Co roku każdy się zarzeka, że koniec ze świątecznym obżarstwem. Chyba wszyscy wiemy, że w tym postanowieniu ciężko wytrwać. W końcu ze stołów tak kusząco spoglądają na nas faszerowane jajka, pyszne, domowe wędliny, tradycyjna sałatka jarzynowa, wilgotne piaskowe baby i kajmakowe mazurki. Nawet jeśli spróbujemy odrobinę to okazuje się, że po śniadaniu jesteśmy tak pełni, że spokojnie moglibyśmy zjeść kolejny posiłek następnego dnia.
Po świętach niemal każdy szuka sposobu na pozbycie się tych kilku dodatkowych kilogramów, które nabyliśmy w trakcie świąt. Najlepszym sposobem będzie zdrowe i zbilansowane odżywianie oraz lżejsze potrawy.

Z czym podać tuńczyka z puszki?

Mięso tuńczyka jest bogate w witaminy A, E, D i PP oraz kwasy omega-3. Jego delikatne mięso doskonale smakuje zestawione z awokado, kukurydzą konserwową albo jajkami ugotowanymi na twardo. Sałatkę możecie również wzbogacić o czerwoną fasolkę albo ciecierzycę z puszki – nadadzą daniu przyjemnej chrupkości.

Przepis na lekką sałatkę z awokado i tuńczykiem

Składniki

  • Kilka garści ulubionej sałaty (można użyć gotowej mieszanki sałat)
  • 1 puszka tuńczyka, najlepiej w sosie własnym
  • Pół kolby ugotowanej kukurydzy lub mała puszka kukurydzy konserwowej
  • Dwie albo trzy garści pomidorków koktajlowych
  • 1 dojrzałe awokado
  • Oliwa z oliwek
  • Sok z cytryny
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Sałatę umyjcie i dobrze odsączcie przy użyciu wirówki do sałaty albo za pomocą bawełnianego ręcznika.
  2. Tuńczyka wyjmijcie z puszki i rozdrobnijcie widelcem.
  3. Pomidorki koktajlowe umyjcie, osuszcie i przekrójcie na połówki.
  4. Awokado przekrójcie na pół, wyjmijcie pestkę i dużą łyżką wyjmijcie środek. Pokrójcie na małe kawałki.
  5. Na płaskim talerzu lub w misce ułóżcie sałatę, tuńczyka, pomidorki i awokado. Posypcie odsączoną kukurydzą.
  6. W miseczce połączcie oliwę z oliwek z sokiem z cytryny. Dodajcie sól i pieprz do smaku. Polejcie sałatkę.
  7. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Zobacz także: