ciasto sniezynka
Gotujmy.pl/Ewa27
Newsy

Lekkie ciasto Śnieżynka powali gości na kolana. Każdy spyta, czy podzielisz się przepisem

Miękki biszkopt i śmietankowy krem to doskonałe połączenie, które nigdy nie wychodzi z mody.
Magda Borucińska
grudzień 08, 2020

Śnieżynka to lekkie ciasto biszkoptowe przełożone kremem na bazie śmietanki i mascarpone. Ale jego sekretem jest to, że każda warstwa jest inna! Robi się szybko, jeszcze szybciej znika z blachy i wszystkim smakuje. Doskonale prezentuje się na talerzu pokrojone w zgrabne kostki. Jest tak proste do zrobienia, że na pewno na stałe zagości na waszych stołach.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na ciasto Śnieżynka

Składniki na biszkopt

  • 300 g mąki pszennej, najlepiej typu 450
  • 100 g cukru
  • 5 dużych jajek
  • 80 ml oleju
  • 10 g proszku do pieczenia

Składniki na krem śmietanowy

  • Pół litra zimnej śmietany kremówki 30 lub 36%
  • 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
  • 100 g cukru pudru
  • 15 g śmietanfixu

Dodatkowo

  • 60 g wiórków kokosowych
  • 125 ml wody
  • 1 opakowanie galaretki agrestowej

Przygotowanie

  1. Ubij dokładnie jajka z cukrem, aż staną się jasnobeżowe
  2. Dodaj olej i zmiksuj całość.
  3. Przesiej przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia – ta metoda sprawi, że biszkopt będzie lżejszy i bardziej puszysty.
  4. Kwadratową formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej masę.
  5. Biszkopt piecz w 170 stopniach przez około 40 minut i wystudź.
  6. Rozpuść galaretkę agrestową we wrzącej wodzie i dokładnie wymieszaj aż się rozpuści.
  7. Wylej do dużego, niskiego naczynia. Gdy stężeje pokrój na kwadraty.
  8. Ubij śmietankę na sztywno, pod koniec miksowania dodawaj stopniowo cukier-puder oraz śmietanfix.
  9. Dodaj serek mascarpone i dokładnie wymieszaj, najlepiej trzepaczką lub zmiksuj krótko na niskich obrotach.
  10. Podziel masę na 3 części: do jednej dodaj galaretkę, do drugiej wiórki kokosowe, a do trzeciej nic nie dodawaj.
  11. Wystudzony biszkopt przekrój na trzy równe części.
  12. Pierwszy posmaruj masą z galaretką i przykryj drugim biszkoptem.
  13. Nałóż krem śmietanowy, przykryj ostatnim biszkoptem i wykończ kremem z dodatkiem kokosa. Całość można jeszcze posypać wiórkami.
  14. Schłodź w lodówce przez około 2 godziny.
  15. Przed podaniem pokrój w kostki.
  16. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
paczek z mikrofalowki
Gotujmy.pl/Babeczka35
Newsy Pączek z mikrofalówki w 2 minuty - banalny w wykonaniu, ale smakuje jak z cukierni. Rewelacja
Smakuje tak samo dobrze jak ten z cukierni!
Magda Borucińska
grudzień 08, 2020

Pączki nie są bardzo trudne do zrobienia, ale dobre wyrobienie ciasta, a następnie jego wyrośnięcie jest dość czasochłonne. Smażone w głębokim tłuszczu są bardzo kaloryczne i nawet odsączanie ich na papierowym ręczniku niewiele pomaga. Z przepisu najczęściej wychodzi ich około 20 sztuk. Co zrobić, gdy mamy ochotę na jednego pączka, ale cukiernie są zamknięte, a my nie mamy czasu i ochoty na tak pracochłonne ciastko? Z pomocą przychodzi nam mikrofalówka! Czy rzeczywiście można zrobić w niej wypieki? Zdecydowanie tak, a co więcej, nie odbiegają one smakowo od tych „prawdziwych” pieczonych w piekarniku. Ciasta z kubeczka Ten typ „wypieków” od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Wcale nas to nie dziwi. Są niezwykle łatwe do wykonaniu, w porównaniu z tradycyjnymi ciastami robi się je tylko w kilka minut, a niezbędne składniki zazwyczaj mamy pod ręką. Dodatkowo nie trzeba piec całej blachy sernika czy biszkoptu, można zrobić tylko jedną porcję. Co jeszcze można przyrządzić w mikrofali? Najpopularniejszym przepisem jest zdecydowanie czekoladowa babeczka z kubeczka przypominająca murzynka, którą można przyrządzić również w wersji waniliowej. Równie pyszny wyjdzie nam sernik. Ciasta można przełożyć dżemem, konfiturą lub świeżymi owocami. Należy pamiętać o dwóch rzeczach: wybierajmy większe miseczki czy kubki, ponieważ ciasto dość mocno rośnie oraz przez to, że pieczemy na najwyższej mocy wypiek szybko się robi, dlatego warto w trakcie sprawdzić, czy jest już gotowy. Przepis na pączka z mikrofalówki Składniki 45 g masła Jajko 2 łyżki mleka 4 łyżki mąki pszennej, najlepiej tortowej 1 płaska łyżka cukru Pół łyżeczki proszku do pieczenia Cukier-puder Przygotowanie Roztop masło i daj mu chwilę przestygnąć. Sypkie...

Przeczytaj
pani walewska
Gotujmy.pl/akrobatka2
Newsy Pani Walewska: efektowne ciasto, które na wszystkich robi wrażenie
Przepyszne kruche blaty z dżemem i bezą przełożone maślano-budyniowym kremem... Każdy będzie chciał drugi kawałek!
Magda Borucińska
grudzień 03, 2020

Pani Walewska to ciasto, które wiele osób może kojarzyć pod drugą nazwą. Pychotka, bo tak właśnie jest nazywane, to nic innego jak warstwowe ciasto przełożone dżemem i masą maślano-budyniową. Zwieńczeniem jest lekka jak obłoczek bezowa pianka, którą można udekorować płatkami migdałowymi. Wbrew pozorom nie jest to czaso- i pracochłonne ciasto. Warto zaserwować je gościom, na których z pewnością zrobi ogromne wrażenie. Pani Walewska prezentuje się niezwykle pięknie, a do tego smakuje niebiańsko.  Przepis na ciasto Pani Walewska (Pychotka) Składniki na kruche ciasto 220 g zimnego masła Pół kg mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % 6 żółtek Pół szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego Składniki na bezę 6 białek w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Składniki na krem maślano-budyniowy Pół litra mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka Kostka masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo Słoik dżemy z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych Opcjonalnie: płatki migdałowe Przygotowanie Składniki na ciasto dokładnie zagnieść, uformować w kulę, przeciąć na pół i każdą połówkę zawinąć w folię. Włożyć do lodówki na godzinę (lub do zamrażarki na 30 minut, jeśli chcemy przyśpieszyć cały proces). Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie przesiać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać z pianą, najlepiej trzepaczką. Dwie prostokątne formy 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do...

Przeczytaj