Leczo z tym dodatkiem wyjdzie lepsze niż węgierskie. Na nim opiera się cały smak
Własne
Newsy

Leczo z tym dodatkiem wyjdzie lepsze niż węgierskie. Na nim opiera się cały smak

Warzywne leczo na lato jest po prostu w sam raz. Zwłaszcza w lipcu, gdy pogoda bywa kapryśna i deszczowa, a wieczory i poranki bywają chłodne. Przy takiej aurze rozgrzewające leczo z kiełbasą smakuje jeszcze lepiej. Wrzućcie do niego sezonowe warzywa i cieszcie się jego smakiem.

Na widok takiego dania Robert Makłowicz pewnie złapałby się za głowę. W końcu słynny podróżnik powtarzał wielokrotnie, że prawdziwe, węgierskie leczo nie ma nic wspólnego z tym, co zwykle przyrządza się w Polsce pod tą samą nazwą.

Trudno jednak dostać w naszym kraju wszystkie składniki potrzebne do zrobienia tego dania w wersji węgierskiej. Można więc chyba nam wybaczyć to, że robimy je nieco inaczej i korzystamy po prostu z tego, co mamy pod ręką.

Czyli na przykład z cukinii, która właśnie dojrzewa w ogródkach warzywnych. Aż żal nie wykorzystać jej do zrobienia pysznego leczo, dlatego zerwijcie cukinię i zróbcie z niej obiad z poniższego przepisu. 

Przepis na leczo z cukinii

Składniki:

  • 2 większe cukinie

  • 2 pomidory malinowe

  • 1 pętko kiełbasy

  • 1 żółta papryka

  • 1 czerwona papryka

  • 1 cebula

  • 3-4 ząbki czosnku

  • 1 łyżka słodkiej papryki

  • 1 łyżka oregano

  • 2 liście laurowe

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • sól

  • pieprz

Jeżeli wolicie leczo w wersji bezmięsnej, zrezygnujcie wówczas z kiełbasy, a warzywa podsmażcie na oleju. Możecie też dodać do niego inne sezonowe warzywa, np. fasolkę szparagową. 

Zobacz także
Jakie przyprawy dodać do leczo? Te na maksa podkręcą smak dania

Do leczo w słoikach dodawajcie tylko te przyprawy. Tutaj nie ma miejsca na żadne kombinacje

Marynowana cukinia w 10 minut od Jaśka Kuronia. 2 składniki robią tu robotę

100x lepsza niż zwykłe korniszony. Marynowaną cukinię Jakuba Kuronia zrobicie w 10 min

Przygotowanie:

  1. Pokrójcie kiełbasę w kostkę i włóżcie do garnka. Podgrzewajcie na małym ogniu, by tłuszcz zaczął się wytapiać. 

  2. W międzyczasie przygotujcie warzywa na leczo. Odetnijcie ogonki z papryk, usuńcie gniazda nasiennie i pokrójcie papryki w kostkę. Obraną cebulę poszatkujcie w piórka. 

  3. Gdy kiełbasa już się zrumieni, wrzućcie do garnka cebulę i smażcie kilka minut, aż się ozłoci.

  4. Wlejcie około 1 szklankę wody do garnka. Dodajcie ziele angielskie, liście laurowe i duście wszystko przez 10 minut, bez pokrywki.

  5. Po tym czasie dodajcie paprykę i od razu weźcie się za pomidory. Należy je sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodajcie do garnka z resztą składników, doprawcie oregano, papryką, solą i pieprzem i wymieszajcie. Gdy leczo się zagotuje, zmniejszcie ogień i gotujcie je przez 10-15 minut.

  6. Umyjcie cukinię i pokrójcie ją w kostkę. Młodych okazów nie trzeba obierać ze skórki, jeżeli jednak cukinia jest starsza, będzie miała twardą skórkę i lepiej ją usunąć. 

  7. Dodajcie kostki cukinii do leczo i gotujcie kolejne 10 minut. 

I gotowe! Tak przygotowane leczo podajcie z ulubionymi dodatkami - np. domowym chlebem, kaszą, gotowanymi ziemniakami czy ryżem. Smacznego!