Zdrowo, dietetycznie, a przede wszystkim bez glutenu – to są podstawowe przykazania Anny Lewandowskiej podczas gotowania dań dla siebie i dla Roberta.

Gotowanie posiłków dla najlepszego piłkarza świata 2020 roku wg FIFA to nie przelewki. By utrzymać najwyższą formę Robert Lewandowski nie może sobie pozwolić nawet na chwileczkę pofolgowania.

Uszka, pierogi, racuchy – tych tradycyjnych dań z mąki pszennej nie będzie na wigilijnym stole u Lewandowskich.

Jednak czymże byłyby święta bez tych symbolicznych dań? Ania Lewandowska doszła do perfekcji w odnajdywaniu zamienników produktów bogatych w gluten.

Zobacz także:

Mąkę pszenną w świątecznych pierogach influencerka zastąpi w tym roku mąką ryżową, kukurydzianą i tapioką, czyli skrobią z manioku.

Lewandowska zaserwuje pierogi z farszem grzybowym. My proponujemy tradycyjny farsz z kapusty kiszonej z dodatkiem grzybów.

Czy warto spróbować takich pierogów? Z pewnością. A czy są zdrowsze od tych tradycyjnych? Niekoniecznie. Unikanie glutenu jest uprawnione w przypadku osób cierpiących na celiakię.

Większość z nas toleruje jednak gluten. Mączne produkty dostarczają organizmowi wielu ważnych mikroelementów, dlatego dania diety bezglutenowej osoby zdrowe powinny jadać co najwyżej od czasu do czasu.

Przepis na świąteczne pierogi Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 250 g mąki z tapioki
  • 80 g mąki kukurydzianej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 160 g mąki ryżowej
  • Szklanka wrzątku
  • 1 łyżeczka sody
  • Sól
  • 60 g oleju kokosowego

Przygotowanie:

  • Łączymy wszystkie suche składniki w misce lub na stolnicy.
  • Dodajemy powoli gorącej wody i wyrabiamy szybko elastyczne ciasto, podobnie jak w przypadku tradycyjnych pierogów.
  • W trakcie wyrabiania ciasta dodajemy do niego nieco rozpuszczonego oleju kokosowego.
  • Po wyrobieniu ciasta, Ania radzi odstawienie go do lodówki na ok. 1 godzinę.
  • Rozwałkowujemy ciasto i nadziewamy placki farszem grzybowym lub kapuścianym.
  • Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Gdy pierogi wypłyną na wierzch, gotujemy je jeszcze przez ok. 1 min.