Czym można nafaszerować wielkanocne jajka? Pomysłów jest naprawdę wiele. Jedni stawiają na klasykę i faszerują je podsmażanymi pieczarkami, drudzy wolą nieco bardziej oryginalne wersje – przykładowo faszerują jajka żółtym serem i szynką lub pastą z tuńczyka. Są też tacy, którzy wolą pozostawić jajko przekrojone na pół i posmarowane jedynie majonezem i oprószone świeżym szczypiorkiem. A co powiecie na jajka, które urozmaicono plastrami z piersi z kurczaka i podano z podsmażanymi buraczkami z czosnkiem?
Jajka faszerowane pastą z plastrami piersi z kurczaka
Przygotowanie tego oryginalnego dania jest bardzo proste. Wszystko, czego potrzebujecie to ugotowane na twardo jajka, kawałek piersi z kurczaka i podsmażone i podduszone buraczki z czosnkiem. Jak połączyć te składniki w całość? Sprawdźcie, a na pewno będą to wasze ulubione faszerowane jajka!
Składniki na 4 porcje:
- 6 jajek
- 70 g masła
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- Pierś z kurczaka ugotowana w rosole
- 1 burak
- 3 ząbki czosnku
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Pierś gotujemy w rosole. Studzimy i kroimy na cienkie plastry.
- Jednego buraka ścieramy na tarce i podsmażamy.
- Dusimy na patelni z odrobiną cukru, solą, pieprzem i czosnkiem.
- Jajka gotujemy na twardo. Przekrajamy na pół i wyjmujemy żółtka.
- Przygotowujemy pastę - miękkie masło, musztardę sarepską, sól, pieprz i żółtka, zagniatamy widelcem.
- Pastę nakładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na jajka.
- Danie dekorujemy korniszonem.
- Na talerzu układamy po dwa plastry piersi. Na wierzch kładziemy podsmażonego i podduszonego buraczka z czosnkiem.