Mówi się, że uczeń bez jedynki to jak żołnierz bez karabinu. Podobne powiedzenie można by stworzyć z Wielkanocą i gotowaną babką – to ciasto po prostu musi pojawić się na świątecznym stole. Jego przyrządzenie jest dziecinnie proste. Zaufajcie nam, ten przepis nigdy nie zawodzi.

Przepis na babkę gotowaną

Odwzorowanie tej receptury nie sprawi wam większych trudności. Nie potrzebujecie do tego nawet piekarnika. Wystarczy zwykły garnek i trochę wody. Oczywiście nie może zabraknąć również miksera. Nawet jeśli jesteście początkującymi cukiernikami, ta babka wyjdzie wam rewelacyjnie.

Będziecie potrzebować:

  • 1 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanki cukru pudru
  • 1 kostki margaryny
  • 1 opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 2 łyżek soku z cytryny
  • 5 jajek

Przygotowanie:

  1. Margarynę umieśćcie w niewielkim rondelku i roztopcie na wolnym ogniu. Następnie dodajcie do niej cukier puder. Całość dokładnie wymieszajcie.
  2. Żółtka oddzielcie od białek.
  3. W dużej misce umieśćcie przesianą przez sitko mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Dodajcie do nich cukier waniliowy, sok z cytryny, proszek do pieczenia, roztopione masło oraz żółtka – cały czas miksujcie masę.
  4. Do białek dodajcie szczyptę cukru i ubijcie je na sztywną pianę. Tak przygotowaną pianę przełóżcie do masy na bazie mąki. Całość dokładnie, ale bardzo delikatnie wymieszajcie przy pomocy szpatułki.
  5. Formę do babki wysmarujcie cienką warstwą masła lub oleju i oprószcie bułką tartą. Do tak przygotowanego naczynia przelejcie ciasto.
  6. W dużym garnku umieśćcie wodę i foremkę z ciastem. Całość przykryjcie pokrywką i gotujcie przez ok. 1,5 godziny. Po upływie tego czasu zdejmijcie garnek z ognia, podnieście pokrywkę, otwórzcie foremkę i odstawcie ciasto na ok. 10 minut.
  7. Tak przygotowaną babkę wielkanocną wyjmijcie z wody i poczekajcie aż stanie się zupełnie zimna, dopiero wówczas wyciągnijcie ją z formy i ozdóbcie ulubioną polewą lub lukrem.

Smacznego!