Pulpety to wyjątkowe danie – niskokaloryczne, pyszne w smaku, a do tego łatwe do zrobienia. Lekki koperkowy sos dodaje aromatu i smaku mięsnym kulkom. Ta potrawa zasmakuje zarówno dużym, jak i małym.
Świetnie smakują z ryżem. tłuczonymi ziemniakami lub niepaloną kaszą oraz marchewką z groszkiem.
Jakie mięso na pulpety?
Właściwie nadaje się każdy rodzaj mięsa. Możecie wykorzystać drobiowe (kurczaka lub indyka), wieprzowe, wołowe, a nawet rybę. My polecamy połączyć mięsa różnych gatunków, dzięki czemu pulpeciki zyskają więcej smaku, aromatu i będą bardziej wilgotne. Jeśli zrobicie je wyłącznie z drobiu to wyjdą dość suche.
Gotowe pulpety wraz z wywarem możecie z powodzeniem zamrozić na później. Na bazie bulionu możecie również przygotować różne sosy.
Przepis na pulpety wieprzowo-wołowe w sosie koperkowym
Z przepisu wychodzi 12 pulpecików średniej wielkości.
Składniki na pulpety
- 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 bułka
- 3 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- maggi do smaku
- 1 litr bulionu warzywnego
- mąka do oprószenia
Składniki na sos
- 1 szklanka wywaru z gotowania pulpetów
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- Duża garść posiekanego koperku
- szczypta soli do smaku
- szczypta cukru
- sok z cytryny
Przygotowanie
- Do dużego garnka wlejcie bulion i doprowadźcie go do wrzenia.
- Do miski włóżcie bułkę i zalejcie ją mlekiem. Możecie użyć świeżej lub czerstwej. Gdy zmięknie odciśnijcie ją dokładnie.
- W oddzielnej misce przyrządźcie mięso – dodajcie do niego jajko, bułkę oraz bułkę tartą, a następnie przyprawcie pieprzem, solą i maggi. Całość dokładnie wyróbcie na gładką masę.
- Uformujcie 12 pulpecików i obtoczcie je w mące.
- Wrzućcie je na wrzący bulion i gotujcie przez około 20 minut.
- Pod koniec gotowania, w oddzielnym garnku rozpuśćcie olej i masło, dodajcie połowę koperku i podsmażcie. Dodajcie mąkę i dokładnie wymieszajcie.
- Dodajcie szklankę gorącego wywaru oraz śmietankę. Dosypcie pozostały koperek i doprawcie do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.
- Dodajcie odcedzone pulpeciki i całość gotujcie przez 5 minut.
Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl