Avokado
Unsplash/Thanti Nguyen
Newsy

Lekarze ostrzegają. Awokado może być bardzo niebezpieczne

Awokado można jeść samo lub w postaci dodatku do lekkiej sałatki. Jest bardzo kaloryczne i zarazem zdrowe.

Awokado to smaczny i tłusty owoc. Ma wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Można spożywać go  jako przystawkę oraz dodawać do różnych dań, a także sporządzać z niego pastę znaną jako guacamole.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pochodzenie 

Roślina pochodzi z południowo-środkowego Meksyku. Jest tam masowo hodowana i znana od stuleci. Ze względu na kształt bywa nazywana „jądrem ziemi rosnącym na drzewie”. Takie nazewnictwo wynika jeszcze z jednego, istotnego czynnika. 

Awokado to także znany i ceniony afrodyzjak, nazywany „gruszką smaczliwką” albo „gruszką aligatora”. Jest soczyście zielone i można nabyć różne jego odmiany. Idealnie pasuje do wielu dań, szczególnie tych, które starczają na jeden kęs. Ponadto, to szalenie zdrowa roślina.

Właściwości awokado

Owoc zawiera wiele cennych substancji odżywczych korzystnie działających na zdrowie i ludzki organizm.  Mowa m.in. o kwasie oleinowym, który obniża stężenie cholesterolu we krwi. Awokado to również bogate źródło potasu, regulującego ciśnienie krwi i korzystnie wpływającego na codzienną pracę serca.

To również bogactwo jednonasyconych kwasów tłuszczowych omega-9, jak i nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Przeciwutleniacze zawarte w awokado wykazują silne działanie antynowotworowe, a witaminy z grupy B wspierają pracę mózgu i układu nerwowego.

Ostre cięcie

Mimo wspaniałych właściwości owocu, jedna rzecz powoduje, że awokado kryje w sobie pewne niebezpieczeństwo. Chirurdzy biją na alarm, a wy uważajcie na awokado! Liczba skaleczeń spowodowanych ich krojeniem rośnie w zastraszającym tempie.

Krojenie awokado może bowiem poważnie poranić ręce. Na dodatek, uraz spowodowany nieudolnym podejściem do owocu doczekał się nawet swojej nazwy.  „Ręka awokado” może w trwały sposób odbić się na naszym zdrowiu. W tym celu zaleca się wyjmowanie pestki łyżką, nie nożem.

Łyżka zamiast noża

Przecięte nerwy palców nie zawsze można odzyskać. Właściwie to misja od początku spisana na straty. Efektem takiego zranienia może być zatem trwałe i nieodwracalne uszkodzenie ciała. Wielu z was usuwa twardą pestkę owocu ostrym nożem, który może się ześlizgnąć i ranić boleśnie dłoń lub palce.

Wraz ze wzrostem popularności awokado rośnie także liczna wypadków z owocem w roli głównej. Każdego tygodnia na SOR'y w całym kraju trafiają pacjenci z ranami odniesionymi przy krojeniu tych owoców.

Specjaliści od zdrowia coraz częściej przypominają, żeby zmienić nawyk dotyczący usuwania pestki z awokado. To powinno rozwiązać krwawy problem raz na zawsze! Producenci też nie są bez winy. Zaleca się im umieszczanie na opakowaniach ostrzeżeń przed potencjalnymi skaleczeniami. 

owoce
unsplash.com/@clemono
Newsy
Wyjątkowo niebezpieczny owoc, który dostępny jest w każdym sklepie. Lekarze ostrzegają
Modę na ten owoc zapoczątkowali weganie, czyli osoby ograniczające w swojej diecie mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego. Okazuje się, że może być bardzo niebezpieczny.

„Roślinożercy” zajadają się tym właśnie zielonym owocem, gdyż jest on niespotykanie tłusty, jak na roślinę. To właśnie awokado jest dla wegan jednym z najważniejszych źródeł zdrowych tłuszczów nienasyconych. Awokado to owoc czy warzywo? Popyt na ten owoc wzrasta, dzięki czemu awokado przestaje być już bardzo drogie. W ten sposób coraz więcej z nas zaczyna się do niego przekonywać. Są tacy, którzy sądzą że awokado to jednak warzywo. Skąd takie pomysły? Chodzi o jego neutralny, niesłodki smak. Owoc czy warzywo? Właściwie jest to zupełnie nieistotne, bo można jeść je i na słodko i na słono. Najważniejsze, że awokado jest niezwykle zdrowe i smaczne! Wydawałoby się, że jedzenie tych smakowitych owoców kształtem przypominających gruszkę, nie ma wad. Nie wszystko złoto, co się świeci! Nie spodziewalibyście się, jak awokado może zaszkodzić. Cały problem tkwi w jego pestce . Nie chodzi o jej przypadkowe spożywanie – to z racji jej dużych rozmiarów jest dość problematyczne. Właściwości awokado Ten owoc jest niezwykle bogaty w nienasycone tłuszcze, kwas foliowy, beta karoten czy substancje mineralne (potas, magnez, cynk, miedź, wapń). Obniża cholesterol , reguluje ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko chorób serca i udarów, ma właściwości przeciwzapalne.   Niebezpieczna pestka awokado Zagrożenie spotyka nas podczas przygotowywania awokado do spożycia i wykrajaniu pestki. Holenderscy lekarze alarmują, że coraz więcej rani sobie ręce ostrymi nożami podczas rozcinania owocu. Do poradzenia sobie z awokado niezbędny jest ostry nóż. Za jego pomocą najpierw przecinamy owoc na pół, a następnie wbijamy go w dość twardą pestkę i wykręcamy ją niczym żarówkę. Sęk w tym, że holenderskim pacjentom zbyt często zdarza się...

Ich niedobór skraca życie, jak palenie papierosów. Problem dotyczy większości z nas
Adobe Stock
Newsy
Niedobór tej substancji skraca życie tak samo jak palenie papierosów. Problem dotyczy większości z nas
Jak jeść, żeby długo żyć? Amerykańscy naukowcy udowodnili, że nie wystarczy rzucić palenia. Sprawdźcie, dlaczego niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 może poskutkować skróceniem długości życia.

Dietetycy twierdzą, że niedobór tej substancji, to najbardziej powszechny problem, którego źródłem jest dieta człowieka. Przyczyną jest źle skomponowany jadłospis, a także negatywne trendy w żywieniu. Włączenie do diety żywności wysoko przetworzonej i ograniczenia spożycia ryb i tłuszczy zawierających duże ilości kwasów omega-3, nie tylko wpływa negatywnie na zdrowie. Jak ustalili naukowcy, deficyt kwasów omega-3 może nawet przyczynić się do skrócenia długości życia. Jaki ma związek niedobór kwasów omega-3 z paleniem papierosów? Wyniki badań przeprowadzonych na jednym z amerykańskich uniwersytetów są jednoznaczne. Niedobór kwasów omega-3 w naszym organizmie, może być tak samo szkodliwy jak palenie papierosów. Podczas trwającego 7 lat badania, obejmującego 2,5 tys. osób, w wieku 66 do 73 lat, badacze porównali długość życia mieszkańców Stanów Zjednoczonych i Japonii. Obserwowana grupę stanowiła ludność dwóch całkiem odmiennych rejonów świata, z zupełnie inną kuchnią charakterystyczną dla tych obszarów. Okazało się, że mieszkańcy Japonii, w których diecie znajdowało się znacznie więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, pochodzących m.in. z ryb i owoców morza, mieli znacznie wyższe stężenie omega-3 w organizmie i żyli średnio o 5 lat dłużej. Amerykanie, w których diecie znajdowało się z kolei więcej niezdrowych kwasów tłuszczowych nasyconych, mieli w organizmach znacząco niższe stężenie omega-3 i żyli średnio 5 lat krócej. Wnioski wyciągnięte z badania były takie, że dieta uboga w kwasy omega-3 może nie tylko zwiększać ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, ale też skrócić życie. Produkty bogate...

Wiemy jak wyhodować ananasa w domu! To proste, musicie tylko zwrócić uwagę na ten szczegół
AdobeStock
Newsy
Wiemy jak wyhodować ananasa w domu! To proste, musicie tylko zwrócić uwagę na ten szczegół
Ta roślina może rosnąć nawet w polskich domach! Nie potrzebuje specjalnych warunków, każdemu z was się na pewno uda!

Niektórzy z was na pewno próbowali kiedyś uprawiać własne rośliny. O ile do uprawy pomidorów przydatny jest własny ogródek, szklarnia, albo przynajmniej przestronny balkon lub taras, to inne rośliny z powodzeniem można uprawiać nawet w doniczce. Na pewno hitem wśród roślin uprawianych w domu są wszelkiego rodzaju zioła . Postawcie na parapecie w kuchni doniczki ze świeżymi ziołami, a będziecie mogli zawsze dodać kilka listków do potraw i ulepszać smak i wartość zdrowotną waszych dań. W domowej hodowli sprawdzają się na przykład: Rozmaryn Tymianek Bazylia Mięta Natka pietruszki Kolendra Szczypiorek Sałata Własne rośliny owocowe w doniczce Niektórzy idą o krok dalej i próbują w domu uprawiać truskawki i poziomki, a nawet drzewka cytrynowe lub awokado z pestki. Mamy dla was super pomysł na domową uprawę ananasa. Może być wam ciężko w domowych warunkach doprowadzić do pełnego i dojrzałego owocu, ale już sama roślina jest warta uwagi i naprawdę dobrze wygląda. Żeby rozpocząć domową uprawę ananasa potrzebujecie… ananasa. Hodowla ananasa w domu Owoce ananasa są obecnie dostępne we wszystkich marketach. Często nie są nawet tak drogie. Dostaniecie je w cenie poniżej 5 zł. Jeśli nigdy nie próbowaliście świeżego ananasa, to idealna okazja. Czasami ciężko się go obiera, ale smakuje znacznie lepiej niż ten z puszki. Kupując ananasa z myślą o przyszłej hodowli zwróćcie uwagę na jego górną część. Powinna być okazała, nie może być wyschnięta. Popatrzcie szczególnie na wewnętrzne liście. Młode listki powinny być tam zdrowe, jeśli są młode, szanse na ukorzenienie owocu są znacznie większe. Gdy będziecie mieć już swój owoc, wykręćcie lekko koronę ananasa. Zróbcie to delikatnie, nie odcinajcie jej...

Jesteście po 50-tce? Jedzcie ten produkt codziennie. Szybko odchudza i chroni przed miażdżycą
Adobe Stock
Newsy
Jesteście po 50-tce? Jedzcie ten produkt codziennie. Szybko odchudza i chroni przed miażdżycą
Wraz z wiekiem dobieranie odpowiednich produktów ma coraz większe znaczenie. Nie tylko wpływają na stan faktyczny organizmu, ale również pomagają zrzucić nadprogramowe kilogramy. Warto by były to składniki jak najmniej przetworzone i pochodziły ze sprawdzonych źródeł.

Odpowiednio dobrane produkty w diecie spełniają bardzo ważną rolę. Im mniej przetworzone oraz naturalne to w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Szczególnie ma to znaczenie w starszym wieku. Warto wówczas zaopatrywać się w jak największą ilość owoców, warzyw dostarczających cennych witamin i mikroelementów.  Właściwe żywienie po 50. roku życia Odpowiedni sposób odżywiania jest zalecany w każdym wieku. Dobrze dobrana dieta pomaga jednak uniknąć wielu chorób, a także w naturalny sposób ochrania organizm zwłaszcza po przekroczonym 50. roku życia. Powinna się składać z właściwej ilości i kompozycji węglowodanów, białka oraz tłuszczy. Jej uzupełnienie powinny stanowić witaminy. Dzięki dobrze zbilansowanej diecie można nie tylko zgubić zbędne kilogramy, ale również ustrzec się przed wieloma chorobami czy schorzeniami. Ważnym punktem osób dbających o zdrowie może stać się coraz popularniejsze w Polsce awokado . J est ono dość uniwersalnym produktem w kuchni. To przede wszystkim świetne źródło tłuszczu do smarowania pieczywa, dlatego też idealnie zastępuje masło czy margarynę. Z jego udziałem można przyrządzić również sos do przekąsek lub domowy krem czekoladowy. Awokado to wręcz obowiązkowy produkt w diecie szczególnie osób starszych, gdyż dzięki zawartości odpowiednich elementów wspomaga organizm i chroni go przed wieloma chorobami! Niewiele osób wie, że awokado zalicza się do owoców, a nie do warzyw. Posiada ono wiele cennych wartości, które w pozytywny sposób wpływają na zdrowie. Jest znane od setek lat i niezmiernie cieszy się sporą popularnością. Poprzez swój charakterystyczny kształt nazywane jest gruszką aligatora.  Awokado to świetny zamiennik masła jako...