Lemoniada arbuzowa orzeźwia i hamuje apetyt. Weźcie arbuza i zróbcie z niego ten pyszny napój na lato
AdobeStock
Newsy

Lemoniada arbuzowa orzeźwia i hamuje apetyt. Weźcie arbuza i zróbcie z niego ten pyszny napój na lato

Macie ochotę na coś pysznego? W gorący, letni dzień zróbcie sobie lemoniadę arbuzową.

W ciepłe dni nie ma nic bardziej orzeźwiającego, niż pełna witamin lemoniada. Tradycyjnie przygotowuje się ją na bazie cytryn, jednak z powodzeniem można wykorzystać w tym celu także inne owoce. Świetnie sprawdzają się arbuzy, które zawierają dużo wody i błonnika, dzięki czemu idealnie nadają się na ciepłe, letnie dni zarówno jako przekąska, jak i składnik lemoniady. Sprawdźcie, jak łatwo można ją przygotować. 

Przepis na lemoniadę arbuzową

Do przygotowania lemoniady z arbuzem potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • pół litra wody

  • pół niewielkiego arbuza

  • 3 cytryny

  • ⅓ szklanki cukru

  • świeże liście mięty

Zobacz także
Nie wylewajcie soku po brzoskwiniach z puszki. Zrobicie z niego coś pysznego

Nie wylewajcie soku po brzoskwiniach z puszki. Zrobicie z niego coś pysznego

Rozpuśćcie to w kawie mrożonej, a będzie jeszcze bardziej orzeźwiająca i pyszna. Idealna na upały

Rozpuśćcie to w kawie mrożonej, a będzie jeszcze bardziej orzeźwiająca i pyszna. Idealna na upały

Przygotowanie:

  1. Wydrążcie miąższ z arbuza i pozbądźcie się pestek. Dobrym pomysłem jest kupienie arbuza „premium”, który nie ma tak dużo czarnych pestek, jak zwykłe arbuzy.

  2. Pokrójcie arbuza w kostkę.

  3. Wyciśnijcie sok z cytryn. Wlejcie do pokrojonego arbuza i wsypcie około ⅓ szklanki cukru (możecie użyć więcej albo mniej, w zależności od upodobań).

  4. Wszystko razem zmiksujcie za pomocą blendera - dobrze jest użyć w tym celu blendera kielichowego, ale sprawdzi się też ten ręczny. 

  5. Wlejcie pół litra wody i wymieszajcie. Sprawdźcie, czy smak lemoniady wam odpowiada i ewentualnie dosypcie cukru lub wlejcie więcej wody.

  6. Rozlejcie lemoniadę do szklanek i udekorujcie świeżymi liśćmi mięty. Gotowe!

Tak przygotowana lemoniada doskonale sprawdzi się w upalne dni.

Zalety jedzenia arbuzów

Arbuzy nie tylko efektownie wyglądają i smakują, ale stanowią jedne z najlepszych owoców, jakie można jeść latem. W 93% składają się z wody, dlatego warto je jeść właśnie teraz, w gorące dni, gdy tak ważne jest przyjmowanie dużych ilości płynów.

Ponadto, arbuzy zawierają niezbędne dla naszego organizmu witaminy i składniki mineralne. Znajdziecie w nich witaminę C, A, B1, B2 i B6 oraz fosfor, potas, magnez czy cynk. Znajduje się w nich również sporo błonnika, który odpowiada za prawidłowe trawienie i wywołuje poczucie sytości co sprawia, że arbuzy świetnie sprawdzają się na diecie na redukcję wagi. 

Źródło: aniagotuje.pl, bonavita.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić orzeźwiającą lemoniadę? Prosty i błyskawiczny przepis
Agnieszka Rec/gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić orzeźwiającą lemoniadę? Prosty i błyskawiczny przepis
Na pierwsze czerwcowe upały nie ma nic lepszego niż szklanka domowej lemoniady. Zróbcie ją z tego przepisu!

Szczęśliwie wiele wskazuje na to, że mocno jesienna aura tej wiosny nareszcie się kończy i czekają nas teraz ciepłe, czerwcowe dni. Gdy na dworze robi się naprawdę gorąco, nic tak nie pomaga na upał jak szklanka chłodnego i orzeźwiającego napoju. A takim właśnie jest pyszna lemoniada! Wypróbujcie genialny przepis na domową lemoniadę autorstwa Agnieszki Rec, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Takiej lemoniadzie nikt się nie oprze, dlatego radzimy wam od razu zrobić jej trochę więcej! Przepis na lemoniadę jabłkowo-cytrynową z miętą Do przygotowania domowej lemoniady potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Świeżo wyciskany sok z jabłek (możecie np. wycisnąć go ze startych jabłek na szarlotkę) 2 cytryny 4 torebki herbaty miętowej 1 gałązka świeżej mięty Miód Kilka kostek lodu Przygotowanie: Do dzbanka lub garnuszka włóżcie saszetki z herbatą miętową i zalejcie gorącą wodą (wystarczy ok. pół litra, czyli 2 szklanki). Zaparzcie pod przykryciem około 10 minut. Sok z jabłek przeciśnijcie przez gazę, by pozbyć się włókien i kawałków owoców. Następnie sok wlejcie do garnka zagotujcie i dodajcie zaparzoną herbatę miętową. W razie potrzeby, jeśli płynu jest za mało, dolejcie trochę wody i jeszcze raz zagotujcie. Wyciśnijcie sok z jednej cytryny i dodajcie do garnka. Posłodźcie miodem (lub cukrem) do smaku i wymieszajcie. Odstawcie do całkowitego ostudzenia i włóżcie do lodówki. Zanim podacie lemoniadę, dodajcie do niej kilka plastrów świeżo pokrojonej cytryny, listki mięty oraz kilka kostek lodu. Gotowe! Korzyści z picia lemoniady Szklanka domowej lemoniady w gorący dzień nie tylko przyniesie wam orzeźwienie, ale także dostarczy organizmowi pełno witamin! Cytryna bogata jest w witaminę C, flawonoidy i...

Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na chłodnik truskawkowy na słodko à la zupa nic. Świetny słodki pomysł na upalne dni!
Nie od dziś wiadomo, że na upał najlepszy na obiad jest oczywiście chłodnik. Ten oto prosty przepis z bezowymi piankami zachwyci nie jedno podniebienie. Jest przepyszny!

Pamiętacie zupę nic ? Ten przysmak naszych mam i babć z czasów gospodarki niedoboru to prawdziwe kulinarne dzieło sztuki. Co jednak powiecie na to, żeby przygotować podobnego rodzaju przysmak w wersji owocowej? Mamy sezon na truskawki . Ceny tych owoców nareszcie  spadają , a krzaczki w ogrodach i na polach wręcz uginają się do czerwonych jagód w trakcie panujących obecnie upałów rodem z Sahary. Spróbujcie wykorzystać truskawki do przygotowania chłodnika na słodko à la zupa nic. Chłodnik na słodko w sam raz na upalne dni Drugim ważnym składnikiem będzie arbuz – pierwsze arbuzy już znajdziecie na targach i w warzywniakach w naprawdę okazyjnych cenach. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, by przystąpić do akcji! Zalety? Oprócz fenomenalnego smaku i efektu ochłodzenia, chłodnik truskawkowo-arbuzowy à la zupa to także dobry sposób na niezbędne w okresie upałów odpowiednie nawodnienie organizmu. Przepis na chłodnik truskawkowo-arbuzowy à la zupa nic Składniki: 1 kg świeżego arbuza 1 szklanka truskawek 1,5 szklanki słodkiej płynnej śmietanki 22% 1 łyżka miodu Świeża mięta do dekoracji 1 białko 2 łyżki cukru Pół litra mleka Opcjonalnie - pół laski wanilii Przygotowanie: Obierzcie arbuza ze skóry, pozbawcie go  pestek. Truskawki opłuczcie, pozbawcie truskawek. Zmiksujcie owoce z miodem i ze śmietaną na gładki mus. Zimne białko wprost z lodówki ubijcie mikserem na pianę z dodatkiem cukru. Zagotujcie mleko z dodatkiem wanilii. Ugotujcie na wrzącym mleku pianki z białka – nałóżcie je na wrzące mleko łyżką. Gotujcie pianki przez ok. 1 min z każdej strony. Wyciągnijcie pianki z mleka łyżką cedzakową i odstawcie do ostudzenia. Mus-chłodnik wlejcie do...

Ile kalorii ma arbuz? Czy jedzenie arbuza tuczy?
Pixabay
Newsy
Ile kalorii ma arbuz? Czy jedzenie arbuza tuczy?
Słyszeliście kiedyś o tym, że arbuzy tuczą i nie powinno się ich jeść ze względu na wysoki indeks glikemiczny? Przekonajcie się, czy faktycznie tak jest i czy można jeść arbuzy i nie tyć.

Arbuz to przepyszny i kojarzący się z latem owoc. W sezonie jest też bardzo tani. Kilogram arbuza można kupić nawet za mniej niż złotówkę. Wiele osób propaguje jednak twierdzenia, że arbuzy są tuczące i nie powinno się ich jeść, bo mają dużo cukru. Przekonajcie się, czy to prawa! Czy arbuzy tuczą? Ten czerwony i soczysty owoc składa się w 91% z wody! Świetnie zaspokaja więc uczucie pragnienia i może być pomocny dla osób, które mają problem z wypiciem dostatecznie dużej ilości wody każdego dnia. Jedzenie arbuza jako dodatkowe źródło wody w diecie polecane jest szczególnie osobom starszym, które nie odczuwają tak intensywnie pragnienia . Słodkie arbuzy zawierają trochę cukru owocowego, czyli fruktozy. Nie można jeść więc ich bez ograniczeń , ale to samo dotyczy też wszystkich innych słodkich owoców. Mimo wszystko arbuzy nie są to tuczące owoce! 100 g arbuza to tylko 36 kcal. Jedząc nawet duży kawałek, nie pochłoniecie więc wielu kalorii, których nadmiar jest główną przyczyną tycia. Czy arbuz ma wysoki indeks glikemiczny? Arbuz jest niektórym znany z tego, że góruje w tabelach indeksu glikemicznego i jest tam oznaczony na czerwono, jako niepolecany produkt. Faktycznie arbuzy mają wysoki IG, ale nie oznacza to, że są niezdrowe lub mają dużo cukru! W praktyce bardziej wartościowym wskaźnikiem jest  tzw. ładunek glikemiczny. Nawet cukrzycy czy osoby będące na diecie o niskim IG mogą więc włączać do swojej diety arbuzy. Jeśli obawiacie się o ich wysoki IG, łączcie arbuzy z innymi produktami spożywczymi. Np. zróbcie sałatkę z arbuzem i fetą, sałatkę owocową z dodatkiem arbuza lub zjedzcie arbuza z jogurtem i pestkami słonecznika. Te dodatki obniżają właściwości podnoszące poziom cukru we krwi po zjedzeniu posiłku. Wartości odżywcze arbuza...

Czarna lemoniada to hit, bo świetnie oczyszcza organizm. Do jej zrobienia wystarczą 3 składniki
AdobeStock
Newsy
Czarna lemoniada – co to jest i jak ją przygotować? Najprostszy sposób
Odważycie się wypić czarną lemoniadę? Jest banalnie prosta w przygotowaniu i bardzo zdrowa. Spróbujcie sami!

Wiosna to dobry czas na zadbanie o siebie. Jeżeli czujecie się zmęczeni i ociężali po zimie, wypróbujcie oczyszczającą lemoniadę, która pomoże wam usunąć toksyny z organizmu. A dzięki dodatkowi węgla jest jeszcze bardziej skuteczna. Wypróbujcie przepis! Właściwości węgla aktywnego Węgiel aktywny to lecznicza postać węgla, którą stosuje się najczęściej w przypadku różnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Ma zdolność absorpcji, czyli wiązania się z innymi substancjami. Właśnie dzięki temu węgiel aktywny znajduje zastosowanie w leczeniu zatrucia pokarmowego czy niestrawności. Trzeba jednak pamiętać, że jest on nieskuteczny w przypadku alkoholu, żrących substancji czy rozpuszczalników. Jest on także pomocny w przypadku wzdęć i nagromadzenia gazów w jelitach, dlatego świetnie się sprawdzi jako dodatek do lemoniady, która nie tylko świetnie smakuje, ale i oczyszcza organizm! Węgiel aktywny: przeciwskazania Należy pamiętać o tym, że nie zawsze stosowanie węgla jest bezpieczne i nie wszyscy mogą go używać. Węgiel aktywny osłabia działanie większości leków, dlatego zaleca się, aby nie przyjmować żadnych lekarstw 2 godziny przed i po zażyciu węgla. Nie powinny go też zażywać osoby cierpiące na niedrożność przewodu pokarmowego oraz w przypadku silnych wymiotów. Przepis na czarną lemoniadę Do przygotowania wyjątkowej, czarnej lemoniady potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 litr wody Pół szklanki soku z cytryny Ćwierć szklanki miodu 1 łyżeczka węgla aktywnego Sól Przygotowanie Przygotujcie sobie wysoki dzbanek. Wlejcie do niego litr wody i pół szklanki soku z cytryny. Wsypcie do dzbanka łyżeczkę węgla aktywnego. Można go kupić w proszku, kapsułkach lub tabletkach. W...