Pulpety to wyjątkowe danie – niskokaloryczne, pyszne w smaku, a do tego łatwe do zrobienia. Lekki koperkowy sos dodaje aromatu i smaku mięsnym kulkom. Ta potrawa zasmakuje zarówno dużym, jak i małym.
Świetnie smakują z ryżem. tłuczonymi ziemniakami lub niepaloną kaszą oraz marchewką z groszkiem.

Jakie mięso na pulpety?

Właściwie nadaje się każdy rodzaj mięsa. Możecie wykorzystać drobiowe (kurczaka lub indyka), wieprzowe, wołowe, a nawet rybę. My polecamy połączyć mięsa różnych gatunków, dzięki czemu pulpeciki zyskają więcej smaku, aromatu i będą bardziej wilgotne. Jeśli zrobicie je wyłącznie z drobiu to wyjdą dość suche.
Gotowe pulpety wraz z wywarem możecie z powodzeniem zamrozić na później. Na bazie bulionu możecie również przygotować różne sosy.

Przepis na pulpety wieprzowo-wołowe w sosie koperkowym

Z przepisu wychodzi 12 pulpecików średniej wielkości.

Składniki na pulpety

  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 bułka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • maggi do smaku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • mąka do oprószenia

Składniki na sos

  • 1 szklanka wywaru z gotowania pulpetów
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • Duża garść posiekanego koperku
  • szczypta soli do smaku
  • szczypta cukru
  • sok z cytryny

Przygotowanie

  1. Do dużego garnka wlejcie bulion i doprowadźcie go do wrzenia.
  2. Do miski włóżcie bułkę i zalejcie ją mlekiem. Możecie użyć świeżej lub czerstwej. Gdy zmięknie odciśnijcie ją dokładnie.
  3. W oddzielnej misce przyrządźcie mięso – dodajcie do niego jajko, bułkę oraz bułkę tartą, a następnie przyprawcie pieprzem, solą i maggi. Całość dokładnie wyróbcie na gładką masę.
  4.  Uformujcie 12 pulpecików i obtoczcie je w mące.
  5. Wrzućcie je na wrzący bulion i gotujcie przez około 20 minut.
  6. Pod koniec gotowania, w oddzielnym garnku rozpuśćcie olej i masło, dodajcie połowę koperku i podsmażcie. Dodajcie mąkę i dokładnie wymieszajcie.
  7. Dodajcie szklankę gorącego wywaru oraz śmietankę. Dosypcie pozostały koperek i doprawcie do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.
  8. Dodajcie odcedzone pulpeciki i całość gotujcie przez 5 minut.

Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: