pieczeń z karkówki przepis
Wiech / gotujmy.pl
Newsy

Lepszej nie kupicie w żadnym sklepie - ta domowa wędlina bije na głowę wszystkie inne

Pomysł na zdrową i pozbawioną konserwantów wędlinę? Domowej roboty pieczeń wieprzowa!
Katarzyna Wyborska
grudzień 30, 2020

Mięso jest bardzo zdrowe i trzeba je jeść – a już zwłaszcza powinno się podawać je dzieciom. Niestety, wędliny dostępne w sklepach pełne są ulepszaczy i konserwantów, które mogą wywoływać reakcje alergiczne, a do tego są po prostu niezdrowe. Dlatego warto samodzielnie przygotowywać je w domu! Choć wymaga to odrobiny pracy, to rezultaty są więcej niż zadowalające. Domowa wędlina jest bardzo smaczna, a najważniejsze jest to, że nie znajdują się w niej żadnej konserwanty ani inne składniki niewiadomego pochodzenia. Będzie wam bardzo smakować, bo w końcu sami wybierzecie do niej swoje ulubione przyprawy!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na domową pieczeń z karkówki

W roli domowych wędlin doskonale sprawdza się mięso wieprzowe, a zwłaszcza z karkówki! Do przygotowania pieczeni będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 1 kawałek karkówki o wadze ok. 1,5 kg
  • Pół szklanki bulionu
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki musztardy
  • Płaska łyżeczka cząbru
  • Pół łyżeczki majeranku
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka soli gruboziarnistej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie

  1. Posiekajcie i wymieszajcie z solą 4 ząbki czosnku. Karkówkę umyjcie, osuszcie papierowymi ręcznikami i natrzyjcie czosnkiem z solą. Odstawcie na godzinę do lodówki.
  2.  W tym czasie musztardę, majeranek, cząber, 4 ząbki czosnku i czosnek granulowany oraz sól, cukier i oliwę wymieszajcie na gładką masę. Gdy wyjmiecie karkówkę z lodówki, natrzyjcie ją powstałą marynatą, owińcie folią spożywczą i ponownie odstawcie do lodówki na 2-3 doby.
  3. Po tym czasie oczyśćcie mięso z marynaty, ale jej nie wyrzucajcie! Przełóżcie ją do miseczki – zrobicie z niej sos. Karkówkę obwiążcie sznurkiem i podsmażcie na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu, tak by lekko zrumienić mięso ze wszystkich stron.
  4. Całość (razem z tłuszczem) przenieście do naczynia żaroodpornego. Dodajcie cebulę i czosnek, podlejcie bulionem i pieczcie w piekarniku pod przykryciem w 230 stopniach. Po 20 minutach zmniejszcie temperaturę do 180 stopni i pieczcie ok. 1,5 godziny. Po tym czasie zdejmijcie ostrożnie pokrywkę, podlejcie karkówkę wytworzonym sosem i zwiększcie temperaturę w piekarniku do 200 stopni.
  5. Wyjmijcie mięso z piekarnika i odstawcie. Powstały w naczyniu żaroodpornym sos przelejcie do małego garnka, dodajcie do niego marynatę i dokładnie zmiksujcie na jednolitą masę. Gotujcie ok. 5 minut.

I gotowe! Karkówkę można podawać na ciepło z sosem lub po ostudzeniu wstawić ją do lodówki – następnego dnia będziecie mieli pyszną wędlinę do kanapek!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
pieczony kurczak przepis
2milutka / gotujmy.pl
Newsy Oto najlepszy obiad noworoczny, jaki możecie sobie wymarzyć. Praktycznie zero wysiłku
Macie ochotę na noworoczny obiad, który praktycznie zrobi się sam? Postawcie na pieczone mięso!
Katarzyna Wyborska
grudzień 30, 2020

Z pewnością wiele osób chce, żeby obecny rok już wreszcie się skończył. Część z was na pewno zaplanowała huczne świętowanie, które w wielu przypadkach skończy się odchorowaniem syndromu dnia poprzedniego w Nowy Rok! Kto jednak będzie spędzał Sylwestra spokojnie i bez alkoholu, ten następnego dnia w cudownym nastroju powita rok 2021. A nie ma nic lepszego niż świętowanie z noworoczną pieczenią! Pyszny i aromatyczny obiad to wspaniały sposób na przywitanie nowego roku – szczególnie, jeśli nie będzie was męczył kac! Przepis na pieczonego kurczaka w marynacie miodowo-pomarańczowej Gotując noworoczny obiad wypróbujcie przepis na wyśmienitego kurczaka marynowanego w miodzie z dodatkiem pomarańczy! Ten świąteczny akcent zdecydowanie nadaje mu charakteru. Do przygotowania tego dania potrzebny wam będzie jeden cały kurczak o wadze ok. 1,5 kg oraz poniższe składniki: Do nadzienia: 1 torebka ryżu Bakalie 1 jabłko winne 3 łyżki masła Mielony cynamon Mielone goździki Sól Pieprz Do marynaty: Pół szklanki soku z pomarańczy Pół szklanki miodu 1 łyżeczka imbiru 1 ząbek czosnku Do sosu: 1 duża pomarańcza Pół szklanki bulionu drobiowego Pół łyżeczki imbiru Pół łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 goździk Sól Pieprz Przygotowanie W małym garnku wymieszajcie miód z sokiem pomarańczowym. Dodajcie imbir i zmielony czosnek. Zagotujcie i duście tak długo, aż około ¼ płynu odparuje. Ostudźcie marynatę i natrzyjcie nią umytego i osuszonego wcześniej kurczaka, a następnie wstawcie go do lodówki na całą noc. Ugotujcie ryż z dodatkiem bakalii. Na patelni rozpuśćcie 3 łyżki masła i usmażcie pokrojone w kostkę jabłko, które następnie wrzućcie do ryżu i...

Przeczytaj