Klasyczne łazanki to pyszne danie, które zawsze się sprawdza. Szczególnie teraz, w trakcie mrozów łazanki są doskonałym pomysłem na rozgrzewający i sycący obiad. A dodatkowo dzięki kapuście podniosą odporność! Jeżeli szukacie inspiracji na smaczny posiłek, to wypróbujcie poniższy przepis na wyjątkowe łazanki – będą przepyszne!

Przepis na łazanki

Choć nazwy „łazanki” używa się do określenia dania z makaronem, kapustą i mięsem oraz innymi dodatkami, to tak naprawdę jest to po prostu nazwa rodzaju makaronu. Łazanki są smaczne, sycą na długo, a w dodatku składniki nie kosztują dużo. Jeżeli macie ochotę na łazanki, to upewnijcie się, że w waszej kuchni znajduje się wszystko z poniższej listy:

  • 1 kilogram kiszonej kapusty
  • 1 opakowanie makaronu łazanki
  • 200 g boczku wędzonego
  • 300 g szynki
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki smalcu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 kostki rosołowe
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 2 łyżki majeranku

Przygotowanie

  1. Kiszoną kapustę pokrójcie bardzo drobno, wrzućcie do garnka i zalejcie wodą. Wsypcie dwie łyżki cukru, dodajcie dwie kostki rosołowe i zagotujcie. Gotujcie kapustę do miękkości tak, by zostało w garnku trochę wody.
  2. Boczek, szynkę i cebulę pokrójcie w kostkę. Na patelni rozpuśćcie trzy łyżki smalcu i zesmażcie na niej wędlinę oraz cebulę. Pod koniec smażenia dodajcie przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i doprawcie papryką słodką, pieprzem i majerankiem.
  3. Zawartość patelni wrzućcie do garnka z kapustą i zagotujcie.
  4. Do wody wsypcie opakowanie makaronu łazanki. Wlejcie łyżkę oleju i gotujcie do miękkości.
  5. Na koniec odcedźcie makaron, dodajcie do kapusty i wymieszajcie. Smacznego!

 

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: