Czy gotowe jedzenie ze sklepów jest zdrowe
Adobe Stock
Newsy

Lekarze odradzają jedzenie tego produktu. Polacy kupują go na potęgę, nie wiedząc, że rujnuje mózg i skraca życie

Temat przetworzonej żywności i tłuszczów utwardzonych, jest już raczej powszechnie znany. Jednak świadomość Polaków na temat zagrożenia z ich strony powinna być znacznie wyższa.

Zacznijmy od tego, kto będzie czarnym charakterem w naszej dzisiejszej opowieści. Na celownik postanowiliśmy wziąć tłuszcze trans.

Zawarte są one w większości fast-foodów, w całej masie produktów przetworzonych, a zwłaszcza w daniach gotowych dostępnych w wielu marketach.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zawierają w sobie fast-foody i dania gotowe?

Zachęcające ceną i łatwością odgrzania kotleciki, nuggetsy, tortille, hamburgery, a także frytki w ładnych opakowaniach, Polacy kupują na potęgę.

I zaczynają pochłaniać je w coraz większych ilościach. Ta droga prowadzi na manowce. Właśnie tłuszcze trans w połączeniu z cukrami i siedzącym trybem życia, doprowadziły do nadwagi niemal całe USA.

Wystarczy kilka telewizyjnych ujęć zza Oceanu w telewizji, by dojść do wniosku, że Polacy za żadne skarby nie mogą pójść amerykańską drogą, jeśli chodzi o narodowe odżywianie i przyzwyczajenia żywieniowe.

Niestety, coraz większa popularność fast-foodów, ich dostępność, a także wzrost wzięcia na gotowe półprodukty ze sklepów nie nastrajają dobrze na przyszłość.

Te wszystkie groźne produkty to nie tylko puste kalorie, masa cukrów prostych z niewielką ilością błonnika.

Czym są tłuszcze trans, czyli tłuszcze utwardzone?

To także całe mnóstwo niezwykle groźnych dla zdrowia człowieka tłuszczów trans. Czym są tłuszcze trans?

Często nazywa się je bez ogródek, najgorszym możliwym typem tłuszczów. To rodzaj tłuszczów powstały w wyniku utwardzenia olejów roślinnych.

Dlatego też w polskiej przestrzeni językowej często nazywa się je także po prostu tłuszczami utwardzonymi.

Wydawałoby się, że oleje roślinne są z natury zdrowe. To prawda. Jednak proces ich uwodornienia, czyli przemysłowego utwardzenia powoduje nieodwracalne zmiany w ich strukturach.

Takie zmiany w strukturze tłuszczów roślinnych zachodzą między innymi w wyniku wielokrotnego używania ich np. do smażenia frytek czy nuggetsów.

Czym grozi częste spożywanie produktów zawierających tłuszcze trans?

To z kolei wpływa na ich właściwości. Sprawdźcie tylko, jak tłuszcze trans wpływają na ludzkie zdrowie:

  • Zwiększają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
  • Podwyższają stężenie „złego” cholesterolu
  • Tłuszcze trans odkładają się w tętnicach i w ten sposób przyczyniają się do choroby miażdżycowej, co z kolei prowadzi do zawałów serca i udarów mózgu
  • Zwiększają ryzyko choroby niedokrwiennej serca
  • Zwiększają ryzyko wystąpienia nagłej śmierci sercowej
  • Powodują ryzyko zaistnienia groźnego zjawiska tzw. insulinoodporności
Jakie produkty spożywcze niszczą wątrobę?
Adobe Stock
Newsy
Ten popularny produkt niszczy waszą wątrobę. Lepiej ograniczcie go do minimum, bo możecie przypłacić to zdrowiem
Wątroba pełni szereg bardzo ważnych funkcji w ludzkim organizmie. Nawet nie zdajecie sobie sprawy, że niektóre produkty spożywcze powoli, ale konsekwentnie ją wyniszczają.

Wątroba to bardzo ważny narząd, bez którego wasz organizm nie podjąłby się wykonywania większości funkcji życiowych. Odpowiada ona między innymi za krzepnięcie krwi, prawidłowy poziom glukozy, neutralizację toksyn, produkcję ciepła czy magazynowanie żelaza oraz wielu witamin. Nie ulega więc wątpliwości, że należy robić wszystko, by jak najdłużej utrzymać ją przy zdrowiu. Które produkty spożywcze niszczą waszą wątrobę? Większość osób uważa, że jedynym produktem, który negatywnie wpływa na funkcjonowanie wątroby jest alkohol. Nic bardziej mylnego. Oczywiście jego częste spożywanie nie oszczędza tego narządu, jednak istnieje szereg innych substancji, które bezpośrednią przyczyniają się do jego powolnego wyniszczania. Cukier szkodzi waszej wątrobie Jednym z najczęściej spożywanych produktów spożywczych jest oczywiście cukier. Dodajecie go do ciast, kawy, herbaty, a nawet słodkich śniadań. Dostarczacie go także poprzez pożywienie – parówki, keczup, pieczywo, owoce. Okazuje się, że dla waszej wątroby jest on równie groźny, co alkohol. Jedną z podstawowych funkcji wątroby jest bowiem przekształcanie składników odżywczych w tłuszcze. Narząd potrzebuje do tego tylko fruktozy, z kolei spożywany na potęgę cukier rafinowany i syrop glukozowy są zbędne. Ich zbyt duża ilość prowadzi do poważnych chorób wątroby. Napoje gazowane wywołują zapalenie wątroby Badania przeprowadzone przez amerykańskich naukowców wykazały, że 80 proc. osób zmagających się z niealkoholowym stłuszczeniowym zapaleniem wątroby wypija co najmniej dwie puszki kolorowych napojów gazowanych dziennie. Okazuje się więc, że dostarczanie do organizmu tego typu produktów niesamowicie szkodzi temu narządowi. Tłuszcze trans zwiększają ryzyko chorób wątroby O...

Jajecznica
Gotujmy.pl/kasnaj
Newsy
Na maśle czy na oleju? To sposób smażenia ma wpływ na smak jajecznicy
Smażenie jajecznicy może wydawać się prostym, codziennym zadaniem. Jednak nie zawsze takie jest. Szczególnie jeśli popełniacie jeden, podstawowy błąd.

Głównym składnikiem tej śniadaniowej potrawy jest jajko . Do przyrządzenia jajecznicy używa się zwykle jaj kurzych, choć czasem także kaczych, przepiórczych lub strusich. Czego najlepiej użyć do smażenia? Jak zrobić idealną jajecznicę? Można wybierać w zasadzie bez końca. Macie dostępne przecież w każdym sklepie masło , smalec, margarynę, olej, oliwę albo tłuszcz z wytopionej słoniny. W zależności od tego, na co wypadnie, smak waszej jajecznicy będzie różny. Czasem zyska, a innym razem straci na wartości.  Smażenie  jajecznicy nie wymaga szczególnych, kulinarnych umiejętności. To jedno z najbardziej popularnych śniadań, które możecie zaserwować swoim bliskim.  Jakie przyprawy do jajecznicy? Jajecznicę można zrobić klasycznie, be zbędnych udziwnień. Do jej przyprawienia wystarczy wam sól. Jeśli dbacie o serce, wystarczy dosłownie odrobina. Także serca dotyczy wybór tłuszczu, na jakim usmażycie waszą jajecznicę. Być może Nowy Rok zachęci was do zmiany nawyków w tym względzie, które przyczynią się do transformacji utartych przyzwyczajeń i zachowania zdrowia na długo.  Takim noworocznym postanowieniem może być np. zadbanie o kondycję serca dzięki lepszemu odżywianiu. Choroby układu krążenia to nadal główna przyczyna zgonów w Polsce. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego blisko co drugi Polak umiera w związku ze schorzeniami sercowo-naczyniowymi. Jak się okazuje, Polacy jedzą za tłusto.  Działanie profilaktyczne dotyczące diety Picie dużej ilości wody, regularne posiłki i decyzja o częstszym jedzeniu warzyw i owoców to tylko niektóre z nowych wytycznych, które warto wcielić w życie. Właśnie warzywa i owoce powinny stanowić podstawę codziennego jadłospisu. Im więcej...

Margaryna czy masło? Właściwa odpowiedź na ten odwieczny spór zaskoczy wszystkich
Adobe Stock
Newsy
Margaryna czy masło? Właściwa odpowiedź na ten odwieczny spór zaskoczy wszystkich
Odkąd tylko margaryna pojawiła się na rynku, natychmiast rozpoczęła się ogólnonarodowa debata – czy nie jest ona aby zdrowsza od tradycyjnego masła? Odpowiedź na to pytanie może zdziwić.

Spór między zwolennikami margaryny i masła może nie jest tak stary jak ten na temat wyższości świąt wielkanocnych nad bożonarodzeniowymi, ale zakorzenił się w polskim społeczeństwie na dobre. Żeby było jeszcze ciekawiej – nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, który z tych tłuszczów kanapkowych jest tak naprawdę bardziej korzystny dla zdrowia. W czym leży zagadka masła i margaryny? Tłuszcze utwardzone i tłuszcze trans w maśle i w margarynie Wydawało się przez dłuższy czas, że sedno problemu zdrowotności lub większej szkodliwości jednego tłuszczu od drugiego leży w kwestii tak zwanych tłuszczów trans . W uproszczeniu można powiedzieć, że tego typu tłuszcze są głównie otrzymywane w wyniku utwardzenia olejów roślinnych. Nic więc w tym dziwnego, że przez długie lata margaryna była uznawana za wybitnie niezdrowy dodatek do kanapek, skoro otrzymywało się ją przez lata właśnie w wyniku utwardzenia, czyli uwodornienia np. oleju rzepakowego. Tradycyjne masło otrzymywane ze śmietany z mleka krowiego ma w swoim składzie niewielkie ilości tłuszczów trans (ok. 2-3%). Te jednak występują w jego składzie w sposób naturalny. Masło zawiera jednak całą masę niezdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych (ponad 50% składu). Ostatnie badania Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie oraz Zakładu Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego wykazały jednak, że zdecydowana większość marek margaryn dostępnych na rynku ograniczyła zawartość tłuszczów trans w swoich składach dzięki unowocześnieniu produkcji. Czy margaryna rzeczywiście jest zdrowsza od masła? Czy to oznacza więc, że konsumenci powinni przerzucić się na smarowanie kanapek margaryną? Niekoniecznie. Eksperci Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie przekonują,...

AdobeStock
Newsy
Ten związek jest dodawany do produkcji farb i klejów. Znajdziecie go też w jedzeniu. Wiecie jakim?
Kolejna zła wiadomość dla zwolenników "śmieciowego" jedzenia. W jego składzie znajduje się naprawdę paskudna substancja.

Tym razem chodzi o akrylamid. Okazało się, że ten związek używany w zakładach chemicznych do produkcji chemikaliów takich jak farby i kleje, znajduje się też w żywności! Zacznijmy od krótkiej listy, która przedstawia zagrożenia wynikające z nadmiernego spożywania produktów zawierających akrylamid. Możliwość powstawania nowotworów przewodu pokarmowego Możliwość trwałego uszkodzenia układu nerwowego Możliwość zwiększenia ryzyka wystąpienia chorób serca Ryzyko wystąpienia przewlekłych stanów zapalnych w organizmie Podniesienie ryzyka wystąpienia miażdżycy i chorób wieńcowych serca Skąd akrylamid bierze się w pożywieniu? Ta lista może budzić prawdziwą grozę. Jednak w rzeczy samej nie różni się zbytnio od tego, czym grozi spożywanie w dużej ilości fast-foodów. Dlaczego? Bo to właśnie akrylamid jest odpowiedzialny w pewnej mierze za szkodliwość fast-foodów, zaraz obok zawartości tłuszczów trans. Akrylamid to organiczny związek chemiczny, który powstaje w wyniku reakcji aminokwasów z cukrami redukującymi. Zajście takiej reakcji możliwe jest w temperaturze 120 st. C. Optymalna temperatura potrzebna do zajścia takiej reakcji to z kolei około 140-180 st. C. Co to oznacza w praktyce? Spore ilości akrylamidu powstają w trakcie obróbki termicznej niektórych posiłków. W jakich produktach zawarty jest akrylamid? Chodzi tutaj głównie o smażenie w głębokim tłuszczu i pieczenie produktów zawierających dużą ilość skrobi i węglowodanów. Ustalenia komitetu ekspertów do spraw dodatków do żywności ze Światowej Organizacji Zdrowia, nie pozostawiają wątpliwości. Fachowcy z WHO wskazali, w których potrawach, akrylamidu znajduje się najwięcej. Rzućcie okiem na tę...