Sama Julia Child to postać-legenda w kulinarnym świecie, tworząca przepisy od połowy ubiegłego wieku. Przepisy, które do dziś są aktualne i uwielbiane. Amerykanka podpowiadała również triki, które pomagają każdej pani domu stać się prawdziwą szefową kuchni. Takim trikiem podzieliła się również przy okazji przygotowywania francuskiego omletu.
Omlet francuski – proste składniki i odpowiedni ruch
Ten omlet przygotowuje się tylko w 20 sekund. Jego siła tkwi w małej ilości składników, właściwym nagrzaniu patelni i przede wszystkim w odpowiednim ruchu, który składa omlet we właściwy sposób. Wszystkie dodatki, którymi posypiecie omlet, są opcjonalne i zależą od waszej fantazji. My proponujemy siekaną pietruszkę. Powodzenia.
Przepis na omlet francuski Julii Child
Zobacz także:
Składniki:
-
masło
-
dwa do trzech jajek (gdy dacie więcej, omlet będzie smażyło się dłużej i stanie się bardziej skórzasty)
-
łyżeczka wody wbita do jaj
-
sól
-
pietruszka do posypania omletu (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
-
Rozgrzejcie na patelni masło. Rozgrzejcie je do wysokiej temperatury, ale nie dopuśćcie do tego, by zaczęło brązowieć.
-
Jajka dokładnie wymieszajcie razem z wodą i wlejcie na patelnię
-
Sekret omletu tkwi w choreografii wiru i szarpnięcia. Wir jest dość łatwy; po prostu manewrujcie (kręćcie) patelnią po okręgach zgodnych z ruchem wskazówek zegara na palniku. Po wirowaniu czas na krótkie i energiczne szarpnięcia (tył, przód). Wszystko to odpowiednio ułoży i zwinie omlet.
-
Następnie zsuńcie omlet na talerz. W przypadku omletu, który jest pomyślany w stylu baveuse, czyli na wilgotno i miękko, powinniście przerzucić go na talerz, podczas gdy górna strona nadal wygląda na nieco cieknącą.
-
Posmarujcie go masłem i posypcie posiekaną pietruszką
Bon Appetit!
Źródło: heated.medium.com