Domowe lody arbuzowe będą zawierać znacznie mniej cukru i praktycznie żadnych sztucznych konserwantów czy chemicznych składników, które mogą znajdować się w tych kupnych. Warto więc zainwestować w maszynkę do lodów przed sezonem letnim i korzystać ze zdrowych, domowych przepisów na lody. Samodzielnie możecie przygotować także lody kakaowe z kokosem czy domowe lody truskawkowe.

Przepis na lody arbuzowe

Orzeźwiające i soczyste! Idealne, jeśli nie przepadacie za słodkimi, zbyt mdłymi deserami.

Składniki:

(do maszynki do lodów o pojemności 1 litra)

  • 25 dag miąższu arbuza (bez skóry i pestek)
  • 3 łyżki cukru pudru – ilość uzależniona od słodkości arbuza
  • 10 dag śmietanki kremówki 30%
  • 17 dag gęstego jogurtu bałkańskiego

Do podania:

Zobacz także:

  • miseczki waflowe
  • sos truskawkowy
  • kolorowa posypka cukrowa

Przygotowanie:

  1. Misę maszyny do lodów zmroźcie min. 24 godziny przed rozpoczęciem przygotowywania.
  2. Wszystkie składniki (oprócz cukru) bardzo dobrze schłodźcie w lodówce.
  3. Arbuza obierzcie ze skóry, dokładnie wydłubcie pestki, pokrójcie w mniejsze kawałki, odważcie 25 dag i zmiksujcie z cukrem na jednolitą masę. 
  4. Masę połączcie z jogurtem bałkańskim. Kremówkę ubijcie na sztywno, wlejcie do niej masę arbuzowo-jogurtową i dokładnie wymieszajcie.
  5. Całość przelejcie do włączonej maszynki i mieszajcie troszkę ponad 30 minut.
  6. Lody przełóżcie do plastikowego pojemniczka i włóżcie na chwilę do zamrażarki, żeby jeszcze bardziej zgęstniały.
  7. Podawajcie w waflowych miseczkach z sosem truskawkowym (kupionym lub domowym). 

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: