Sama Julia Child to postać-legenda w kulinarnym świecie, tworząca przepisy od połowy ubiegłego wieku. Przepisy, które do dziś są aktualne i uwielbiane. Amerykanka podpowiadała również triki, które pomagają każdej pani domu stać się prawdziwą szefową kuchni. Takim trikiem podzieliła się również przy okazji przygotowywania francuskiego omletu. 

Omlet francuski – proste składniki i odpowiedni ruch 

Ten omlet przygotowuje się tylko w 20 sekund. Jego siła tkwi w małej ilości składników, właściwym nagrzaniu patelni i przede wszystkim w odpowiednim ruchu, który składa omlet we właściwy sposób. Wszystkie dodatki, którymi posypiecie omlet, są opcjonalne i zależą od waszej fantazji. My proponujemy siekaną pietruszkę. Powodzenia. 

Przepis na omlet francuski Julii Child 

Zobacz także:

Składniki: 

  • masło 

  • dwa do trzech jajek (gdy dacie więcej, omlet będzie smażyło się dłużej i stanie się bardziej skórzasty) 

  • łyżeczka wody wbita do jaj 

  • sól 

  • pietruszka do posypania omletu (opcjonalnie) 

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzejcie na patelni masło. Rozgrzejcie je do wysokiej temperatury, ale nie dopuśćcie do tego, by zaczęło brązowieć. 

  1. Jajka dokładnie wymieszajcie razem z wodą i wlejcie na patelnię 

  1. Sekret omletu tkwi w choreografii wiru i szarpnięcia. Wir jest dość łatwy; po prostu manewrujcie (kręćcie) patelnią po okręgach zgodnych z ruchem wskazówek zegara na palniku. Po wirowaniu czas na krótkie i energiczne szarpnięcia (tył, przód). Wszystko to odpowiednio ułoży i zwinie omlet. 

  1. Następnie zsuńcie omlet na talerz. W przypadku omletu, który jest pomyślany w stylu baveuse, czyli na wilgotno i miękko, powinniście przerzucić go na talerz, podczas gdy górna strona nadal wygląda na nieco cieknącą. 

  1. Posmarujcie go masłem i posypcie posiekaną pietruszką 

Bon Appetit! 

Źródło: heated.medium.com