Klasyczne łazanki to pyszne danie, które zawsze się sprawdza. Szczególnie teraz, w trakcie mrozów łazanki są doskonałym pomysłem na rozgrzewający i sycący obiad. A dodatkowo dzięki kapuście podniosą odporność! Jeżeli szukacie inspiracji na smaczny posiłek, to wypróbujcie poniższy przepis na wyjątkowe łazanki – będą przepyszne!
Przepis na łazanki
Choć nazwy „łazanki” używa się do określenia dania z makaronem, kapustą i mięsem oraz innymi dodatkami, to tak naprawdę jest to po prostu nazwa rodzaju makaronu. Łazanki są smaczne, sycą na długo, a w dodatku składniki nie kosztują dużo. Jeżeli macie ochotę na łazanki, to upewnijcie się, że w waszej kuchni znajduje się wszystko z poniższej listy:
- 1 kilogram kiszonej kapusty
- 1 opakowanie makaronu łazanki
- 200 g boczku wędzonego
- 300 g szynki
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki smalcu
- 2 łyżki cukru
- 2 kostki rosołowe
- 2 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 2 łyżki majeranku
Przygotowanie
- Kiszoną kapustę pokrójcie bardzo drobno, wrzućcie do garnka i zalejcie wodą. Wsypcie dwie łyżki cukru, dodajcie dwie kostki rosołowe i zagotujcie. Gotujcie kapustę do miękkości tak, by zostało w garnku trochę wody.
- Boczek, szynkę i cebulę pokrójcie w kostkę. Na patelni rozpuśćcie trzy łyżki smalcu i zesmażcie na niej wędlinę oraz cebulę. Pod koniec smażenia dodajcie przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i doprawcie papryką słodką, pieprzem i majerankiem.
- Zawartość patelni wrzućcie do garnka z kapustą i zagotujcie.
- Do wody wsypcie opakowanie makaronu łazanki. Wlejcie łyżkę oleju i gotujcie do miękkości.
- Na koniec odcedźcie makaron, dodajcie do kapusty i wymieszajcie. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl