pieczeń z karkówki przepis
Wiech / gotujmy.pl
Newsy

Lepszej nie kupicie w żadnym sklepie - ta domowa wędlina bije na głowę wszystkie inne

Pomysł na zdrową i pozbawioną konserwantów wędlinę? Domowej roboty pieczeń wieprzowa!

Mięso jest bardzo zdrowe i trzeba je jeść – a już zwłaszcza powinno się podawać je dzieciom. Niestety, wędliny dostępne w sklepach pełne są ulepszaczy i konserwantów, które mogą wywoływać reakcje alergiczne, a do tego są po prostu niezdrowe. Dlatego warto samodzielnie przygotowywać je w domu! Choć wymaga to odrobiny pracy, to rezultaty są więcej niż zadowalające. Domowa wędlina jest bardzo smaczna, a najważniejsze jest to, że nie znajdują się w niej żadnej konserwanty ani inne składniki niewiadomego pochodzenia. Będzie wam bardzo smakować, bo w końcu sami wybierzecie do niej swoje ulubione przyprawy!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na domową pieczeń z karkówki

W roli domowych wędlin doskonale sprawdza się mięso wieprzowe, a zwłaszcza z karkówki! Do przygotowania pieczeni będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 1 kawałek karkówki o wadze ok. 1,5 kg
  • Pół szklanki bulionu
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki musztardy
  • Płaska łyżeczka cząbru
  • Pół łyżeczki majeranku
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka soli gruboziarnistej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie

  1. Posiekajcie i wymieszajcie z solą 4 ząbki czosnku. Karkówkę umyjcie, osuszcie papierowymi ręcznikami i natrzyjcie czosnkiem z solą. Odstawcie na godzinę do lodówki.
  2.  W tym czasie musztardę, majeranek, cząber, 4 ząbki czosnku i czosnek granulowany oraz sól, cukier i oliwę wymieszajcie na gładką masę. Gdy wyjmiecie karkówkę z lodówki, natrzyjcie ją powstałą marynatą, owińcie folią spożywczą i ponownie odstawcie do lodówki na 2-3 doby.
  3. Po tym czasie oczyśćcie mięso z marynaty, ale jej nie wyrzucajcie! Przełóżcie ją do miseczki – zrobicie z niej sos. Karkówkę obwiążcie sznurkiem i podsmażcie na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu, tak by lekko zrumienić mięso ze wszystkich stron.
  4. Całość (razem z tłuszczem) przenieście do naczynia żaroodpornego. Dodajcie cebulę i czosnek, podlejcie bulionem i pieczcie w piekarniku pod przykryciem w 230 stopniach. Po 20 minutach zmniejszcie temperaturę do 180 stopni i pieczcie ok. 1,5 godziny. Po tym czasie zdejmijcie ostrożnie pokrywkę, podlejcie karkówkę wytworzonym sosem i zwiększcie temperaturę w piekarniku do 200 stopni.
  5. Wyjmijcie mięso z piekarnika i odstawcie. Powstały w naczyniu żaroodpornym sos przelejcie do małego garnka, dodajcie do niego marynatę i dokładnie zmiksujcie na jednolitą masę. Gotujcie ok. 5 minut.

I gotowe! Karkówkę można podawać na ciepło z sosem lub po ostudzeniu wstawić ją do lodówki – następnego dnia będziecie mieli pyszną wędlinę do kanapek!

Źródło: gotujmy.pl

karkówka pieczona w winie przepis
Adobe Stock
Newsy
Jak przygotować idealną karkówkę w winie? Jeden trik i będzie się rozpływać w ustach
Przygotowując karkówkę w winie koniecznie pamiętajcie o zrobieniu nacięć w mięsie. Dzięki temu danie niesamowicie przeniknie zarówno smakiem przypraw, jak i samego wina.

Tej potrawy nie muszą się obawiać nawet abstynenci. Bowiem pod wpływem temperatury cały alkohol wyparuje, a w mięsie pozostanie tylko niesamowity smak. Do jej przyrządzenia potrzebujecie tylko 4 składników i kilku przypraw. Przepis jest dziecinnie prosty, sami się przekonajcie! Przepis na karkówkę w winie Będziecie potrzebować 1,5 kilograma karkówki 200 ml wytrawnego czerwonego wina 2 ząbki czosnku 50 ml oleju Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, chili, słodka papryka Przygotowanie Karkówkę dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie zróbcie w niej kilkanaście nacięć. W małej miseczce umieść olej i wszystkie przyprawy – sól, pieprz, zioła prowansalskie, chili oraz słodką paprykę w proporcjach odpowiadających waszym kupkom smakowym. Całość dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowaną miksturą natrzyjcie dokładnie ponacinane mięso. Do żaroodpornego naczynia wlejcie wino i umieśćcie w nim karkówkę. Piekarnik nagrzejcie do 190 st. C. Mięso pieczcie pod pokrywką, przez ok. 2 godziny, pamiętając by co kilkanaście minut podlać karkówkę sosem winnym ze spodu. Gotowe! Tak przygotowana karkówka idealnie sprawdzi się z pieczonymi ziemniaczkami lub puree, a także w towarzystwie smakowitej surówki, na przykład Coleslaw. 

karkówka z żurawiną przepis
Adobe Stock
Newsy
Tak tanio jeszcze nie było. Tylko do niedzieli w Lidlu świeżutka karkówka za mniej niż 10 zł za kilogram
W Lidlu tylko do niedzieli kupicie karkówkę przecenioną aż o 50 proc. Teraz za każdy kilogram tego przysmaku zapłacicie tylko 8,99 zł. Złapane na promocji mięso koniecznie wykorzystajcie do przyrządzenia pysznego obiadu. W wersji z pieczarkami i żurawiną będzie smakować wybornie!

Choć na pierwszy rzut oka to połączenie może wydawać wam się dziwne, w rzeczywistości jest po prostu genialne. Bowiem niewiele osób wie, że wyrazisty smak mięsa idealnie komponuje się ze słodkimi składnikami. W wielu regionach przyrządza się je nie tylko z żurawiną, ale również z jabłkami, pomarańczami, a nawet czekoladą! Przepis na karkówkę z pieczarkami i żurawiną Będziecie potrzebować 1 kilogram karkówki wieprzowej 2 cebule 3 ząbki czosnku 400 gramów pieczarek 75 gramów suszonej żurawiny 500 ml śmietany 30 proc. 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy miodowej Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, tymianek Przygotowanie Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na rozgrzanym oleju. Pieczarki umyjcie, pokrójcie, a następnie dodajcie do cebuli. Całość doprawcie solą, pieprzem oraz kurkumą i dokładnie wymieszajcie. Smażcie aż do momentu, w którym woda z pieczarek całkowicie odparuje. Karkówkę umyjcie, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie pokrójcie na plastry o grubości ok. 2 centymetrów. Tak przygotowane mięso natrzyjcie solą, pieprzem oraz tymiankiem i odstawcie. W małej miseczce umieśćcie śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, żurawinę oraz miód. Całość dokładnie wymieszajcie. W podłużnym naczyniu żaroodpornym, najlepiej szklanym, zacznijcie umieszczać wszystkie składniki warstwami w kolejności – mięso, pieczarki, mięso, pieczarki. Tak przygotowane danie polejcie miksturą na bazie śmietany, a następnie umieśćcie w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Całość pieczcie przez ok. 80 minut. Gotowe!

Szynka w sosie chrzanowym
gotujmy.pl/kloruś
Newsy
Uroczysty obiad świąteczny. Rozpływająca się w ustach pieczona szynka z sosem chrzanowym
Święta to nie tylko Wigilia. Zaraz po niej czas na Boże Narodzenie i spotkania z bliskimi. Jeśli planujecie wydać obiad, mamy propozycję nie do odrzucenia.

To ostatni moment, aby pomyśleć co byście chcieli podać gościom na świąteczny obiad. Kapusta, barszcz i grzyby na pewno się wam objedzą. Ale bez obaw! Oto nasza mięsna, bezbłędna propozycja obiadowa.  Pyszna glazurowana szynka pieczona z sosem chrzanowym Zależy wam na efektownym daniu na uroczysty świąteczny obiad? Z pewnością zaciekawi was to pieczone mięso. Zróbcie pieczeń Wellington. To szynka upieczona w rękawie albo zamykanym naczyniu żaroodpornym. Jesteśmy przekonani, że zaskoczycie jej smakiem całą rodzinę! Tak przygotowana szynka jest aromatyczna i niewysuszona Jeśli zdecydujecie się na domowe pieczenie mięsa, wiecie, że największy problem stanowi wysychanie pieczeni. Może się również zdarzyć, że szynka wyjdzie nijaka, bez smaku. Sukces w dużej mierze zależy od jakości mięsa, jakie zdecydujecie się kupić. Pamiętajcie, że należy zacząć się przygotowywać do pieczenia szynki chwilę wcześniej. Kluczem jest wspomniane już, dobre jakościowo mięso. Lepiej wydać więcej pieniędzy i kupić świeże ze sprawdzonego źródła, niż ryzykować promocyjny zakup w markecie. Jak przygotować szynkę, żeby nie była zbyt sucha? Jeśli zauważycie, że szynka zbyt szybko przypieka się z wierzchu, zmniejszcie temperaturę lub przykryjcie jej najbardziej spieczoną część folią aluminiową. Możecie też postawić na rękaw do pieczenia. Dzięki temu rozwiązaniu szynka mocniej przeniknie smakiem i aromatem przypraw.  Składniki:  Solanka 3 l wody 3 opakowania soli peklowej 3 kg szynki wieprzowej 8 sztuk liści laurowych 1 łyżka majeranku 10 sztuk goździków 10 ząbków czosnku 1 łyżka pieprzu czarnego 8 sztuk ziela angielskiego Glazura 3 łyżeczki miodu...

karkówka z patelni przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Pyszna i łatwa w przygotowaniu karkówka z patelni. Jej sekret tkwi w wyjątkowej marynacie
Lubicie karkówkę z grilla? Z pewnością pokochacie jej wersję smażoną na patelni! Jest tak samo soczysta dzięki użyciu specjalnej marynaty.

Pyszna, pieczona kiełbaska i soczysta karkówka z grilla – aż ślinka cieknie! Jeżeli nie macie możliwości rozpalić grilla, to mamy dla was świetny przepis, z którego wyczarujecie smaczną i aromatyczną karkówkę prosto z patelni! Sposób na soczyste mięso Pewnie nie raz zastanawialiście się, jak ktoś to robi, że jego mięso jest zawsze soczyste i chrupiące. Przecież, żeby mieć pewność, że karkówka się upiekła i nie jest surowa w środku, trzeba ją smażyć (lub grillować) dość długo, a wówczas zawsze będzie lekko wysuszona. Może sekret tkwi w odpowiednim mięsie? Zanim zaczniecie szukać najlepszego rzeźnika w mieście, zapoznajcie się z przepisem na soczystą karkówkę z patelni – znamy sposób na to, by mięso nigdy nie wysychało! Przepis na marynowaną karkówkę z patelni Sekret tkwi w… marynacie do mięsa ! To ona nadaje mu niepowtarzalnego smaku oraz zapobiega nadmiernej utracie wody. Poznajcie przepis na wyjątkową karkówkę z patelni – smakuje tak samo jak ta z grilla, a do tego jak pachnie! Nie zdziwcie się, jeśli wasi sąsiedzi przybiegną sprawdzić, czy nie grillujecie na balkonie. Zapach karkówki z patelni jest tak samo smakowity i naprawdę trudno je odróżnić! Składniki: 1 kilogram karkówki Olej rzepakowy Łyżka keczupu 2-3 ząbki czosnku Płaska łyżka soli Łyżeczka pieprzu Łyżeczka słodkiej papryki Płaska łyżka ostrej papryki Łyżeczka majeranku Przygotowanie Czosnek obierz i przepuść przez praskę. Dodaj obie papryki, majeranek, sól i pieprz, wymieszaj. Wlej 1/3 szklanki oleju oraz łyżkę keczupu i zamieszaj dokładnie jeszcze raz. Pokrojone w plastry mięso natrzyj marynatą, włóż do zamykanego pojemnika i wstaw do lodówki na kilkanaście godzin....