łazanki przepis
ziutula / gotujmy.pl
Newsy

Łazanki z taką kapustą będą smakowały wyjątkowo. Pobudzą kubki smakowe nawet najbardziej wybrednych smakoszy

Lubicie łazanki? Koniecznie wypróbujcie ten pyszny przepis!

Klasyczne łazanki to pyszne danie, które zawsze się sprawdza. Szczególnie teraz, w trakcie mrozów łazanki są doskonałym pomysłem na rozgrzewający i sycący obiad. A dodatkowo dzięki kapuście podniosą odporność! Jeżeli szukacie inspiracji na smaczny posiłek, to wypróbujcie poniższy przepis na wyjątkowe łazanki – będą przepyszne!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na łazanki

Choć nazwy „łazanki” używa się do określenia dania z makaronem, kapustą i mięsem oraz innymi dodatkami, to tak naprawdę jest to po prostu nazwa rodzaju makaronu. Łazanki są smaczne, sycą na długo, a w dodatku składniki nie kosztują dużo. Jeżeli macie ochotę na łazanki, to upewnijcie się, że w waszej kuchni znajduje się wszystko z poniższej listy:

  • 1 kilogram kiszonej kapusty
  • 1 opakowanie makaronu łazanki
  • 200 g boczku wędzonego
  • 300 g szynki
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki smalcu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 kostki rosołowe
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 2 łyżki majeranku

Przygotowanie

  1. Kiszoną kapustę pokrójcie bardzo drobno, wrzućcie do garnka i zalejcie wodą. Wsypcie dwie łyżki cukru, dodajcie dwie kostki rosołowe i zagotujcie. Gotujcie kapustę do miękkości tak, by zostało w garnku trochę wody.
  2. Boczek, szynkę i cebulę pokrójcie w kostkę. Na patelni rozpuśćcie trzy łyżki smalcu i zesmażcie na niej wędlinę oraz cebulę. Pod koniec smażenia dodajcie przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i doprawcie papryką słodką, pieprzem i majerankiem.
  3. Zawartość patelni wrzućcie do garnka z kapustą i zagotujcie.
  4. Do wody wsypcie opakowanie makaronu łazanki. Wlejcie łyżkę oleju i gotujcie do miękkości.
  5. Na koniec odcedźcie makaron, dodajcie do kapusty i wymieszajcie. Smacznego!

 

Źródło: gotujmy.pl

jakie mięso do bigosu
AdobeStock
Newsy
Jakie mięso jest najlepsze do bigosu? Takie sprawi, że wyjdzie wam bigos doskonały
Czy wiecie, z jakiego mięsa wychodzi najlepszy bigos? Sprawdziliśmy to.

Wolicie bigos jarski czy mięsny? Najczęściej przyrządzany jest oczywiście ten w wersji mięsnej, choć i wegetariański ma swoich zwolenników. Dziś skupimy się jednak na bigosie z dodatkiem mięsa. Czy wiecie, które jest najlepsze? Jakie mięso do bigosu? Najczęściej do bigosu dodaje się boczek, kiełbasę i/lub podsmażone mięso. Najpopularniejsza i najbardziej polecana jest wieprzowina z łopatki lub karkówki , choć nieźle sprawdza się także wołowina z podgardla . Możecie oczywiście zrobić też bigos z dodatkiem mięsa z kurczaka lub indyka , jednak najlepszy jest bigos wieprzowy. Przepis na smaczny bigos Do przygotowania klasycznego, polskiego bigosu potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1,5 kilograma kiszonej kapusty 1 kilogram białej kapusty 1 kilogram mięsa wieprzowego (karkówka lub łopatka) 200 g boczku wędzonego 100 g pieczarek 100 g suszonych grzybów 2 marchewki 3 cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki smalcu 1 łyżka papryki słodkiej mielonej Liście laurowe Ziele angielskie Sól Pieprz Przygotowanie: Suszone grzyby zamoczcie w wodzie i odstawcie, by zmiękły. Posiekajcie kapustę kiszoną i włóżcie do dużego garnka. Umyjcie białą kapustę, poszatkujcie i dodajcie do kiszonej. Obierzcie wszystkie cebule, pokrójcie w kostkę i zeszklijcie na oleju. Umyjcie i obierzcie pieczarki i usmażcie na patelni podobnie jak cebulę. Dodajcie cebule i pieczarki do kapusty. Obierzcie marchewki, zetrzyjcie na tarce i wrzućcie do garnka. Mięso wieprzowe umyjcie, osuszcie i pokrójcie w kostkę. Rozgrzejcie olej na patelni i podsmażcie mięso. Gdy się ozłoci, dodajcie je do garnka z kapustą. Następnie pokrójcie boczek i smażcie na patelni tak długo, aż wytopi się z niego tłuszcz i dodajcie...

zapiekanka gołąbkowa przepis
Eli_555/gotujmy.pl
Newsy
Obłędnie smaczna i delikatna zapiekanka gołąbkowa. Koniecznie podajcie ją z tym sosem. Będziecie w 7 niebie
Zapiekaliście już gołąbki w piekarniku? Fani tego dania będą zachwyceni!

Macie ochotę na gołąbki w innej formie? Zapieczcie je w piekarniku! Możecie do tego przepisu wykorzystać resztkę farszu, który został wam po przyrządzaniu gołąbków, lub zrobić go według poniższego przepisu. Przepis na zapiekankę gołąbkową Do przygotowania zapiekanki z gołąbków potrzebna wam będzie połowa główki białej kapusty oraz poniższe składniki: Składniki do farszu: 1 kg mielonego mięsa 200 g ryżu (2 torebki) 2 jajka 2 cebule 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki oleju Natka pietruszki Sól Pieprz Składniki do sosu: 30 dag pieczarek 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki pszennej 2 szklanki bulionu grzybowego Sól Pieprz Przygotowanie farszu: Ugotujcie 2 torebki ryżu w osolonej wodzie. Do miski włóżcie mięso mielone i wbijcie do niego dwa jajka, dodajcie 2 łyżki bułki tartej i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszajcie. Obierzcie cebulę i pokrójcie w drobną kostkę. Na patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie cebulę. Dodajcie do mięsa mielonego. Doprawcie solą i pieprzem i bardzo dokładnie wymieszajcie. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzejcie większą ilość oleju i włóżcie cały farsz. Podsmażajcie na większym ogniu przez kilka minut. Podlejcie farsz dwiema szklankami wody, przykryjcie i duście na małym ogniu przez minimum pół godziny. Przygotowanie sosu: Umyjcie i oczyśćcie pieczarki. Pokrójcie je w paseczki. Obierzcie cebulę i pokrójcie w kostkę. Obrane ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę. Na rozgrzany na patelni olej wrzućcie cebulę, podsmażcie i dodajcie pieczarki oraz czosnek. Wymieszajcie, przykryjcie pokrywką i duście na małym ogniu przez 10 minut. Wlejcie na patelnię 2 szklanki bulionu...

Przepis na kapustę zasmażaną. Idealny dodatek do obiadu
rzelkazag/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kapustę zasmażaną. Idealny dodatek do obiadu
Smakuje świetnie zarówno jako przystawka, jak i dodatek do kotletów i ziemniaków. Wypróbujcie prosty przepis na kapustę zasmażaną!

Kapusta zasmażana to klasyka polskiej kuchni. Tak przygotowana kapusta będzie doskonale pasować do wielu dań, zwłaszcza do kotletów schabowych albo mielonych . Najlepiej smakuje oczywiście młoda kapusta zasmażana. Do tego dodajcie świeży koperek i podsmażony boczek – po prostu niebo w gębie! Kapusta zasmażana słynie ze swojego niezwykłego aromatu i wspaniałego smaku, dlatego warto od czasu do czasu przygotować ją na obiad. Nikt się jej nie oprze! Wypróbujcie świetny przepis na młodą kapustę zasmażaną z boczkiem i koperkiem, autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na kapustę zasmażaną Do przygotowania kapusty zasmażanej potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Połowa główki młodej kapusty 2 marchewki 1 cebula dymka 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 kostka rosołowa warzywna 1 płaska łyżeczka soli 150 g boczku wedzonego 2 łyżki masła 1 łyżka mąki Świeży koperek Sól Pieprz Przygotowanie: Obierzcie kapustę z wierzchnich liści i poszatkujcie. Marchew obierzcie i zetrzyjcie na tarce, a cebulę pokrójcie bardzo drobno. Wszystkie składniki włóżcie do garnka, zalejcie wodą i dodajcie: ziele angielskie, liście laurowe, sól oraz kostkę rosołową. Zagotujcie, zmniejszcie ogień i gotujcie do miękkości. Boczek pokrójcie w kostkę i usmażcie na suchej patelni (nie potrzeba dodawać do niego oleju ani smalcu, ponieważ z boczku wytopi się dużo tłuszczu). Smażcie tak długo, aż boczek się przyrumieni. Rozpuśćcie na patelni dwie łyżki masła, dodajcie łyżkę mąki i mieszajcie tak, by powstała zasmażka. Dodajcie do garnka ostudzony boczek z tłuszczem ze smażenia oraz zasmażkę. Całość gotujcie przez 5 minut na małym ogniu cały czas mieszając – uważajcie, żeby...

Przepis na kapuśniak z młodej kapusty. Tak dobra zupa, że palce lizać
margolata/Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kapuśniak z młodej kapusty. Tak dobra zupa, że palce lizać
Prosty przepis na kapuśniak z młodej kapusty przyda się każdemu, kto lubi jednogarnkowe dania. Wypróbujcie sami.

Lekki kapuśniak z młodej kapusty to świetna propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Jest pełen witamin dzięki znajdującej się w nim kapuście, a dodanie boczku i kiełbasy sprawia, że zupa jest bardzo sycąca i nawet nie trzeba do niej przygotowywać drugiego dania. Wypróbujcie pyszny przepis na kapuśniak od jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Smakuje fantastycznie, a do tego cudownie pachnie! Przepis na kapuśniak z młodej kapusty Do przygotowania smacznego kapuśniaku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 główka kapusty 300 g boczku Wędzone żeberka 3 ziemniaki 2 marchewki 1 suszony grzyb 1 cebula 1 ząbek czosnku Kiełbasa 1 łyżka mąki 1 łyżka masła Kostka rosołowa Ziele angielskie Liść laurowy Majeranek Pieprz Przygotowanie: Obierzcie cebulę, przekrójcie na pół i jedną połówkę pokrójcie w kostkę. Włóżcie wędzone żeberka do garnka i zalejcie wodą. Po zagotowaniu gotujcie przez pół godziny i dodajcie pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, pokrojoną w kostkę cebulę, 1 obrany ząbek czosnku oraz 1 suszonego grzyba. Kapustę umyjcie, zdejmijcie wierzchnie liście i poszatkujcie ją drobno. Sparzcie gorącą wodą i dodajcie do garnka z żeberkami. Gotujcie przez kwadrans. Ziemniaki i marchewkę obierzcie i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Dodajcie do kapusty i zagotujcie. Do smaku dodajcie kostkę rosołową i wymieszajcie. Pokrójcie boczek w kostkę i usmażcie na patelni. Gdy już się podsmaży, dodajcie do garnka z kapustą. Na tłuszczu, który wytopił się z boczku, usmażcie pokrojoną w kostkę kiełbasę i gdy będzie gotowa, wrzućcie do garnka. Do pozostałego tłuszczu wsypcie łyżkę mąki i wymieszajcie, by nie było grudek. W razie, gdyby tłuszczu było za mało,...