Lepienie klusek śląskich
Adobe Stock
Newsy

Lepicie kluski śląskie, a one nie chcą się kleić? Wystarczy, że zrobicie jeden trik z ziemniakami

Wasze kluski śląskie od teraz już zawsze będą klejące i idealne! Zapomnijcie o suchej masie.

Kluski śląskie to absolutny klasyk polskiej kuchni. Potrawa te jest szczególnie popularna oczywiście na Śląsku, gdzie kluski przygotowywane są w niektórych domach nawet częściej niż klasyczne gotowane ziemniaki. Potrawa ta jest wpisana nawet na „Listę produktów tradycyjnych” w województwie śląskim i opolskim.

Kluski śląskie nazywa się też czasem kluskami białymi lub guminowymi. Kluski śląskie przygotowuje się z gotowanych ziemniaków i mąki połączonych w odpowiednich proporcjach. Mają one bardzo charakterystyczny wygląd dzięki dziurce w środku. Ma się w niej zatrzymywać sos, bardzo częsty dodatek do klusek śląskich.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Proporcje ziemniaków do mąki w kluskach śląskich

Kluski śląskie to nie jest trudne danie. Najważniejszym elementem ich przygotowania jest połączenie ziemniaków i mąki w odpowiednich proporcjach. Ziemniaki powinny być zmieszane z mąką ziemniaczaną w stosunku 4:1. Na każdy kilogram ziemniaków potrzebujecie więc 0,25 kg mąki ziemniaczanej. 

Zobacz także
Kluski z sosem pieczoniowym

Mięciutkie kluski śląskie z pysznym sosem pieczeniowym. Tajemnicą ich smaku jest wyjątkowy 1 składnik

kluski śląskie wychodzą twarde

Kluski śląskie znowu wyszły twarde? Prawdopodobnie popełniacie 1 błąd. Zobaczcie jak go uniknąć

Co zrobić, gdy kluski ziemniaczane nie chcą się kleić?

Częsty problem przy przygotowaniu klusek śląskich, który zdarza się nawet dobrze wprawionym kucharzom. Kluski śląskie, które nie chcą się kleić. Może zależeć to od rodzaju ziemniaków dobranych do przygotowania tego dania. Jeśli przytrafi się wam taka sytuacja, możecie łatwo uratować danie. Skorzystajcie z poniższych wskazówek.

Temperatura ziemniaków do klusek śląskich

Masa do formowania klusek śląskich powinna być jeszcze ciepła. Najlepiej jest więc wykorzystać ziemniaki świeżo ugotowane. Kluski, które będziecie robić z ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia, też wyjdą, ale nie będą tak klejące, jeśli zrobicie je z zimnych ziemniaków. Możecie wtedy podgrzać lekko ziemniaki np. w kąpieli wodnej. Ciepłe ziemniaki mają inną strukturę skrobi i łatwiej się je formuje.

Proszek do pieczenia do klusek śląskich

By kluski były bardziej puszyste, miękkie i się nie rozpadały, dodajcie do nich proszek do pieczenia. Wystarczy mały dodatek proszku do pieczenia, a masa na kluski ziemniaczane będzie lepiej się formować i kluski wyjdą smaczniejsze.

Masło do klusek śląskich

Jeśli wasze ziemniaki były bardzo suche i kruche, masa na kluski ziemniaczane może się rozsypywać. Dodajcie do niej łyżkę miękkiego masła. Połączy ono składniki, spowoduje, że lepiej się połączą, a masa będzie bardziej kleista.

Żółtko do klusek śląskich

Dodatek żółtka do klusek śląskich spełni taką samą funkcję, jak masło. Żółtko jest bogate w tłuszcz, przez co kluski ziemniaczane nabierają lepszej konsystencji i dodatkowo pięknego, żółtego koloru.

Czytaj także:

Kluski śląskie
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Triki kulinarne
Wszyscy je uwielbiają. Kluski śląskie „z dziurką". Dzięki jednemu trikowi wyjdą jeszcze smaczniejsze
Kluski śląskie to tradycyjne polskie kluski z charakterystyczną dziurką w środku. Jak je zrobić, by były sprężyste i miękkie jednocześnie?

Kluski śląskie to rodzaj popularnych klusek ziemniaczanych przygotowanych z gotowanych ziemniaków i mąki. Specjalne formowanie polega na mocnym spłaszczeniu kulki i okrągłym wgłębieniu. Śląskie robi się szybko a ich gotowanie w osolonym wrzątku to także moment i gotowe! Regionalne specjały Śląskie to nie całkiem zwyczajne kluski. Oficjalnie są wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa opolskiego oraz osobno śląskiego.  Są popularną potrawą na Dolnym i Górnym Śląsku , ale nie tylko. Kluski śląskie jada się w całej Polsce do obiadów mięsnych i sosów pieczeniowych . W zależności od użytego gatunku ziemniaków i koloru żółtka jajka, przyjmują barwę białokremową, lekko żółtą, a nawet koloru żółtka. Wgłębienie w klusce oprócz funkcji dekoracyjnej spełnia rolę miejsca, w którym zatrzyma się podany z potrawą sos. „Dziurka” pomaga także równomiernie ugotować śląskie. Na słono i słodko Kluski śląskie podaje się zwłaszcza jako dodatek do pieczonych dań mięsnych. Często spotykaną wersją śląskich jest podanie ich z sosem lub z przyrządzaną na rozmaite sposoby kapustą. Na sląsku jada się je tradycyjnie z roladą i modrą kapustą . Występują także jako danie okraszone stopioną słoniną. Kluski śląskie można podawać również na słodko z dodatkiem cukru. Składniki na pyszne śląskie „z dziurką": 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana sól Kluski z wgłębieniem Obieramy ziemniaki, płuczemy, zalewamy wodą. Dosypujemy sól wedle uznania i gotujemy. Ugotowane ziemniaki studzimy, przeciskamy przez praskę i dokładnie ugniatamy w misce. Dzielimy masę ziemniaczaną na 4 części. Wyjmujemy jedną część...

kluski śląskie przepis
Adobe Stock
Newsy
Wystarczą 4 tanie składniki na mięciutkie kluski śląskie. Unikatowy przepis
Kluski śląskie to genialne danie, które możesz przyrządzić dosłownie w każdej chwili. Bowiem potrzebne składniki z pewnością masz w swojej kuchni! Wystarczą przecież ziemniaki, mąka, jajko i sól. To dziecinnie prosty przepis!

Nie wiedzieć czemu, Polacy wprost uwielbiają wszelkie dania przyrządzane na bazie mąki i jajek. Nie wyobrażamy sobie przecież życia bez pysznych makaronów, naleśników, gofrów, kopytek, ale również klusek śląskich. Na te ostatnie mamy naprawdę unikatowy przepis!  Przepis na kluski śląskie Będziesz potrzebować 500 gramów ziemniaków 300 gramów mąki ziemniaczanej 1 duże jajko Szczyptę soli Przygotowanie Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki, a następnie ugotuj w osolonej wodzie. Powinny stać się miękkie po ok. 20 minutach. Po upływie tego czasu odcedź kartofle z wody, a następnie umieść garnek ponownie na kuchence i odparuj ziemniaki (czyli po prostu podsmaż je przez ok. 2 minuty, tak aby wyparowała z nich woda). Kartofle odstaw aż do całkowitego wystudzenia. Po kilkudziesięciu minutach rozgnieć je specjalnym tłuczkiem, bądź przepuść przez maszynkę do mielenia. Tak przygotowane umieść w dużej misce. Do ziemniaków dodaj mąkę ziemniaczaną, jajko i szczyptę soli. Całość dokładnie wyrób przy pomocy dłoni, aż do powstania jednolitej masy. Ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką, a następnie zacznij odrywać od niego mniejsze kawałki i formować niewielkie kulki. Pamiętaj o zrobieniu w każdej z nich charakterystycznego wgłębienia przy pomocy palca. W dużym garnku umieść wodę i zagotuj. Wrzątek dopraw solą i zacznij wkładać do niego kluski śląskie. Ważne, by robić to partiami, tak aby nie przerwać wrzenia.  Kiedy kluski znajdą się w garnku, zmniejsz ogień i gotuj je przez ok. 12 minut. Po upływie tego czasu wyjmij kluski przy pomocy łyżki cedzakowej. Gotowe!

kluski śląskie
Ania321/gotujmy.pl
Newsy
Co zrobić, żeby kluski śląskie się nie sklejały? Jest na to 1 genialny trik 
Lista składników potrzebnych do przygotowania klusek śląskich jest krótka. Wiele osób potrafi jednak popełnić błędy w przygotowaniu. Oto nasze wskazówki.

1 kg gotowanych ziemniaków i nieco mąki ziemniaczanej – to wystarczy, by zagnieść sporo ciasta na kluski śląskie z charakterystyczną dziurką. Podaje je się zwykle w towarzystwie rolad wołowych i modrej kapusty. Poza Górnym Śląskiem popularne jest także podawanie tych klusków ziemniaczanych ze skwarkami lub z masłem albo w towarzystwie gęstych, mięsnych sosów i kiszonej kapusty. Niektóre gospodynie domowe do swoich klusków śląskich dodają także jajko. Dzięki temu kluski będą miały nieco inną konsystencję – staną się delikatnie bardziej zwarte i nie będą rozpadały się podczas gotowania. Inne panie domu stosują także jeszcze ciekawsze urozmaicenia. Mowa tu na przykład o dodaniu do masy ziemniaczanej nieco gazowanej wody (ok. łyżka stołowa). Wtedy kluski staną się jeszcze bardziej pulchne. Przepis na kluski śląskie Składniki: 1 kg gotowanych ziemniaków Mąka ziemniaczana – ok. 10-15 dag Przygotowanie: Gotowane ziemniaki przeciskamy przez prasę do ziemniaków. Do zimnych ziemniaków dodajemy powoli mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy miękkie ciasto. Opcjonalnie do ciasta możemy dodać nieco gazowanej wody i jajko. Dobrze wyrobione ciasto formujemy w warkocz i wykrajamy równe porcje na kluski. Spłaszczamy ciasto i wyciskamy palcem małe zagłębienie w klusku. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Wrzucamy kluski do garnka partiami, tak by nie skleiły się podczas gotowania. Po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy jeszcze ok. 2 minuty. Wyławiamy gotowe kluski łyżką cedzakową i odkładamy na talerze.  

ciapkapusta przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Smakowity obiad z 3 składników. Zaskocz wszystkich aromatyczną ciapkapustą!
Słyszałyście o ciapkapuście? To tradycyjne śląskie danie, które każdy koniecznie musi poznać! Jest smaczne, aromatyczne i bardzo proste w przygotowaniu.

Ciapkapusta? Co to takiego? Nie przywidziało ci się! Tak właśnie brzmi nazwa tradycyjnego, śląskiego dania zawierającego jedynie trzy składniki. Mamy dla was przepis, z którego zrobicie własną ciapkapustę w domu! Skarby Śląska Spośród wszystkich kuchni regionalnych, śląska jest chyba najlepiej rozpoznawalna i rozpowszechniona w naszym kraju. Każdy Polak choć raz w życiu jadł kluski śląskie z modrą kapustą! Kuchnia śląska jest naprawdę fascynująca. Region śląski jest bardzo rozległy, dlatego w całym tym obszarze sposoby przygotowywania dań różnią się od siebie. Powstawały przez wpływ kuchni polskiej, austriackiej, czeskiej i niemieckiej – w przeszłości ludzie tych narodowości stale mieszali się między sobą, dzięki czemu dziś możemy cieszyć się potrawami wyraźnie inspirowanymi kuchnią tych wszystkich krajów. Dzięki niemiecko-polsko-czeskiej historii Śląska wiele dań do dziś ma charakterystycznych nazw, typowych dla śląskiej gwary. Przepis na ciapkapustę Jednym ze śląskich dań o ciekawej nazwie jest ciapkapusta, zwana też ciaperkrautem czy panczkrałtem. Przygotowuje się ją z jedynie kilku składników: Boczku Kiełbasy Cebuli Ziemniaków Kapusty kiszonej Stanowi częsty dodatek do mięs lub podaje się ją samodzielnie – na przykład w formie przystawki. Aby przygotować ciapkapustę, potrzebujesz: Kilogram ziemniaków 30 dag boczku wędzonego Pół kg kiszonej kapusty 1 dużą cebulę 2 ząbki czosnku 1 marchew Liść laurowy Łyżkę majeranku Sól Pieprz Przygotowanie Do garnka włóż kapustę, dodaj marchewkę (jeżeli nie było jej w kapuście), liść laurowy i zalej wodą. Gotuj do momentu, aż kapusta lekko zmięknie. Pokrojony w kostkę boczek podsmaż na dużej patelni, a gdy puści tłuszcz...