
Na widok takiego dania Robert Makłowicz pewnie złapałby się za głowę. W końcu słynny podróżnik powtarzał wielokrotnie, że prawdziwe, węgierskie leczo nie ma nic wspólnego z tym, co zwykle przyrządza się w Polsce pod tą samą nazwą.
Trudno jednak dostać w naszym kraju wszystkie składniki potrzebne do zrobienia tego dania w wersji węgierskiej. Można więc chyba nam wybaczyć to, że robimy je nieco inaczej i korzystamy po prostu z tego, co mamy pod ręką.
Czyli na przykład z cukinii, która właśnie dojrzewa w ogródkach warzywnych. Aż żal nie wykorzystać jej do zrobienia pysznego leczo, dlatego zerwijcie cukinię i zróbcie z niej obiad z poniższego przepisu.
Przepis na leczo z cukinii
Składniki:
-
2 większe cukinie
-
2 pomidory malinowe
-
1 pętko kiełbasy
-
1 żółta papryka
-
1 czerwona papryka
-
1 cebula
-
3-4 ząbki czosnku
-
1 łyżka słodkiej papryki
-
1 łyżka oregano
-
2 liście laurowe
-
2 ziarna ziela angielskiego
-
sól
-
pieprz
Jeżeli wolicie leczo w wersji bezmięsnej, zrezygnujcie wówczas z kiełbasy, a warzywa podsmażcie na oleju. Możecie też dodać do niego inne sezonowe warzywa, np. fasolkę szparagową.
Przygotowanie:
-
Pokrójcie kiełbasę w kostkę i włóżcie do garnka. Podgrzewajcie na małym ogniu, by tłuszcz zaczął się wytapiać.
-
W międzyczasie przygotujcie warzywa na leczo. Odetnijcie ogonki z papryk, usuńcie gniazda nasiennie i pokrójcie papryki w kostkę. Obraną cebulę poszatkujcie w piórka.
-
Gdy kiełbasa już się zrumieni, wrzućcie do garnka cebulę i smażcie kilka minut, aż się ozłoci.
-
Wlejcie około 1 szklankę wody do garnka. Dodajcie ziele angielskie, liście laurowe i duście wszystko przez 10 minut, bez pokrywki.
-
Po tym czasie dodajcie paprykę i od razu weźcie się za pomidory. Należy je sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodajcie do garnka z resztą składników, doprawcie oregano, papryką, solą i pieprzem i wymieszajcie. Gdy leczo się zagotuje, zmniejszcie ogień i gotujcie je przez 10-15 minut.
-
Umyjcie cukinię i pokrójcie ją w kostkę. Młodych okazów nie trzeba obierać ze skórki, jeżeli jednak cukinia jest starsza, będzie miała twardą skórkę i lepiej ją usunąć.
-
Dodajcie kostki cukinii do leczo i gotujcie kolejne 10 minut.
I gotowe! Tak przygotowane leczo podajcie z ulubionymi dodatkami - np. domowym chlebem, kaszą, gotowanymi ziemniakami czy ryżem. Smacznego!