koronawirus owoce
Adobe Stock
Newsy

Leczycie się z powodu koronawirusa? Pod żadnym pozorem nie jedzcie 1 owocu. Może wam bardzo zaszkodzić

Leczenie koronawirusa samo w sobie jest dość ciężkie, a dodatkowo może być osłabione poprzez jedzenie jednego owocu. Jeśli chorujecie, to unikajcie go jak ognia!

To już ponad rok, jak społeczeństwo walczy z pandemią koronawirusa. Mimo objawów podobnych do grypy, jego leczenie jest zdecydowanie trudniejsze i dłuższe. Przede wszystkim, należy przestrzegać zaleceń lekarza oraz przyjmować przypisane lekarstwa. Wiele osób chcąc wspomóc odporność w tym okresie, spożywa różnego rodzaju naturalne witaminy w postaci owoców. Jak się okazuje, nie wszystkie z nich służą organizmowi, a wręcz mogą nawet zaburzać cały proces leczenia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Trzecia fala koronawirusa

Obecnie w kraju panuje trzecia już fala pandemii. Jej szczyt jest przewidywany na koniec marca i początek kwietnia. Głównie rozprzestrzenia się obecnie brytyjska mutacja koronawirusa, którą zdecydowanie łatwiej jest się zarazić, a jego leczenie jest dłuższe i żmudniejsze. 

Objawy koronawirusa

Symptomy zarażenia się koronawirusem, są dosyć podobne do zwykłej grypy. Zazwyczaj pierwsze objawy pojawiają się do kilku dni od zarażenia. Wśród najczęściej występujących są takie jak:

  • ból gardła,
  • ból głowy,
  • gorączka,
  • duszności,
  • zmęczenie,
  • ból mięśni,
  • czy utrata smaku lub węchu.

Pojawienia się podobnych sygnałów nie należy bagatelizować, tylko jak najszybciej zgłosić się z nimi do lekarza, gdyż mogą one spowodować poważne konsekwencje w organizmie. 

Leczenie koronawirusa

Nie ma konkretnego leku na leczenie koronawirusa. Od kilku miesięcy jest praktykowane szczepienie różnymi szczepionkami, jednak nadal nie pojawiły się konkretne lekarstwa, które byłyby skuteczne w zwalczaniu objawów. Z tego też powodu lekarze często zalecają zarażonym zażywanie różnych farmaceutyków stosowanych przy grypie czy przeziębieniu. Taki zabieg wynika głównie z podobnych objawów, czyli gorączki i bólów głowy czy gardła. Kluczowe jest zadbanie o organizm oraz odpoczynek.

Owoc zaburzający leczenie koronawirusa

Wiele osób przy leczeniu wirusa wspomaga się różnymi naturalnymi witaminami w postaci owoców. Jednak jak się okazuje, nie wszystkie są w tym celu pomocne. Grejpfruty to cytrusy, które powinny być w danym okresie wykreślone z jadłospisu. Enzymy zawarte w tych owocach zaburzają działanie leków, przez co utrudniają wchłanianie pewnych składników. Poza tym, mogą spowodować wiele innych konsekwencji.

Zaparcia
Fizkes/Adobe Stock
Newsy Naturalne, w 100% domowe sposoby na zaparcia. Będziecie zaskoczeni ich skutecznością
Zaparcia to problem wielu z nas. Zamiast faszerować się chemią, wypróbujmy domowych, naturalnych sposobów.
Hubert Rój
grudzień 01, 2020

O tym jak dolegliwe mogą być zaparcia, nie trzeba nikogo przekonywać. Ten problem jest powszechny dla społeczeństw większości krajów Zachodu. Wiąże się z siedzącym trybem życia, nieodpowiednią dietą, a także z podeszłym wiekiem. Jednak powody zaparć mogą być doprawdy różnorakie. Od alergii i zatrucia toksynami, przez problemy psychiczne, metaboliczne, aż do hemoroidów. Innym nietypowym, ale częstym powodem zaparć jest po prostu lekceważenie konieczności wypróżnienia, co z kolei może zaburzać odruch defekacyjny. Leczenie zaparć warto zacząć więc od postawienia właściwej diagnozy i określenia konkretnej przyczyny tego schorzenia. Gdy z pomocą lekarza uda się nam to osiągnąć, wcale nie jesteśmy skazani na drogie lekarstwa i medykamenty. Ratunku możemy szukać w domowych sposobach. Oto niektóre z nich. Naturalne sposoby na zaparcia Picie produktów mlecznych i spożywanie nabiału – na zaparcie dobrze podziała regularne picie kefirów, jogurtów i kwaśnego mleka. Tego rodzaju produkty szybko poprawią pracę jelit. Jedzenie warzyw – w czasie zaparć warto spożywać warzywa. Szczególnie te bogate w błonnik. Wysoką zawartością błonnika charakteryzują się warzywa strączkowe. Fasolka, groch, bób mogą jednak wywoływać z kolei wzdęcia i gazy, dlatego warto spożywać je z umiarem, a także przygotowywać je w odpowiedni sposób. Jedzenie owoców – a wśród nich głównie śliwki i morele. Te owoce pomogą na zaparcia zarówno na surowo, jak i w postaci suszonej. To dobra wiadomość zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy to nie mamy tak szerokiego dostępu do świeżych owoców prosto z ogrodu. Jedzenie kiszonek – kapusta kiszona jest prawdziwą bombą witaminową. Oprócz tego zawiera dużo cennych kultur bakterii...

Przeczytaj
wirus
Pixabay
Newsy Naukowcy ostrzegają przed możliwym wybuchem NOWEJ, śmiertelnej choroby. Zabija 90% osób!
Nie zdążyliśmy się jeszcze uporać z pandemią koronawirusa a naukowcy już ostrzegają nas przed wybuchem kolejnej śmiertelnej choroby. Jakiej?
Anna Borkowska
listopad 09, 2020

To wirus Nipah Amerykańscy naukowcy stwierdzili, że wirus Nipah przenoszony z nietoperzy na ludzi, może spowodować wybuch nowej śmiertelnej choroby. Wyniki badania opublikowano w najnowszym wydaniu magazynu „Express”. Występuje w Bangladeszu i Indiach Eksperci ostrzegają, że w Bangladeszu i Indiach, gdzie co roku odnotowuje się przypadki zakażenia tą infekcją, ich częstotliwość znacznie ostatnio wzrosła. Podczas gdy wcześniej sądzono, że wirus Nipah rozprzestrzenia się głównie na obszarach z dużą ilością owoców, teraz nie uważa się tego za "warunek konieczny". Naukowcy twierdzą, że epidemie mogą wystąpić w dowolnej części Azji Południowo-Wschodniej. Jak w przypadku koronawirusa, mogą się później rozprzestrzenić na cały świat. Czym jest wirus Nipah? Zakażenie Nipah jest to zakażenie wirusowe powodowane przez wirusa Nipah. Objawy infekcji są różne, od gorączki, kaszlu, bólu głowy, po duszności i poczucie dezorientacji. Choroba ta jest niezwykle groźna. W ciągu jednego lub dwóch dni może dojść do śpiączki, a 50% do 90% zakażonych umiera. Wirus Nipah może wywołać zapalenie mózgu lub choroby układu oddechowego. Choroba przenoszona jest na ludzi poprzez owoce, które mają na swojej skórce ślinę zakażonego zwierzęcia, w tym przypadku nietoperza. Na szczęście, infekcja nie przechodzi z człowieka na człowieka tak łatwo, jak na przykład koronawirusa. Nie ma jednak ani lekarstwa ani szczepionki na tę chorobę, a jej śmiertelność sięga aż 90 procent! Rozprzestrzenianie się zazwyczaj wymaga bezpośredniego kontaktu z zainfekowanym źródłem. Rozpoznanie opiera się na objawach i jest potwierdzane badaniami laboratoryjnymi. Do 2017 roku opisano około 200 zgonów z powodu zakażenia wirusem...

Przeczytaj
koronawirus węch
AdobeStock
Zdrowie Jednym charakterystycznym znakiem możesz odróżnić COVID-19 od grypy. Naukowcy przeprowadzili badania
Jeden z możliwych skutków zakażenia koronawirusem SARS-Cov2 to m. in. utrata węchu. Zaburzenia w tym obszarze w przypadku zachorowania na COVID-19 są jednak inne. Jak rozpoznać tę różnicę?
Aleksandra Jaworska
listopad 03, 2020

COVID-19 i grypa - mylące objawy Nadal można spotkać osoby, które twierdzą, że COVID-19 to "trochę groźniejsza grypa". Nie brakuje również tych, które twierdzą, że COVID-19 to wymyślony twór polityczny, na którym zyskają wszyscy oprócz nas. W gąszczu domysłów, ale już i mnogości faktów, zgodzić można się co do jednego. Obie choroby są zakaźne i atakują układ oddechowy. Zakażenie jest przenoszone drogą kropelkową, ale możliwe jest także zakażenie poprzez kontakt osobisty jak i również ze skażonymi przedmiotami. Wszędzie apeluje się o mycie rąk i unikanie dotykania twarzy. Czy słusznie? Mając na uwagę dbałość o siebie i innych, a także znane "lepiej zapobiegać niż leczyć", zasadne wydaje się każdy z proponowanych środków ostrożności. Szczególnie, że podobne mogą być pierwsze objawy zakażenia: kaszel, gorączka, bóle gardła, biegunka. Do tego z czasem dochodzą duszności płytki oddech, przy COVID-19. Przy przeziębieniu zauważamy coś innego - katar i zatkany nos. Obydwa zakażenia mogą jednak przebiegać także  bezobjawowo. Nie znaczy to jednak, że nie mając objawów, nie zarazimy innych. Utrata węchu przy COVID-19 różni się od tej charakterystycznej dla grypy  Światowa Organizacja Zdrowia wymienia utratę węchu (anosmię) jako mniej powszechny objaw zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2. Zaburzenia powonienia wystąpić mogą również w przypadku grypy i przeziębienia. Jak zaznacza BBC, utrata węchu towarzysząca koronawirusowi różni się od tej, która występuje przy znanej bardziej powszechnie grypie. Rodzaj utraty węchu niejako decyduje o rodzaju zakażenia, którą może być COVID-19 (nagła utrata węchu, swobodne oddychanie) lub sezonowe przeziębienie (stopniowa utrata węchu,...

Przeczytaj
Syrop z bzu
kloruś/gotujmy.pl
Newsy To jeden z najskuteczniejszych środków na przeziębienie. Podajemy przepis na syrop
Sezon na grypę i przeziębienie w pełni. Zamiast wydawać krocie na preparaty z apteki, zaufajmy naturze. Wybierzmy syrop z czarnego bzu.
Hubert Rój
grudzień 02, 2020

Bakterie, wirusy i wszelkiego rodzaju niechciane drobnoustroje „uwielbiają” późną jesień. To czas, kiedy za oknem szaro i ciemno, a temperatura waha się nieco powyżej zera. To doskonałe warunki dla rozwoju mikrobów. W ten oto właśnie sposób między nami zaczynają szaleć wirusy grypy i innych infekcji. Nie musimy już nawet wspominać o tym, jak jesienna aura wpłynęła na rozwój pandemii koronawirusa. Informacje o tym znamy już przecież na pamięć. Naturalnie zdrowy sposób Są jednak domowe sposoby, by wzmacniać swój organizm, budować swoją odporność i po prostu dbać o swoje ciało w naturalny sposób. Po co wydawać majątek na witaminowe preparaty, a później lekarstwa, jeżeli mamy lepszy wybór? Tym wyborem są naturalne środki na przeziębienie i grypę. Takie jak choćby syrop z owoców bzu. Tego rodzaju receptury cieszyły się uznaniem naszych babć i dziadków. Szkoda, że wyparły je nieco wyroby koncernów farmaceutycznych. Czas, by wrócić do korzeni. Jak syrop z bzu wpływa na nasz organizm? Działa przeciwzapalne Działa bakteriobójczo Działa odtruwająco (picie syropu pozwala na usunięcie toksyn z organizmu) A nawet przeciwbólowo Nie, to nie cuda, to efekty picia syropu z czarnego bzu. Poniżej przedstawimy wam przepis na syrop z jego owoców. Pamiętajmy jednak, by pić to naturalne lekarstwo już w momencie zaobserwowania pierwszych objawów choroby. W przeciwnym wypadku może być za późno na osiągnięcie oczekiwanych efektów. Składniki: 1 kg owoców bzu czarnego pozbawionych łodyg 0,5 l wody 50 dag cukru Przygotowanie: Dokładnie myjemy owoce – usuwamy i te niedojrzałe i te przejrzałe. Owoce zalewamy wodą i zagotowujemy....

Przeczytaj