Mięso jest bardzo zdrowe i trzeba je jeść – a już zwłaszcza powinno się podawać je dzieciom. Niestety, wędliny dostępne w sklepach pełne są ulepszaczy i konserwantów, które mogą wywoływać reakcje alergiczne, a do tego są po prostu niezdrowe. Dlatego warto samodzielnie przygotowywać je w domu!

Choć wymaga to odrobiny pracy, to rezultaty są więcej niż zadowalające. Domowa wędlina jest bardzo smaczna, a najważniejsze jest to, że nie znajdują się w niej żadnej konserwanty ani inne składniki niewiadomego pochodzenia. Będzie wam bardzo smakować, bo w końcu sami wybierzecie do niej swoje ulubione przyprawy!

Przepis na domową pieczeń z karkówki

W roli domowych wędlin doskonale sprawdza się mięso wieprzowe, a zwłaszcza z karkówki! Do przygotowania pieczeni będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 1 kawałek karkówki o wadze ok. 1,5 kg
  • Pół szklanki bulionu
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki musztardy
  • Płaska łyżeczka cząbru
  • Pół łyżeczki majeranku
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka soli gruboziarnistej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie

  1. Posiekajcie i wymieszajcie z solą 4 ząbki czosnku. Karkówkę umyjcie, osuszcie papierowymi ręcznikami i natrzyjcie czosnkiem z solą. Odstawcie na godzinę do lodówki.
  2.  W tym czasie musztardę, majeranek, cząber, 4 ząbki czosnku i czosnek granulowany oraz sól, cukier i oliwę wymieszajcie na gładką masę. Gdy wyjmiecie karkówkę z lodówki, natrzyjcie ją powstałą marynatą, owińcie folią spożywczą i ponownie odstawcie do lodówki na 2-3 doby.
  3. Po tym czasie oczyśćcie mięso z marynaty, ale jej nie wyrzucajcie! Przełóżcie ją do miseczki – później zrobicie z niej sos. Karkówkę obwiążcie sznurkiem i podsmażcie na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu, tak by lekko zrumienić mięso ze wszystkich stron.
  4. Całość (razem z tłuszczem) przenieście do naczynia żaroodpornego. Dodajcie cebulę i czosnek, podlejcie bulionem i pieczcie w piekarniku pod przykryciem w 230 stopniach. Po ok. 20 minutach zmniejszcie temperaturę do 180 stopni i pieczcie ok. 1,5 godziny. Po tym czasie zdejmijcie ostrożnie pokrywkę, podlejcie karkówkę wytworzonym sosem i zwiększcie temperaturę w piekarniku do 200 stopni.
  5. Wyjmijcie mięso z piekarnika i odstawcie. Powstały w naczyniu żaroodpornym sos przelejcie do małego garnka, dodajcie do niego marynatę i dokładnie wymieszajcie na jednolitą masę. Gotujcie ok. 5 minut.

I gotowe! Karkówkę można podawać na ciepło z sosem lub po ostudzeniu wstawić ją do lodówki – następnego dnia będziecie mieli pyszną wędlinę do kanapek!

Zobacz także:

Źródło: gotujmy.pl