Lemoniada arbuzowa orzeźwia i hamuje apetyt. Weźcie arbuza i zróbcie z niego ten pyszny napój na lato
AdobeStock
Newsy

Lemoniada arbuzowa orzeźwia i hamuje apetyt. Weźcie arbuza i zróbcie z niego ten pyszny napój na lato

Macie ochotę na coś pysznego? W gorący, letni dzień zróbcie sobie lemoniadę arbuzową.

W ciepłe dni nie ma nic bardziej orzeźwiającego, niż pełna witamin lemoniada. Tradycyjnie przygotowuje się ją na bazie cytryn, jednak z powodzeniem można wykorzystać w tym celu także inne owoce. Świetnie sprawdzają się arbuzy, które zawierają dużo wody i błonnika, dzięki czemu idealnie nadają się na ciepłe, letnie dni zarówno jako przekąska, jak i składnik lemoniady. Sprawdźcie, jak łatwo można ją przygotować. 

Przepis na lemoniadę arbuzową

Do przygotowania lemoniady z arbuzem potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • pół litra wody

  • pół niewielkiego arbuza

  • 3 cytryny

  • ⅓ szklanki cukru

  • świeże liście mięty

Zobacz także
Nie wylewajcie soku po brzoskwiniach z puszki. Zrobicie z niego coś pysznego

Nie wylewajcie soku po brzoskwiniach z puszki. Zrobicie z niego coś pysznego

Rozpuśćcie to w kawie mrożonej, a będzie jeszcze bardziej orzeźwiająca i pyszna. Idealna na upały

Rozpuśćcie to w kawie mrożonej, a będzie jeszcze bardziej orzeźwiająca i pyszna. Idealna na upały

Przygotowanie:

  1. Wydrążcie miąższ z arbuza i pozbądźcie się pestek. Dobrym pomysłem jest kupienie arbuza „premium”, który nie ma tak dużo czarnych pestek, jak zwykłe arbuzy.

  2. Pokrójcie arbuza w kostkę.

  3. Wyciśnijcie sok z cytryn. Wlejcie do pokrojonego arbuza i wsypcie około ⅓ szklanki cukru (możecie użyć więcej albo mniej, w zależności od upodobań).

  4. Wszystko razem zmiksujcie za pomocą blendera - dobrze jest użyć w tym celu blendera kielichowego, ale sprawdzi się też ten ręczny. 

  5. Wlejcie pół litra wody i wymieszajcie. Sprawdźcie, czy smak lemoniady wam odpowiada i ewentualnie dosypcie cukru lub wlejcie więcej wody.

  6. Rozlejcie lemoniadę do szklanek i udekorujcie świeżymi liśćmi mięty. Gotowe!

Tak przygotowana lemoniada doskonale sprawdzi się w upalne dni.

Zalety jedzenia arbuzów

Arbuzy nie tylko efektownie wyglądają i smakują, ale stanowią jedne z najlepszych owoców, jakie można jeść latem. W 93% składają się z wody, dlatego warto je jeść właśnie teraz, w gorące dni, gdy tak ważne jest przyjmowanie dużych ilości płynów.

Ponadto, arbuzy zawierają niezbędne dla naszego organizmu witaminy i składniki mineralne. Znajdziecie w nich witaminę C, A, B1, B2 i B6 oraz fosfor, potas, magnez czy cynk. Znajduje się w nich również sporo błonnika, który odpowiada za prawidłowe trawienie i wywołuje poczucie sytości co sprawia, że arbuzy świetnie sprawdzają się na diecie na redukcję wagi. 

Źródło: aniagotuje.pl, bonavita.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Lemoniada z kiszonych cytryn to hit. Ten oryginalny smak podbija podniebienia
AdobeStock
Newsy
Lemoniada z kiszonych cytryn to hit. Ten oryginalny smak podbije wasze podniebienia
Co powiecie na lemoniadę z kiszonych cytryn? W smaku ani trochę nie przypomina wody z ogórków - przekonajcie się sami!

Okazuje się, że kisić można nie tylko ogórki, buraki czy nawet selera, ale także… owoce! Niedawno pisaliśmy o kiszonych truskawkach, które genialnie smakują w połączeniu z mięsem i innymi wytrawnymi daniami. Bardzo smaczne są także sfermentowanie cytryny, z których można przyrządzić orzeźwiającą lemoniadę. Odważycie się spróbować takiego napoju? Sprawdźcie, jak go przygotować.  Lemoniada po wietnamsku Taki sposób przyrządzania lemoniady pochodzi z Wietnamu. Tam ten napój nazywa się Chanh Muối i jest niezwykle popularny - można go bez problemu kupić na prawie każdym rogu w dowolnym wietnamskim dużym mieście. Nazwa dotyczy zarówno lemoniady z kiszonych cytryn, jak i samych tych owoców po ukiszeniu. Po wietnamsku Chanh muối oznacza po prostu słoną cytrynę, ponieważ tak właśnie się je przygotowuje - umyte owoce zasypuje się solą, zalewa wodą i odstawia do ukiszenia. Proces ten może trwać od kilku dni do miesiąca, a ukiszone cytryny można przechowywać nawet przez kilka lat! Lemoniada z kiszonych cytryn ma wyjątkowy, słodko-słony smak, a do tego jest pełna witamin, które znajdziecie w cytrynach. Przepis na lemoniadę z kiszonych cytryn Do przygotowania wyjątkowej lemoniady potrzebny wam będzie kluczowy składnik - kiszone cytryny. Poniżej podajemy wam jak ukisić te owoce, a później zrobić z nich lemoniadę. Będziecie potrzebowali: Składniki: Na kiszone cytryny: 6 cytryn 1 łyżka soli woda duży słój  Na lemoniadę: 1 kiszona cytryna 1 łyżeczka cukru kostki lodu świeże liście mięty woda gazowana Przygotowanie: Kiszone cytryny: Wyciśnijcie sok z 3 cytryn do naczynia. Pozostałe, całe 3 cytryny dokładnie umyjcie i pokrójcie w połówki lub ćwiartki....

Jak zrobić orzeźwiającą lemoniadę? Prosty i błyskawiczny przepis
Agnieszka Rec/gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić orzeźwiającą lemoniadę? Prosty i błyskawiczny przepis
Na pierwsze czerwcowe upały nie ma nic lepszego niż szklanka domowej lemoniady. Zróbcie ją z tego przepisu!

Szczęśliwie wiele wskazuje na to, że mocno jesienna aura tej wiosny nareszcie się kończy i czekają nas teraz ciepłe, czerwcowe dni. Gdy na dworze robi się naprawdę gorąco, nic tak nie pomaga na upał jak szklanka chłodnego i orzeźwiającego napoju. A takim właśnie jest pyszna lemoniada! Wypróbujcie genialny przepis na domową lemoniadę autorstwa Agnieszki Rec, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Takiej lemoniadzie nikt się nie oprze, dlatego radzimy wam od razu zrobić jej trochę więcej! Przepis na lemoniadę jabłkowo-cytrynową z miętą Do przygotowania domowej lemoniady potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Świeżo wyciskany sok z jabłek (możecie np. wycisnąć go ze startych jabłek na szarlotkę) 2 cytryny 4 torebki herbaty miętowej 1 gałązka świeżej mięty Miód Kilka kostek lodu Przygotowanie: Do dzbanka lub garnuszka włóżcie saszetki z herbatą miętową i zalejcie gorącą wodą (wystarczy ok. pół litra, czyli 2 szklanki). Zaparzcie pod przykryciem około 10 minut. Sok z jabłek przeciśnijcie przez gazę, by pozbyć się włókien i kawałków owoców. Następnie sok wlejcie do garnka zagotujcie i dodajcie zaparzoną herbatę miętową. W razie potrzeby, jeśli płynu jest za mało, dolejcie trochę wody i jeszcze raz zagotujcie. Wyciśnijcie sok z jednej cytryny i dodajcie do garnka. Posłodźcie miodem (lub cukrem) do smaku i wymieszajcie. Odstawcie do całkowitego ostudzenia i włóżcie do lodówki. Zanim podacie lemoniadę, dodajcie do niej kilka plastrów świeżo pokrojonej cytryny, listki mięty oraz kilka kostek lodu. Gotowe! Korzyści z picia lemoniady Szklanka domowej lemoniady w gorący dzień nie tylko przyniesie wam orzeźwienie, ale także dostarczy organizmowi pełno witamin! Cytryna bogata jest w witaminę C, flawonoidy i...

Ta lemoniada to hit tego lata. Dodajcie do niej 1 składnik, by stworzyć smakowity deser
EatingWell/YouTube
Newsy
Ta lemoniada to hit tego lata. Dodajcie do niej 1 składnik, by stworzyć smakowity deser
Macie ochotę na orzeźwiający, letni deser? Wypróbujcie przepis na lemoniadę inaczej z mlekiem skondensowanym!

Latem nie ma nic lepszego, niż orzeźwiająca, lekko kwaśna lemoniada. Ale czy wiecie, że można z niej stworzyć coś jeszcze bardziej smakowitego? Wystarczy dodać do lemoniady 1 składnik, by przemienić ją w przepyszną letnią przekąskę.  Przepis na bitą lemoniadę Podstawą takiej lemoniady jest bita smietana - stąd nazwa tego napoju. Do jego przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: pół szklanki soku z cytryny 100 ml zimnego mleka skondensowanego około 250 ml śmietanki 30% cukier kostki lodu Przygotowanie: Do wysokiego naczynia wlejcie śmietankę i za pomocą miksera ubijcie ją na sztywno.  W osobnej misce wymieszajcie sok z cytryny, mleko skondensowane oraz preferowaną przez was ilość cukru.  Na koniec dodajcie kostki lodu, ubitą śmietanę i wszystko zblendujcie blenderem. Jeżeli wasz blender nie posiada funkcji kruszenia kostek lodu, dodajcie je na sam koniec, w całości.  I gotowe! Tak przygotowana bita lemoniada będzie świetnym deserem na każdym letnim przyjęciu.  Błędy przy przygotowywaniu lemoniady Jeśli macie ochotę na bardziej tradycyjną lemoniadę warto dowiedzieć się, jakich błędów przy jej przygotowaniu należy unikać.  niewłaściwe proporcje - klasyczna lemoniada będzie smaczna tylko wtedy, gdy zastosujecie odpowiednie proporcje. Nie można przesadzić z ilością cukru, ale też nie można pożałować właściwie dużej ilości soku z cytryny do wymieszania z wodą. wyczyszczenie cytryn - jeśli dodajecie do lemoniady plastry cytryny dopilnujcie tego, by owoce zostały wcześniej odpowiednio wyczyszczone. Lepiej nie dodawać całych plastrów, a pokrojony w kostkę miąższ z cytryny. Dlaczego? Białe kawałki znajdujące się pod skórką cytryny mogą...

Co powiecie na arbuza... w słoiku? Letnia przekąska na zimę w 15 minut
AdobeStock
Newsy
Co powiecie na arbuza... w słoiku? Letnia przekąska na zimę w 15 minut
Odważycie się spróbować tego przysmaku? Zimą taki arbuz ze słoika będzie wspaniałym wspomnieniem słonecznego lata.

Arbuz to owoc, który jednoznacznie kojarzy się z latem i wakacjami. Składa się on aż w 93% z wody, dlatego schłodzony przynosi wielką ulgę w upały i wspaniale nawadnia organizm. Ponadto, arbuzy są doskonałym źródłem witamin i składników odżywczych. Znajdziecie w nich witaminę A, E, witaminy z grupy B oraz mangan, miedź, żelazo, potas, cynk, magnez i sód. Zawierają również dużo błonnika, niezbędnego dla prawidłowego trawienia i przemiany materii oraz likopen (podobnie, jak pomidory), który zwalcza wolne rodniki i tym samym spowalnia procesy starzenia się. Niestety, sezon na arbuzy jest dość krótki i możemy się nimi cieszyć tylko latem. Na szczęście Włosi znaleźli na to sposób i wymyślili sposób na przechowywanie arbuzów w słoikach. Poznajcie przepis na tę ciekawą przekąskę! Przepis na arbuza ze słoika Do przygotowania tej smakowitej i nieco niecodziennej przekąski, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Podane proporcje dotyczą ilości na jeden słoik: 2 łyżki cukru 1 łyżka soli 1 łyżka kwasku cytrynowego Oraz: 1 arbuz (o wadze 4-5 kg) 1 łyżka nasion kopru 1 łyżka sody oczyszczonej kolorowy pieprz  wrzątek Przygotowanie: Wymieszajcie łyżkę sody oczyszczonej z odrobiną wody i z pomocą szczoteczki do zębów wyszorujcie arbuza ze skórką. Na koniec dokładnie spłuczcie go wodą i osuszcie ręcznikiem papierowym. Pokrójcie arbuza (razem ze skórką) na nieduże plastry- tak, by zmieściły się do dużych słoików o pojemności 3 litrów. Ułóżcie kawałki arbuza w słoikach. Wlejcie do słoików gorącą wodę, przykryjcie zakrętkami i odstawcie na kwadrans. Gdy minie już 15 minut, odcedźcie zawartość słoików. Do środka wsypcie pieprz, koper,...