Przepisów na pyszne racuszki jest mnóstwo. Na kefirze, maślance, z dodatkiem serka homogenizowanego albo na bazie białego sera. To właśnie one nadają placuszkom tak niezwykłej delikatności i lekkości, że aż rozpływają się w ustach.
Placki są bardzo uniwersalnym i prostym daniem do zrobienia. Pasują zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Lubią je dorośli, zajadają się nimi najmłodsi. W misce wystarczy wymieszać składniki, a następnie usmażyć placuszki na rozgrzanym oleju, są więc wyjątkowo szybką potrawą. Zrobicie je dosłownie w kilka-kilkanaście minut, dlatego powinniście robić je wtedy, gdy nie macie za dużo czasu lub ochoty na stanie w kuchni.
Z czym najlepiej jeść słodkie placuszki? Polecamy z samym cukrem pudrem, polane syropem klonowy, podane z bitą śmietaną i świeżymi owocami. Możliwości jest całe mnóstwo, każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.
Jak dać im wyjątkowej puszystości? Wystarczy pewien prosty trik. Gdy będziecie dodawać do masy sypkie składniki, takie jak mąka i proszek do pieczenia, użyjcie sitka. Dzięki niemu napowietrzycie mąkę. Ten sposób zawsze działa, zapamiętajcie go, aby w przyszłości wykorzystać przy pieczeniu ciast. Zawsze działa.
Zobacz także:
Przepis na lekkie placuszki z serka homogenizowanego
Składniki
- 200g serka waniliowego homogenizowanego
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru
- 8 płaskich łyżek mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- Cukier puder do posypania
Przygotowanie
- W misce wymieszajcie dokładnie serek waniliowy z jajkiem i cukrem. Następnie wlejcie olej.
- Przesiejcie przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia – to nada placuszkom wyjątkowej lekkości.
- Delikatnie wymieszajcie trzepaczką.
- Na dużej patelni rozgrzejcie olej, łyżką nakładajcie ciasto i smażcie placuszki, aż się zezłocą.
- Po usmażeniu przełóżcie je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawajcie posypane cukrem pudrem albo z bitą śmietaną, dżemem owocowym lub sosem waniliowym.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl