszystkie składniki (oprócz cukru) bardzo dobrze schłodźcie w lodówce.
  3. Arbuza obierzcie ze skóry, dokładnie wydłubcie pestki, pokrójcie w mniejsze kawałki, odważcie 25 dag i zmiksujcie z cukrem na jednolitą masę. 
  4. Masę połączcie z jogurtem bałkańskim. Kremówkę ubijcie na sztywno, wlejcie do niej masę arbuzowo-jogurtową i dokładnie wymieszajcie.
  5. Całość przelejcie do włączonej maszynki i mieszajcie troszkę ponad 30 minut.
  6. Lody przełóżcie do plastikowego pojemniczka i włóżcie na chwilę do zamrażarki, żeby jeszcze bardziej zgęstniały.
  7. Podawajcie w waflowych miseczkach z sosem truskawkowym (kupionym lub domowym). 

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: 

Komentarze
Ciepłe lody z truskawkami
szpileczka/gotujmy.pl
Newsy Pamiętacie je z dzieciństwa? Z łatwością sami zrobicie ciepłe lody, które smakują jak dawniej
Delikatny wafelek, puszysta, biała pianka i lekka polewa czekoladowa. Wspomnień czar. Takie właśnie były ciepłe lody. Czas, by przypomnieć sobie ich smak.
Hubert Rój
grudzień 23, 2020

Ciepłe lody do niedawna były jeszcze hitem sprzedaży. Zajadały się nimi dzieci na szkolnych przerwach, lubili je także i dorośli. Dzisiaj o tych smakołykach wielu już zapomniało. Dlaczego? Wybór słodkich specjałów jest dzisiaj przeogromny. Półki sklepowe uginają się wręcz od ciężaru różnych czekolad, cukierków i żelek. Kiedyś o żelkach nie było mowy, na wagę można było dostać kilka gatunków słodkości. Ciepłe lody w dawnych czasach należały do ulubionych słodyczy Polaków. Co tu dużo mówić. Siłą tego lekkiego deseru jest przede wszystkim nasz sentyment. Od czasu do czasu można sobie pozwolić na powrót do przeszłości – przygotowanie ciepłych lodów we własnym zakresie wcale nie jest trudne. Wystarczy nabyć w sklepie wafelki lub zastąpić je kubeczkami (oczywiście niejadalnymi). Do tego śmietanka, serek mascarpone i żelatyna – i do dzieła! Jak zrobić ciepłe lody? Składniki: Ok. 8-10 wafelków w kształcie rożka lub innych 20 dag słodkiej śmietanki do ubijania (30% lub 36%) 1-2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny Opcjonalnie – owoce sezonowe lub takie jakimi dysponujemy w zamrażarce Przygotowanie: Rozpuszczamy żelatynę w bardzo małej ilości wody (kilka łyżek). Ubijamy śmietanę mikserem i na końcu dodajemy do niej cukier puder i serek mascarpone. Delikatnym, małym strumieniem dodajemy do śmietanowej masy wystudzoną żelatynę i mieszamy składniki dokładnie. W razie możliwości dodajemy do masy śmietanowej pokrojone truskawki. Nakładamy masę do waflowych rożków i zostawiamy do stężenia. Dekorujemy świeżą miętą, melisą, truskawkami lub polewą czekoladową (najlepiej wykonaną z roztopionej mlecznej czekolady). Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj
Rafaello na herbatnikach
Gotujmy.pl/Babeczka35
Newsy Oszalejesz na punkcie tego ciasta bez pieczenia - Rafello tak delikatne, że rozpływa się w ustach
Ciastko z kokosem kojarzy nam się głównie z kulką produkowaną przez Ferrero. Co powiecie na domowe Rafaello?
Aleksandra Jaworska
grudzień 14, 2020

Suszony i starty miąższ kokosa to popularny przysmak i dodatek do deserów. Wiórki kokosowe są bardzo smaczne, ale przede wszystkim zdrowe! Wiórki kokosowe suszone na słońcu Wykorzystuje się je jako dodatek do lodów, ciast, ciasteczek, a także dań kuchni azjatyckiej. Wiórki produkuje się z miąższu kokosa. Początkowo kokos zostaje poddany suszeniu, a następnie ściera się go i rozdrabnia. Do wiórek kokosowych mają słabość nawet najmłodsi! Główne obszary produkcji wiórków na dużą skalę to Indonezja, Filipiny, Indie, Sri Lanka, a także Meksyk. Mówi się o nich, że są zdrowe i pożywne. Ile w tym prawdy? Dowiedzmy się. Właściwości wiórek kokosowych Częste spożywane suszonego kokosa wpływa na naszą odporność i zdrowy wygląd skóry. W wiórkach znajdziemy witamy C, E i te z grupy B, które uważa się ze najcenniejsze. Przyczyniają się do regulowania układu nerwowego. Kokos i jego miąższ to także doskonałe źródło potasu i magnezu. Wiórki są bogate także w minerały takie jak wapń, cynk, fosfor i sód. Jeśli stwierdzono u was niedobory tych pierwiastków, bez zastanowienia sięgnijcie po wiórki. Dzięki ich cennemu działaniu na organizm, wzmocnicie również kości i zęby. Wyraża więcej niż tysiąc słów Rafaello to jeden z ulubionych produktów Polaków, pochodzący z firmy Ferrero. Od lat trzyma wizualne standardy i nie zmienia się pod kątem smaku. To kulka obtoczona we wiórkach kokosowych, której wnętrze wypełnia chrupiący migdał.  Jeśli przepadacie za tego typu słodyczami, ale wolicie domowe sposoby na desery, podpowiadamy łatwy przepis, który nie wymaga pieczenia. Banalnie prosty wykonanie. A jak smakuje! Ciasto Rafaello bez pieczenia Składniki na krem...

Przeczytaj
Sernik na zimno
dusiowa/Adobe Stock
Newsy Zwyczajnie ciasto a jak smakuje. Obłędnie pyszny sernik na zimno rozpływający się w ustach
Z natury jesteśmy chyba nieco leniwi. Kiedy słyszymy hasło „sernik na zimno”, od razu zapala się nam lampka: „z torebki”. Ten z naszego przepisu będzie nieco inny.
Hubert Rój
listopad 27, 2020

Sernik na zimno to fenomenalny deser na wszelkiego rodzaju bale, urodziny, imieniny, a także jako zwykłe niedzielne ciasto do kawy i herbaty. Zamiast przygotowywać to ciasto po raz kolejny z tak zwanego gotowca, wybierzmy bardziej naturalne składniki. Chodzi nam oczywiście o użycie zwykłego białego sera. Wybierzmy nasz ulubiony twaróg (chudy, tłusty lub półtłusty) i użyjmy maszynki do mielenia. Aby nasz sernik na zimno był odpowiednio gładki i puszysty, trzeba będzie zmielić ser niestety przynajmniej trzy razy. Opcją pośrednią między typowym, sklepowym sernikiem na zimno, a wersją najbardziej pracochłonną (ale za to najsmaczniejszą) jest wykorzystanie gotowego twarogu sernikowego. Chodzi nam o typowy ser w wiaderku, jakich wiele na półkach sklepowych. Można go użyć, ale uwierzcie nam – ser zmielony w swoim domu to gwarancja najlepszego smaku. Oto nasz przepis na obłędnie pyszny sernik na zimno: Składniki: Ok. 1 kg sera białego twarogowego (opcjonalnie – 1 kg twarogu sernikowego z „wiaderka” 1 paczka biszkoptów – 10 dag (jeżeli mamy czas, warto pokusić się o upieczenie własnych biszkoptów) 0,5 kg mrożonych malin lub truskawek (mrożone oczywiście tylko poza sezonem) 1 galaretka w czerwonym kolorze 2 łyżki żelatyny 15 dag tłustej śmietany (ponad 30% tłuszczu) 2 łyżki cukru waniliowego Pół szklanki cukru pudru Przygotowanie: Jeżeli używamy twarogu, mielimy go przynajmniej trzykrotnie. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i ubitą na pianę śmietankę. Galaretkę przygotowujemy używając 50 ml wody mniej niż na opakowaniu (nasza powinna być gęstsza). Przygotowujemy truskawki. Rozrabiamy żelatynę, a następnie stopniowo mieszamy ją z masą sernikową. W okrągłej formie wykładamy dokładnie biszkopty, które posłużą nam za spód...

Przeczytaj
Andruty z kajmakiem
benenati/gotujmy.pl
Przepisy Andruty z kajmakiem. Cudowny smak dzieciństwa. Najprostsze, czyli najlepsze
Dzisiaj andruty, czyli wafle przekładane domowymi kremami odchodzą nieco w zapomnienie. Czas przywrócić świetność tym łakociom!
Hubert Rój
listopad 24, 2020

Kiedy wchodzimy do sklepu spożywczego, za każdym razem widzimy nieprzebrane ilości różnego rodzaju wafelków z wszelkimi dostępnymi smakami. Wybór jest tak duży, że niejeden zapyta: – A po co trudzić się jeszcze z wyrobem własnych andrutów? Odpowiedź na to pytanie może być tylko jedna. Żaden sklepowy produkt nie przebije w smaku swoich własnych, domowych wafli. Pamiętacie, jak nasze mamy i babcie przekładały andruty kremem swojej roboty? Wróćmy do tych wspomnień! Koncepcja wafli przekładanych kremem czekoladowym należy podobno do wiedeńskiego cukiernika Oscara Pischingera. Jego receptura sięga aż do XIX wieku i czasów, gdy Kraków, Budapeszt i Wiedeń należały do jednego cesarza. Od tamtej pory andruty z kremem przeszły szereg różnych wcieleń. Dzisiaj przedstawimy wam przepis na prostą masę kajmakową, zwaną również masą krówkową. Ale wcześniej wymienimy kilka popularnych w Polsce smaków. Spróbujcie znaleźć swój ulubiony! Krem kakaowy (cukier, margaryna lub masło, kakao i mleko w proszku) Krem na bazie galaretki (cukier, tłuszcz, mleko w proszku i galaretki w różnych smakach) Krem kakaowo-powidłowy (andruty wypełniane naprzemiennie powidłami i kremem) Krem galaretkowo-piankowy (cukier, śmietanka, galaretka, żelatyna) Wróćmy teraz do wspomnianej przez nas masy kajmakowej (krówkowej). Oto przepis: Składniki: Pół kostki masła (10 dag) 1 litr mleka tłustego (przynajmniej 3,2%) 40 dag cukru Opakowanie cukru waniliowego Opcjonalnie: puszka mleka zagęszczonego zamiast mleka i cukru. Przygotowanie: Mleko zagotowujemy z cukrem. Następnie powoli, przez 1,5 godziny gotujemy je na maleńkim ogniu, po to by zgęstniało. Masło ucieramy mikserem na gładką masę. Szybko dodajemy do masy...

Przeczytaj