Czym można nafaszerować wielkanocne jajka? Pomysłów jest naprawdę wiele. Jedni stawiają na klasykę i faszerują je podsmażanymi pieczarkami, drudzy wolą nieco bardziej oryginalne wersje – przykładowo faszerują jajka żółtym serem i szynką lub pastą z tuńczyka. Są też tacy, którzy wolą pozostawić jajko przekrojone na pół i posmarowane jedynie majonezem i oprószone świeżym szczypiorkiem. A co powiecie na jajka, które urozmaicono plastrami z piersi z kurczaka i podano z podsmażanymi buraczkami z czosnkiem?

Jajka faszerowane pastą z plastrami piersi z kurczaka

Przygotowanie tego oryginalnego dania jest bardzo proste. Wszystko, czego potrzebujecie to ugotowane na twardo jajka, kawałek piersi z kurczaka i podsmażone i podduszone buraczki z czosnkiem. Jak połączyć te składniki w całość? Sprawdźcie, a na pewno będą to wasze ulubione faszerowane jajka!

Składniki na 4 porcje:

  • 6 jajek
  • 70 g masła
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • Pierś z kurczaka ugotowana w rosole
  • 1 burak
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Pierś gotujemy w rosole. Studzimy i kroimy na cienkie plastry.
  2. Jednego buraka ścieramy na tarce i podsmażamy.
  3. Dusimy na patelni z odrobiną cukru, solą, pieprzem i czosnkiem.
  4. Jajka gotujemy na twardo. Przekrajamy na pół i wyjmujemy żółtka.
  5. Przygotowujemy pastę - miękkie masło, musztardę sarepską, sól, pieprz i żółtka, zagniatamy widelcem.
  6. Pastę nakładamy do rękawa cukierniczego  i wyciskamy na jajka.
  7. Danie dekorujemy korniszonem.
  8. Na talerzu układamy po dwa plastry piersi. Na wierzch kładziemy podsmażonego i podduszonego buraczka z czosnkiem.