Czasami oparcie się pokusie i zupełne zrezygnowanie ze słodyczy jest praktycznie niemożliwe. Wie o tym każdy, kto próbował odstawić słodkości ze swojej diety. Jeżeli nie macie dość silnej woli, nic straconego. Istnieją sposoby na „odchudzenie” różnych pyszności tak, by można było się nimi zajadać nawet na diecie.

Oczywiście w granicach rozsądku - w końcu wszystko w nadmiarze może zaszkodzić. Poznajcie przepis na smaczny, czekoladowy mus na kefirze, który jedzony z umiarem nie powinien zaszkodzić sylwetce. Zrobicie go z zaledwie kilku składników. 

Jak zrobić lekki deser z czekolady?

Składniki:

  • 1 szklanka kefiru

  • 50 ml wody

  • 1 łyżka kakao

  • 1 łyżka żelatyny

  • szczypta cukru 

Cukier można zastąpić jego dietetyczną alternatywą w postaci stewii, ksylitolu czy erytrolu. Sprawdzi się również miód. 

Zobacz także:

Przygotowanie:

  1. Do szklanki wlejcie około 50 ml wody. Następnie wsypcie 1 łyżkę żelatyny, starannie wymieszajcie, aż się rozpuści i odstawcie na 10 minut.

  2. W międzyczasie do miski wlejcie 1 szklankę kefiru i dodajcie kakao oraz cukier. Wymieszajcie wszystko mikserem - należy to robić tak długo, aż krem będzie dobrze napowietrzony (rozpoznacie to po bąbelkach, które pojawią się na powierzchni).

  3. Teraz podgrzejcie wodę z rozpuszczoną żelatyną. Wymieszajcie i gdy będzie już lekko ciepła (nie gorąca!) wlejcie ją do masy i mieszajcie dalej, aż składniki się połączą.

  4. Krem wlejcie do pucharków i odłóżcie je do lodówki, aż masa stężeje. Po około 3 godzinach deser będzie już gotowy.

Przed podaniem możecie go urozmaicić i dodać np. orzechy czy suszone lub świeże owoce.

Czym zastąpić słodycze?

Odstawienie słodyczy z diety nie jest łatwe, choć czasami konieczne. Powodem może być nadwaga lub otyłość - nadmiar kilogramów stanowi zagrożenie dla zdrowia i w takim przypadku rezygnacja ze słodkich czy tłustych przekąsek jest nieuchronna.

Z kolei przy cukrzycy jedzenie słodyczy jest całkowicie zabronione. By zmniejszyć apetyt na słodkie, można się ratować różnymi alternatywami. Jednym ze sposobów są „odchudzone” wersje znanych deserów, jak ten przedstawiony powyżej.

Warto też wyrobić sobie nawyk sięgania po owoce, np. jabłka, gdy przyjdzie ochota na słodycze. Są zdrowe, zawierają błonnik i witaminy, a przy tym mniej kaloryczne. Pamiętajcie jednak, że w przypadku takich chorób jak cukrzyca, wszelkie zmiany w diecie muszą być wcześniej skonsultowane z lekarzem.