Lekka sałatka, która doskonale syci. Idealna, gdy wasza wątrobą potrzebuje odpocząć po świętach
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy

Lekka sałatka, która doskonale syci. Idealna, gdy wasza wątroba potrzebuje odpocząć po świętach

Macie dosyć świątecznych, ciężkich potraw bogato udekorowanych majonezem? W takim razie zróbcie na obiad coś lekkiego, na przykład pyszną sałatkę.

Co roku każdy się zarzeka, że koniec ze świątecznym obżarstwem. Chyba wszyscy wiemy, że w tym postanowieniu ciężko wytrwać. W końcu ze stołów tak kusząco spoglądają na nas faszerowane jajka, pyszne, domowe wędliny, tradycyjna sałatka jarzynowa, wilgotne piaskowe baby i kajmakowe mazurki. Nawet jeśli spróbujemy odrobinę to okazuje się, że po śniadaniu jesteśmy tak pełni, że spokojnie moglibyśmy zjeść kolejny posiłek następnego dnia.
Po świętach niemal każdy szuka sposobu na pozbycie się tych kilku dodatkowych kilogramów, które nabyliśmy w trakcie świąt. Najlepszym sposobem będzie zdrowe i zbilansowane odżywianie oraz lżejsze potrawy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Z czym podać tuńczyka z puszki?

Mięso tuńczyka jest bogate w witaminy A, E, D i PP oraz kwasy omega-3. Jego delikatne mięso doskonale smakuje zestawione z awokado, kukurydzą konserwową albo jajkami ugotowanymi na twardo. Sałatkę możecie również wzbogacić o czerwoną fasolkę albo ciecierzycę z puszki – nadadzą daniu przyjemnej chrupkości.

Zobacz także
Sałata szybko więdnie? Wypróbujcie trik z TikToka, a będzie świeża przez miesiąc

Sałata szybko więdnie? Wypróbujcie trik z TikToka, a będzie świeża przez miesiąc

Jak odchudzić sałatkę jarzynową? Dodajcie ten sos zamiast majonezu

Jak odchudzić sałatkę jarzynową? Dodajcie ten sos zamiast majonezu

Przepis na lekką sałatkę z awokado i tuńczykiem

Składniki

  • Kilka garści ulubionej sałaty (można użyć gotowej mieszanki sałat)
  • 1 puszka tuńczyka, najlepiej w sosie własnym
  • Pół kolby ugotowanej kukurydzy lub mała puszka kukurydzy konserwowej
  • Dwie albo trzy garści pomidorków koktajlowych
  • 1 dojrzałe awokado
  • Oliwa z oliwek
  • Sok z cytryny
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Sałatę umyjcie i dobrze odsączcie przy użyciu wirówki do sałaty albo za pomocą bawełnianego ręcznika.
  2. Tuńczyka wyjmijcie z puszki i rozdrobnijcie widelcem.
  3. Pomidorki koktajlowe umyjcie, osuszcie i przekrójcie na połówki.
  4. Awokado przekrójcie na pół, wyjmijcie pestkę i dużą łyżką wyjmijcie środek. Pokrójcie na małe kawałki.
  5. Na płaskim talerzu lub w misce ułóżcie sałatę, tuńczyka, pomidorki i awokado. Posypcie odsączoną kukurydzą.
  6. W miseczce połączcie oliwę z oliwek z sokiem z cytryny. Dodajcie sól i pieprz do smaku. Polejcie sałatkę.
  7. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

sałatka nicejska przepis
haniakson / gotujmy.pl
Newsy
Idealna na lunch lub lekki obiad. Przepis na przepyszną i kolorową sałatkę nicejską
Jeśli przybyło wam kilka dodatkowych kilogramów, to nie ma lepszego rozpoczęcia diety niż sałatka nicejska na kolację.

Święta minęły, ale oponka na brzuchu została! Jeśli chcecie być w formie na wiosnę, trzeba już teraz zmienić swoje nawyki żywieniowe. Zamiast ciastek – jabłka, a na kolację lekka sałatka. Wypróbujcie sprawdzony przepis na sałatkę nicejską! Jest bardzo smaczna, zdrowa i wbrew pozorom dość sycąca. To doskonały pomysł na lunch albo kolację. Sprawdzi się także jako przekąska w pracy. Przepis na sałatkę nicejską Francuska kuchnia słynie z bardzo smacznych potraw. Nawet te przygotowywane z łatwo dostępnych i tanich składników potrafią smakować bardzo wykwintnie. Przenieście się do romantycznej Francji i przyrządźcie klasyczną sałatkę nicejską! Aby ją przygotować, potrzebne wam będą poniższe składniki: Kilka łyżek białej fasoli konserwowej 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 jaja 1 nieduża cebula Kilkanaście pomidorków koktajlowych Kilka liści sałaty lodowej 1 łyżka oliwy z oliwek Natka pietruszki Sól Pieprz Przygotowanie Jajka ugotujcie prawie na twardo – żółtko powinno być bardzo miękkie. Tuńczyka i fasolę odsączcie z wody. Cebulę pokrójcie w piórka i oderwijcie kilka dużych liści sałaty lodowej. Następnie pokrójcie je lub rękami porozrywajcie na kawałki. W małej miseczce wymieszajcie oliwę z oliwek, sól oraz pieprz. Możecie dodać kilka kropel soku z cytryny. W dużej misce wymieszajcie sałatę z tuńczykiem, fasolą, cebulą i pomidorkami, a całość polejcie przygotowanym wcześniej sosem. Ugotowane jajka pokrójcie w ćwiartki i ułóżcie na wierzchu sałatki. Posypcie świeżą pietruszką. Smacznego!   Źródło: gotujmy.pl

Katarzyna Skrzynecka zdradziła przepis na sałatkę. Dodaje do niej nieoczekiwany składnik
ONS.pl
Newsy
Katarzyna Skrzynecka zdradziła przepis na sałatkę. Dodaje do niej nieoczekiwany składnik
Sałatka z przepisu Kasi Skrzyneckiej to świetna propozycja dla wszystkich osób dbających o linię. Do tego wygląda przepysznie!

Kasia Skrzynecka dosłownie niknie w oczach. Gwiazda schudła już kilkanaście kilo i czuje się świetnie! Stosowała dietę wegańską, w trakcie której zabronione jest jedzenie mięsa, ryb,m a także serów, jajek i wszelkich produktów odzwierzęcych. Skrzynecka zarzeka się jednak, że w ogóle nie była na tej diecie głodna. Na swoim profilu na Instagramie pochwaliła się przepisem na smaczną sałatkę z łososiem – wypróbujcie! Dieta Katarzyny Skrzyneckiej Kasia Skrzynecka zachwyca ostatnio szczupłą sylwetką. Gwiazda opowiedziała o diecie, którą stosowała. Brzmi dość rygorystycznie, choć gwiazda twierdzi, że wcale nie czuła się głodna! Kobiety w moim wieku, u których metabolizm zwalnia tempo, muszą postawić raczej na radykalną dietę. Wiele osób chwali sobie post doktor Dąbrowskiej, ale to dieta niesłychanie restrykcyjna i trwająca tylko 40 dni. Mój plan zakładał minimum trzy miesiące diety o podobnych, lecz zmodyfikowanych zasadach. Pod fachową kontrolą męża przeprowadziłam konsekwentny wegański detoks. Nie jadłam mięsa, ryb, produktów mącznych, kasz, ryżu, mleka, nabiału, jajek, warzyw strączkowych i oczywiście cukru. Choć taki jadłospis wygląda bardzo ubogo, Skrzynecka zwróciła uwagę na to, że w końcu główny składnik tej diety, czyli warzywa, praktycznie nie mają kalorii i można je jeść bez ograniczeń: Lekkie posiłki możesz jeść nawet pięć razy dziennie w sycącej ilości. Choćby kopiaste miski chrupkiej sałaty, rukoli, kiełków, z kompozycją wielu świeżych warzyw, np. pomidora, kalafiora i brokuła, cukinii, ogórków, rzodkiewek, oliwek czy buraka. Do tego w niedużej ilości orzechy, pestki dyni, słonecznika oraz oleje z orzechów i pestek dyni oraz ocet balsamiczny. Przepis na sałatkę Katarzyny Skrzyneckiej Sałatka...

Warstwowa sałatka będzie hitem na świątecznym stole. Łatwa i pyszna
Gotujmy.pl/peggi
Newsy
Warstwowa sałatka będzie hitem na świątecznym stole. Łatwa i pyszna
Doskonała alternatywa dla klasycznej jarzynowej sałatki. A do tego bardzo szybko się robi.

Warstwowa sałatka to jedna z najpopularniejszych sałatek, które goszczą na przyjęciach i imprezach. Należy podać ją w przezroczystej salaterce, żeby było widać poszczególne warstwy. Takie danie prezentuje się wyjątkowo ładnie i efektownie. Z pewnością zrobi wrażenie na zaproszonych gościach. Oprócz zaproponowanych przez nas dodatków możecie również pokroić drobno ananasa z puszki, brokuła albo sałatę pekińską. Bardzo pasują smakiem do składników takich jak seler, kukurydza, żółty ser czy wędlina. Aby nieco zmniejszyć kaloryczność sosu, zwłaszcza jeśli dbacie o linię albo nie przepadacie za smakiem majonezu, możecie wymieszać go z jogurtem naturalnym albo jogurtem greckim. To zdecydowanie doda lekkości daniu i odejmie kalorii. Jeśli znudziła wam się tradycyjna sałatka jarzynowa, warto zrobić coś nowego. Na wielkanocny stół polecamy również: Sałatkę jarzynową z burakiem i szczypiorkiem Sałatkę jajeczną z chrzanem Warstwową sałatkę jajeczną Warstwowa sałatka z jajkiem - przepis Składniki 1 słoik majonezu 5 jajek 200g chudej wędliny drobiowej 125g żółtego sera 1 słoik marynowanego selera 2 nieduże pory 1 puszka kukurydzy Przygotowanie Jajka umyjcie pod bieżącą wodą i ugotujcie w osolonym wrzątku na twardo. Ostudźcie i obierzcie ze skorupek. Seler i kukurydzę konserwową przełóżcie na sito i dobrze odsączcie z płynu. Jajka drobno posiekajcie. Wędlinę pokrójcie w drobną kostkę. Ser zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Białe części pora posiekajcie w cienkie piórka. Możecie sparzyć je wrzątkiem, jeśli chcecie, by były łagodniejsze w smaku. Pamiętajcie, żeby dobrze je odsączyć przed zrobieniem sałatki. Na dno dużej, przezroczystej miski wyłóżcie seler,...

Sałatka obiadowa
Gotujmy.pl/slodkokwasnakuchnia1
Newsy
Lubicie dobrze zjeść? Ta sałatka gyros z powodzeniem zastąpi obiad. Nieoczekiwane połączenie smaków
Koniecznie spróbujcie tego połączenia smakowego. Sałatkę możecie zjeść na kolację, obiad lub śniadanie.

Ten pyszny przepis naprawdę rozpieści wasze kubki smakowe. Sałatka jest naprawdę sycąca, więc z powodzeniem możecie przygotować ją na obiad. Ryż i kurczak, które wchodzą w skład tej sałatki, spowodują, że każdy się nią naje. Sałatka gyros Składniki na pyszną sałatkę gyros 400 g piersi z kurczaka 2 łyżki przyprawy do gyrosa 2 łyżki oleju Torebka ryżu Czerwona papryka Puszka kukurydzy 2 małe czerwone cebule 4 łyżki ketchupu 4 łyżki majonezu Sól Pieprz Przygotowanie sałatki gyros: Mięso umyjcie i osuszcie. Mięso pokrójcie w drobną kostkę. Kurczaka oprószcie przyprawą do gyrosa tak, by każda kostka była pokryta przyprawą. Rozgrzejcie olej na patelni. Na rozgrzaną patelnię dodajcie mięso. Smażcie je, aż kostki kurczaka będą podpieczone z zewnątrz. Ugotujcie ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie. Ostudźcie ryż. Oczyśćcie paprykę, wyjmijcie z niej gniazdo nasienne i pokrójcie ją.  Cebulę pokrójcie w drobną kostkę. Jeśli jej smak jest dla was zbyt ostry, albo chcecie jeść sałatkę z dziećmi, sparzcie pokrojoną cebulę wrzątkiem i odcedźcie na sitku. Kukurydzę oddzielcie od zalewy i zostawcie na sitku do odcieknięcia. W miseczce zmieszajcie ze sobą ketchup, majonez. Doprawcie do smaku sos solą i pieprzem.  Wszystkie składniki (mięso, ryż, papryka, cebula, kukurydza, sos) podzielcie na dwie równe części. Możecie odłożyć też pojedyncze cząsteczki warzyw do dekoracji. Na dnie dużej miski wyłóżcie pierwszą część wymieszanych składników: ryż, mięso, paprykę, cebulę i kukurydzę.  Wyłóżcie na nich połowę sosu. Przykryjcie drugą warstwą warzyw i mięsa.  Na wierzchu wyłóżcie ostatnią warstwę sosu. Sałatkę udekorujcie na...