Mięso jest bardzo zdrowe i trzeba je jeść – a już zwłaszcza powinno się podawać je dzieciom. Niestety, wędliny dostępne w sklepach pełne są ulepszaczy i konserwantów, które mogą wywoływać reakcje alergiczne, a do tego są po prostu niezdrowe. Dlatego warto samodzielnie przygotowywać je w domu!
Choć wymaga to odrobiny pracy, to rezultaty są więcej niż zadowalające. Domowa wędlina jest bardzo smaczna, a najważniejsze jest to, że nie znajdują się w niej żadnej konserwanty ani inne składniki niewiadomego pochodzenia. Będzie wam bardzo smakować, bo w końcu sami wybierzecie do niej swoje ulubione przyprawy!
Przepis na domową pieczeń z karkówki
W roli domowych wędlin doskonale sprawdza się mięso wieprzowe, a zwłaszcza z karkówki! Do przygotowania pieczeni będziecie potrzebowali poniższych składników:
- 1 kawałek karkówki o wadze ok. 1,5 kg
- Pół szklanki bulionu
- 8 ząbków czosnku
- 1 duża cebula
- 3 łyżki musztardy
- Płaska łyżeczka cząbru
- Pół łyżeczki majeranku
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 1 łyżka soli gruboziarnistej
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie
- Posiekajcie i wymieszajcie z solą 4 ząbki czosnku. Karkówkę umyjcie, osuszcie papierowymi ręcznikami i natrzyjcie czosnkiem z solą. Odstawcie na godzinę do lodówki.
- W tym czasie musztardę, majeranek, cząber, 4 ząbki czosnku i czosnek granulowany oraz sól, cukier i oliwę wymieszajcie na gładką masę. Gdy wyjmiecie karkówkę z lodówki, natrzyjcie ją powstałą marynatą, owińcie folią spożywczą i ponownie odstawcie do lodówki na 2-3 doby.
- Po tym czasie oczyśćcie mięso z marynaty, ale jej nie wyrzucajcie! Przełóżcie ją do miseczki – później zrobicie z niej sos. Karkówkę obwiążcie sznurkiem i podsmażcie na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu, tak by lekko zrumienić mięso ze wszystkich stron.
- Całość (razem z tłuszczem) przenieście do naczynia żaroodpornego. Dodajcie cebulę i czosnek, podlejcie bulionem i pieczcie w piekarniku pod przykryciem w 230 stopniach. Po ok. 20 minutach zmniejszcie temperaturę do 180 stopni i pieczcie ok. 1,5 godziny. Po tym czasie zdejmijcie ostrożnie pokrywkę, podlejcie karkówkę wytworzonym sosem i zwiększcie temperaturę w piekarniku do 200 stopni.
- Wyjmijcie mięso z piekarnika i odstawcie. Powstały w naczyniu żaroodpornym sos przelejcie do małego garnka, dodajcie do niego marynatę i dokładnie wymieszajcie na jednolitą masę. Gotujcie ok. 5 minut.
I gotowe! Karkówkę można podawać na ciepło z sosem lub po ostudzeniu wstawić ją do lodówki – następnego dnia będziecie mieli pyszną wędlinę do kanapek!
Zobacz także:
Źródło: gotujmy.pl