pulpety wieprzowo wolowe w sosie koperkowym
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy

Lekkie i proste danie na obiad? Pokochacie te delikatne pulpeciki w sosie koperkowym

To lekkie, sycące i niskokaloryczne danie. Dzieci często zajadają się nim w przedszkolach, ale z pewnością pokochają je i dorośli za wyjątkową delikatność i pyszny koperkowy sos.

Pulpety to wyjątkowe danie – niskokaloryczne, pyszne w smaku, a do tego łatwe do zrobienia. Lekki koperkowy sos dodaje aromatu i smaku mięsnym kulkom. Ta potrawa zasmakuje zarówno dużym, jak i małym.
Świetnie smakują z ryżem. tłuczonymi ziemniakami lub niepaloną kaszą oraz marchewką z groszkiem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie mięso na pulpety?

Właściwie nadaje się każdy rodzaj mięsa. Możecie wykorzystać drobiowe (kurczaka lub indyka), wieprzowe, wołowe, a nawet rybę. My polecamy połączyć mięsa różnych gatunków, dzięki czemu pulpeciki zyskają więcej smaku, aromatu i będą bardziej wilgotne. Jeśli zrobicie je wyłącznie z drobiu to wyjdą dość suche.
Gotowe pulpety wraz z wywarem możecie z powodzeniem zamrozić na później. Na bazie bulionu możecie również przygotować różne sosy.

Przepis na pulpety wieprzowo-wołowe w sosie koperkowym

Z przepisu wychodzi 12 pulpecików średniej wielkości.

Składniki na pulpety

  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 bułka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • maggi do smaku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • mąka do oprószenia

Składniki na sos

  • 1 szklanka wywaru z gotowania pulpetów
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • Duża garść posiekanego koperku
  • szczypta soli do smaku
  • szczypta cukru
  • sok z cytryny

Przygotowanie

  1. Do dużego garnka wlejcie bulion i doprowadźcie go do wrzenia.
  2. Do miski włóżcie bułkę i zalejcie ją mlekiem. Możecie użyć świeżej lub czerstwej. Gdy zmięknie odciśnijcie ją dokładnie.
  3. W oddzielnej misce przyrządźcie mięso – dodajcie do niego jajko, bułkę oraz bułkę tartą, a następnie przyprawcie pieprzem, solą i maggi. Całość dokładnie wyróbcie na gładką masę.
  4.  Uformujcie 12 pulpecików i obtoczcie je w mące.
  5. Wrzućcie je na wrzący bulion i gotujcie przez około 20 minut.
  6. Pod koniec gotowania, w oddzielnym garnku rozpuśćcie olej i masło, dodajcie połowę koperku i podsmażcie. Dodajcie mąkę i dokładnie wymieszajcie.
  7. Dodajcie szklankę gorącego wywaru oraz śmietankę. Dosypcie pozostały koperek i doprawcie do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.
  8. Dodajcie odcedzone pulpeciki i całość gotujcie przez 5 minut.

Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl

pulpety przepis
AdobeStock
Newsy
Soczyste i mięciutkie pulpety z mięsa mielonego. Nie rozwalają się podczas gotowania dzięki składnikowi za 3 zł
Pulpety rozpadają się wam w garnku? Jest na to bardzo prosta rada! Wystarczy jeden składnik.

Delikatne i rozpływające się w ustach pulpety to pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Dzięki dodaniu jednego składnika będą bardzo zwarte i nie rozpadną się w trakcie gotowania! Przepis na pulpety Do przygotowania smacznych, soczystych, domowych pulpetów potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki na pulpety: Pół kilograma mielonego mięsa (wieprzowe, wieprzowo-wołowe lub drobiowe) Filiżanka zimnego bulionu warzywnego (albo sama woda) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 3 łyżki kaszy manny Szczypta lubczyku Szczypta pieprzu ziołowego Pół łyżeczki soli Składniki na sos: 1 litr bulionu warzywnego Garść suszonych grzybów (lub kilka pieczarek, jednak sos będzie znacznie smaczniejszy, jeśli użyjecie grzybów suszonych) 100 ml zimnej wody 2 łyżki mąki Sól Pieprz Przygotowanie: Cebulę i czosnek obierzcie i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. Do miski włóżcie mięso mielone. Wlejcie do niego filiżankę zimnego (!) bulionu, 1 jajko, cebulę, czosnek, szczyptę lubczyku, pieprzu, sól i 3 łyżki kaszy manny. Dzięki temu składnikowi pulpety będą zwarte i nie rozpadną się! Bardzo dokładnie wyróbcie masę na pulpety. Im dłużej będziecie ją wyrabiać, tym będzie ona bardziej spójna. Gdy mięso przestanie się kleić do ścianek miski, przykryjcie je folią spożywczą i odstawcie do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie formujcie mięso w kształt pulpetów. W garnku podgrzejcie litr bulionu warzywnego i dodajcie do niego zamoczone wcześniej suszone grzyby. Gdy wywar będzie się już gotował, włóżcie do niego pulpety pojedynczo i bardzo powoli – dzięki temu nie spadnie temperatura bulionu. Gotujcie przez 10 minut na małym ogniu. W...

Pulpety z indyka w sosie
Gotujmy.pl/zbysiowa
Przepisy
Pyszne pulpety z indyka według tradycyjnej receptury. Każda gospodyni powinna poznać ten przepis
Mięso z indyka to popularny drób, zwłaszcza w Ameryce Północnej, gdzie jest spożywane w ramach wydarzeń istotnych kulturowo. Jak się okazuje, adaptacja indyka na polskie warunki powiodła się równie pomyślnie.

Święto Dziękczynienia i Boże Narodzenie to dwie ważne okazje w życiu Amerykanów, które podpowiadają podanie gościom indyka. Indyk w niektórych kulturach to propozycja standardowa. Jak jest w Polsce? Zdrowszy niż boczek Indyk to bardzo popularne mięso, również w Polsce. Przetwarza się jego ogromne ilości. Może być wędzony, jest też czasami sprzedawany jako szynka z indyka lub boczek z indyka, który jest uważany za znacznie zdrowszą wersję boczku wieprzowego. Turkey Roll W niektórych wiejskich częściach Nowej Fundlandii w Kanadzie istnieje mięso delikatesowe określane jako „Turkey Roll", powszechnie spożywane przez dzieci. To nic innego jak rolada z indyka, najczęściej z soczystym nadzieniem. Można podawać ją samą lub z sosem żurawinowym. Pulpety z indyka w sosie koperkowym Jeśli nie macie pomysłu na zwyczajny obiad, po którym nawet wasze dzieciaki będą się oblizywać, proponujemy pulpeciki z indyka. Przepis jest łatwy w wykonaniu, a danie podaje się z delikatnym sosem koperkowym. Składniki na 4 porcje: 500 g mielonego mięsa indyka 2 łyżki posiekanego koperku 1 mała czerstwa bułka 1 cebula 1 jajko 400 ml wody lub bulionu 1 marchewka szczypta kurkumy w proszku 1 łyżeczka masła mąka pszenna mąka ziemniaczana olej roślinny mleko lub woda Przygotowanie: Bułkę zalewamy mlekiem lub wodą i odstawiamy do namoczenia na około 5-10 minut. Po tym krótkim czasie delikatnie ją odciskamy. Do miski wkładamy zmielone mięso, startą na tarce cebulę, 1 łyżkę koperku, łyżeczkę soli oraz i 1/2 łyżeczki pieprzu. Na koniec wrzucamy odciśniętą bułkę. Razem z mięsem możemy też zmielić cebulę oraz namoczoną bułkę.  Wszystko wyrabiamy dokładnie dłonią, pod koniec dodając...

Przepis na pulpety w sosie pomidorowym
Gotujmy.pl/smak i uczucie
Newsy
Te pulpety z sosem pomidorowym smakowałyby nawet Magdzie Gessler. Zapewniamy - lepszych nie jedliście
Rozpływające się w ustach pulpety w sosie pomidorowym to niezawodny sposób na niejadka. Na wszelki wypadek zrób ich więcej, bo twoje dziecko na pewno poprosi o dokładkę!

Delikatne w smaku, a do tego pożywne i zdrowe. Jak tu ich nie kochać. Mowa oczywiście o pulpetach z indyka w sosie pomidorowym. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Zrobicie je w zaledwie 30 minut. Przepis na pulpety z sosem pomidorowym Składniki: 400 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 ml rosołu passata pomidorowa 1 jajko bułka tarta przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, bazylia Przygotowanie: Cebulę i czosnek obierz i pokrójcie w drobną kostkę. Następnie przełóżcie na rozgrzaną patelnie, dodajcie soli oraz pieprz i zeszklijcie wszystko. Tak przygotowaną cebulę i czosnek wymieszajcie z mięsem, jajkiem i bułką tartą. Całość doprawcie słodką papryką, solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi uformujcie niewielkie pulpeciki. Na rozgrzaną patelnie przełóżcie przygotowane mięso. Smażcie z obu stron aż do zarumienienia. Do pulpecików dolejcie gorący bulion. Całość gotujcie pod przykrywką przez ok. 10 minut. Po tym czasie do mięsa dolejcie passatę pomidorową i gotujcie przez kolejne ok. 10 minut bez przykrywki. W międzyczasie sprawdźcie czy dania nie trzeba jeszcze przyprawić. Użyjcie soli, pieprzu, słodkiej papryki i bazylii. Gotowe! Tak przyrządzone pulpeciki możecie podawać z ziemniakami, ryżem, a nawet makaronem. W kuchni ogranicza was tylko własna wyobraźnia. Źródło: przepisy.pl

Co zrobić z mięsem z rosołu? Przepis na proste pulpeciki drobiowe
Pixabay
Newsy
Co zrobić z mięsem z rosołu? Przepis na proste pulpeciki drobiowe 
Nie przepadacie za smakiem mięsa gotowanego w rosole? Możecie z niego zrobić pyszne i oryginalne danie, które posmakuje wszystkim domownikom - nawet tym najmłodszym!

Rosół gości na wielu polskich stołach przynajmniej raz w tygodniu, dlatego warto zaopatrzyć się w przepisy na pyszne, kreatywne dania, które zrobicie z mięsa po rosole.  Klasyczny bulion z kury to wyjątkowo uniwersalne danie, które może posłużyć za bazę do wielu kolejnych potraw. Świetnie sprawdzi się przygotowanie tej zupy na początku tygodnia, aby przez następne kilka dni mieć gotowe alternatywy na inne dania: z mięsa przygotujecie np. pyszne pulpeciki, a z bulionu zupę pomidorową czy ogórkową. Przepis na pulpeciki z mięsa z rosołu Składniki: mięso z rosołu (np. podudzie+ skrzydełko) ½ bułki 1 jajko mleko sól, pieprz łyżeczka koperku 0,5 łyżeczki kaszy manny łyżeczka bułki tartej masło klarowane mąka do obtoczenia 3 łyżki passaty pomidorowej 0,5 szklanki rosołu Przygotowanie:  Mięso wyjąć z rosołu, oddzielić od kości i zmielić.  Bułkę namoczyć w mleku, dodać odciśniętą do mięsa. Dodać pozostałe składniki tj. jajko, pokrojony koperek, kaszę i bułkę oraz przyprawy.  Wymieszać dokładnie i formować kuleczki mięsne (gdyby masa była zbyt rzadka to dodać jeszcze odrobinę bułki tartej). Obtoczyć w mące. Smażyć na rumiano z każdej strony na maśle klarowanym.  Zalać rosołem, dodać passatę pomidorową (z kartoniku). Gotować około 10 minut na małym ogniu. Jeżeli sos jest zbyt rzadki to dodać jeszcze odrobinę mąki. Czytaj też: Jak zrobić pomidorową na wczorajszym rosole? Oto sprawdzony sposób Jacka Kuronia na pyszną zupę Przepis na zupę ogórkową na rosole. Zastosujcie ten trik a zyska na smaku Zapomnijcie o rosole na kurczaku. Najbardziej esencjonalny i pełny smaku wywar ugotujecie na tym mięsie