Niektórym może być trudno w to uwierzyć, ale w przeszłości podroby były prawdziwym rarytasem. Zwłaszcza żołądki drobiowe - robiono z nich np. gulasz albo dodawano do rosołu. Są lżejsze dla naszych układów trawiennych niż choćby wieprzowina. Mimo to, z czasem podroby odeszły nieco do lamusa, prawdopodobnie ze względu na większą dostępność innych mięs. Ale nie ma co ich lekceważyć - żołądki drobiowe to jeden z lepszych, a do tego tanich produktów, jakie można kupić w mięsnym sklepie. 

Dlaczego warto jeść żołądki drobiowe?

Dla wielu główną zaletą żołądków drobiowych może być ich cena. W porównaniu z innymi mięsnymi produktami są tanie, a mimo to bardzo pożywne. Podroby stanowią bogate źródło białka, a także kolagenu. Z wiekiem organizm produkuje go coraz mniej, dlatego warto jeść produkty zawierające kolagen - to dzięki niemu nasze stawy pracują prawidłowo, a skóra jest elastyczna.

W żołądkach znajduje się też mnóstwo witamin i składników odżywczych, w tym żelazo i cynk oraz witamina A, C, D, E oraz K. Jak wykorzystać ten rodzaj podrobów? Rozwiązań jest cała masa na czele choćby z pierogami z mięsnym, podrobowym nadzieniem. My dzisiaj wam oferujemy wam jednak przepis na klasyczny, prosty, ale pyszny gulasz z żołądków drobiowych. Sprawdźcie sami!

Zobacz także:

Przepis na gulasz z żołądków drobiowych

Składniki:

  • pół kilograma żołądków drobiowych

  • 2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej

  • 1 łyżeczka przyprawy do gulaszu

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżki śmietany

  • 2 łyżki mąki

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Oczyśćcie i umyjcie żołądki. Pokrójcie, a następnie włóżcie do garnka z zimną, osoloną wodą. Podgrzejcie, a gdy zacznie wrzeć, zmniejszcie ogień i gotujcie przez pół godziny.

  2. W międzyczasie obierzcie cebulę oraz czosnek. Cebulę pokrójcie w kostkę i zeszklijcie na maśle. Pod sam koniec, gdy już lekko się zarumieni, dodajcie posiekane ząbki czosnku. 

  3. Ugotowane żołądki odcedźcie i dołóżcie na patelnię do cebuli z czosnkiem. Całość podlejcie wodą, w której gotowały się podroby i duście jeszcze chwilę na małym ogniu. 

  4. Teraz doprawcie całość słodką papryką, przyprawą do gulaszu oraz solą i pieprzem. W kubeczku wymieszajcie mąkę ze śmietaną i dodajcie do sosu, by go zagęścić. 

  5. Gotowy gulasz z żołądków podajcie z kaszą albo ziemniakami. Smacznego!