Śnieżynka to lekkie ciasto biszkoptowe przełożone kremem na bazie śmietanki i mascarpone. Ale jego sekretem jest to, że każda warstwa jest inna! Robi się szybko, jeszcze szybciej znika z blachy i wszystkim smakuje. Doskonale prezentuje się na talerzu pokrojone w zgrabne kostki. Jest tak proste do zrobienia, że na pewno na stałe zagości na waszych stołach.

Przepis na ciasto Śnieżynka

Składniki na biszkopt

  • 300 g mąki pszennej, najlepiej typu 450
  • 100 g cukru
  • 5 dużych jajek
  • 80 ml oleju
  • 10 g proszku do pieczenia

Składniki na krem śmietanowy

  • Pół litra zimnej śmietany kremówki 30 lub 36%
  • 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
  • 100 g cukru pudru
  • 15 g śmietanfixu

Dodatkowo

  • 60 g wiórków kokosowych
  • 125 ml wody
  • 1 opakowanie galaretki agrestowej

Przygotowanie

  1. Ubij dokładnie jajka z cukrem, aż staną się jasnobeżowe
  2. Dodaj olej i zmiksuj całość.
  3. Przesiej przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia – ta metoda sprawi, że biszkopt będzie lżejszy i bardziej puszysty.
  4. Kwadratową formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej masę.
  5. Biszkopt piecz w 170 stopniach przez około 40 minut i wystudź.
  6. Rozpuść galaretkę agrestową we wrzącej wodzie i dokładnie wymieszaj aż się rozpuści.
  7. Wylej do dużego, niskiego naczynia. Gdy stężeje pokrój na kwadraty.
  8. Ubij śmietankę na sztywno, pod koniec miksowania dodawaj stopniowo cukier-puder oraz śmietanfix.
  9. Dodaj serek mascarpone i dokładnie wymieszaj, najlepiej trzepaczką lub zmiksuj krótko na niskich obrotach.
  10. Podziel masę na 3 części: do jednej dodaj galaretkę, do drugiej wiórki kokosowe, a do trzeciej nic nie dodawaj.
  11. Wystudzony biszkopt przekrój na trzy równe części.
  12. Pierwszy posmaruj masą z galaretką i przykryj drugim biszkoptem.
  13. Nałóż krem śmietanowy, przykryj ostatnim biszkoptem i wykończ kremem z dodatkiem kokosa. Całość można jeszcze posypać wiórkami.
  14. Schłodź w lodówce przez około 2 godziny.
  15. Przed podaniem pokrój w kostki.
  16. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl