pulpety wieprzowo wolowe w sosie koperkowym
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy

Lekkie i proste danie na obiad? Pokochacie te delikatne pulpeciki w sosie koperkowym

To lekkie, sycące i niskokaloryczne danie. Dzieci często zajadają się nim w przedszkolach, ale z pewnością pokochają je i dorośli za wyjątkową delikatność i pyszny koperkowy sos.

Pulpety to wyjątkowe danie – niskokaloryczne, pyszne w smaku, a do tego łatwe do zrobienia. Lekki koperkowy sos dodaje aromatu i smaku mięsnym kulkom. Ta potrawa zasmakuje zarówno dużym, jak i małym.
Świetnie smakują z ryżem. tłuczonymi ziemniakami lub niepaloną kaszą oraz marchewką z groszkiem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie mięso na pulpety?

Właściwie nadaje się każdy rodzaj mięsa. Możecie wykorzystać drobiowe (kurczaka lub indyka), wieprzowe, wołowe, a nawet rybę. My polecamy połączyć mięsa różnych gatunków, dzięki czemu pulpeciki zyskają więcej smaku, aromatu i będą bardziej wilgotne. Jeśli zrobicie je wyłącznie z drobiu to wyjdą dość suche.
Gotowe pulpety wraz z wywarem możecie z powodzeniem zamrozić na później. Na bazie bulionu możecie również przygotować różne sosy.

Przepis na pulpety wieprzowo-wołowe w sosie koperkowym

Z przepisu wychodzi 12 pulpecików średniej wielkości.

Składniki na pulpety

  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 bułka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • maggi do smaku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • mąka do oprószenia

Składniki na sos

  • 1 szklanka wywaru z gotowania pulpetów
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • Duża garść posiekanego koperku
  • szczypta soli do smaku
  • szczypta cukru
  • sok z cytryny

Przygotowanie

  1. Do dużego garnka wlejcie bulion i doprowadźcie go do wrzenia.
  2. Do miski włóżcie bułkę i zalejcie ją mlekiem. Możecie użyć świeżej lub czerstwej. Gdy zmięknie odciśnijcie ją dokładnie.
  3. W oddzielnej misce przyrządźcie mięso – dodajcie do niego jajko, bułkę oraz bułkę tartą, a następnie przyprawcie pieprzem, solą i maggi. Całość dokładnie wyróbcie na gładką masę.
  4.  Uformujcie 12 pulpecików i obtoczcie je w mące.
  5. Wrzućcie je na wrzący bulion i gotujcie przez około 20 minut.
  6. Pod koniec gotowania, w oddzielnym garnku rozpuśćcie olej i masło, dodajcie połowę koperku i podsmażcie. Dodajcie mąkę i dokładnie wymieszajcie.
  7. Dodajcie szklankę gorącego wywaru oraz śmietankę. Dosypcie pozostały koperek i doprawcie do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.
  8. Dodajcie odcedzone pulpeciki i całość gotujcie przez 5 minut.

Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl

Marzą wam się pulchne pulpeciki? Jest na to sposób. Wystarczy, że dodacie do nich...
Adobe Stock
Newsy
Marzą wam się pulchne pulpeciki jak u babci? Dodajcie do nich 1 składnik, a wyjdą doskonale
Na obiad dla dzieci i nie tylko doskonale sprawdzają się pulpety z indyka - delikatne i soczyste dzięki jednemu składnikowi.

Delikatne, drobiowe pulpety to świetny pomysł na obiad dla dzieci. Podane z ziemniakami i surówką pulpeciki na pewno posmakują wszystkim maluchom! Jeśli chcecie, by danie było jeszcze bardziej miękkie i pulchne, wystarczy dodać do nich tylko jeden składnik, który każdy ma w domu. Przepis na pulpety z indyka Do pulpetów najlepsze będzie mielone mięso z udźca lub filetu z indyka. Możecie zmielić mięso sami lub kupić gotowe w sklepie – zwracajcie tylko uwagę na to, czy na opakowaniu nie napisano „wyrób garmażeryjny”. Takie mięso jest gorsze w smaku. Natomiast sekretem wyjątkowo pulchnych pulpetów jest… zwykła bułka! Aby przyrządzić pulpeciki z indyka, będą wam potrzebne poniższe składniki: Składniki:  0,5 kg mielonego mięsa z indyka 1 bułka (może być kajzerka) 1 średnia cebula 1 jajko 1 łyżka masła 1 marchewka 2 łyżki świeżego koperku lub pietruszki Płaska łyżeczka kurkumy Mąka ziemniaczana Mąka pszenna Mleko Olej Sól Przygotowanie Bułkę namoczcie w wodzie lub mleku i odstawcie na 15 minut. W misce wymieszajcie mięso mielone ze startą cebulą, łyżeczką soli, łyżką koperku, odrobiną pieprzu i odciśniętą bułką. Dokładnie wyrabiajcie mięso i na koniec wbijcie jedno jajko. Z mięsa formujcie pulpeciki i następnie podsmażcie je na patelni na złoto. Do garnka wlejcie wodę lub bulion, dodajcie masło, startą marchewkę oraz kurkumę i zagotujcie. Gdy wywar się zagotuje, włóżcie do niego podsmażone pulpety. Gotujcie przez 20 minut na małym ogniu. Na koniec zagęśćcie wodę, wsypując po jednej łyżeczce mąki ziemniaczanej i pszennej. Gotujcie jeszcze chwilę do zgęstnienia. I gotowe! Pulpety świetnie smakują posypane świeżym koperkiem lub pietruszką i podawane z ziemniakami.

pulpety przepis
AdobeStock
Newsy
Soczyste i mięciutkie pulpety z mięsa mielonego. Nie rozwalają się podczas gotowania dzięki składnikowi za 3 zł
Pulpety rozpadają się wam w garnku? Jest na to bardzo prosta rada! Wystarczy jeden składnik.

Delikatne i rozpływające się w ustach pulpety to pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Dzięki dodaniu jednego składnika będą bardzo zwarte i nie rozpadną się w trakcie gotowania! Przepis na pulpety Do przygotowania smacznych, soczystych, domowych pulpetów potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki na pulpety: Pół kilograma mielonego mięsa (wieprzowe, wieprzowo-wołowe lub drobiowe) Filiżanka zimnego bulionu warzywnego (albo sama woda) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 3 łyżki kaszy manny Szczypta lubczyku Szczypta pieprzu ziołowego Pół łyżeczki soli Składniki na sos: 1 litr bulionu warzywnego Garść suszonych grzybów (lub kilka pieczarek, jednak sos będzie znacznie smaczniejszy, jeśli użyjecie grzybów suszonych) 100 ml zimnej wody 2 łyżki mąki Sól Pieprz Przygotowanie: Cebulę i czosnek obierzcie i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. Do miski włóżcie mięso mielone. Wlejcie do niego filiżankę zimnego (!) bulionu, 1 jajko, cebulę, czosnek, szczyptę lubczyku, pieprzu, sól i 3 łyżki kaszy manny. Dzięki temu składnikowi pulpety będą zwarte i nie rozpadną się! Bardzo dokładnie wyróbcie masę na pulpety. Im dłużej będziecie ją wyrabiać, tym będzie ona bardziej spójna. Gdy mięso przestanie się kleić do ścianek miski, przykryjcie je folią spożywczą i odstawcie do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie formujcie mięso w kształt pulpetów. W garnku podgrzejcie litr bulionu warzywnego i dodajcie do niego zamoczone wcześniej suszone grzyby. Gdy wywar będzie się już gotował, włóżcie do niego pulpety pojedynczo i bardzo powoli – dzięki temu nie spadnie temperatura bulionu. Gotujcie przez 10 minut na małym ogniu. W...

Pulpety z indyka w sosie
Gotujmy.pl/zbysiowa
Przepisy
Pyszne pulpety z indyka według tradycyjnej receptury. Każda gospodyni powinna poznać ten przepis
Mięso z indyka to popularny drób, zwłaszcza w Ameryce Północnej, gdzie jest spożywane w ramach wydarzeń istotnych kulturowo. Jak się okazuje, adaptacja indyka na polskie warunki powiodła się równie pomyślnie.

Święto Dziękczynienia i Boże Narodzenie to dwie ważne okazje w życiu Amerykanów, które podpowiadają podanie gościom indyka. Indyk w niektórych kulturach to propozycja standardowa. Jak jest w Polsce? Zdrowszy niż boczek Indyk to bardzo popularne mięso, również w Polsce. Przetwarza się jego ogromne ilości. Może być wędzony, jest też czasami sprzedawany jako szynka z indyka lub boczek z indyka, który jest uważany za znacznie zdrowszą wersję boczku wieprzowego. Turkey Roll W niektórych wiejskich częściach Nowej Fundlandii w Kanadzie istnieje mięso delikatesowe określane jako „Turkey Roll", powszechnie spożywane przez dzieci. To nic innego jak rolada z indyka, najczęściej z soczystym nadzieniem. Można podawać ją samą lub z sosem żurawinowym. Pulpety z indyka w sosie koperkowym Jeśli nie macie pomysłu na zwyczajny obiad, po którym nawet wasze dzieciaki będą się oblizywać, proponujemy pulpeciki z indyka. Przepis jest łatwy w wykonaniu, a danie podaje się z delikatnym sosem koperkowym. Składniki na 4 porcje: 500 g mielonego mięsa indyka 2 łyżki posiekanego koperku 1 mała czerstwa bułka 1 cebula 1 jajko 400 ml wody lub bulionu 1 marchewka szczypta kurkumy w proszku 1 łyżeczka masła mąka pszenna mąka ziemniaczana olej roślinny mleko lub woda Przygotowanie: Bułkę zalewamy mlekiem lub wodą i odstawiamy do namoczenia na około 5-10 minut. Po tym krótkim czasie delikatnie ją odciskamy. Do miski wkładamy zmielone mięso, startą na tarce cebulę, 1 łyżkę koperku, łyżeczkę soli oraz i 1/2 łyżeczki pieprzu. Na koniec wrzucamy odciśniętą bułkę. Razem z mięsem możemy też zmielić cebulę oraz namoczoną bułkę.  Wszystko wyrabiamy dokładnie dłonią, pod koniec dodając...

Przepis Tomasza Strzelczyka na delikatne pulpeciki z karpia. Nawet nie poznacie, że są z ryby
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook
Newsy
Przepis Tomasza Strzelczyka na delikatne pulpeciki z karpia. Nawet nie poznacie, że są z ryby
Te pulpeciki są proste w przygotowaniu, a do tego tak smaczne i rozpływające się w ustach, że zawsze już będziecie je robić. Nawet dzieci nie poznają, że kryje się w nich karp. Tomasz Strzelczyk zna się w końcu na kuchni jak mało kto. 

Mięso karpia jest często niedoceniane przez Polaków. Według byłego uczestnika programu „MasterChef" to niedobrze, bo jest wyjątkowo soczyste, miękkie i delikatne. A do tego nasze, krajowe. Karp kupiony z dobrego źródła to gwarancja, że przygotujecie najlepsze w swoim życiu pulpety.  Porady Tomasza Strzelczyka dotyczące przygotowania klopsów z karpia  Zanim przejdziemy do przedstawienia szczegółów tego wyjątkowego przepisu, zwróćcie uwagę na garść praktycznych porad prosto od pana Tomka: Po wyfiletowaniu karpia niczego nie wyrzucajcie. Z jego głowy, żeber i kręgosłupa przygotujecie pyszny wywar, w którym dusić się będą klopsiki.  W filetach przeznaczonych do mielenia znajdują się zazwyczaj drobne ości. Nie przejmujcie się nimi - stracą swoją ostrość podczas mielenia i obróbki cieplnej.  Jeżeli masa na pulpety okaże się zbyt rzadka, możecie wsypać do niej bułkę tartą.  Formujcie niewielkie pulpeciki, najlepiej wielkości orzecha włoskiego.  Przepis na klopsiki z karpia w sosie koperkowym  Składniki:   1 duży karp   włoszczyzna (marchewki, ćwiartka selera, korzeń pietruszki) ½ szklanki białego wina,   1 l wody  1 jajko   ½ szklanki płatków owsianych   mleko do namoczenia płatków  250 ml śmietanki   mąka   2 liście laurowe   ½ łyżeczki kolendry   solidna szczypta ziół prowansalskich  pęczek koperku   sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania:  Zdejmijcie skórę z karpia, odetnijcie jego głowę i wyfiletujcie.  Przygotujcie bulion na bazie głowy i...