jajka faszerowane
Gotujmy.pl
Newsy

Wielkanocne przepisy: jajka faszerowane pastą z piersi z kurczaka. Koniecznie sprawdźcie ten przepis

Faszerowane jajka to obowiązkowy element każdej Wielkanocy. Bez nich po prostu nie ma świąt. Co powiecie na jajka faszerowane w ten oryginalny i niebanalny sposób?
Anna Borkowska
marzec 19, 2021

Czym można nafaszerować wielkanocne jajka? Pomysłów jest naprawdę wiele. Jedni stawiają na klasykę i faszerują je podsmażanymi pieczarkami, drudzy wolą nieco bardziej oryginalne wersje – przykładowo faszerują jajka żółtym serem i szynką lub pastą z tuńczyka. Są też tacy, którzy wolą pozostawić jajko przekrojone na pół i posmarowane jedynie majonezem i oprószone świeżym szczypiorkiem. A co powiecie na jajka, które urozmaicono plastrami z piersi z kurczaka i podano z podsmażanymi buraczkami z czosnkiem?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jajka faszerowane pastą z plastrami piersi z kurczaka

Przygotowanie tego oryginalnego dania jest bardzo proste. Wszystko, czego potrzebujecie to ugotowane na twardo jajka, kawałek piersi z kurczaka i podsmażone i podduszone buraczki z czosnkiem. Jak połączyć te składniki w całość? Sprawdźcie, a na pewno będą to wasze ulubione faszerowane jajka!

Składniki na 4 porcje:

  • 6 jajek
  • 70 g masła
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • Pierś z kurczaka ugotowana w rosole
  • 1 burak
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Pierś gotujemy w rosole. Studzimy i kroimy na cienkie plastry.
  2. Jednego buraka ścieramy na tarce i podsmażamy.
  3. Dusimy na patelni z odrobiną cukru, solą, pieprzem i czosnkiem.
  4. Jajka gotujemy na twardo. Przekrajamy na pół i wyjmujemy żółtka.
  5. Przygotowujemy pastę - miękkie masło, musztardę sarepską, sól, pieprz i żółtka, zagniatamy widelcem.
  6. Pastę nakładamy do rękawa cukierniczego  i wyciskamy na jajka.
  7. Danie dekorujemy korniszonem.
  8. Na talerzu układamy po dwa plastry piersi. Na wierzch kładziemy podsmażonego i podduszonego buraczka z czosnkiem.
Komentarze
galaretka drobiowa przepis
Gotujmy.pl
Newsy Wyborna galaretka drobiowa z warzywami, która zniknie jako pierwsza ze świątecznego stołu
Na sylwestrowym przyjęciu koniecznie musi znaleźć się galaretka drobiowa! Sycąca, wszystkim smakuje, a do tego tak efektownie podana oczaruje wszystkich gości!
Katarzyna Wyborska
grudzień 11, 2020

Galaretka to danie, którego nie może zabraknąć na święta! Podana z cebulką i octem jest po prostu przepyszna i wszyscy będą prosili o dokładkę. Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście takiej galaretki albo chcecie przypomnieć sobie przepis, to wypróbujcie recepturę, którą opisujemy w poniższym artykule! Galaretka wychodzi po prostu genialnie!   Galaretka na słono to potrawa przygotowywana na bazie wywaru z mięsa i kości. Dzięki dodaniu żelatyny galaretka jest zwarta i można ją kroić na kawałki. Można do niej dodać mięso i warzywa, a także jajka gotowane na twardo oraz rybę. Przepis na drobiową galaretkę z warzywami Przygotowanie galaretki wymaga sporo cierpliwości, ale uwierzcie – naprawdę warto! Jest przepyszna i będzie hitem podczas świątecznych, rodzinnych spotkań, a także na zabawie sylwestrowej! Będziecie potrzebowali tych składników: 4 uda z kurczaka 3 jaja 1 opakowanie groszku konserwowego 1 opakowanie kukurydzy konserwowej 3-4 marchwie Przyprawa ziołowa 100 g świeżej natki pietruszki 2 łyżki żelatyny Sól Pieprz Przygotowanie Umyte udka z kurczaka kładziemy w garnku i zalewamy zimną wodą. Dodajemy obraną marchew, zagotowujemy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu oddzielamy mięso od kości, a marchewki kroimy w kostkę. Jaja gotujemy na twardo, po czym obieramy i kroimy w plastry. Bulion doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki. Następnie dodajemy do niego żelatynę, postępując zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu i odstawiamy do wystygnięcia. Do przygotowanych wcześniej plastikowych kubeczków lub foremek do babeczek wlewamy odrobinę bulionu i natychmiast wstawiamy do zamrażarki na kilka minut. Wyjmujemy i układamy warstwę z groszku i jednego plastra jajka. Znów zalewamy bulionem i odstawiamy do zamrażarki....

Przeczytaj
Sałatka
Gotujmy.pl
Newsy Zdrowa i prosta sałatka na odporność z czosnkiem. Ten przepis musi być w waszej kuchni 
Ta prosta sałatka będzie idealna dla miłośników czosnku i nie tylko. Wszyscy domownicy z pewnością docenią jej wyrazisty smak.
Magdalena Kieblesz
grudzień 01, 2020

Okres jesienno-zimowy to czas, w którym często zapadamy na różnego typu infekcje. Aby nie chorować, musimy regularnie dbać o naszą odporność. Jednym z najlepszych sposobów jest po prostu zdrowa dieta. Organizm powinien otrzymywać naturalne witaminy i składniki mineralne. Warto też do naszej diety włączyć czosnek, który ma właściwości lecznicze i jest naturalnym antybiotykiem. Nasze babcie z czosnku robiły przeróżne syropy oraz nalewki, które były niezastąpione w walce z infekcjami. Z czosnku można również zrobić przepyszną sałatkę, która wzmocni nasz organizm na długi czas. Jej przygotowanie nie zajmie dużo czasu, a efekt końcowy na pewno zasmakuje każdemu. Prosty przepis na sałatkę „trzy czosnki" Składniki Połowa kapusty pekińskiej 1 puszka kukurydzy 2 pomidory 5 jajek 1 cebula ser feta 2 piersi z kurczaka szczypta soli szczypta pieprzu kolorowego szczypta bazylii 6 ząbków świeżego czosnku 100 g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu natka pietruszki do dekoracji świeży koperek do dekoracji  czosnek włoski w oleju czosnek z ziołami w oleju Sposób przygotowania Kapustę pekińską szatkujemy na drobno i wrzucamy do miski.  Sparzone wcześniej pomidory kroimy na kawałki.  Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Kroimy na kawałki. Cebulę i ser feta kroimy w kostkę. Umytą pierś z kurczaka gotujemy. Ugotowaną kroimy w kostkę i smażymy na patelni grillowej, aż się zrumieni.  Gotowe mięso pozostawiamy do przestygnięcia.  Wszystkie składniki wraz z mięsem wsypujemy do miski z kapustą pekińską.  Dodajemy około 3/4 puszki kukurydzy, resztę odstawiamy. Będzie nam potrzebna do ozdoby.   Na koniec dodajemy do sałatki pokrojone w drobne plasterki (po pół...

Przeczytaj
Pierś z kaczki
babciagramolka/gotujmy.pl
Newsy Pierś z kaczki pieczona w popularnym składniku do ciast? Tak gotowały nasze mamy i babcie
Szukacie pomysłu na efektowny i smakowity obiad? Koniecznie wypróbujcie tego przepisu na pierś z kaczki.
Hubert Rój
grudzień 05, 2020

Ten przepis kryje w sobie dość nietypowe składniki. Anyż i kardamon kojarzą się nam przecież bardziej z wypiekiem świątecznych pierników albo z rozgrzewającą korzenną herbatą? Ale w połączeniu z drobiowym mięsem? Tak, zgadza się. Stosunkowo tłusta, ale niesamowicie intensywna w smaku kacza pierś wymaga specjalnego potraktowania w kuchni. Wiedziały już o tym nasze mamy i babcie. Być może umiejętność sprawnego gotowania kaczego mięsa brała się z po prostu z powszechności kaczki. Dawniej nasza drobiowa dieta nie ograniczała się tylko do mięsa kurzego. Gęsi, indyki, wreszcie kaczki – każde dobre gospodarstwo na wsi pełne było różnego rodzaju drobiu, który wykorzystywano na różnorakie sposoby. Jednym ze sposób przegotowania kaczki jest podzielenie tuszki na części i wykorzystanie piersi osobno. Wyfiletowane kawałki tego szlachetnego mięsa zrobią furorę na waszym stole także i dzisiaj. Ważne abyśmy zakupili dobrej jakości mięso. Wtedy wszystko pójdzie już jak z płatka. Przepis na pierś z kaczki smażonej w anyżu i kardamonie. Składniki: 3 filety z piersi kaczki 2 gwiazdki anyżu (lub łyżeczka anyżu w proszku) Kilka kulek pieprzu czarnego (lub, analogicznie, pieprz czarny w proszku) 1 łyżka cukru Łyżeczka cynamonu w proszku Łyżeczka kardamonu w proszku Sól Olej rzepakowy Przygotowanie: Mielimy anyż i pieprz w moździerzu. Mieszamy wszystkie przyprawy z cukrem. Solimy mięso i obtaczamy w dużej ilości przyprawowej mieszanki. Smażymy plastry kaczki na oleju z dwóch stron, na dużym ogniu. W ten sposób uda nam się uzyskać piękną, chrupką skórkę. Następnie przekładamy kaczkę do rozgrzanego piekarnika (ok. 180 st. C.) i pieczemy nie za długo – ok. 5-10 min. Filet z piersi kaczki nie powinien być zanadto wysuszony...

Przeczytaj
Sałatka z makaronem i kurczakiem
Gotujmy.pl/gosiapiotrek23
Przepisy Przepyszna sałatka z makaronem i kurczakiem. Danie za kilka złotych. Gorąco polecamy!
Sałatka to idealny sposób na kreatywną przekąskę, drugie śniadanie do pracy lub szkoły, a nawet treściwą kolację. W tej z makaronem i kurczakiem na pewno się zakochasz! Większość składników potrzebnych do jej przygotowania prawdopodobnie masz w domu.
Weronika Kępa
listopad 21, 2020

Ta banalna sałatka z makaronem i kurczakiem na pewno stanie się jednym z twoich ulubionych przysmaków. Jej przygotowanie z pewnością nie zajmie ci więcej niż 30 minut , a efekt będzie naprawdę powalający! Tym bardziej, że większość składników prawdopodobnie masz w domu. Ewentualne zakupy nie powinny więc wynieść więcej niż 15 złotych! Przepis na sałatkę z makaronem i kurczakiem Będziesz potrzebować 2 piersi z kurczaka 300 g makaronu (najlepiej sprawdzą się kolanka, ale możesz również użyć innego makaronu) 3 jajka 1 czerwona papryka Pół puszki kukurydzy Szczypiorek 4 łyżki majonezu Olej Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, słodka papryka Przygotowanie W dużym garnku zagotuj wodę na makaron. Kiedy woda zacznie bulgotać dodaj do niej jedną płaską łyżkę soli, a następnie wrzuć makaron i gotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu makaron odcedź i polej zimną wodą, a następnie przełóż do dużej miski. Pierś z kurczaka dokładnie umyj. Odkrój błony i miejsca, w których zgromadzony jest tłuszcz oraz ścięgna. Następnie pokrój mięso w niewielką kosteczkę i natrzyj przyprawą do kurczaka. Na rozgrzanej patelni rozprowadź trzy łyżki oleju i dodaj pokrojone mięso. Smaż na średnim ogniu aż do momentu, w którym mięso całkowicie się zetnie, ok. 7 minut . Usmażone mięso umieść w misce z makaronem. W niewielkim rondelku ugotuj jajka na twardo – ostrożnie włóż jajka do zimnej wody, tak aby nie stłuc skorupki, poczekaj aż woda zacznie bulgotać i gotuj jajka jeszcze przez ok. 8 – 10 minut (w zależności od wielkości jajek, im większe tym więcej czasu potrzebują). Ugotowane jajka polej zimną wodą, a następnie obierz ze skorupki, pokrój w niewielką kosteczkę i dodaj do...

Przeczytaj