Leży obok melona, nikt nie zwraca uwagi Słodka jak miód, poprawia metabolizm i wymiata toksyny niczym miotła
Getty Images
Newsy

Leży obok melona, a nikt nie zwraca na nią uwagi. Jest słodka jak miód i wymiata toksyny niczym miotła

Znacie ten owoc? Jeżeli nie, koniecznie nadróbcie zaległości i szybko przystąpcie do degustacji. Choć rośnie z dala od Polski, jest coraz bardzie dostępny.

Polskie sklepy, warzywniaki i stragany na targowiskach coraz mocniej nasycone są produktami z importu. Obok naszych rodzimych warzyw i owoców leżą często produkty, których dawniej nawet nie słyszeliśmy.

Awokado, banany, mango, melony wszelkiego rodzaju, liczi, kumkwaty, kiwi czy kaki – dla osoby podróżującej w czasie z przeszłości te wszystkie nazwy niewiele by znaczyły. Tymczasem dzisiaj zajadamy się nimi w najlepsze.

Coraz częściej na bazarach warzywnych spotkać można także i papaję. Ten pomarańczowy owoc zwany także „owocem aniołów” botanicznie nosi nazwę… melonowca właściwego. Niech jednak ona was nie zmyli – papaja różni się od tradycyjnego melona kolorem, smakiem i właściwościami.

Właściwości zdrowotne papai

Dlaczego warto odszukać na targu papaję? Oprócz jej niezwykłego, lekko korzennego, ale też bardzo słodkiego smaku, swoje robią także jej właściwości. Oto kilka z nich:

  • Papaja zawiera duże ilości wartościowych enzymów, np. papainę, które wpływają na poprawienie trawienia ludzkiego organizmu
  • Owoc ten może się poszczycić szeregiem cennych minerałów i witamin w swoim składzie. Witamina C, witamina A, witamina E, witamina B to tylko początek długiej listy. Oprócz tego w papai znajdziecie sporo wapnia, magnezu, żelaza
  • Żywy i intensywny kolor miąższu papai nie jest dziełem przypadku. Owoc ten zawiera dużo beta-karotenu, czyli naturalnego barwnika warzyw i owoców, odpowiadającego za zwalczanie wolnych rodników, stresu oksydacyjnego, chroniąc skórę przed negatywnymi skutkami promieniowania
  • Papaja dzięki zawartym w niej związkom pomaga także w utrzymaniu we właściwym stanie jelit – pomaga w wymiataniu toksyn i regeneracji układu pokarmowego
Zobacz także
Jest tańszy od mango i awokado, a równie smaczny. Do tego wspomoże przepływ krwi i oczyści ciało z toksyn

Jest tańszy od mango i awokado, a równie smaczny. Wspomoże krążenie i oczyści ciało z toksyn

Wrzucajcie je do koszyków, bo teraz są najtańsze w roku. Wzmacniają kości i wygładzają skórę

Wzmacniają kości i wygładzają skórę. Wrzucajcie je do koszyków, bo teraz są najtańsze w roku

Jak jeść papaję?

Papaja dzięki swojej naturalnej słodyczy warto spożywać po obraniu ze skórki i po pokrojeniu w apetyczną kostkę. Świetnie odnajduje się w połączeniu z innymi owocami egzotycznymi, czyli np. z mango, ananasem, melonem czy nawet z arbuzem w postaci sałatek owocowych.

Oprócz tego warto dodawać papaję do różnego rodzaju koktajli i musów owocowych. Świetnie podkreślają jej smak także kefiry, jogurty i inne nabiałowe produkty, na bazie których robi się wspomniane koktajle owocowe.