Śnieżynka to lekkie ciasto biszkoptowe przełożone kremem na bazie śmietanki i mascarpone. Ale jego sekretem jest to, że każda warstwa jest inna! Robi się szybko, jeszcze szybciej znika z blachy i wszystkim smakuje. Doskonale prezentuje się na talerzu pokrojone w zgrabne kostki. Jest tak proste do zrobienia, że na pewno na stałe zagości na waszych stołach.
Przepis na ciasto Śnieżynka
Składniki na biszkopt
- 300 g mąki pszennej, najlepiej typu 450
- 100 g cukru
- 5 dużych jajek
- 80 ml oleju
- 10 g proszku do pieczenia
Składniki na krem śmietanowy
- Pół litra zimnej śmietany kremówki 30 lub 36%
- 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
- 100 g cukru pudru
- 15 g śmietanfixu
Dodatkowo
- 60 g wiórków kokosowych
- 125 ml wody
- 1 opakowanie galaretki agrestowej
Przygotowanie
- Ubij dokładnie jajka z cukrem, aż staną się jasnobeżowe
- Dodaj olej i zmiksuj całość.
- Przesiej przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia – ta metoda sprawi, że biszkopt będzie lżejszy i bardziej puszysty.
- Kwadratową formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej masę.
- Biszkopt piecz w 170 stopniach przez około 40 minut i wystudź.
- Rozpuść galaretkę agrestową we wrzącej wodzie i dokładnie wymieszaj aż się rozpuści.
- Wylej do dużego, niskiego naczynia. Gdy stężeje pokrój na kwadraty.
- Ubij śmietankę na sztywno, pod koniec miksowania dodawaj stopniowo cukier-puder oraz śmietanfix.
- Dodaj serek mascarpone i dokładnie wymieszaj, najlepiej trzepaczką lub zmiksuj krótko na niskich obrotach.
- Podziel masę na 3 części: do jednej dodaj galaretkę, do drugiej wiórki kokosowe, a do trzeciej nic nie dodawaj.
- Wystudzony biszkopt przekrój na trzy równe części.
- Pierwszy posmaruj masą z galaretką i przykryj drugim biszkoptem.
- Nałóż krem śmietanowy, przykryj ostatnim biszkoptem i wykończ kremem z dodatkiem kokosa. Całość można jeszcze posypać wiórkami.
- Schłodź w lodówce przez około 2 godziny.
- Przed podaniem pokrój w kostki.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl