ania starmach babka drożdżowa
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy

Lekka babka drożdżowa Ani Starmach na Wielkanoc. Będzie nią pachnieć w całym domu

Pyszna i delikatna babka z dodatkiem bakalii to punkt obowiązkowy podczas świąt wielkanocnych. Przygotowana z przepisu Ani Starmach zdecydowanie będzie ulubionym wypiekiem w tym okresie. Koniecznie skorzystajcie z tego przepisu!

Żurek, faszerowane jaja, mazurek i oczywiście babka wielkanocna. To potrawy, bez których święta wielkanocne nie mogłyby się odbyć. To nie tylko tradycja, ale również i kojarzący się z tym czasem zapach. Te dania są przygotowywane raz w roku, toteż wiele osób nie wyobraża sobie, aby któraś z nich nie pojawiła się na świątecznym stole.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Babka wielkanocna Ani Starmach

Babka wielkanocna to obowiązkowy, świąteczny wypiek. Wkładana do koszyczka ze święconką symbolizuje doskonałość i pojęte umiejętności. Przepisów na tę potrawę jest mnóstwo, co region to inna tradycja. Babka drożdżowa z bakaliami z przepisu Ani Starmach jest lekka, delikatna oraz łatwa w przygotowaniu. Obok tego ciasta nikt nie przejdzie obojętnie, gdyż kusi nie tylko pięknym wyglądem, ale i cudownym zapachem unoszącym się w domu. Taka forma babki wielkanocnej z pewnością w pozytywny sposób zaskoczy bliskich.

Przepis na babkę drożdżową z bakaliami

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 50 g świeżych drożdży
  • 5 żółtek
  • 100 g masła
  • 300 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 50 g rodzynek namoczonych w odrobinie rumu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • skórka starta z ½ cytryny
  • cukier puder do posypania
  • 1 jajko do posmarowania

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Mąkę przesiejcie do miski, a następnie wstawcie ją do piekarnika nagrzanego do 30 stopni.
  3. Masło roztopcie, a mleko delikatnie podgrzejcie.
  4. Przygotujcie rozczyn z drożdży, 1 łyżki cukru, 1 łyżki mleka i 1 łyżki mąki. Wszystko dokładnie razem wymieszajcie. Później odstawcie je do podwojenia swojej objętości.
  5. Żółtka utrzyjcie razem z cukrem, a następnie wymieszajcie je z większą ilością mąki.
  6. Do przygotowywanej masy dodajcie wyrośnięty rozczyn, mleko, roztopione masło oraz cukier waniliowy. Ciasto wyrabiajcie ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. W międzyczasie stopniowo dodawajcie pozostałą mąkę. Pamiętajcie, aby ciasto nie było zbyt twarde, a elastyczne. Po naciśnięciu palcem nie powinno pozostawać w nim wgłębienia.
  7. Kiedy ciasto uzyska pożądaną konsystencję, dodajcie do niego oliwę z oliwek, rodzynki, pokrojoną skórkę pomarańczową, startą skórkę z cytryny oraz migdały w płatkach. Całość wymieszajcie jeszcze raz i odstawcie do podwojenia objętości.
  8. W międzyczasie przygotujcie formę na babkę. Wysmarujcie ją dokładnie masłem, a później przełóżcie do niej ciasto. Odstawcie do ponownego wyrośnięcia. 
  9. Jajko rozbijcie i roztrzepcie. Posmarujcie nim wyrośniętą babkę drożdżową. Następnie formę z ciastem wstawcie do piekarnika z włączonym termoobiegiem. Piecie ją w temperaturze 150 stopni przez około 40 minut.
  10. Po upieczeniu wyciągnijcie babkę z formy i pozostawcie do ostygnięcia. Na koniec udekorujcie ją cukrem pudrem.
Keks świąteczny
Gotujmy.pl/zbysiowa
Newsy
Oto najlepszy keks świąteczny, jaki możecie zrobić. Zniknie jako pierwszy ze stołu 
Keks pieczony w podłużnej formie, z dużą ilością lukru i bakalii to jeden ze świątecznych klasyków na słodko. Na wigilijnym stole zwyczajnie nie może go zabraknąć.

To biszkoptowe ciasto ma swoich wiernych sympatyków. Było znane już w starożytnym Rzymie. Współcześnie to jeden z przysmaków, którym zajadamy się przy świątecznym stole.  Babka piaskowa z bakaliami W starożytności do ciasta dodawano owoce granatowca, orzechy piniowe i rodzynki. Keks pieczono w cieście jęczmiennym, a za dodatek służyły owoce, miód i przyprawy. Czasami keks bywa określany jako cwibak. Świąteczny keks z bakaliami to ciasto, które lubimy szczególnie w okresie Bożego Narodzenia. Jest niesamowite! Głównie ze względu na kolory i niepowtarzalny smak, który zawdzięcza bogactwu bakalii.  Smaczny keks polany białą czekoladą Keks można robić na wiele sposobów. Smakuje wyśmienicie polany białą czekoladą z mnóstwem kandyzowanych i suszonych owoców. Powinien mieć dwa dominujące aromaty smakowe - śmietankowy i rumowy. Z keksem dobrze komponuje się wspomniana biała czekolada, ale i skórka pomarańczy. Pyszny deser nie tylko od święta To kolorowe i pyszne ciasto na pewno znajdziecie wśród słodkości serwowanych na Boże Narodzenie. Pachnący suszonymi owocami wypiek najlepiej po upieczeniu przechowywać w temperaturze pokojowej. Keks można podawać nie tylko podczas świątecznych spotkań. Pasuje również na co dzień, do kawy oraz herbaty. Składniki: 25 dag mąki 15 dag cukru 1 duża łyżka cukru z wanilią 25 dag masła lub dobrej margaryny  5 dużych jajek 2-3 łyżki alkoholu ( wódka, rum, koniak) 40 dag mieszanki bakaliowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania Mieszankę bakaliową wsypujemy do miski, zalewamy wrzącą wodą i mieszamy z wybranym alkoholem. Odstawiamy całość na kwadrans....

babka piernikowa przepis
Adobe Stock
Newsy
Ozdobna babka piernikowa. Stół wigilijny będzie wyglądać wyjątkowo
Choć babka wielu kojarzy się głównie z Wielkanocą, przyrządzona z dodatkiem przyprawy do piernika i cynamonu sprawi, że nikt nie będzie miał wątpliwości co do okazji. Ten przepyszny deser, posypany cukrem pudrem i przystrojony gałązką świerku, z pewnością zachwyci twoich gości!

Babka piernikowa to nie tylko przepyszny deser, ale również wyjątkowo piękna ozdoba dla twojego stołu. Przyrządzona na wigilijną kolację z pewnością przykuje uwagę gości. Przepis jest banalnie prosty, naprawdę warto po niego sięgnąć. Przepis na babkę piernikową Będziesz potrzebować 200 gramów masła 4 średnie jajka 370 gramów mąki pszennej 50 gramów mąki ziemniaczanej 200 gramów cukru do wypieków 30 gramów orzechów włoskich 2 łyżki miodu 20 gramów przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie Miękkie masło wraz z cukrem umieść w misie miksera i utrzyj na puszystą masę.  Do miski wbijaj po jednym jajku, za każdym razem miksując.  Dodaj miód, przyprawę do piernika oraz cynamon. Całość ponownie zmiksuj. Do powstałej masy przesiej mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną, a także proszek do pieczenia. Zmiksuj. Orzechy włoskie posiekaj lub rozdrobnij przy pomocy meleksera, a następnie umieść w misce z pozostałymi składnikami. Całość wymieszaj delikatnie szpatułką.  Foremkę na babkę posmaruj cienką warstwą masła. Do tak przygotowanego naczynia przełóż gotową masę na ciasto. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Deser piecz przez ok. 50 minut. Po upływie tego czasu sprawdź, czy ciasto jest już gotowe przy pomocy wykałaczki lub patyczka. Jeśli ten po wyjęciu jest suchy oznacza to, że czas wyłączyć piekarnik. Smakołyk pozostaw jeszcze na kilka minut w piekarniku, aby mógł odpocząć, a następnie wyjmij w celu wystudzenia.  Gotowe!

drozdzowy cynamonowiec do odrywania
Gotujmy.pl/edytaha
Newsy
Zakochacie się w tym drożdżowym cieście cynamonowym do odrywania. Jest bajecznie pyszne
Znacie ziołowy chlebek do odrywania? Jest hitem wszystkich imprez. Gwarantujemy, że to ciasto również nim się stanie.

Oto bajecznie pyszne ciasto drożdżowe, którym zajadają się wszyscy. Robi wrażenie, bo kawałki po prostu odrywa się od całości, nie ma potrzeby krojenia wypieku. Doskonale sprawdzi się na imprezach albo podczas weekendu w rodzinnym gronie, gdy na stole zawsze pojawiają się jakieś własnoręcznie zrobione słodkości. Cynamonowiec jest trochę czasochłonny, przede wszystkim ze względu na to, że wypieki drożdżowe potrzebują czasu, aby wyrosnąć. Ale zapewniamy, że dla tego efektu naprawdę warto. Od razu upiecz go z podwójnej porcji, bo pierwsza blacha znika w mgnieniu oka. Przepis na drożdżowy cynamonowiec do odrywania Składniki na ciasto 20 g świeżych drożdży 150 ml mleka 50 g cukru 400 g mąki pszennej + do podsypania Szczypta soli 2 jajka w temperaturze pokojowej 50 g masła + do wysmarowania keksówki Składniki nadzienie 70 g masła 1 duża łyżka cynamonu 100 g brązowego cukru Przygotowanie Do dużej miski przesiej mąkę. Mleko podgrzej w garnku. W miseczce rozetrzyj w połowie ciepłego mleka drożdże, dwie łyżki mąki i łyżkę cukru. Odstaw do wyrośnięcia. Masło roztop w garnku. Do mąki dodaj resztę cukru i mleka, ostudzone masło, szczyptę soli i rozbełtane jajka oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wymieszaj składniki i wyrób je dłońmi na gładkie ciasto. Miskę przykryj i odstaw ciasto do wyrośnięcia. Keksówkę dokładnie posmaruj masłem. Przygotuj nadzienie – roztop masło; w oddzielnej miseczce wymieszaj cukier z cynamonem. Na stolnicy lub blacie podsypanym mąką rozwałkuj dokładnie ciasto na duży prostokąt. Ciasto dokładnie posmaruj roztopionym masłem i posyp mieszanką cukru i cynamonu. Zostaw odrobinę masła i cukru na później. Ciasto pokrój na paski wzdłuż krótszego boku – powinno wyjść 6...

piernik z ajerkoniakiem
Gotujmy.pl/Ewa27
Newsy
Ten piernik jest naprawdę wyjątkowy. Goście oszaleją na punkcie jego smaku i będą prosić o dokładkę
A to wszystko za sprawą jednego nietypowego składnika, który sprawi, że piernik będzie wyjątkowo wilgotny i aromatyczny.

Przepisów na pierniki znajdziecie w sieci bez liku. Długo dojrzewające, te, które można przygotować jeden dzień przed świętami, z miodem, polewą czekoladową, z powidłami, przekładane kremami… Opcji jest naprawdę wiele. W poniższym cieście znajdziecie jeden nietypowy składnik, który najczęściej kojarzy się z Wielkanocą. Mowa o ajerkoniaku, który dodany do masy piernikowej sprawi, że ciasto po upieczeniu będzie bardzo wilgotne. Jest przepyszny bez żadnych dodatków, ale warstwa czekoladowej polewy nadaje mu dodatkowego wykończenia i smaku. Całość możecie posypać skórką pomarańczową albo posiekanymi bakaliami: orzechami, żurawiną albo rodzynkami. Doskonale sprawdzi się również cienka warstwa cukru pudru przesiana przez małe sitko. Piernik najlepiej smakuje, gdy upieczecie go dzień przed podaniem. Z krojenie poczekajcie do momentu, aż całkowicie wystygnie. Jest tak delikatny i wilgotny, że krojony jeszcze ciepły mógłby się rozpaść. Przepis na wilgotny piernik z ajerkoniakiem Składniki 350 g mąki pszennej 5 jajek 150 g miodu 100 g miękkiego masła 100 ml ajerkoniaku 1 tabliczka czekolady  100 g cukru 60 g przyprawy do piernika 10 g proszku do pieczenia 10 g kakao 1 tabliczka czekolady  15 g skórki pomarańczowej lub bakalii Przygotowanie W garnku z grubym dnem rozpuśćcie masło z miodem. Uważajcie, żeby nie doprowadzić do wrzenia. Wystudźcie. W dużej misce ubijajcie mikserem na wysokich obrotach  jajka razem z cukrem, aż powstanie puszysta masa o kremowym kolorze. Wmiksujcie do jajek masę miodowo-maślaną, a następnie ajerkoniak. Do ciasta dodajcie suche składniki, najlepiej przesiane przez sitko. Podłużną formę, tzw. keksówkę, wyłóżcie papierem do pieczenia. Przelejcie ciasto do...