Awokado to smaczny i tłusty owoc. Ma wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Można spożywać go  jako przystawkę oraz dodawać do różnych dań, a także sporządzać z niego pastę znaną jako guacamole.

Pochodzenie 

Roślina pochodzi z południowo-środkowego Meksyku. Jest tam masowo hodowana i znana od stuleci. Ze względu na kształt bywa nazywana „jądrem ziemi rosnącym na drzewie”. Takie nazewnictwo wynika jeszcze z jednego, istotnego czynnika. 

Awokado to także znany i ceniony afrodyzjak, nazywany „gruszką smaczliwką” albo „gruszką aligatora”. Jest soczyście zielone i można nabyć różne jego odmiany. Idealnie pasuje do wielu dań, szczególnie tych, które starczają na jeden kęs. Ponadto, to szalenie zdrowa roślina.

Właściwości awokado

Owoc zawiera wiele cennych substancji odżywczych korzystnie działających na zdrowie i ludzki organizm.  Mowa m.in. o kwasie oleinowym, który obniża stężenie cholesterolu we krwi. Awokado to również bogate źródło potasu, regulującego ciśnienie krwi i korzystnie wpływającego na codzienną pracę serca.

Zobacz także:

To również bogactwo jednonasyconych kwasów tłuszczowych omega-9, jak i nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Przeciwutleniacze zawarte w awokado wykazują silne działanie antynowotworowe, a witaminy z grupy B wspierają pracę mózgu i układu nerwowego.

Ostre cięcie

Mimo wspaniałych właściwości owocu, jedna rzecz powoduje, że awokado kryje w sobie pewne niebezpieczeństwo. Chirurdzy biją na alarm, a wy uważajcie na awokado! Liczba skaleczeń spowodowanych ich krojeniem rośnie w zastraszającym tempie.

Krojenie awokado może bowiem poważnie poranić ręce. Na dodatek, uraz spowodowany nieudolnym podejściem do owocu doczekał się nawet swojej nazwy.  „Ręka awokado” może w trwały sposób odbić się na naszym zdrowiu. W tym celu zaleca się wyjmowanie pestki łyżką, nie nożem.

Łyżka zamiast noża

Przecięte nerwy palców nie zawsze można odzyskać. Właściwie to misja od początku spisana na straty. Efektem takiego zranienia może być zatem trwałe i nieodwracalne uszkodzenie ciała. Wielu z was usuwa twardą pestkę owocu ostrym nożem, który może się ześlizgnąć i ranić boleśnie dłoń lub palce.

Wraz ze wzrostem popularności awokado rośnie także liczna wypadków z owocem w roli głównej. Każdego tygodnia na SOR'y w całym kraju trafiają pacjenci z ranami odniesionymi przy krojeniu tych owoców.

Specjaliści od zdrowia coraz częściej przypominają, żeby zmienić nawyk dotyczący usuwania pestki z awokado. To powinno rozwiązać krwawy problem raz na zawsze! Producenci też nie są bez winy. Zaleca się im umieszczanie na opakowaniach ostrzeżeń przed potencjalnymi skaleczeniami.