Leciutki deser czekoladowy, który nie pójdzie wam w boczki. 2 składniki robią tutaj robotę
Getty/iStock
Newsy

Leciutki deser czekoladowy, który nie pójdzie wam w boczki. 2 składniki robią tutaj robotę

Marzy się wam coś słodkiego, ale staracie się ograniczać jedzenie słodyczy? Nic straconego. Mamy dla was przepis na smaczny i lekki deser, który prawie w ogóle nie zawiera cukru. Stanowi świetną alternatywę na przykład dla lodów czekoladowych.

Czasami oparcie się pokusie i zupełne zrezygnowanie ze słodyczy jest praktycznie niemożliwe. Wie o tym każdy, kto próbował odstawić słodkości ze swojej diety. Jeżeli nie macie dość silnej woli, nic straconego. Istnieją sposoby na „odchudzenie” różnych pyszności tak, by można było się nimi zajadać nawet na diecie.

Oczywiście w granicach rozsądku - w końcu wszystko w nadmiarze może zaszkodzić. Poznajcie przepis na smaczny, czekoladowy mus na kefirze, który jedzony z umiarem nie powinien zaszkodzić sylwetce. Zrobicie go z zaledwie kilku składników. 

Jak zrobić lekki deser z czekolady?

Składniki:

  • 1 szklanka kefiru

  • 50 ml wody

  • 1 łyżka kakao

  • 1 łyżka żelatyny

  • szczypta cukru 

Cukier można zastąpić jego dietetyczną alternatywą w postaci stewii, ksylitolu czy erytrolu. Sprawdzi się również miód. 

Zobacz także
Zróbcie deser awaryjny, czyli słodki krem na wodzie. Potrzeba tylko 2 składników z szafki

Zróbcie deser awaryjny, czyli słodki krem na wodzie. Potrzeba tylko 2 składników z szafki

ciasto czekoladowe bez pieczenia

10 minut, 3 składniki i zachwyt rodziny przez wiele tygodni. Lepszego deseru nigdy nie jedliście

Przygotowanie:

  1. Do szklanki wlejcie około 50 ml wody. Następnie wsypcie 1 łyżkę żelatyny, starannie wymieszajcie, aż się rozpuści i odstawcie na 10 minut.

  2. W międzyczasie do miski wlejcie 1 szklankę kefiru i dodajcie kakao oraz cukier. Wymieszajcie wszystko mikserem - należy to robić tak długo, aż krem będzie dobrze napowietrzony (rozpoznacie to po bąbelkach, które pojawią się na powierzchni).

  3. Teraz podgrzejcie wodę z rozpuszczoną żelatyną. Wymieszajcie i gdy będzie już lekko ciepła (nie gorąca!) wlejcie ją do masy i mieszajcie dalej, aż składniki się połączą.

  4. Krem wlejcie do pucharków i odłóżcie je do lodówki, aż masa stężeje. Po około 3 godzinach deser będzie już gotowy.

Przed podaniem możecie go urozmaicić i dodać np. orzechy czy suszone lub świeże owoce.

Czym zastąpić słodycze?

Odstawienie słodyczy z diety nie jest łatwe, choć czasami konieczne. Powodem może być nadwaga lub otyłość - nadmiar kilogramów stanowi zagrożenie dla zdrowia i w takim przypadku rezygnacja ze słodkich czy tłustych przekąsek jest nieuchronna.

Z kolei przy cukrzycy jedzenie słodyczy jest całkowicie zabronione. By zmniejszyć apetyt na słodkie, można się ratować różnymi alternatywami. Jednym ze sposobów są „odchudzone” wersje znanych deserów, jak ten przedstawiony powyżej.

Warto też wyrobić sobie nawyk sięgania po owoce, np. jabłka, gdy przyjdzie ochota na słodycze. Są zdrowe, zawierają błonnik i witaminy, a przy tym mniej kaloryczne. Pamiętajcie jednak, że w przypadku takich chorób jak cukrzyca, wszelkie zmiany w diecie muszą być wcześniej skonsultowane z lekarzem. 

Kotlety mielone

Czy diabetycy mogą w ogóle jeść słodycze? Tak, ale pod pewnymi warunkami
AdobeStock
Newsy
Czy diabetycy mogą w ogóle jeść słodycze? Tak, ale pod pewnymi warunkami
Jakie desery są bezpieczne dla diabetyków? Sprawdźcie, co powinno się znaleźć w takich słodkościach, a z czego trzeba zrezygnować.

Panuje przekonanie, że osoby cierpiące na cukrzycę czy insulinooporność w ogóle nie mogą jeść słodyczy. To błąd, ponieważ słodycze są dozwolone, ale nie są to słodkości, jakie pierwsze przychodzą wam na myśl. Śmietanowe torty, słodkie i ciężkie ciasta bez pieczenia z masą kajmakową czy czekoladki są zabronione. Co więc można jeść przy cukrzycy? Odpowiedź znajdziecie poniżej.  Jakich składników deserów muszą unikać diabetycy? Insulinooporność czy cukrzyca nie oznaczają, że musicie zrezygnować ze słodkości na zawsze. Deser, tak jak każdy inny posiłek w diecie diabetyka, powinien mieć średni lub niski indeks glikemiczny. Należy więc wybierać takie słodycze, które spełnią ten warunek.  cukry proste - deser dla diabetyka powinien być przede wszystkim pozbawiony cukrów prostych, które wywołują szybki wyrzut insuliny. Zamiast tego, należy używać produktów bogatych w cukry złożone - są to pełnoziarniste produkty, owoce i warzywa, a także rośliny strączkowe. Spróbujcie przygotować na przykład ciasto z fasoli albo cukinii! mąka - zamiast mąki pszennej, wybierajcie mąkę pełnoziarnistą cukier - zabroniony jest biały cukier. Zamiast tego, użyjcie słodziku, na przykład ksylitolu, erytrolu lub stewii. Dzięki temu ograniczycie  stężenie glukozy we krwi po posiłku tłuszcz - tym, co obniża indeks glikemiczny posiłku jest białko oraz tłuszcz. Ważne jednak, by były to składniki wysokiej jakości - zamiast margaryny, dodajcie do przygotowywanych ciast olej rzepakowy. Desery dla diabetyków Diabetycy, przy odrobinie wysiłku, mają szerokie pole do popisu jeżeli chodzi o przyrządzanie deserów dozwolonych na diecie o niskim indeksie glikemicznym. Ciekawym pomysłem jest pieczenie ciast z cukinii albo fasoli. Z fasoli czerwonej można też przygotować czekoladowy budyń czy...

Przepis na ptasie mleczko
Newsy
Cudowne domowe ptasie mleczko. Chwila roboty i macie idealny deser do kawy i herbaty
Uwielbiacie ptasie mleczko? Przygotujcie podobny deser w domu! Domownicy będą zachwyceni!

Ptasie mleczko to typowo polski deser. Obcokrajowcy zachwycają się delikatną pianką zatopioną w pysznej czekoladzie. Jeśli też je uwielbiacie, koniecznie sprawdźcie ten przepis na przepyszne domowe ptasie mleczko, które zrobicie bez pieczenia. Jest lekkie, puszyste i ma niesamowity smak! Pomysł na deser z białek jaj Jeśli do jakiegoś przepisu wykorzystywaliście same żółtka i zostały wam białka jaj, możecie albo zrobić z nich białkowy omlet, bezy, albo coś naprawdę pysznego: domowe ptasie mleczko! Deser lekki jak chmurka, idealnie nadający się do kawy lub herbaty. Przepis na domowe ptasie mleczko Składniki na domowe ptasie mleczko Herbatniki na spód (możecie pominąć) Aromat śmietankowy 3 łyżki soku z cytryny 150 ml wody Ok. 35 g żelatyny Szklanka cukru 9 białek 3 łyżki kakao 100ml śmietany kremówki 50 g cukru pudru 60 g masła Przygotowanie domowego ptasiego mleczka Łyżeczkę żelatyny zalejcie łyżką gorącej wody i mieszajcie, aż się rozpuści. Wlejcie do garnka kremówkę, dodajcie masło i czekajcie do rozpuszczenia.  Dodajcie cukier puder, kakao i zagotujcie. Zdejmijcie z ognia. Dodajcie rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszajcie. Polewa jest gotowa. Zostawcie ją do przestudzenia. Pozostałą część żelatyny wsypcie do miseczki i namoczcie w wodzie. Rozpuśćcie żelatynę w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Ubijcie białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajcie stopniowo cukier i sok z cytryny. Ubijajcie aż do rozpuszczenia cukru. Dodajcie rozpuszczoną żelatynę i łyżeczkę aromatu śmietankowego. Ubijajcie jeszcze parę sekund, aż składniki się połączą.  Na blaszce wyłóżcie herbatniki. Wyłóżcie na nich piankową masę i wyrównajcie, aby powierzchnia była gładka. Wylejcie zimną, ale jeszcze...

Zabrakło wam jajek do ciasta lub naleśników? Zastąpicie je tym tanim produktem
AdobeStock
Newsy
Zabrakło wam jajek do ciasta lub naleśników? Zastąpicie je tym niedrogim produktem
Gdy w lodówce pusto, a wam nie chce się iść do sklepu po jajka do ciasta, nic straconego - da się je zrobić! Wystarczy, że zamiast jajek użyjecie pewnego smacznego składnika.

Są sytuacje, w których przychodzi wielka ochota na coś słodkiego, a w domu jak na złość nie ma wszystkich potrzebnych składników. Nie załamujcie się - zanim wybierzecie się do sklepu po brakujące produkty sprawdźcie, czy części z nich nie da się zastąpić czymś innym. Tak jest w przypadku jajek - zobaczcie, co możecie dodać do ciasta zamiast nich.  Banan do ciasta zamiast jajek Świetnym zamiennikiem jajek do wypieków są banany. A dokładniej mocno dojrzałe, słodkie i przede wszystkim - klejące się banany. To właśnie wtedy, gdy dojrzeją osiągają odpowiednią, lepką konsystencję, dzięki której z powodzeniem mogą zastąpić jajka w wypiekach. Ich właściwości sprawią, że powstałe ciasto będzie świetnie związane. Niemal dokładnie tak, jak dzieje się to za sprawą jaj. Taka sztuczka udaje się przy pieczeniu niektórych ciast, ciasteczek, a także przy smażeniu naleśników. Zobaczcie, jak prosto można upiec bardzo smaczne ciasto bez użycia jajek. Przepis na ciasto z bananem zamiast jajka  Do przygotowania smacznego ciasta nie potrzebujecie ani jednego jajka. Z łatwością zrobicie je z poniższych składników: Składniki: 2 dojrzałe banany 1 szklanka mąki pół szklanki cukru ⅓ szklanki mleka 2 łyżki oleju 1 kopiasta łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej  Przygotowanie: Obierzcie banany ze skórki i rozgniećcie je dokładnie widelcem. Do bananów dodajcie olej, mleko i cukier. Wymieszajcie. Przesypcie mąkę do miski i dodajcie łyżeczkę sody oczyszczonej. Następnie banany z resztą składników wlejcie do miski z mąką i mieszajcie, aż wszystkie składniki się połączą. Gotowe ciasto podzielcie sobie na dwie części. Do jednej z nich wsypcie łyżkę kakao i wymieszajcie....

Jecie na obiad mięso z ziemniakami? To połączenie szkodzi wam bardziej, niż myślicie
Adobe Stock
Newsy
Jecie na obiad mięso z ziemniakami? To połączenie szkodzi wam bardziej, niż myślicie
Dla wielu Polaków prawdziwy obiad to ten składający się z ziemniaków, kawałka mięsa i ewentualnie surówki. Niestety nie wszystkie popularne połączenia żywności są dobre dla organizmu. Niektóre mogą źle wpływać na zdrowie. takim przykładem jest łączenie mięsa z ziemniakami.

Kotlet schabowy czy mielony musi być obowiązkowo z ziemniakami, prawda? Mało kto wyobraża sobie inną kombinację. To klasyka polskiej kuchni, która często gości na stołach, zarówno na co dzień, jak i od święta. Nie łączcie ziemniaków z mięsem! Niestety niewiele osób zdaje sobie sprawę, iż łączenie w jednym posiłku ziemniaków oraz mięsa nie jest dobrym pomysłem. Takie działanie może powodować przewlekłe bóle brzucha, wzdęcia, uczucie ciężkości po jedzeniu, zgagę.  Mięso jest obowiązkowym składnikiem większości polskich obiadów. Koniecznie muszą towarzyszyć ziemniaki. W takim połączeniu najczęściej serwuje się: kotlety schabowe , kotlety mielone , zrazy , de volaille , karkówkę .  Warto jednak w tych połączeniach zastąpić ziemniaki innymi produktami. Niżej znajdziecie zasady rozdzielania różnych grup pokarmowych. Jest to szczególnie polecane osobom, które uskarżają się problemy trawienne. Dieta rozdzielna Idealna w takim przypadku jest dieta rozdzielna. Polega na przyrządzaniu pożywienia tak, aby w jednym posiłku nie łączyć produktów bogatych w węglowodany i białka. Autor tej diety podzielił żywność na trzy podstawowe grupy: neutralne - nasiona, miód, tłuszcze, warzywa, soki owocowo-warzywne, kawa, herbata, zakwaszone produkty mleczne oraz wędzone mięso, białkowe - gotowane mięso, sery z niską zawartością tłuszczu, owoce, mleko, wędliny i rośliny strączkowe, węglowodanowe - ziemniaki, cukier, ciastka, słodycze, pieczywo, makaron, kasze, banany, suszone owoce, kukurydza, płatki. W diecie rozdzielnej należy tak komponować dania, by białka łączyły się tłuszczami, a tłuszcze z węglowodanami. Zasady diety rozdzielnej Jak każde żywienie, tak i dieta...