
Polskie sklepy, warzywniaki i stragany na targowiskach coraz mocniej nasycone są produktami z importu. Obok naszych rodzimych warzyw i owoców leżą często produkty, których dawniej nawet nie słyszeliśmy.
Awokado, banany, mango, melony wszelkiego rodzaju, liczi, kumkwaty, kiwi czy kaki – dla osoby podróżującej w czasie z przeszłości te wszystkie nazwy niewiele by znaczyły. Tymczasem dzisiaj zajadamy się nimi w najlepsze.
Coraz częściej na bazarach warzywnych spotkać można także i papaję. Ten pomarańczowy owoc zwany także „owocem aniołów” botanicznie nosi nazwę… melonowca właściwego. Niech jednak ona was nie zmyli – papaja różni się od tradycyjnego melona kolorem, smakiem i właściwościami.
Właściwości zdrowotne papai
Dlaczego warto odszukać na targu papaję? Oprócz jej niezwykłego, lekko korzennego, ale też bardzo słodkiego smaku, swoje robią także jej właściwości. Oto kilka z nich:
- Papaja zawiera duże ilości wartościowych enzymów, np. papainę, które wpływają na poprawienie trawienia ludzkiego organizmu
- Owoc ten może się poszczycić szeregiem cennych minerałów i witamin w swoim składzie. Witamina C, witamina A, witamina E, witamina B to tylko początek długiej listy. Oprócz tego w papai znajdziecie sporo wapnia, magnezu, żelaza
- Żywy i intensywny kolor miąższu papai nie jest dziełem przypadku. Owoc ten zawiera dużo beta-karotenu, czyli naturalnego barwnika warzyw i owoców, odpowiadającego za zwalczanie wolnych rodników, stresu oksydacyjnego, chroniąc skórę przed negatywnymi skutkami promieniowania
- Papaja dzięki zawartym w niej związkom pomaga także w utrzymaniu we właściwym stanie jelit – pomaga w wymiataniu toksyn i regeneracji układu pokarmowego
Jak jeść papaję?
Papaja dzięki swojej naturalnej słodyczy warto spożywać po obraniu ze skórki i po pokrojeniu w apetyczną kostkę. Świetnie odnajduje się w połączeniu z innymi owocami egzotycznymi, czyli np. z mango, ananasem, melonem czy nawet z arbuzem w postaci sałatek owocowych.
Oprócz tego warto dodawać papaję do różnego rodzaju koktajli i musów owocowych. Świetnie podkreślają jej smak także kefiry, jogurty i inne nabiałowe produkty, na bazie których robi się wspomniane koktajle owocowe.