pulpety wieprzowo wolowe w sosie koperkowym
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy

Lekkie i proste danie na obiad? Pokochacie te delikatne pulpeciki w sosie koperkowym

To lekkie, sycące i niskokaloryczne danie. Dzieci często zajadają się nim w przedszkolach, ale z pewnością pokochają je i dorośli za wyjątkową delikatność i pyszny koperkowy sos.
Magda Borucińska
styczeń 11, 2021

Pulpety to wyjątkowe danie – niskokaloryczne, pyszne w smaku, a do tego łatwe do zrobienia. Lekki koperkowy sos dodaje aromatu i smaku mięsnym kulkom. Ta potrawa zasmakuje zarówno dużym, jak i małym.
Świetnie smakują z ryżem. tłuczonymi ziemniakami lub niepaloną kaszą oraz marchewką z groszkiem.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Jakie mięso na pulpety?

Właściwie nadaje się każdy rodzaj mięsa. Możecie wykorzystać drobiowe (kurczaka lub indyka), wieprzowe, wołowe, a nawet rybę. My polecamy połączyć mięsa różnych gatunków, dzięki czemu pulpeciki zyskają więcej smaku, aromatu i będą bardziej wilgotne. Jeśli zrobicie je wyłącznie z drobiu to wyjdą dość suche.
Gotowe pulpety wraz z wywarem możecie z powodzeniem zamrozić na później. Na bazie bulionu możecie również przygotować różne sosy.

Przepis na pulpety wieprzowo-wołowe w sosie koperkowym

Z przepisu wychodzi 12 pulpecików średniej wielkości.

Składniki na pulpety

  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 bułka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • maggi do smaku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • mąka do oprószenia

Składniki na sos

  • 1 szklanka wywaru z gotowania pulpetów
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • Duża garść posiekanego koperku
  • szczypta soli do smaku
  • szczypta cukru
  • sok z cytryny

Przygotowanie

  1. Do dużego garnka wlejcie bulion i doprowadźcie go do wrzenia.
  2. Do miski włóżcie bułkę i zalejcie ją mlekiem. Możecie użyć świeżej lub czerstwej. Gdy zmięknie odciśnijcie ją dokładnie.
  3. W oddzielnej misce przyrządźcie mięso – dodajcie do niego jajko, bułkę oraz bułkę tartą, a następnie przyprawcie pieprzem, solą i maggi. Całość dokładnie wyróbcie na gładką masę.
  4.  Uformujcie 12 pulpecików i obtoczcie je w mące.
  5. Wrzućcie je na wrzący bulion i gotujcie przez około 20 minut.
  6. Pod koniec gotowania, w oddzielnym garnku rozpuśćcie olej i masło, dodajcie połowę koperku i podsmażcie. Dodajcie mąkę i dokładnie wymieszajcie.
  7. Dodajcie szklankę gorącego wywaru oraz śmietankę. Dosypcie pozostały koperek i doprawcie do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.
  8. Dodajcie odcedzone pulpeciki i całość gotujcie przez 5 minut.

Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
pulpety przepis
WanilioweImprowizacj / gotujmy.pl
Newsy Marzą wam się pulchne pulpeciki? Jest na to sposób. Wystarczy, że dodacie do nich...
Na obiad dla dzieci i nie tylko doskonale sprawdzają się pulpety z indyka - delikatne i soczyste dzięki jednemu składnikowi.
Katarzyna Wyborska
styczeń 09, 2021

Delikatne, drobiowe pulpety to świetny pomysł na obiad dla dzieci. Podane z ziemniakami i surówką pulpeciki na pewno posmakują wszystkim maluchom! Jeśli chcecie, by danie było jeszcze bardziej miękkie i pulchne, wystarczy dodać do nich tylko jeden składnik, który każdy ma w domu. Przepis na pulpety z indyka Do pulpetów najlepsze będzie mielone mięso z udźca lub filetu z indyka. Możecie zmielić mięso sami lub kupić gotowe w sklepie – zwracajcie tylko uwagę na to, czy na opakowaniu nie napisano „wyrób garmażeryjny”. Takie mięso jest gorsze w smaku. Natomiast sekretem wyjątkowo pulchnych pulpetów jest… zwykła bułka! Aby przyrządzić pulpeciki z indyka, będą wam potrzebne poniższe składniki: 0,5 kg mielonego mięsa z indyka 1 bułka (może być kajzerka) 1 średnia cebula 1 jajko 1 łyżka masła 1 marchewka 2 łyżki świeżego koperku Płaska łyżeczka kurkumy Mąka ziemniaczana Mąka pszenna Mleko Olej Sól Przygotowanie Bułkę namoczcie w wodzie lub mleku i odstawcie na 15 minut. W misce wymieszajcie mięso mielone ze startą cebulą, łyżeczką soli, łyżką koperku, odrobiną pieprzu i odciśniętą bułką. Dokładnie wyrabiajcie mięso i na koniec wbijcie jedno jajko. Z mięsa formujcie pulpeciki i następnie podsmażcie je na patelni na złoto. Do garnka wlejcie wodę lub bulion, dodajcie masło, startą marchewkę oraz kurkumę i zagotujcie. Gdy wywar się zagotuje, włóżcie do niego podsmażone pulpety. Gotujcie przez 20 minut na małym ogniu. Na koniec zagęśćcie wodę, wsypując po jednej łyżeczce mąki ziemniaczanej i pszennej. Gotujcie jeszcze chwilę do zgęstnienia. I gotowe! Pulpety świetnie smakują posypane świeżym koperkiem i podawane z ziemniakami.

Przeczytaj
zupa pieczarkowa z pulpecikami
Gotujmy.pl/WWWiola
Newsy Sycąca zupa pieczarkowa z pulpecikami na chłodne dni. Rozgrzewa jak żadna inna
Dodatek mięsnych pulpecików ugotowanych w bulionie nadaje zupie wyjątkowego smaku.
Magda Borucińska
grudzień 08, 2020

W zimowe dni często wracamy do domu bardzo zmarznięci i ciężko nam się rozgrzać. Gorąca herbata z cytryną, ciepła kąpiel, a może duży talerz rozgrzewającej zupy? Jeśli wybierzecie to ostatnie to mamy dla was przepis na przepyszne danie, które dzięki zawartości mięsnych pulpecików doskonale syci. Gdy temperatura za oknem nie rozpieszcza warto do codziennego jadłospisu dodać pokarmy, które są bardziej treściwe i pożywne. Dodatek przypraw, zwłaszcza tych ostrzejszych, sprawia, że rozgrzewają one nasz organizm od wewnątrz. W Polsce zupy cieszą się ogromnym powodzeniem i większość  z nas nie wyobraża sobie obiadu bez tego dania. Zimą szczególnie często gotujemy klasyczny, esencjonalny rosół, sycący kapuśniak, grochówkę, pomidorówkę z dodatkiem ostrzejszych przypraw oraz zupę gołąbkową (ta ostatnia smakuje jak gołąbki, ale jest o wiele szybsza do przygotowania).  Dobrym dodatkiem do warzywnych zup są kawałki mięsa albo drobne mięsne pulpeciki, które ugotowane razem z warzywami nabierają wyjątkowego smaku i stają się bardzo delikatne. Przepis na zupę pieczarkową z pulpecikami Składniki na zupę 400 g pieczarek 2 duże cebule 2 marchewki 2 pietruszki Kawałek pora 2 listki laurowe ziele angielskie majerankiem sól i pieprz do smaku mąka Składniki na pulpeciki Pół kg mielonego mięsa 1 jajko Pół szklanki bułki tartej Odrobina mleka sól i pieprz do smaku Przygotowanie Oczyść dokładnie pieczarki i pokrój w plastry średniej grubości. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na patelni na rozgrzanej oliwie. Dodaj do niej pieczarki. Marchewkę i pietruszkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pora pokrój w półplasterki lub plasterki. Wstaw garnek z...

Przeczytaj
Buraczki z chrzanem
Katarzyna J./gotujmy.pl
Przepisy Nie ma zdrowszej surówki. Pyszne buraczki z chrzanem. Idealna partnerka do mielonego i rolady. Pulpety również do niej pasują
Buraczki z chrzanem towarzyszą nam zwykle podczas świąt wielkanocnych. Warto wcześniej jednak przygotować taki specjał i zrobić sobie zapasy na cały rok!
Hubert Rój
listopad 12, 2020

Ostrość chrzanu, lekka słodycz buraka – na to połączenie musiała wpaść kiedyś jakaś tęga głowa. Ćwikła, bo tak nazywamy także taki rodzaj surówki, to doskonały dodatek do wielu drugich dań. Świetnie smakuje także z wędliną na kanapkach. Jesień to wbrew naszym przyzwyczajeniom świetna pora na przygotowanie kilku słoiczków tego specjału. W październiku kończy się bowiem zbiór czerwonych buraków. Kiedy rolnicy zakończą zbieranie tych warzyw z pól, natychmiast trafiają one na półki sklepowe. Doskonała cena i świeżość – gwarantowane. Poniżej zdradzimy wam przepis na ćwikłę, czyli buraczki z chrzanem. Nie kupujmy „gotowców” w sklepach, spróbujmy samemu wymieszać te dwa warzywa i dostosować poziom ostrości do naszych wymagań. Składniki: 1 kg buraków czerwonych Od 2 do 4 łyżek chrzanu Sól i pieprz 2 łyżki octu Pół łyżki cukru Przygotowanie: Buraki myjemy i gotujemy w mundurkach. Gorące ugotowane buraczki obieramy ze skóry. Trzemy warzywa na tarce o dość małych oczkach. W dużym naczyniu mieszamy buraczki z chrzanem i przyprawami. Dodajemy ocet i cukier. Przekładamy do słoiczków. W ten sposób możemy przechowywać buraczki nieco dłużej. Słoiczki warto zapasteryzować przez 15 min w gotującej wodzie. Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj