Leżą na ladzie w każdym mięsnym, ale mało kto zwraca na nie uwagę. To kopalnia składników odżywczych
Getty Images
Newsy

Leżą na ladzie w każdym mięsnym, ale mało kto zwraca na nie uwagę. To kopalnia składników odżywczych

Podczas następnych zakupów spożywczych, przyjrzyjcie się lepiej ofercie na ladzie mięsnej. Poza imponującymi kawałkami schabu czy wędlinami, znajduje się tam zwykle też inne, tanie mięso, które bywa niestety lekceważone. Zupełnie niesłusznie - sprawdźcie, dlaczego.

Niektórym może być trudno w to uwierzyć, ale w przeszłości podroby były prawdziwym rarytasem. Zwłaszcza żołądki drobiowe - robiono z nich np. gulasz albo dodawano do rosołu. Są lżejsze dla naszych układów trawiennych niż choćby wieprzowina. Mimo to, z czasem podroby odeszły nieco do lamusa, prawdopodobnie ze względu na większą dostępność innych mięs. Ale nie ma co ich lekceważyć - żołądki drobiowe to jeden z lepszych, a do tego tanich produktów, jakie można kupić w mięsnym sklepie. 

Dlaczego warto jeść żołądki drobiowe?

Dla wielu główną zaletą żołądków drobiowych może być ich cena. W porównaniu z innymi mięsnymi produktami są tanie, a mimo to bardzo pożywne. Podroby stanowią bogate źródło białka, a także kolagenu. Z wiekiem organizm produkuje go coraz mniej, dlatego warto jeść produkty zawierające kolagen - to dzięki niemu nasze stawy pracują prawidłowo, a skóra jest elastyczna.

W żołądkach znajduje się też mnóstwo witamin i składników odżywczych, w tym żelazo i cynk oraz witamina A, C, D, E oraz K. Jak wykorzystać ten rodzaj podrobów? Rozwiązań jest cała masa na czele choćby z pierogami z mięsnym, podrobowym nadzieniem. My dzisiaj wam oferujemy wam jednak przepis na klasyczny, prosty, ale pyszny gulasz z żołądków drobiowych. Sprawdźcie sami!

Zobacz także
Wątróbka

Soczysta wątróbka drobiowa Magdy Gessler. Koleżanki będą błagać o przepis!

W PRL-u był to nie lada przysmak, dzisiaj młodzi się tego brzydzą. Naładowany białkiem i minerałami

Naładowany białkiem i minerałami PRL-owski przysmak. Dziś młodzi się tego brzydzą, a szkoda

Przepis na gulasz z żołądków drobiowych

Składniki:

  • pół kilograma żołądków drobiowych

  • 2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej

  • 1 łyżeczka przyprawy do gulaszu

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżki śmietany

  • 2 łyżki mąki

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Oczyśćcie i umyjcie żołądki. Pokrójcie, a następnie włóżcie do garnka z zimną, osoloną wodą. Podgrzejcie, a gdy zacznie wrzeć, zmniejszcie ogień i gotujcie przez pół godziny.

  2. W międzyczasie obierzcie cebulę oraz czosnek. Cebulę pokrójcie w kostkę i zeszklijcie na maśle. Pod sam koniec, gdy już lekko się zarumieni, dodajcie posiekane ząbki czosnku. 

  3. Ugotowane żołądki odcedźcie i dołóżcie na patelnię do cebuli z czosnkiem. Całość podlejcie wodą, w której gotowały się podroby i duście jeszcze chwilę na małym ogniu. 

  4. Teraz doprawcie całość słodką papryką, przyprawą do gulaszu oraz solą i pieprzem. W kubeczku wymieszajcie mąkę ze śmietaną i dodajcie do sosu, by go zagęścić. 

  5. Gotowy gulasz z żołądków podajcie z kaszą albo ziemniakami. Smacznego!

Kotlety mielone

zupa z żołądów drobiowych
Gotujmy.pl/motorek70
Newsy
Tania zupa z żołądków drobiowych. Koniecznie zróbcie to z włoszczyzną przed wrzuceniem do garnka
Podroby drobiowe to cenny, ale często zapominany surowiec do przyrządzenia naprawdę smacznych dań. Na przykład zupy.

Dawniej, w kuchniach naszych mam i babć nic nie mogło się zmarnować. Nie inaczej było z podrobami wszelkiej maści. Obecnie sytuacja wygląda już nieco inaczej. Podroby raczej nie walają się paniom domu po kuchni, a po prostu tkwią na stoiskach mięsnych niedostrzegane przez klientów. Stąd między innymi wynika ich niewysoka cena. Za znacznie mniej niż 10 zł za 1 kilogram dostaniecie niemal wszędzie naprawdę jakościowy produkt. Żołądki drobiowe to nie tylko interesujący smak, ale cała masa wartościowego białka i innych mikroelementów. Jak zrobić zupę z żołądków? Szukacie pomysłu na podroby? Zróbcie z nich szybką zupę. Nie trzeba będzie do niej parogodzinnego gotowania kości. Wystarczy, że podsmażycie na tłuszczu – najlepiej na maśle – starte na tarce warzywa, a potem dodajcie do nich żołądki. Całość zalejecie wodą, a po kilkudziesięciu minutach gotowania otrzymacie ciekawą alternatywę dla oklepanej pomidorówki, ogórkowej czy krupniku. Do taniej jak… barszcz zupy z żołądków drobiowych warto podać świeże pieczywo. Polecamy z naszej strony ciemne, razowe chleby posmarowane delikatnie świeżym masełkiem. Przepis na zupę z żołądków drobiowych Składniki: 1 kg żołądków drobiowych Ok. ćwiartka korzenia selera 1-2 marchewki Pietruszka – korzeń 1 łyżka masła Natka pietruszki Ziele angielskie Liść laurowy Pieprz Sól Opcjonalnie – mąka i smalec (lub masło) do wykonania zasmażki Przygotowanie: Warzywa zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach i wrzućcie na patelnię lub na garnek z możliwością smażenia. Podsmażcie delikatnie warzywa na maśle do momentu, kiedy zaczną puszczać aromatyczny zapach. Żołądki drobiowe umyjcie dokładnie pod bieżącą wodą i wrzućcie do garnka. Zalejcie żołądki wodą, zagotujcie. Po kilku minutach dodajcie...

żołądki drobiowe w sosie musztardowym
Gotujmy.pl/anulka7
Newsy
Pyszne drobiowe żołądki w takim sosie, że palce lizać. Doskonale smakują ze śląskimi kluskami
Wbrew pozorom podroby drobiowe są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a ich niezwykły smak jest wręcz nieporównywalny do żadnego innego. Pyszny sos z drobiowymi żołądkami to świetna propozycja na rodzinny obiad. Skorzystajcie z tego przepisu, a bliscy nie przejdą obojętnie obok tego dania!

Podroby niekiedy budzą sporo kontrowersji, jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z ich cennych właściwości. Przyrządzone w odpowiedni sposób są idealnym dodatkiem do codziennego bądź niedzielnego obiadu. Delikatny, aromatyczny sos z drobiowymi żołądkami wręcz rozpływa się w ustach. Obok niego nikt nie przejdzie obojętnie, a wy nawet nie zauważycie, kiedy zniknie z talerzy! Właściwości zdrowotne podrobów Podroby drobiowe to jedne z popularniejszych produktów w sprzedaży. Wyróżniają się niską ceną, są również bogate w wiele cennych składników. W swoim składzie zawierają przede wszystkim sporą ilość łatwo przyswajalnego białka, witamin i składników mineralnych, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Przyczyniają się między innymi do łagodzenia stanów zapalnych, poprawiają wzrok, zmniejszają występowanie chorób spowodowanych przez stres, wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego, chronią przed depresją czy chorobą Alzheimera, a także korzystnie wpływają na skórę. Obiad z żołądkami drobiowymi Przygotowanie domowego sosu z podrobami jest dosyć proste. Sos z żołądkami drobiowymi to świetny pomysł na obiad. Mięso jest delikatne i razem z sosem tworzy aromatyczne danie. Dodatek odpowiednich przypraw podkręca cały smak oraz zapach, który podczas przygotowywania unosi się po całym domu. Taki sos najlepiej smakuje z kluskami śląskimi. Przepis na żołądki drobiowe w sosie musztardowym Składniki: 1 kg żołądków drobiowych 3 duże cebule 1 marchewka 1 czubata łyżka musztardy 5 pieczarek 1 łyżka masła 2 czubate łyżki mąki 3 szklanki wody do sosu + ¾ szklanki do zaprawki liście laurowe ziele angielskie majeranek mielona ostra papryka sól pieprz...

Swojska i mega mięsna rolada Tomasza Strzelczyka to niebo w gębie. Najlepsza na kanapki
oddaszfartucha/Instagram, Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube
Newsy
Swojska i mega mięsna rolada Tomasza Strzelczyka to niebo w gębie. Najlepsza na kanapki
Przepisy Tomasza Strzelczyka nie mają sobie równych, jednak ten przebija wszystko. Przygotowanie tej mięsnej rolady wymaga trochę cierpliwości, ale uwierzcie - naprawdę warto.

Nie ma to jak domowe wędliny - nie dość, że wychodzą taniej niż te ze sklepu, to swoim smakiem biją na głowę wszystko inne. Tomasz Strzelczyk pokazał, jak robi swoją roladę z karkówki z mięsnym farszem. Świetnie sprawdzi się na każdej imprezie, ale możecie też zrobić ją „ot tak” jak mówi Tomasz, gdy przyjdzie wam ochota na domową wędlinę na kanapki. Zrobicie ją z poniższego przepisu, który serdecznie polecamy.  Przepis na mięsną roladę Tomasza Strzelczyka Składniki: ok. 2,5 kg karkówki pół kilograma udźca z indyka 300g żołądków z indyka  450g udziec z indyka  1 bułka kajzerka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki musztardy sól pieprz Na glazurę: 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka słodkiej papryki Przygotowanie: Zacznijcie od rozpłatowania karkówki. Należy ciąć ją na cienkie płaty, ostrym nożem, ale bez odcinania - mięso powinno pozostać w jednym kawałku.  Tak przygotowaną karkówkę rozłóżcie na stolnicy, przykryjcie folią i rozbijcie tłuczkiem. Możecie odciąć zewnętrzne fragmenty mięsa, by je nieco wyrównać. Teraz posypcie karkówkę solą oraz świeżo roztartym pieprzem i wetrzyjcie przyprawy w mięso. Następnie złóżcie karkówkę i odstawcie na bok, by się „przegryzła”. Teraz czas na farsz. Weźcie żołądki oraz udziec z indyka. Usuńcie chrząstki, kości, błonki i inne niepożądane elementy. Tomasz sugeruje, by nie wyrzucać kości - mogą się wam jeszcze przydać do ugotowania mięsnego wywaru. Pokrójcie mięso na kawałki tak, by zmieściło się do maszynki do mięsa. Zmielcie na grubych oczkach....

Żołądki drobiowe w potrawce. Obiad jak za dawnych lat
Gotujmy.pl
Newsy
Żołądki drobiowe w potrawce. Obiad jak za dawnych lat
Potrawka z podrobów to przepis, z którego korzystały już wasze babcie! Jak zaserwować ją w nieco bardziej nowoczesny sposób?

Potrawka to świetny sposób na wykorzystanie mięsa, na bazie którego gotowaliście zupę albo takiego, z którym po prostu… nie wiecie, co zrobić! Chociaż utarło się, że potrawki to szybkie dania – mogą być one także bardziej wykwintne, a także serwowane gościom na przyjęciach. Chcecie nadać swojej potrawce staropolskiego sznytu? Przygotujcie ją na podrobach! Podroby – charakterystyka Podroby to wewnętrzne organy zwierząt takie jak np. płuca, serca, żołądki, wątróbka czy grasica. Często uważane są za mięso „kategorii B” – to jednak nieprawda, mają dużo składników odżywczych i często są korzystne dla zdrowia dzięki np. wysokiej zawartości białka. Najbardziej zdrowymi podrobami są wątróbki, mózgi, nerki, ozory, serca i płuca. Czy zdarza wam się używać ich w kuchni? Przepis na żołądki drobiowe w potrawce Składniki 1 kg żołądków drobiowych 2 duże cebule 2 szklanki mrożonej włoszczyzny, krojonej w słupki 1 średniej wielkości papryka 0,5 kg pieczarek 2 płaskie łyżki mąki litr wrzątku sól, pieprz do smaku Przygotowanie:  Żołądki umyjcie, oczyśćcie i przekrójcie na połówki albo trzy części (jeśli są naprawdę duże). Przyrumieńcie na suchej patelni (najlepiej robić to partiami, żeby się przyrumieniły, a nie dusiły we własnym sosie).  W międzyczasie obierzcie cebule i pokrójcie je w kostkę oraz zeszklijcie na odrobinie oleju w rondlu. Przyrumienione żołądki wrzućcie do rondla z cebulą.  Na patelni podsmażcie mrożoną włoszczyznę, a następnie dodajcie do żołądków. Wlejcie litr wrzątku, doprowadźcie do wrzenia, po czym zmniejszcie gaz niemalże do minimum i duście wszystko do miękkości.  Podczas kiedy żołądki się duszą,...