Avokado
Unsplash/Thanti Nguyen
Newsy

Lekarze ostrzegają. Awokado może być bardzo niebezpieczne

Awokado można jeść samo lub w postaci dodatku do lekkiej sałatki. Jest bardzo kaloryczne i zarazem zdrowe.
Aleksandra Jaworska
grudzień 10, 2020

Awokado to smaczny i tłusty owoc. Ma wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Można spożywać go  jako przystawkę oraz dodawać do różnych dań, a także sporządzać z niego pastę znaną jako guacamole.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Pochodzenie 

Roślina pochodzi z południowo-środkowego Meksyku. Jest tam masowo hodowana i znana od stuleci. Ze względu na kształt bywa nazywana „jądrem ziemi rosnącym na drzewie”. Takie nazewnictwo wynika jeszcze z jednego, istotnego czynnika. 

Awokado to także znany i ceniony afrodyzjak, nazywany „gruszką smaczliwką” albo „gruszką aligatora”. Jest soczyście zielone i można nabyć różne jego odmiany. Idealnie pasuje do wielu dań, szczególnie tych, które starczają na jeden kęs. Ponadto, to szalenie zdrowa roślina.

Właściwości awokado

Owoc zawiera wiele cennych substancji odżywczych korzystnie działających na zdrowie i ludzki organizm.  Mowa m.in. o kwasie oleinowym, który obniża stężenie cholesterolu we krwi. Awokado to również bogate źródło potasu, regulującego ciśnienie krwi i korzystnie wpływającego na codzienną pracę serca.

To również bogactwo jednonasyconych kwasów tłuszczowych omega-9, jak i nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Przeciwutleniacze zawarte w awokado wykazują silne działanie antynowotworowe, a witaminy z grupy B wspierają pracę mózgu i układu nerwowego.

Ostre cięcie

Mimo wspaniałych właściwości owocu, jedna rzecz powoduje, że awokado kryje w sobie pewne niebezpieczeństwo. Chirurdzy biją na alarm, a wy uważajcie na awokado! Liczba skaleczeń spowodowanych ich krojeniem rośnie w zastraszającym tempie.

Krojenie awokado może bowiem poważnie poranić ręce. Na dodatek, uraz spowodowany nieudolnym podejściem do owocu doczekał się nawet swojej nazwy.  „Ręka awokado” może w trwały sposób odbić się na naszym zdrowiu. W tym celu zaleca się wyjmowanie pestki łyżką, nie nożem.

Łyżka zamiast noża

Przecięte nerwy palców nie zawsze można odzyskać. Właściwie to misja od początku spisana na straty. Efektem takiego zranienia może być zatem trwałe i nieodwracalne uszkodzenie ciała. Wielu z was usuwa twardą pestkę owocu ostrym nożem, który może się ześlizgnąć i ranić boleśnie dłoń lub palce.

Wraz ze wzrostem popularności awokado rośnie także liczna wypadków z owocem w roli głównej. Każdego tygodnia na SOR'y w całym kraju trafiają pacjenci z ranami odniesionymi przy krojeniu tych owoców.

Specjaliści od zdrowia coraz częściej przypominają, żeby zmienić nawyk dotyczący usuwania pestki z awokado. To powinno rozwiązać krwawy problem raz na zawsze! Producenci też nie są bez winy. Zaleca się im umieszczanie na opakowaniach ostrzeżeń przed potencjalnymi skaleczeniami. 

Komentarze
Najdroższa woda na świecie
sirisak/Adobe Stock
Newsy Dlaczego warto pić ciepłą wodę? Korzyści przejdą twoje najśmielsze oczekiwania
Do niedawna dyskutowaliśmy o tym czy powinniśmy pić wodę z kranu, czy wybierać tę butelkowaną. Dzisiaj zajmiemy się inną kwestią. Zdradzimy wam to, jaka jest zaleta picia ciepłej wody.
Hubert Rój
grudzień 10, 2020

Dla niektórych może brzmieć to dość dziwnie. Przecież większość dietetyków mówi o potrzebie picia kilku szklanek czystej, chłodnej wody. Skąd więc pomysł na jej podgrzewanie? Odpowiedź znajdziemy dość daleko od Polski. Picie ciepłej wody wywodzi się z Indii, a konkretnie z filozofii ajurwedy. Zdrowie wg Hindusów Co kryje się pod tą tajemniczą nazwą? Ajurweda to system indyjskiej medycyny. Korzeniami sięga starożytności i w tłumaczeniu na język polski znaczy po prostu „filozofia życia”. Dla Hindusów stanowi to rodzaj alternatywnego leczenia i dbania o zdrowie. Obok stosowania masaży, uprawiania jogi, upuszczania krwi i lewatyw zaliczają się do niej mniej inwazyjne praktyki… A wśród nich właśnie picie ciepłej wody. Czy w Indiach, gdzie upały nie dają mieszkańcom spokoju, raczą się właśnie gorącymi płynami? Sprawa jest nieco bardziej skomplikowana. Chodzi o wspomożenie swojego układu trawiennego. Według prawideł ajurwedy, picie zimnej wody spowalnia metabolizm i sprawia, że proces trawienia jest rozregulowany. Hinduska filozofia wyznaje jednak zasadę, że temperatura pitej wody zależy od pory roku i naszych wewnętrznych potrzeb. Spróbujcie sami Osoby o „rozgrzanej” osobowości nie powinny według ajurwedy pić wody ciepłej, a za to wybrać tę o temperaturze pokojowej. Hinduska medycyna nie zaleca z kolei nikomu picia lodowatej wody prosto z lodówki, a także tej z dodatkiem lodu. Z nauk ajurwedy płynie natomiast mądrość, że powinniśmy wybierać wodę czystą i wcześniej przegotowaną. Picie powinno odbywać się w pozycji siedzącej, podobnie jak spożywanie posiłków. Czy powinniśmy więc naśladować Hindusów i popijać ciepłą wodę? Jeżeli cierpimy na problemy z trawieniem warto spróbować tego rodzaju praktyki w formie eksperymentu....

Przeczytaj