Leży obok pekińskiej i lodowej, a nikt nawet na nią nie spojrzy. Genialna na ciepło i na zimno
Adobe Stock
Newsy

Leży obok pekińskiej i lodowej, a nikt nawet na nią nie spojrzy. Genialna na ciepło i na zimno

Widzieliście w sklepie to warzywo? Na pewno, tylko nawet nie zwróciliście na nie uwagi. To duży błąd. Jest smaczne, korzystne dla organizmu i łatwo je stosować zarówno w daniach ciepłych, jak i w surówkach.

W obecnych czasach klienci sklepów spożywczych nie mogą narzekać na wybór produktów. Nawet w takiej kategorii jak świeże warzywa na przednówku czy w środku zimy. Zdobycze cywilizacji pozwalają cieszyć się nam świeżymi kapustami i sałatami przez cały okrągły rok.

To oczywiście zasługa globalizacji i możliwości transportowych warzyw z innych stron świata. Grzechem byłoby nie korzystać z takich możliwości dla zadbania o swoje zdrowie. W końcu ludzki organizm domaga się witamin i zdrowych składników odżywczych przez cały okrągły rok.

W związku z tym dzisiaj prezentujemy wam coraz popularniejszą sałatę w naszym kraju, która jednak wciąż nie jest jeszcze znana wszystkim. Chodzi o sałatę rzymską. Zwykle jej miejsce w sklepowych warzywniakach znajduje się tuż obok kapusty pekińskiej czy sałaty lodowej.

Paczkowana zwykle po dwie sztuki niewielkich rozmiarów sałata jest dostępna w dużych marketach spożywczych takich jak Lidl czy Biedronka przez cały rok. Jeżeli do tej pory nie zwróciliście na nią uwagi, koniecznie przyjrzyjcie się sklepowym stoiskom z warzywami.

Nie powinna odstraszyć was cena – sałata rzymska nie należy do najtańszych produktów, ale na pewno nie można zaliczyć jej do towarów luksusowych. Za sztukę nie zapłacicie więcej niż kilka złotych.

Kotlety mielone

Właściwości zdrowotne sałaty rzymskiej

Czym charakteryzuje się sałata rzymska? Poza przyjemnym, charakterystycznym delikatnym, lekko słodkim smakiem i chrupiącą teksturą, są to na pewno jej właściwości zdrowotne. Oto kilka z nich:

Sałata rzymska:

  • Zawiera wiele witamin (m.in. B1, B2, PP, C) i karoten
  • Kryje w sobie mnóstwo cennych składników mineralnych, w tym wapń, żelazo i fosfor
  • Jest lekkostrawna i wskazana osobom z nadwrażliwością żołądka i układu pokarmowego
  • Jest niskokaloryczna, dzięki czemu można jeść ją bez strachu o przybranie na masie
Zobacz także
Codziennie mijacie to warzywo i nawet nie zwracacie na nie uwagi. Lepsze od kapusty pekińskiej

Codziennie mijacie w sklepie to warzywo i nawet nie zwracacie na nie uwagi. Lepsze od kapusty pekińskiej

Wystarczy 1 składnik i pyszny sos, a surówka z kapusty pekińskiej wyjdzie jak marzenie

Wystarczy 1 składnik i pyszny sos, a surówka z kapusty pekińskiej wyjdzie jak marzenie

Jak jeść sałatę rzymską?

Ponadto, warto zwrócić uwagę na jeszcze jeden istotny element. Sałata rzymska, podobnie jak równie mało popularna jeszcze w Polsce kapusta pak choi, świetnie odnajduje się nie tylko w surówkach i sałatkach typu Cezar, ale też na ciepło.

Wystarczy podsmażyć i udusić ją na maśle lub w azjatyckim stylu na oleju sezamowym z odrobiną przypraw. Wasze kubki smakowe oszaleją z radości!

Jeżeli wolicie jednak docenić jej smak na surowo, polecamy wam delikatny sos złożony z musztardy, oleju lub oliwy, miodu lub cukru, soku z cytryny lub octu i odrobiny soli. Tak zbalansowane smaki sosu podkreślą smak sałaty rzymskiej w genialny sposób.

artur barciś
ONS
Newsy
Artur Barciś wymyślił przepis na sałatkę bez majonezu. Nie zgadlibyście, czego do niej dodaje
Uwielbiany przez widzów aktor ma jedno wielkie hobby. Jest nim od wielu już lat gotowanie. Dzisiaj przedstawimy wam sałatkę autorstwa Artura Barcisia z bardzo ciekawym dodatkiem.

Słynny aktor nigdy nie ukrywał tego, że lubi gotować. W jednym z wywiadów przyznał nawet, że zdarzyło mu się samemu „obsługiwać” kuchnię na dużych uroczystościach swojej rodziny. Podobno jego specjalnością jest kuchnia chińska. Dzisiaj przedstawimy wam jednak innego rodzaju propozycję z kulinarnego arsenału 64-latka. Czy Artur Barciś dodaje do swojej sałatki majonezu? Moda na różnego rodzaju zielone sałatki nie przemija. Artur Barciś już przed laty zdążył „opatentować” swój własny sposób na tego typu danie. Kochany przez publikę odtwórca roli Tadzia z „Miodowych lat” czy Czerepacha z „Rancza” do swojej sałatki nie dodaje nawet grama majonezu. Zamiast tego, swoją sałatkę Artur Barciś zaprawia dużo szlachetniejszą w smaku oliwą z oliwek extra virgin. Jaką rybę dodać do sałatki z rukolą Artura Barcisia? Ten rodzaj oliwy to nic innego jak tłuszcz najwyższej jakości. Oprócz tego, dawkę tłuszczu w zielonej sałatce z rukoli i sałaty rzymskiej zapewni także jeszcze jeden dodatek. A mowa tu o rybie maślanej. Błyszczyk, żuwak, dorszyk, eskolar czy kostropak – takich gatunków wypatrujcie w dobrych sklepach rybnych. Koniecznie w wersji wędzonej. Jeśli jednak będziecie mieli trudność z nabyciem takiego gatunku, zdecydujcie się na klasycznego wędzonego łososia. Przepis na zieloną sałatkę Artura Barcisia Składniki: Opakowanie rukoli 1 mała sałata rzymska Pół małej cebuli Ok. 10 dag sera feta Ok. 25 dag wędzonej ryby maślanej lub innej tłustej ryby wędzonej (np. łosoś) Oliwa Pieprz Przygotowanie: Rukolę umyjcie. Sałatę rzymską umyjcie i zaraz porwijcie lub pokrójcie na mniejsze kawałki. Cebulę ubierzcie ze skórki i pokrójcie w piórka. Ser feta...

Został wam głąb po sałacie? Nie wyrzucajcie go do kosza, możecie dużo zaoszczędzić
AdobeStock
Newsy
Został wam głąb po sałacie? Nie wyrzucajcie go do kosza, możecie dużo zaoszczędzić
Zapewne nie zawsze zużywacie warzywa w całości. Czasem zostają po nich resztki: obierki, łupiny czy głąby - jak po sałacie lub kapuście. W obecnych czasach szkoda wyrzucać je do kosza.

Sałata to warzywo, które włożone do lodówki szybko traci jędrność. By zawsze mieć pod ręką kilka świeżych liści warto wyhodować je samodzielnie. Zielony ogródek na parapecie to proste w wykonaniu i obsłudze rozwiązanie na smaczną i sprężystą sałatę.  Odżywcze właściwości zielonej sałaty  Sałata to ulubione warzywo dietetyków. Sałatki na jej bazie pozwalają utrzymać prawidłową wagę. Niewiele jednak osób wie, że zawiera ona również witaminy i substancje odżywcze.   Jest bogata w kwas foliowy i błonnik, dzięki czemu zmniejsza wchłanianie tłuszczów oraz cukrów. Jest też źródłem witamin z grupy B, E i C, a także żelaza, potasu i magnezu. Zatem jest nie tylko smaczna, dietetyczna, ale również odżywcza, wprost idealna do tego, by stale mieć ją pod ręką  Jak szybko i tanio wyhodować sałatę w domu?  Nawet jeśli nie macie talentu do ogrodnictwa, możecie w krótkim czasie i tak naprawdę małym nakładem pracy stworzyć zielony parapet we własnym domu. Okazuje się, że sałata nie musi być wysiewana jedynie z nasion, lecz może wyrosnąć z tego co zwykle wyrzucacie do śmieci.  Można do tego wykorzystać różne odmiany tego warzywa, na początek jednak warto wybrać sałatę rzymską. Ma wydłużone liście, dzięki czemu maleje ryzyko przypadkowego ich moczenia i gnicia. Podobnie jak sałatę możecie uprawiać kapustę, np. pekińską. Wystarczy tylko, że zostawicie ich głąby.  Sadzenie i uprawa sałaty z resztek, krok po kroku  Trzon sałaty, z którego wyrastają liście, odetnijcie od reszty rośliny na wysokości min. 2 cm.  Umieśćcie go w pojemniku z wodą o głębokości około 1 centymetra.  Trzymajcie roślinę w pojemniku na parapecie i zmieniajcie wodę każdego dnia  ...

Sałata masłowa
Adobe Stock
Newsy
Sałata gotowana w mleku to najnowszy hit kulinarny. Jedzcie ją z bułką tartą i masłem
Sałata kojarzy nam się zwykle ze składnikiem surówki do drugiego dania. Okazuje się, że warto czasem użyć jej w nieco inny sposób.

Sałata lodowa, rzymska, kapusta pekińska, roszponka, rukola, sałata masłowa, cykoria – wybór sałat w sklepach spożywczych jest ogromny. Najczęściej sałata jest dodatkiem do obiadu lub podstawą sałatki, która jest oddzielnym i pełnowartościowym posiłkiem. Wydawałoby się, że sałatę można jeść wyłącznie na surowo. Co by się stało, gdyby sałata została poddana obróbce termicznej? Sałata gotowana w mleku Dla sceptyków od razu kubeł zimnej wody – gotowanie sałaty to wcale nie jest pomysł z kosmosu. Tego typu zabiegi stosują z powodzeniem w swojej kuchni Azjaci. Mieszkańcy Azji w ten sposób potrafią uzyskać z zieleniny całkiem inne smaki i aromaty. Jeżeli jesteście wielbicielami tradycyjnej kuchni, to wypróbujcie sałatkę gotowaną na mleku. Najlepsza będzie do tego sałata masłowa lub lodowa. Liście sałaty sparzcie wrzątkiem. Włóżcie je do rondla, zalejcie mlekiem i dodajcie odrobinę soli. Gdy mleko się zagotuje, przetrzymajcie jeszcze sałatę na ogniu przez ok. 2 minuty. Wyjmijcie ją z mleka i podawajcie z bułką tartą i masełkiem. Palce lizać :) Sałata z grilla czy smażona? Grillowanie będzie dużo wygodniejsze – wystarczy potraktować sałatę kroplą oliwy i wyłożyć na grillu. Efekty mogą przekroczyć wasze oczekiwania. Smażenie sałaty to już inna para kaloszy. By smażyć zieleninę jak rodowici Chińczycy czy Wietnamczycy, musicie dysponować dużym, wysokim wokiem – tradycyjną, azjatycką patelnią o charakterystycznym kształcie. Ponadto do smażenia sałaty potrzebny jest tłuszcz o niezwykle wysokiej temperaturze spalania. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Sałatę smażymy bowiem technikami sautening i stir-frying. Obydwie sprowadzają się do krótkiego obsmażenia danego składnika w bardzo wysokiej temperaturze. W ten sposób w warzywie zostaje większość...

Sałata ma gorzki smak? Wystarczy, że zrobicie z nią 1 banalną rzecz
Adobe Stock
Newsy
Sałata ma gorzki smak? Wystarczy, że zrobicie z nią 1 banalną rzecz
Wasza sałata ma nieprzyjemny, gorzki smak? Wiemy dlaczego. I wiemy też, jak temu zaradzić.

Świetnie komponuje się z oliwą, dressingiem czy zwykłą śmietaną lub jogurtem. Sałata to zdrowy dodatek do obiadu, ale równie dobrze może stanowić samodzielne danie. Co zrobić, żeby pozbyć się z niej gorzkiego smaku? Dlaczego warto jeść sałatę? Istnieje wiele gatunków sałaty. Najpopularniejsza z nich to sałata masłowa o delikatnych, słodkich liściach i łagodnym smaku. Wszystkie odmiany sałaty masłowej mają gładkie, luźno zwinięte liście, które często są sprzedawane z korzeniami, aby zapobiec szybkiemu więdnięciu. Sałata masłowa jest pełna witamin i składników odżywczych. Jest doskonałym źródłem witaminy A, witaminy C, witaminy K, wapnia i żelaza, które pomagają wzmocnić kości i zwalczać choroby zapalne.  Ponadto: sałata masłowa zawiera folian, który wspiera zdrowie reprodukcyjne  jest niskokaloryczna, ale za to bogata w niezbędne składniki odżywcze (porcja 100 g zawiera tylko 13 kalorii) jest praktycznie beztłuszczowa zawiera około 95% wody, więc może pomóc w utrzymaniu odpowiedniego nawodnienia, a także może pomóc w utracie wagi sałata masłowa dostarcza również trochę potasu, manganu i witaminy C jest bogata w żelazo, które odgrywa ważną rolę w tworzeniu czerwonych krwinek Skąd się bierze gorzki smak w sałacie? Zdaniem wielu ogrodników, gorzki smak sałaty jest skutkiem letnich upałów. Co to dokładnie oznacza? Otóż, sałata jest znana jako warzywo lubiące chłód. Gdy temperatura wzrasta, roślina przechodzi w tryb dojrzewania i kwitnie — wypuszcza łodygę i kwiaty. To właśnie podczas tego procesu powstaje w niej gorycz. Zbyt mała ilość wody również może sprawiać, że sałata staje się gorzka. Brązowe brzegi liści to znak, że sałata nie była regularnie podlewana. Niewłaściwe odżywianie rośliny. Bez odpowiednich składników...